“Πενιχρή” πλειοψηφία για το ψήφισμα κατά του ρατσισμού
Κοινωνία

“Πενιχρή” πλειοψηφία για το ψήφισμα κατά του ρατσισμού

Στη 01:40 της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου 2015 έφθασε να συζητηθεί το ψήφισμα της δημοτικής Αρχής Αγίας Παρασκευής ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου 2016). Κι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη επιλογή, αφού και ελάχιστοι σύμβουλοι είχαν απομείνει στην αίθουσα συνεδριάσεων και η προσδοκώμενη ομοφωνία δεν επετεύχθη.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, βρήκε μάλλον την ώρα να «πειράξει» τη διοίκηση, λέγοντας ότι εάν δεν προστεθεί στο ψήφισμα ότι ο Δήμος ζητά την απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο η παράταξή του δεν θα το ψηφίσει.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, είχε ζητήσει από νωρίς να έρθει γενικότερα το θέμα του Προσφυγικού ως τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ επί του ψηφίσματος είπε ότι η παράταξή του έχει σοβαρές διαφωνίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να γίνεται «αόριστη» αναφορά σε «ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» χωρίς να κατονομάζονται ποιοι οργανισμοί πρωτοστατούν σε αυτές (σ.σ.: κατονόμασε την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ), προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να καταδικάζεις αυτές τις ενέργειες, όταν ως χώρα συμμετέχεις στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές».

Ο κ. Α. Γκιζιώτης κάλεσε τη δημοτική Αρχή να μην αντιμετωπίζει «φοβικά» το θέμα του Προσφυγικού, περιμένοντας από την κυβέρνηση να δώσει τις κατευθύνσεις και να βγει πρώτη μπροστά, προτείνοντας λύσεις μέσα στον Δήμο, επαναφέροντας την πρότασή του για το στρατόπεδο «Κυρίτση».

Από πλευράς συμβούλων, ο κ. Σωτήρης Ησαΐας, από τη μείζονα μειοψηφία, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα με τους δημάρχους, προς τους οποίους έθεσε «επιτακτικά», όπως τόνισε, το θέμα της ανεύρεσης χώρων σε Δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων, σχολιάζοντας ότι «δεν θα μας πει ο κάθε Μπαλάφας τι είναι επιτακτικό και τι όχι».

Ο κ. Σωτ. Ησαΐας ξεκαθάρισε ότι δεν διαπνέεται από ρατσιστικά αισθήματα κι επανέλαβε ότι έχει ήδη δηλώσει πρόθυμος να φιλοξενήσει σπίτι του οποιοδήποτε προσφυγόπουλο έχει ανάγκη, αλλά ζήτησε επιτακτικά να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των διαφόρων μεταναστών που έχουν εισρεύσει στη χώρα, «με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ», και οι οποίοι δημιουργούν πολλά προβλήματα «ακόμη και μεταξύ των προσφύγων».

Τέλος, κάλεσε τη δημοτική Αρχή να «δουλέψει» μαζί με τις παρατάξεις τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, αλλά σε βάση «συστηματική κι οργανωμένη» (π.χ. διαδικασίες ταυτοποίησης, εξασφάλιση σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, διασφάλιση της ασφάλειας των δημοτών κ.λπ.).

Από πλευράς, πλειοψηφίας, ο κ. Παναγιώτης Γκόνης ζήτησε να εστιαστεί η συζήτηση στο ψήφισμα κατά του ρατσισμού και να μην «απομονώνεται» στο θέμα του προσφυγικού, καθώς -όπως είπε- «στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική».

Ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του ότι «παρά τα όσα πιστεύουμε, τα πράγματα με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη διαφορετικότητα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα στην κοινωνία μας», προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές κοινωνικές ομάδες που «δεν στηρίζουν ενεργά τις δράσεις για την καταπολέμηση των παραπάνω φαινομένων».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Παπαμιχαήλ, ενώ δήλωσε θετικός για το ψήφισμα, ζήτησε να διορθωθούν σε αυτό αναφορές που, κατά την άποψή του, «δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» και την «εξομοιώνουν με αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα».

Τέλος, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, συμμεριζόμενος την άποψη του κ. Π. Γκόνη, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, ζήτησε να ψηφιστεί το ψήφισμα που αφορά τον ρατσισμό και δεν «ανοίγει» ευρύτερα θέματα για το προσφυγικό και τον διαχωρισμό νόμιμων και παράνομων μεταναστών.

Επίσης, αρνήθηκε ότι τέθηκε «επιτακτικά» από τον κ. Γ. Μπαλάφα το θέμα της εύρεσης χώρων για φιλοξενία προσφύγων και ότι ο ίδιος ελπίζει να μην διογκωθεί τόσο το πρόβλημα ώστε να χρειαστεί να εμπλακεί και η Αγία Παρασκευή σε μία τέτοια εξέλιξη. «Αν συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, θα το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε, αν και εξέφρασε αμφιβολίες εάν το στρατόπεδο «Κυρίτση» μπορεί να φιλοξενήσει ικανό αριθμό προσφύγων.

Τελικώς, γύρω στις 02:00 ξεκίνησε η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος, που «πέρασε» με «πενιχρή» πλειοψηφία, αφού «παρών» δήλωσαν από την πλειοψηφία ο κ. Γιάννης Σιδέρης και από τη μειοψηφία οι κ.κ. Β. Ζορμπάς και Α. Γκιζιώτης, ενώ ο κ. Σωτ. Ησαΐας δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της 15ης Μαρτίου 2016 ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, θα πραγματοποιηθούν αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δράσεις.

Στη χώρα μας ζούμε καθημερινά το δράμα των προσφύγων που συνεχίζεται και εντείνεται, με τους πνιγμένους στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων, με τους εκβιασμούς και τις απειλές για έξοδο της χώρας μας από τη Σένγκεν, αν δεν δεχθεί να μετατραπεί σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» των εγκλωβισμένων παρά τη θέλησή τους.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εκφράζει την αντίθεση του στις πολιτικές των διακρίσεων, στον ρατσισμό και στον φασισμό και στέκεται αλληλέγγυος δίπλα στους πρόσφυγες. Λέει όχι στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων για τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας, του ρατσισμού και της  ξενοφοβίας. Ζητάει το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, τη δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης των προσφύγων, την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου, νομιμοποιητικών χαρτιών και δομών φιλοξενίας, όπως και την κάλυψη των προσωρινών αναγκών στέγασης και σίτισης.

Ταυτόχρονα καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (Ομόνοια 3:00 μ.μ., κ.α.)  το Σάββατο 19 Μαρτίου, όπως και σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet