Περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών στην Αγία Παρασκευή ζητεί ο Γ. Οικονόμου
Κοινωνία

Περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών στην Αγία Παρασκευή ζητεί ο Γ. Οικονόμου

Παρέμβαση για τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Αγίας Παρασκευής και τη μείωση αυτών κάνει ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή, Γιώργος Οικονόμου, μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα.

Ο κ. Οικονόμου ζητεί περαιτέρω μείωση των τελών για τους επαγγελματίες, αλλά και για τα νοικοκυριά, όπως επισημαίνει στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Προσωπικά απεχθάνομαι τους λαϊκισμούς, τα μεγάλα λόγια και τις πράξεις που γίνονται για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας, αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου να πάρω θέση για το φλέγον θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών. Η διοίκηση του Δήμου μας, στο τέλος της θητείας της, έφερε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για μείωση των τελών 3% για τα νοικοκυριά και 40% για τις επιχειρήσεις. Αλήθεια τι την εμπόδιζε να το φέρει δύο χρόνια πριν, αφού υπάρχει επαρκές αποθεματικό ανταποδοτικών τελών; Η αντιπολίτευση, είτε για λόγους τακτικής, είτε ουσίας, είτε διαφωνίας (προσχηματικής ή μη) με μέρος της πρότασης, καταψήφισε ή απείχε πλην μιας εξαίρεσης.

Επί της αρχής και επί της ουσίας παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Επειδή στον Δήμο υπάρχει δυνατότητα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, είμαστε υπέρ της μείωσης και για τους κατοίκους και για τους επαγγελματίες, οι οποίοι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπερφορολογούνται από το κράτος. Στο πρόγραμμα της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή τα επαγγελματικά τέλη θα διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την άσκηση δραστηριότητας, όπου οι κατηγορίες λιανικού εμπορίου και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα έχουν μειωμένα τέλη στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Γενικότερα θα υπάρχει σχεδιασμός ανταποδοτικών τελών που θα αντιστοιχεί με το επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της κάθε επιχείρησης.

Ειδικά για την Αγία Παρασκευή, η αγορά, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, υφίσταται τις συνέπειες της έλλειψης υποδομών και χώρων στάθμευσης, αλλά και του κυκλοφοριακού κορεσμού, με αποτέλεσμα να φθίνει διαρκώς, σε αντίθεση με άλλους γειτονικούς δήμους που παρατηρούμε σημεία ανάκαμψης. Οι επιχειρήσεις της Αγίας Παρασκευής πέραν της «κρατικής λεηλασίας» από την υπερφορολόγηση υφίστανται και μια ασφυξία από την αδυναμία των διοικήσεων του Δήμου να λύσουν έστω και ένα μέρος των συσσωρευόμενων χρόνιων προβλημάτων.

Οι επαγγελματίες δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες και αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας.

Καταλήγοντας, καλώ τη συμπολίτευση να επαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη θέση της και να υπερψηφίσει τη μείωση των τελών για τους επαγγελματίες. Επίσης, καλώ τους δημοτικούς συμβούλους που απουσίαζαν ή απείχαν συνειδητά να πάρουν θέση.

Τέλος, για τη μείωση των τελών στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε κοινωνικές ευπαθείς ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άποροι και μακροχρόνια άνεργοι), αν δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση θα πρέπει με πνεύμα καλής διάθεσης να επανεξεταστεί σύντομα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη πώς έχει διαμορφωθεί σε όμορους και άλλους δήμους.

Ας μην πλειοδοτούν, όμως, αυτοί που διοίκησαν και διαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των δημοτικών τελών. Η μνήμη των δημοτών δεν έχει σβήσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι πρέπει να δώσουμε μια προοπτική στην πόλη μας. Ιδιαίτερα η αγορά που φθίνει διαρκώς θα πρέπει να πάρει ανάσα για να υπάρξουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet