K. Τσιαμπάς: To Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Επιχειρήσεις – Αγορά

K. Τσιαμπάς: To Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για ελάφρυνση επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Ο επικεφαλής της παράταξης Όραμα για την Αγία Παρασκευή, τέως δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσιαμπάς καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιαμπάς αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Με βάση την πράξη νομ. περιοχ. ΦΕΚ Α’ 75/30Μαρ. 2020, η οποία στη συνέχεια κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4764/20, με ισχύ περιορισμένο χρόνο, οι Δήμοι έχουν υποχρέωση, με απόφαση Δ.Σ., να απαλλάξουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ή και μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, για το χρονικό διάστημα που έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας, αφού υποβάλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Για το λόγο αυτόν, οι Δήμοι έχουν επιχορηγηθεί από την κυβέρνηση.

Στην 30η συνεδρίαση (27/10/2020) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της πόλης μας, η πρόταση της διοίκησης, να παραμείνουν σταθερά τα τέλη για το 2021 και η οποία λαμβάνεται μία φορά τον χρόνο, δεν συμπεριέλαβε και την απαλλαγή των επιχειρήσεων και επαγγελματιών από την καταβολή των τελών, αγνοώντας τη ΠΝΠ (ν.4764/20) που ήταν γνωστή από το πρώτο lockdown και αδιαφορώντας για τα προβλήματα των συνδημοτών μας.

Συνυπεύθυνη είναι και η αντιπολίτευση η οποία δεν απαλλάσσετε της ευθύνης επειδή καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης .Θα μπορούσε να υποβάλει τη δική της αιτιολογημένη πρόταση, όπως έκανε για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Πολιτικός λόγος, είναι ο διάλογος και οι τεκμηριωμένες προτάσεις και όχι οι καταγγελίες και κοκορομαχίες, για επικοινωνιακούς λόγους.

Κύριοι δήμαρχε και αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων, σας προτείνω:

  • Να ψηφίσετε άμεσα στο Δ.Σ. την απαλλαγή των επαγγελματιών και επιχειρήσεων, από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών  καθαριότητας  και φωτισμού ή και μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, (όπως καθορίζει ο νόμος) για το χρονικό διάστημα  που έχουν και θα έχουν διακόψει τις δραστηριότητές  τους λόγω της πανδημίας. Δεν κάνετε χάρη, έχετε υποχρέωση.
  • Για να είναι υλοποιήσιμη η απόφασή σας, πρέπει η απαλλαγή να υλοποιηθεί με την επιστροφή των τελών, απευθείας στους ενδιαφερόμενους από το ταμείο του Δήμου, με την υποβολή των απαραίτητων  δικαιολογητικών  διαφορετικά θα είναι κοροϊδία.

Όπως γνωρίζετε:

  1. Τα τέλη εισπράττονται από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια κατατίθενται στον Δήμο.
  2. Η ΔΕΗ μόνο εισπράττει και δεν επιστρέφει χρήματα για λογαριασμό του Δήμου, συνεπώς θα χάσουν τους προηγούμενους μήνες (αναδρομικά), η διάταξη ισχύει από 30/3/2020.
  3. Οι τροποποιήσεις στα τέλη, που αποφασίζει ο Δήμος, υποβάλλονται στη ΔΕΗ κάθε Νοέμβριο για να ενημερώσει το μηχανογραφικό της σύστημα και ενδιάμεσα όταν χρειάζεται, αλλά για τους επόμενους και όχι για τους προηγούμενους λογαριασμούς.
  4. Η ΠΝΠ έχει ισχύ για περιορισμένο χρόνο και πιθανόν όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (απόφαση Δ.Σ., ενημέρωση ΔΕΗ , ενημέρωση Μηχ. Συστήματος ΔΕΗ , είσπραξη κ.λπ.) να μην ισχύει πλέον, οπότε θα χαθούν και τα τρέχοντα.

Τη παραπάνω διαδικασία ακολούθησαν και άλλοι Δήμοι που νοιάστηκαν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα.

Η λύση που θα δώσετε με την απόφασή σας, πρέπει να είναι υλοποιήσιμη, να μην ταλαιπωρηθούν οι ενδιαφερόμενοι χωρίς όφελος και να μην απογοητευτούν για άλλη μια φορά από τον Δήμο.

Μη σκεφτείτε το κόστος και το μέγεθος αυτού. Σκεφτείτε την αξία της πράξης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet