Η μειοψηφία ζήτησε… λογαριασμό για τον λογαριασμό στην ΤτΕ
Πολιτική

Η μειοψηφία ζήτησε… λογαριασμό για τον λογαριασμό στην ΤτΕ

Ήταν επόμενο η συζήτηση του θέματος ανοίγματος λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ.: προθάλαμος για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου στην κεντρική τράπεζα) να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015.

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος προχώρησε σε μία ήπια και χαμηλών τόνων εισήγηση, λέγοντας ότι η διοίκησή του είχε καταδικάσει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία επιχειρήθηκε αρχικά η μεταφορά, αλλά εν τω μεταξύ δόθηκαν εξηγήσεις (π.χ. ποια ποσά ακριβώς θα μεταφερθούν, με ποιους όρους κ.λπ.), οι οποίες -μετά και τη σχετική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση (σ.σ.: για άμεση συμμόρφωση των Δήμων στον συγκεκριμένο νόμο) επιτρέπει πλέον το άνοιγμα του εν λόγω λογαριασμού στην ΤτΕ.

Ωστόσο, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το ύψος των χρημάτων που θα δεσμευθούν, καθώς -όπως είπε- η «εξίσωση» χρηματικά υπόλοιπα Δήμου μείον υποχρεώσεις μεταβάλλονται καθημερινά, πρόσθεσε όμως ότι μιλάμε για «χαμηλό εξαψήφιο ποσό» (σ.σ.: μετά από πιέσεις εκπροσώπων της μειοψηφίας και «αιχμές» για το ύψος του ποσού, ο δήμαρχος είπε ότι «το πρώτο ψηφίο του εξαψήφιου αριθμού δεν θα ξεπερνά το 6…»). Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλάμε τα χρήματά μας», τόνισε ότι ο νόμος δίνει δικαίωμα στους δήμους να κάνουν άμεση ανάληψη των χρημάτων σε ποσοστό 10% του συνολικού δεσμευμένου ποσού, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να αναληφθούν, με βάση τις εκτιμώμενες δαπάνες, σε διάστημα 7-10 ημερών.

Τέλος, ο κ. Γ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ως προς τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά την ίδια ώρα πρόβαλλε ως «δέλεαρ» το υψηλό επιτόκιο (2,5%) που προσφέρει η ΤτΕ για τα «μεταφερόμενα» κεφάλαια.

Βασίλης Ζορμπάς: Δεν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματά μας πίσω…
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Με τον γνωστό στίχο του Γεωργίου Σουρή («Ποιος είδε κράτος λιγοστό, σ΄ όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;») ξεκίνησε την πρωτολογία του ο τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, σχολιάζοντας την κατάσταση του ελληνικού κράτους, «την οποία μόνο κάποιοι “αριστεροί” δεν την είχαν πάρει μυρωδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας σε σκωπτικό ύφος, ο κ. Β. Ζορμπάς τόνισε ότι «μία “αριστερή” κυβέρνηση χρησιμοποίησε μία ΠΝΠ, τακτική που κατήγγειλε όσο ήταν αντιπολίτευση, για να μεταφέρει τα διαθέσιμα των δήμων στην ΤτΕ και μετά ήρθε ένας “αριστερός” υπουργός να διατάξει για την “αμελητί” συμμόρφωση των δήμων»«Και μόνο για τη χρησιμοποίηση του όρου “αμελητί”, εάν ήμουν δήμαρχος, θα αρνιόμουν τη μεταφορά των χρημάτων του Δήμου στην κεντρική τράπεζα», συνέχισε ο ίδιος.

Ο τέως δήμαρχος πρόβλεψε ότι εάν, παρ΄ ελπίδα, χρειαστεί το κράτος να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα δεσμευτούν, αυτά δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω στο δημοτικό ταμείο, ενώ διαφώνησε και με την ακολουθούμενη πολιτική, η οποία -όπως δήλωσε- φροντίζει πάντα να συντηρεί «την παχιά αγελάδα του Δημοσίου», αφήνοντας εντελώς απροστάτευτο τον ιδιωτικό τομέα.

Ανδρέας Γκιζιώτης:  Να «συμμορφωθούν αμελητί» στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Με το λογοπαίγνιο «αυτό είναι διάρρηξη και όχι ρήξη» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να αναρωτηθεί στη συνέχεια για τους λόγους που ο Δήμος διατηρεί τόσο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, όταν η πόλη έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για έργα.

Εν συνεχεία, ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης «κάρφωσε» τον δήμαρχο, λέγοντας ότι εάν θεωρούσε «πατριωτικό καθήκον» να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην ΤτΕ θα το είχε πράξει από τους πρώτους, ενώ εκείνος το ανέβαλλε διαρκώς και το «στρογγύλευε».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «πολιτικό», προτείνοντας στον δήμαρχο να στείλει μία επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία να του ζητεί να «συμμορφωθεί αμελητί» με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Επίσης, είπε ότι μάλλον κάποιοι πάνε να δικαιώσουν τις παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, αφού –όπως φαίνεται- τα διαθέσιμα των δήμων (σ.σ. τα υπολόγισε σε 2-2,5 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές.

Ο κ. Α. Γκιζιώτης επανέλαβε ότι το χρέος το δημιούργησαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, «οι οποίες δουλεύουν πάντοτε υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου», έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υψηλές αμυντικές δαπάνες και τέλος ζήτησε τη διαγραφή του χρέους και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής υπέρ του λαού.

Σπύρος Αλεξίου: Τα χρήματα είναι του Δήμου και των δημοτών
Σπύρος Αλεξίου
Σπύρος Αλεξίου

Η αναφορά του κ. Β. Ζορμπά στους στίχους του Σουρή έδωσε «πάσα» στον επικεφαλής των Φυσάει Κόντρα για να αναφερθεί στα «Λαυρεωτικά», όπου -όπως τόνισε- επίσης «φαγώθηκαν λεφτά» και επίσης εφαρμόσθηκαν πολιτικές «τύπου ΔΝΤ» στον τόπο.

Επί του πρακτέου, ο κ. Σπύρος Αλεξίου δήλωσε ότι τα χρήματα που δεσμεύει η κυβέρνηση είναι για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους έως το τέλος του μήνα, εγκαλώντας τη διοίκηση του Δήμου για τη συμμόρφωσή της, προκειμένου να αποπληρωθεί ένα χρέος που, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βουλής είναι «έξι φορές αποπληρωμένο κι επονείδιστο».

«Τα λεφτά θα πάνε στον Στουρνάρα, τον οποίο δεν ελέγχει κανείς», συνέχισε ο κ. Σπ. Αλεξίου, προσθέτοντας ότι και τα χρήματα που «πρώτη έσπευσε να μεταφέρει στην ΤτΕ η Περιφέρεια Αττικής» σήμερα δεν βρίσκονται στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας…

Ο επικεφαλής των Φυσάει Κόντρα πρόβλεψε ότι σε λίγο θα είναι πραγματικότητα και το «νέο μνημόνιο» κι αντί η διοίκηση του Δήμου να «ξεσηκωθεί», σπεύδει να «δώσει και χρήματα από πάνω».

«Τα χρήματα είναι του Δήμου και των δημοτών και κανενός άλλου», συμπλήρωσε ο κ. Σπ. Αλεξίου, ζητώντας «την κατάργηση του μνημονίου, σε ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Κωνσταντίνος Κρητικίδης: Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους στα Δημοτικά Συμβούλια
Κωνσταντίνος Κρητικίδης
Κωνσταντίνος Κρητικίδης

Από την παράταξη Συμμαχία Ευθύνης (σ.σ.: απουσίασε ο επικεφαλής της Βασίλης Γιαννακόπουλος), ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας ότι «τα ψέματα τελείωσαν και πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό αδιέξοδο».

Όπως είπε, «εάν το ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει  σε κάτι τέτοιο (σ.σ.: τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ), θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει «εγκλωβιστεί στη δική της ρητορεία» κι αναγκάζεται τώρα να «σπάσει τον κουμπαρά» για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ο  κ. Κ. Κρητικίδης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μόνη της τον νόμο για τη μεταφορά των διαθεσίμων και «ζητά συνενόχους στα Δημοτικά Συμβούλια», θεώρησε δεδομένο ότι η συμφωνία με τους δανειστές έχει κλειστεί κι «όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες είναι θέατρο», ενώ δήλωσε ότι η παράταξή του για το θέμα της μεταφοράς χρημάτων στην ΤτΕ συμφωνεί με το σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ, το οποίο πρότεινε να τεθεί και προς ψήφιση στο Σώμα.

Οι ιστορικές αναδρομές, τα repos και οι ευθύνες των δημοτικών συμβούλων

Ενδιαφέρουσες απόψεις εκφράσθηκαν και κατά την τοποθέτηση των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων, αποσπάσματα των οποίων ακολουθούν:

Ιωάννης Μυλωνάκης
Ιωάννης Μυλωνάκης

Ιωάννης Μυλωνάκης (Συμμαχία Ευθύνης): Χαρακτήρισε «άκρως πολιτικό» το συζητούμενο θέμα, είπε ότι «η διοίκηση προσπαθεί να κρατήσει μετριοπαθή στάση μεταξύ των συμφερόντων του Δήμου και των αποφάσεων του κυβερνητικού κόμματος που τη στηρίζει» και χαρακτήρισε ως ειρωνική τη στάση όσων «μέχρι χθες υπεραμύνονταν της τακτικής του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ κι έρχονται σήμερα και μιλάνε για τήρηση της νομιμότητας».

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ευθυγράμμιση» με την απόφαση της ΚΕΔΕ, ώστε ενωμένη η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό ζήτημα, υπερασπιζόμενη τις πόλεις και τους δημότες και βάζοντας «φρένο» σε όσους θέλουν να τη μετατρέψουν σε «τοπική διοίκηση».

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Τόνισε ότι το θέμα είναι «και πολιτικό και τεχνικό». Με βάση την πρώτη διάστασή του αποτυπώνει «την πλήρη αποτυχία των διαπραγματεύσεων, των οποίων ο λογαριασμός έρχεται τώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ στο δεύτερο σκέλος επεσήμανε ότι η απόφαση του υπουργού Ν. Βούτση δεν αναφέρει πουθενά για επιτόκιο 2,5%, ακριβώς επειδή «η ΤτΕ δεν λειτουργεί όπως οι εμπορικές τράπεζες και δεν δικαιούται να τοκίζει τις καταθέσεις».

Ο κ. Κ. Τσιαμπάς είπε ότι τα χρήματα των δήμων θα μετατραπούν σε repos, με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται μία τέτοια επιλογή.

Σπύρος Παπαγεωργίου
Σπύρος Παπαγεωργίου

Σπύρος Παπαγεωργίου (αντιδήμαρχος Οικονομικών): Ανέφερε ότι και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. οι αυτοδιοικήσεις που είναι κρατικά επιχορηγούμενες διατηρούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις αντίστοιχες κρατικές τράπεζες.

«Περισσεύει η υποκρισία» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ως «οσίες παρθένες» όσους έρχονται σήμερα να μιλήσουν για την κατάντια της χώρας, «λες κι αυτή συντελέσθη τους τελευταίους 5 μήνες», την ίδια ώρα που «αγνοούν τα 40 χρόνια λεηλασίας που μεσολάβησαν». Από το σημείο αυτό και μετά, ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου προέβη σε μία ιστορική αναδρομή σε σκάνδαλα, μίζες, διαπλοκές, αλλά και στον ρόλο της Γερμανίας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, προκαλώντας ακόμη και τον εκνευρισμό του δημάρχου, ο οποίος ζήτησε να περιορίσει τις αναφορές του.

Ο κ. Σπ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «και βέβαια θα δώσουμε τα χρήματα στην ΤτΕ», προσθέτοντας ότι η διοίκηση «θα διαφυλάξει μέχρι και το τελευταίο ματωμένο ευρώ του δημότη».

Σωτήρης Ησαΐας
Σωτήρης Ησαΐας

Σωτήρης Ησαΐας (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Επανέλαβε πολλές φορές και με… νόημα την προτροπή προς τη διοίκηση να αναβάλει την απόφαση για τη μεταφορά των αποθεματικών μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ τόνισε ότι προτείνεται στους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν για ένα σημαντικό θέμα, πριν ακόμη οι βουλευτές να ψηφίσουν για το μέγιστο θέμα των διαπραγματεύσεων…

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την πρόθεση της διοίκησης να διαθέσει αποθεματικά που ανέρχονται σε 6ψήφιο νούμερο («θα μπορούσε να είναι και 999.999 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά), πρόβλεψε ότι αυτά θα μετατραπούν σε repos, ενώ έκανε και κριτική για το ύψος του επιτοκίου στο 2,5%, όταν άλλοι δήμοι παίρνουν έως 5,5%, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σ. Ησαΐας αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Δήμου να δεσμεύσει χρήματα στην ΤτΕ, επικαλούμενος τις μεγάλες οικονομικές τρύπες, αλλά και την επερχόμενη αύξηση της φορολογίας στα Νομικά Πρόσωπα.  Επίσης, θεώρησε ότι το μνημόνιο που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι το μεγαλύτερο όλων, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «να βγουν στην κυβέρνηση τα νούμερα», αφού -όπως τόνισε- έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Τέλος, αναρωτήθηκε εάν η απόφαση της διοίκησης είναι προς το συμφέρον του Δήμου Αγίας Παρασκευής, προειδοποιώντας τους δημοτικούς συμβούλους που θα την ψηφίσουν ότι θα φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη και όχι ο δήμαρχος και παροτρύνοντάς τους «να το σκεφτούν καλά».

Δήμαρχος: Δεν κάνω κομματικές αναλύσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων, ο δήμαρχος προσπάθησε να καθησυχάσει το Σώμα, λέγοντας ότι η σημερινή απόφαση είναι μόνο για το άνοιγμα του λογαριασμού στην ΤτΕ , ενώ η μεταφορά είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, κι εν τω μεταξύ, η διοίκηση θα επανεξετάσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως διαβεβαίωσε «δεν θα πάρει κανείς τα χρήματά μας».

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος υποστήριξε ότι είναι κι άλλοι δήμοι που έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις, δήλωσε ότι τον ίδιο δεν τον εκφράζει η πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα που αποφάσισε η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «εγώ, εδώ μέσα, δεν θα κάνω κομματικές αναλύσεις».

Και δευτερολογίες…

Το θέμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να εξαντλήθηκε στις πρωτολογίες, αφού ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την επιθυμία να δευτερολογήσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Β. Ζορμπάς αμφισβήτησε τη δυνατότητα που θα έχει ο Δήμος να επανεκτιμήσει την κατάσταση, από τη στιγμή που θα λάβει τη σημερινή απόφαση, διευκρίνισε ότι το σχόλιό τους για το Δημόσιο αφορούσε το γεγονός ότι το κράτος μαζεύει έσοδα για να πληρώσει αποκλειστικώς μισθούς και συντάξεις, ενώ αφήνει απλήρωτους τους προμηθευτές του και τέλος, προειδοποίησε, με τη σειρά του, ότι την ευθύνη για την απόφαση θα την έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο κ. Α. Γκιζιώτης είπε ότι «συνάδελφοι που παλαιότερα διαδήλωναν μαζί μου, έρχονται τώρα και γίνονται απολογητές αυτών εναντίον των οποίων διαδήλωναν», προβλέποντας ότι αυτή η τακτική θα έχει και συνέχεια. Επίσης, «διόρθωσε» τον κ. Β. Ζορμπά, λέγοντας ότι με τα αποθεματικά των δήμων δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά τα χρέη και τέλος, αναφερόμενος προς τον δήμαρχο, είπε ότι «είναι σε δύσκολη θέση να τοποθετηθεί επί του θέματος, γιατί δεν ήταν ποτέ πολιτικά σταθερός και πήγαινε μία από εδώ και μία από εκεί».

Ο κ. Κ. Κρητικίδης ανέφερε ότι πάντα υποστηρίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίζει στη βάση του νόμου, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που ζητήθηκαν τα  στοιχεία των εργαζομένων. Για τον λόγο αυτό, δηλαδή επειδή δεν θα μπορούσε να ψηφίσει ενάντια στον νόμο, δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, προσθέτοντας ωστόσο τον προβληματισμό εάν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που δεσμεύει για να πάει σε ρήξη ή για να την αποφύγει…

Το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε το ερώτημά του για το πού θα πάνε τα χρήματα που δεσμεύονται ανέφερε ο κ. Σπ. Αλεξίου, ενώ ειρωνεύτηκε την αναφορά στα «περί νομιμότητας», λέγοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων υπέρ κοινωνικών ομάδων, που η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει γιατί «δεν βολεύουν». Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός ότι «ουδείς από την πλειοψηφία πήρε θέση γι΄ αυτό που συντελείται απόψε εδώ», με εξαίρεση τον κ. Σπ. Παπαγεωργίου, για τον οποίο ωστόσο είπε ότι «ήταν μια χαρά τα όσα είπε για το παρελθόν, αλλά θα περίμενα με μεγαλύτερο πολιτικό θάρρος να πει και για τα όσα γίνονται σήμερα».

Οι δευτερολογίες ολοκληρώθηκαν με την παρέμβαση του δημάρχου, ο οποίος δήλωσε ότι από τη στιγμή που σήμερα δεν αποφασίζουμε για τη μεταφορά των χρημάτων, αλλά για το άνοιγμα του λογαριασμού, δεν οφείλει να δώσει απάντηση για το πού θα πάνε τα χρήματα. Επίσης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας ή μη, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε αντισταθεί στην αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων του Δήμου στην κεντρική διοίκηση, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση του Σώματος για οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω στο εξεταζόμενο θέμα.

Τελικώς το άνοιγμα το λογαριασμού στην ΤτΕ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων της μειοψηφίας, πλην της Συμμαχίας Ευθύνης, η οποία απείχε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet