Οι Φυσάει Κόντρα μιλούν για τον Πολιτισμό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής
Πολιτική

Οι Φυσάει Κόντρα μιλούν για τον Πολιτισμό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής

Για τον Πολιτισμό στον Δήμο Αγίας Παρασκευής κάνει λόγο ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, Νίκος Κούτσιας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κούτσιας επισημαίνει τα εξής:

Οι έννοιες πολιτισμός και αριστερά είναι ένας ευρύς χώρος δύο εννοιών πού δεν ήταν πάντοτε ολότελα συμβατές, καθώς ο μεν πολιτισμός έχει σχέση απόλυτη με το υποκείμενο και την ελευθεριακή του διάσταση, ενώ η αριστερά στα πλαίσια της έννοιας του μαζικού πολιτισμού ή του πολιτισμού από τα κάτω ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με τον πολιτισμό με την ατομική του έννοια με ακραίο παράδειγμα τη δολοφονία Μεγιερχόλντ στα χρόνια του σταλινισμού στη Σοβιετική Ένωση.

«Στις σημερινές συνθήκες εκεί που πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας είναι προς μια νέα κοινότητα, οικουμενικό πολιτισμό και οικουμενική πόλη, που θα ανασαίνει στο κοινωνικό πεδίο, θα υπερβαίνει τον διαχωρισμό πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, θα ενσαρκώνεται σε αυτοοργανωμένα συλλογικά εγχειρήματα, θα ασκείται μέσω μιας εργασίας η οποία θα είναι και παιχνίδι, θα ξεδιπλώνεται σε έναν χρόνο, που θα χωρά πολλούς ανεπανάληπτους χρόνους, πολλές αυτοχειραφετούμενες υποκειμενικότητες» [Κείμενο υπερρεαλιστικής ομάδας Αθήνας-17/10/2017].

Τώρα στις συνθήκες του Δήμου μας θα πρέπει να τονιστεί ότι η περιοχή της Αγίας Παρασκευής έχει μεγάλες ελλείψεις σε χώρους καλλιέργειας και δημιουργίας πολιτισμού, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχουν χειμερινοί κινηματογράφοι, καθώς και αίθουσες θεάτρου, ενώ σε ό,τι αφορά τον χορό υπάρχουν μικρές χορευτικές ομάδες επιχορηγούμενες από τον Δήμο, ενώ ο χώρος τής γλυπτικής και της ζωγραφικής χωρίς σημαντικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες καλλιεργείται κυρίως μέσω των Εργαστηρίων Τέχνης του ΠΑΟΔΑΠ.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός (ΠΑΟΔΑΠ), τα τελευταία χρόνια εξαντλείται σε αναπαραγωγή τού υπάρχοντος κοινωνικού μοντέλου με κάποιες τάσεις αυταρχισμού και με σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις του με τους εργαζομένους σε αυτόν. Η πολιτιστική δραστηριότητα στην Αγία Παρασκευή εξαντλείται προσωρινά στη λειτουργία δύο θερινών κινηματογράφων με την υποστήριξη ή κάτω από τη σκέπη του Δήμου («Αμαρυλλίδα», «Θανάσης Βέγγος»), καθώς και στην εξαιρετική λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος» και της σχετικά πρόσφατα δημιουργημένης Κινηματογραφικής Λέσχης Αγίας Παρασκευής από τη δημοτική αρχή του κ. Σταθόπουλου.

Εδώ πρέπει, επίσης, να τονιστούν οι σημαντικές προσπάθειες για τον πολιτισμό από ανεξάρτητους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Η τεράστια έλλειψη πολιτιστικών χώρων στην περιοχή δημιουργεί για μας την απόλυτη ανάγκη της χρησιμοποίησης ενός νεοαποκτηθέντος χώρου από τον Δήμο, του κτήματος Ιόλα, όχι μόνο ως Πολιτιστικού Κέντρου υψηλών προδιαγραφών, όπως προωθείται από την κυρίαρχη άποψη, αλλά και ως χώρου αυτόνομης πολιτιστικής λειτουργίας της πόλης όπου τόσο η Κινηματογραφική Λέσχη, όσο και αυτόοργανωμένα κινήματα και ανεξάρτητοι πολιτιστικοί σύλλογοι και αυτόνομα θεατρικά, μουσικά σχήματα η ομάδες θα μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό της πόλης.

Προς την ίδια κατεύθυνση για μας θα πρέπει να κινηθεί και η πιθανή απόκτηση στο μέλλον (2025) του κτήματος Σιστοβάρη από τον Δήμο. Το Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή δηλώνει την επιθυμία του να στηρίξει τον πολιτισμό στην πόλη μας προωθώντας κάθε δραστηριότητα πολιτισμού από τα κάτω, καθώς και στηρίζοντας τον εκδημοκρατισμό του ΠΑΟΔΑΠ και τους εργαζομένους του, την καλύτερη αξιοποίηση του κτήματος Ιόλα και του κτήματος Σιστοβάρη προς την κατεύθυνση που τονίστηκε παραπάνω, αλλά και προσπαθώντας να ενισχύσει προσπάθειες πού ξεκινούν είτε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Αλέκος Κοντόπουλος», είτε από την Κινηματογραφική Λέσχη Αγίας Παρασκευής, είτε από ανεξάρτητους πολιτιστικούς συλλόγους ή αυτοοργανώμενα εγχειρήματα, αλλά και να υποστηρίξει την όποια επιχορήγηση από τον Δήμο οποιονδήποτε πρωτοβουλιών με σοβαρό πολιτιστικό χαρακτήρα.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet