«Άσφαιρη» συζήτηση στο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής για τον «Κλεισθένη Ι»
Πολιτική

«Άσφαιρη» συζήτηση στο Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής για τον «Κλεισθένη Ι»

Υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλια που ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι» για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλιο που ψήφισαν υπέρ της διαβούλευσης επί του προτεινόμενου νομοθετικού πονήματος. Αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα υπάρξουν Δημοτικά Συμβούλια που, ενώ συζήτησαν το θέμα, δεν θα ψήφιζαν ούτε το ένα, ούτε το άλλο, γιατί δεν θα τους έβγαιναν τα… κουκιά. Το ζήσαμε, όμως, κι αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 17 Μαΐου 2018.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στην προαναφερόμενη συνεδρίαση και μετά την πίεση της μειοψηφίας, η διοίκηση έφερε προς συζήτηση το θέμα του «Κλεισθένη Ι» και, παρ’ όλο που δεν το πρόβλεπε η εισήγηση, δέχθηκε να υπάρξει και κάποια απόφαση επί του θέματος. Ωστόσο, τόσο η πρόταση της δημοτικής Αρχής του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου (να υπάρξει σκληρή κριτική και πίεση, ώστε να αλλάξουν πολλά «στρεβλά» του νομοσχεδίου, πλην όμως να συνεχιστεί η διαβούλευση), όσο και οι δύο προτάσεις της μειοψηφίας (να αποσυρθεί το ν/σ και να αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση ή να υιοθετηθεί το σχετικό ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, το οποίο έμπαινε στην ουσία της κριτικής επί του ν/σ) δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία και έτσι η πολύωρη συζήτηση κατέληξε να είναι… φιλολογικού χαρακτήρα.

Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης ήταν η σαφής καταδίκη του σχεδίου νόμου από σημαντικά στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σιδέρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος.

Πού εστιάστηκαν τα «πυρά» της μειοψηφίας

Τα «πυρά» της μειοψηφίας, πριν ακόμη η τελευταία εστιασθεί σε αυτό καθεαυτό το σχέδιο νόμου, εστιάστηκαν σε δύο γεγονότα.

Το πρώτο ήταν ότι η διοίκηση έπρεπε να είχε σπεύσει η ίδια να φέρει το θέμα προς συζήτηση και όχι να εξαναγκαστεί σε αυτήν από τη μειοψηφία. Τον… χορό της κριτικής για το συγκεκριμένο ζήτημα άνοιξε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννη Μυλωνάκης, τον συνέχισαν οι επίσης ανεξάρτητοι σύμβουλοι Σωτήρης Ησαΐας και Κώστας Χατζηανδρέου, ενώ την ίδια άποψη, από πλευράς διοίκησης, είχε και ο αντιδήμαρχος διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Γιάννης Σιδέρης.

Το δεύτερο γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς μειοψηφίας ήταν η αρχική τοποθέτηση του δημάρχου, ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί «κι αυτό θα πρέπει να το δεχθείτε όλοι», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις αρχές Ιουνίου, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Η μειοψηφία θεώρησε ότι η τοποθέτηση του κ. Σταθόπουλου ήταν δήλωση παραίτησης από κάθε μορφή διεκδίκησης, με τον επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, Βασίλη Γιαννακόπουλο να σημειώνει ότι «ο Δήμος πρέπει να σημαίνει διεκδίκηση, δεν έπρεπε να το πείτε αυτό», τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, να σημειώνει ότι «έτσι είστε, δεν διεκδικείτε τίποτα και τα θεωρείτε όλα δεδομένα», τον Γιάννη Μυλωνάκη να προσθέτει ότι η διοίκηση «δεν θέλει και δεν μπορεί να διεκδικήσει», τον Σωτήρη Ησαΐα να αναρωτιέται από πού γνωρίζει η διοίκηση ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Ιούνιο, τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κώστα Τσιαμπά να μιλά για «κυνική τοποθέτηση του δημάρχου» και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Σιδέρη να υποστηρίζει ότι «όταν πας να διεκδικήσεις να αποτρέψεις κάτι, δεν λες ότι αυτό θα ψηφισθεί ούτως ή άλλως».

Η κριτική επί του σχεδίου νόμου

Σε ό,τι αφορά στην κριτική επί του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης Ι«, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν τα εξής:

Βασίλης Ζορμπάς

Βασίλης Ζορμπάς (επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας): Όλα γίνονται για το κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις επόμενες δημοτικές διοικήσεις. Πρόκειται για ένα αισχρό νομοσχέδιο, που αποδομεί την Αυτοδιοίκηση και αδιαφορεί για τις προτάσεις των αιρετών, το οποίο στηρίζεται από τη διοίκηση Σταθόπουλου για να μην δυσαρεστηθεί η «ομάδα» Γκόνη (σ.σ.: αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, που θεωρείται εκ των σκληρών υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση). Αν θέλει η κυβέρνηση ας υιοθετήσει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα μεταβατικά και μετά, εάν πάει καλά, προχωρά στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Βασίλης Γιαννακόπουλος

Βασίλης Γιαννακόπουλος (επικεφαλής Συμμαχίας Ευθύνης): Οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων αθροίζονται και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιεστικά προς την αλλαγή του νομοσχεδίου, αλλά η Αγία Παρασκευή είναι πάλι απούσα. Είναι λάθος ο Δήμος να πάει δεύτερη φορά κόντρα στις αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της ΚΕΔΕ. Είναι ευκαιρία για τη διοίκηση να αποκομματικοποιηθεί και να μας ενώσει όλους.

Ανδρέας Γκιζιώτης

Ανδρέας Γκιζιώτης (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): Όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο είναι ενταγμένα στη γενικότερη προσπάθεια προσαρμογής των πάντων στη λογική της αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, την οποία και υπηρετούν όλα τα κόμματα διαχείρισης. Ο στόχος είναι να γίνουν οι Δήμοι «φοροεισπράκτορες», να αναχθούν όλα στην ανταποδοτικότητα και να εκποιηθεί η δημοτική περιουσία. Την κατάσταση αυτή μπορεί να την αλλάξει μόνο ο λαός και όχι η απλή αναλογική.

SAMSUNG CSC

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (επικεφαλής παράταξης Μια Γενιά Μπροστά): Αν κοιτάξουμε τι έχει συμβεί στην Αγία Παρασκευή από τη διοίκηση Σιδέρη και μετά, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ανέφικτο ακόμη και να μιλάμε για εφαρμογή της απλής αναλογικής. Το μόνο που θα προκύψει από το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα είναι συναλλαγές και ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ως απαράδεκτο.

Θάνος Ανδρίτσος

Θάνος Ανδρίτσος (εκπρόσωπος Φυσάει Κόντρα): Η αυτοδιοικητική αλλαγή του «Καλλικράτη» προσάρμοσε την Αυτοδιοίκηση στη μνημονιακή κατάσταση και ο «Κλεισθένης» έρχεται τώρα να νομιμοποιήσει αυτή την κατάσταση, αλλά και να ενσωματώσει πιο βαθιά την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λογική των αντιλαϊκών μέτρων. Σε αυτό υπάρχει κοινή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων διαχείρισης και είναι λάθος να αναλωνόμαστε στη συζήτηση για την απλή αναλογική, που μόνο άδολη δεν φαίνεται να είναι.

Γιάννης Μυλωνάκης (ανεξάρτητος): Η διοίκηση έχει πάθει πολιτική αφωνία, προκειμένου να παραμείνει το «καλό παιδί» του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν έρχεται να βελτιώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνει, αναγκάζοντάς μας πλέον να υπηρετούμε την τοπική διοίκηση και όχι την Αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι ψευδο-δίλημμα, καθώς λειτουργεί ως τέτοια την πρώτη Κυριακή, ενώ μετατρέπεται σε πλειοψηφικό σύστημα τη δεύτερη Κυριακή.

Σωτήρης Ησαΐας (ανεξάρτητος): Το μόνο που κατάφερε η διοίκηση είναι να μην συγκαταλέγεται ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στο περίπου 92% των Δήμων που ζήτησαν την απόσυρση του ν/σ. Το θέμα το έφερε κατόπιν εορτής, αποδεικνύοντας ότι είναι χειραγωγούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας χάσει τα «κάστρα» της, η «αριστερή» μνημονιακή κυβέρνηση, ακολουθεί το παράδειγμα του οστρακισμού, που εισήγαγε ο Κλεισθένης, προσπαθώντας να απομακρύνει όλους εκείνους που δυναμώνουν πολιτικά… Η διοίκηση σπεύδει, μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων, να μας ενημερώσει ακόμη και για τα βαψίματα στα σχολεία, αλλά δεν θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει για την απόφαση της ΚΕΔΕ επί του επίμαχου νομοσχεδίου, ούτε καν μοίρασε το ψήφισμά της στους δημοτικούς συμβούλους.

Κώστας Τσιαμπάς (ανεξάρτητος): Η διοικητική αυτονομία και η οικονομική αυτοτέλεια υπήρξαν πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης που όχι μόνο δεν τα διασφαλίζει ο «Κλεισθένης Ι», αλλά τα καθιστά ακόμη πιο προβληματικά. Η δε εμμονή στην απλή αναλογική, με δεδομένη την ανυπαρξία κουλτούρας συναινέσεων, υπηρετεί μόνο την επιδίωξη να συμμετάσχει η κυβέρνηση στη διοίκηση όσων περισσότερων δημοτικών Αρχών μπορεί.

Ελισσάβετ Πετσατώδη (ανεξάρτητη): Εδώ μέσα δεν έχουμε ακούσει ποτέ τις προτάσεις της διοίκησης, όπως ακριβώς γίνεται και με το θέμα του «Κλεισθένη Ι», όπου συζητάμε στα… χαμένα, χωρίς κανένα ουσιαστικό πλαίσιο. Η κουβέντα για την απλή αναλογική ουσιαστικά «εκτροχιάζει» την όλη συζήτηση, που ουσιαστικά έχει να κάνει με τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης «εισπράκτορα». Ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, σε νέα βάση.

Κώστας Χατζηανδρέου (ανεξάρτητος): Ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες, φέροντας πολλά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση, τα οποία ο «Κλεισθένης Ι» δεν τα επιλύει. Αντιθέτως, αν και μεσολάβησαν σχεδόν δύο χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμών, αυτό που παρουσιάστηκε ως νομοσχέδιο είναι μια εξαιρετικά πρόχειρη δουλειά. Όσο για την απλή αναλογική, αυτή την έχει επιβάλλει πλέον ο λαός, αφού η έννοια των μεγάλων κομμάτων έχει πλέον χαθεί.

Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Το σχέδιο νόμου δεν έρχεται να μας πάει ένα βήμα παρακάτω, βελτιώνοντας τον «Καλλικράτη». Αντιθέτως, επιχειρείται η διάλυση του θεσμού, από μια καταστροφική κυβέρνηση, εις βάρος της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Αν θέλουμε συναινέσεις, αυτές μπορούν να γίνουν πριν την πρώτη Κυριακή, βάζοντας ένα όριο εκλογής στο 45%, οπότε θα ευνοηθούν οι προγραμματικές συμφωνίες και όχι οι συναλλαγές μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Δημήτρης Κονταξής (αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών): Το νομοσχέδιο έρχεται να μας φορτώσει νέες υποχρεώσεις, χωρίς να επιλύει τίποτα από τα παλαιότερα προβλήματα. Ιδιαίτερα στο εκλογικό σύστημα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, καθώς η ιστορία το έχει συνδέσει με τις χειρότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, όπως τη δικτατορία του Μεταξά. Θα πρέπει να έχουμε σκληρή θέση έναντι της κυβέρνησης για το θέμα και να ζητήσουμε την απόσυρσή του.

Γιάννης Σιδέρης (αντιδήμαρχος διεύθυνσης Περιβάλλοντος): Δεν μας πείθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. όταν μιλά για την απλή αναλογική, για συνεργασίες και δημοψηφίσματα. Το σχέδιο νόμου ούτε τη γραφειοκρατία καταργεί, ούτε τις διαδικασίες απλοποιεί, ούτε τη νομιμότητα υπηρετεί, ούτε πόρους εξασφαλίζει. Το βασικό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η διοικητική σταθερότητα, ώστε να λύνονται τα θέματα των δημοτών. Το ν/σ πρέπει να αποσυρθεί και να συζητήσουμε εκ νέου για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, αφού αξιολογήσουμε τι έγινε στα 8 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Γεράσιμος Βλάχος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου): Η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορούμε να την κατηγορούμε επειδή εμείς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Η κυβέρνηση με το ν/σ είχε τη χρυσή ευκαιρία να κάνει την τομή και να αλλάξει τα στρεβλά των «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη», αλλά δεν το έπραξε και έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και οι ρυθμίσεις που φαλκιδεύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένουν και άρα πρέπει να μπούμε σε σκληρή κριτική κατά του σχεδίου νόμου και να ζητήσουμε να γίνουν διορθώσεις.

Η…  υπερασπιστική γραμμή
Γιάννης Σταθόπουλος

Από πλευράς διοίκησης, και ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι διαφωνεί σε αρκετά σημεία με το νομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε- περιέχει αρκετά λάθη, αβλεψίες και εμμονές, προτείνοντας ωστόσο να αξιοποιηθεί ο χρόνος της διαβούλευσης προκειμένου να πιεσθεί η κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ο δήμαρχος δήλωσε ότι έχει ενστάσεις ήταν η άμεση αλλαγή κατανομής των ΚΑΠ, η μείωση της δημοτικής θητείας, το μη δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους γραμματείς, ο τρόπος θέσεως σε αργία των αιρετών κ.λπ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο δήμαρχος έθεσε προς ψήφιση το ακόλουθο κείμενο:

«Το Δημοτικό  Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, εν όψει της πρόθεσης ψήφισης του Νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι” στο τέλος Ιουνίου, θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν αρκετά σημεία που προκαλούν αντιθέσεις και δεν εξασφαλίζουν πολιτική και διοικητική σταθερότητα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων είναι η διεκδίκηση πολλών βελτιωτικών αλλαγών, τόσο εκλογικού όσο και νομοτεχνικού επιπέδου. Το εκλογικό σύστημα που ισχύει αδικεί κατάφωρα παρατάξεις και δεν εκφράζει την ψήφο του εκλογικού σώματος. Η ΚΕΔΕ, που ψήφισε ομόφωνα τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής κριτικής άρθρο προς άρθρο του Νομοσχεδίου, όπως και η ΕΝΠΕ, έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για αυτές τις αλλαγές».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Παναγιώτης Γκόνης, υποστήριξε ότι μπορεί ο «Κλεισθένης Ι» να μην είναι η αναμενόμενη μεταρρύθμιση, αλλά κινείται προς την κατεύθυνση συνεννόησης στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων, που ωστόσο -όπως είπε- απουσιάζει από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής. Παρά τα λάθη που περιέχει το σχέδιο νόμου, όπως τόνισε, είναι λάθος να προχωρούμε σε αφορισμούς και να ζητάμε την απόσυρσή του, καθώς έχει αρκετά «ανοίγματα δημοκρατικότητας».

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Μαρία Κοντοπούλου, μίλησε για «κομματικοποιημένη συζήτηση» και για προσπάθεια «δαιμονοποίησης» μιας κατάστασης. Υποστήριξε, επίσης, ότι ανέκαθεν οι μεταρρυθμίσεις έφεραν αντιδράσεις, ενώ τόνισε ότι ο «Κλεισθένης Ι» περιέχει πλήθος αλλαγών, οι οποίες πρέπει να εξετασθούν, μέσω της αξιοποίησης του χρόνου της διαβούλευσης.

Τέλος, η Τερψιχόρη Γκιόκα, εκ μέρους της διοίκησης, είπε ότι δεν άκουσε κάποια «δομημένη επιχειρηματολογία» για την επικινδυνότητα του ν/σ, αλλά μόνο στείρες επιθέσεις. Επίσης, είπε ότι δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου, αν και θεώρησε ότι ίσως να πρέπει να δοθεί λίγος παραπάνω χρόνος διαβούλευσης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet