Τεχνικό πρόγραμμα φιλόδοξο για πλειοψηφία, διαχειριστικό για μειοψηφία
Πολιτική

Τεχνικό πρόγραμμα φιλόδοξο για πλειοψηφία, διαχειριστικό για μειοψηφία

Εν μέσω κριτικής από την πλευρά της μειοψηφίας, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν έχει ακόμη, 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης, να επιδείξει το ξεκίνημα κάποιου μεγάλου έργου στην πόλη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2017, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2016.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας έκαναν λόγο για «πλήρες και φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα», καθώς περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, με αποκατάσταση και επίλυση χρόνιων προβλημάτων στις υποδομές της πόλης (όμβρια, ρυμοτομήσεις, δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά κτήρια, σχολεία, νεκροταφείο κ.ά.) και την εκκίνηση μεγάλων έργων και μελετών ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν με ήδη εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ (μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, δημαρχείο, κτήριο για το Επαγγελματικό Λύκειο, το 14ο Νηπιαγωγείο και νέο Παιδικό σταθμό, Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αμαξοστάσιο και Πράσινο Σημείο, πεζογέφυρα στη Μεσογείων, μελέτες κολυμβητήριου και ωρίμανσης έργων κ.ά.).

«Γίνονται μικρά έργα, προγραμματίζονται τα μεγαλύτερα»
Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο δήμαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν στην πόλη, καθώς και στα μεγάλα που δρομολογήθηκαν μέσα στο 2016, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ. Επίσης, έκανε λόγο για συστηματοποίηση των έργων συντήρησης και επισκευών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, καθώς και «στην κάλυψη όλου του φάσματος των αναγκών για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των πολιτών της Αγίας Παρασκευής».

Τόνισε ακόμη ότι, εκτός από τα μεγάλα έργα για τα οποία η δημοτική Αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση, ο Δήμος, στο πλαίσιο της οικονομικής του δυνατότητας, αποφάσισε να αγοράσει τη βίλα και το κτήμα Ιόλα.

Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη

Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, στην εισήγηση της για το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα που προβλέπονται για το 2017, σε συνδυασμό με τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τον συνολικό προγραμματισμό του Δήμου στη βάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-19 και ειδικότερα των Αξόνων 1 και 4, που περιλαμβάνουν δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενεργοποίηση και συμμετοχή των Πολιτών στον σχεδιασμό του Δήμου.

«Να δούμε ποιο μεγάλο έργο θα παραδώσετε στο τέλος»

Από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα υπήρξαν οι εξής παρεμβάσεις:

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Κωνσταντίνος Τσιαμπάς (Αγία Παρασκευή η Πόλη μας): Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μίλησε για «πλήρως αναξιόπιστο τεχνικό πρόγραμμα», που συνιστά «παταγώδη αποτυχία» για τη διοίκηση. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των προηγούμενων τεχνικών προγραμμάτων, διατύπωσε την άποψη ότι αυτά υλοποιήθηκαν σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%, κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι εξαγγέλλει μεγάλα έργα «δίνοντας στον κόσμο ψεύτικες ελπίδες» και ότι προσπαθεί «να λύσει με επικοινωνιακό τρόπο τα καθημερινά προβλήματα της πόλης».

Τέλος, υποστήριξε ότι δεν θα καταφέρει ποτέ ο Δήμος να λάβει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για τα «μεγαλεπήβολα έργα» που εξαγγέλλει, ζητώντας ταυτόχρονα από τη διοίκηση να δεσμεύσει την περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων, τουλάχιστον για τα έργα προτεραιότητας, όπως το νέο δημαρχείο.

Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης): Συμφωνώντας απολύτως με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κ. Τσιαμπάς, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης ανέφερε ότι όλα τα τεχνικά προγράμματα παρουσιάζουν κάποιες αποκλίσεις στην υλοποίησή τους, αλλά στην περίπτωση της παρούσας δημοτικής Αρχής οι παρουσιαζόμενες αποκλίσεις είναι «τεράστιες». «Περιμένουμε ακόμη να δούμε ένα μεγάλο έργο σας» είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος, κατηγορώντας τη διοίκηση και προσωπικά τον δήμαρχο, ότι «κινούνται σε ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ» και δεν διεκδικούν ούτε ένα μεγάλο έργο για την πόλη.

Αναφέροντας ότι «οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τη δημοτική Αρχή», ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι η διοίκηση παρουσιάζει έργα τα οποία θα μπορούσε να κάνει μόνη της μια υπηρεσία, χωρίς την ύπαρξη αιρετών. «Θα περιμέναμε ένα οραματικό και με παλμό τεχνικό πρόγραμμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας στη δημοτική Αρχή τα όσα πρότεινε ως έργα όταν ήταν στη μειοψηφία.

Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση): Χαρακτήρισε «απολίτικη» την εισήγηση του δημάρχου για το τεχνικό πρόγραμμα, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν διεκδικεί «ούτε στα λόγια» κάτι από την κυβέρνηση. «Ο απολογισμός των τεχνικών προγραμμάτων σας είναι για κλάματα» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κάνοντας κι αυτός λόγο για υλοποίησή τους σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, είπε ότι τα νούμερα στον περιφερειακό προϋπολογισμό «δεν βγαίνουν» για να καλυφθούν όλα τα έργα που έχει υποσχεθεί, συμπληρώνοντας ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο των «πολιτικών πωλήσεων».

Τέλος, απαντώντας σε σχόλιο της διοίκησης για τη μη ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων από πλευράς μειοψηφίας, ο κ. Γκιζιώτης υποστήριξε ότι προτάσεις γίνονται, αλλά η διοίκηση ουδέποτε θέλησε να τις συζητήσει.

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης

Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια Γενιά Μπροστά): Ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα «δεν είναι μόνο νούμερα, αλλά αποτυπώνει και τη συνολική εικόνα που θέλει να δώσει η διοίκηση στον Δήμο», προσθέτοντας ότι η δημοτική Αρχή επιχειρεί να παρουσιάσει τα έργα της καθημερινότητας ως μεγάλα έργα. Κατηγόρησε δε τον δήμαρχο ότι «άλλα έργα υπόσχεται στους κατοίκους κι άλλα εντάσσει στο τεχνικό πρόγραμμα», φέρνοντας ως παραδείγματα το θέμα του κολυμβητηρίου και τα έργα στα Πευκάκια.

Ο κ. Αλ. Μουστόγιαννης εξέφρασε τη λύπη του για τη μη ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα «ούτε ενός ευρώ για τη νεολαία», για την «ανυπαρξία μελετών για έργα ΕΣΠΑ» και για τη «μη ενίσχυση της τοπικής αγοράς».

Τέλος, τόνισε προς τη δημοτική Αρχή ότι «θα κριθεί από όσα θα κάνει και όχι από αυτά που λέει για να ικανοποιεί τα αιτήματα του κόσμου» και την προέτρεψε να κινηθεί στον δρόμο της συναίνεσης, ακούγοντας και τις προτάσεις της μειοψηφίας.

Θανάσης Ανδρίτσος
Θανάσης Ανδρίτσος

Θανάσης Ανδρίτσος (Φυσάει Κόντρα): Για επαναλαμβανόμενες συζητήσεις «για έργα που εξαγγέλλονται και δεν γίνονται» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της παράταξης, τονίζοντας ότι το θέμα του τεχνικού προγράμματος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τεχνικούς όρους, αλλά στο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η γενικότερη πολιτική κατάσταση. Όπως είπε, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να χαράξουν πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας και περιορίζονται «σε λίγα χρήματα, διαδικασίες μέσω ΕΣΠΑ και “παζαρέματα” με την Περιφέρεια».

Ο κ. Θ. Ανδρίτσος είπε ότι χρειάζεται η υιοθέτηση σκληρού διεκδικητικού λόγου, με ισχυρή παρουσία των πολιτών και των συλλόγων.

Κώστας Κρητικίδης
Κώστας Κρητικίδης

Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης): Έκανε λόγο για «άχαρη διαδικασία συζήτησης» και για καθυστερήσεις στην έναρξη έργου από πλευράς διοίκησης, στην οποία -όπως τόνισε- απουσιάζουν ο «διεκδικητικός προγραμματισμός» και «το όραμα για τη συνέχεια». Χαρακτήρισε δε το τεχνικό πρόγραμμα ως «πλήρες», αλλά και ταυτόχρονα «πλασματικό κι αναξιόπιστο», προβλέποντας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

«Ισοπεδωτική κριτική, χωρίς προτάσεις»

Απαντώντας στα «πυρά» της μειοψηφίας, από πλευράς διοίκησης υποστηρίχθηκαν τα εξής:

Παναγιώτης Γκόνης
Παναγιώτης Γκόνης

Παναγιώτης Γκόνης (Νίκη των Πολιτών): Σημείωσε ότι κάποιοι θα ήθελαν την Αγία Παρασκευή ως «αυτόνομο κρατίδιο», αλλά «την εποχή των παχιών αγελάδων» δεν φρόντισαν να υλοποιήσουν ούτε τα βασικά έργα υποδομής στην πόλη. Πρόσθεσε δε ότι «οι διεκδικήσεις πρέπει να είναι ορθολογικές σε μία πτωχευμένη και υπό υπό επιτροπεία, χώρα».

Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Γεράσιμος Βλάχος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου): Υποστήριξε πως για ό,τι είχε δεσμευθεί η διοίκηση από πλευράς έργων είναι μέχρι σήμερα συνεπής, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τη μειοψηφία για «ισοπεδωτική κριτική», χωρίς την κατάθεση «ούτε μιας ουσιαστικής πρότασης». Επίσης, μίλησε για «αντιφατική κριτική», καθώς από τη μια -όπως είπε- κατηγορείται η δημοτική Αρχή ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποιο μεγάλο έργο και από την άλλη, ορισμένοι προβλέπουν ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής για τα μεγάλα έργα που δρομολογεί…

Τέλος, ο κ. Γ. Βλάχος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για τα έργα που σχεδιάζονται, τόσο από πλευράς Περιφέρειας όσο και από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ελισάβετ Πετσατώδη (αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας): Ανέφερε ότι κάποιοι από τη μειοψηφία χρησιμοποιούν «δημιουργικά μαθηματικά» για να υποβαθμίσουν το έργο της διοίκησης και παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία -όπως η ίδια υποστήριξε- η υλοποίηση του περσινού τεχνικού προγράμματος επιτεύχθηκε σε ποσοστό κοντά στο 40%.

Γιάννης Σταθόπουλος (δήμαρχος): Ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος προκάλεσε τη μειοψηφία να υποδείξει κάποιο έργο για το οποίο είχε δεσμευθεί η δημοτική Αρχή και δεν έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ αναφέρθηκε στο «φρικτό γραφειοκρατικό σύστημα», το οποίο «δεν υπάρχει πουθενά αλλού» και καθυστερεί σημαντικά την υλοποίηση των έργων.

Ο κ. Γ. Σταθόπουλος απέρριψε -για πολλοστή φορά- τις κατηγορίες περί ταύτισης με την κυβέρνηση και απουσίας διεκδικητικού πλαισίου, λέγοντας ότι ο ίδιος ασκεί κριτική για θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση και όχι για το συνολικό κυβερνητικό έργο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet