Στη… σέντρα βγάζει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στην Αγία Παρασκευή για το «ναυάγιο» του νέου δημαρχείου ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς
Κοινωνία

Στη… σέντρα βγάζει τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στην Αγία Παρασκευή για το «ναυάγιο» του νέου δημαρχείου ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς

Σοβαρές ευθύνες για την εμπλοκή, που ουσιαστικά οδήγησε στη λύση – διάλυση της εργολαβίας για το έργο ανέγερσης του νέου δημαρχείου Αγίας Παρασκευής, επιρρίπτει στις προηγούμενες δημοτικές αρχές ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα, με ανάρτηση που έκανε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τίτλο «Όλη η αλήθεια για το νέο δημαρχείο», ο κ. Χαρδαλιάς υποστηρίζει ότι η δημοπράτηση του εμβληματικού αυτού έργου, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018, ενώ η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, από την έναρξη των εργασιών παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως τονίζει ο περιφερερειάρχης, «με μεγαλύτερο όλων τη διαπιστωθείσα απόκλιση του τοπογραφικού, πάνω στο οποίο βασίστηκε και υλοποιήθηκε η μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου για το έργο». Με άλλα λόγια, το έργο δημοπρατήθηκε με λάθος τοπογραφικό διάγραμμα.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χαρδαλιάς, η προηγούμενη δημοτική αρχή, παρά τις οχλήσεις -έγγραφες και προφορικές- από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, δεν προέβη στις διορθωτικές ενέργειες που όφειλε, «με αποτέλεσμα να συνεχιστούν και να γιγαντωθούν τα προβλήματα στην εξέλιξη των εργασιών». Παρ’ ολα αυτά, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ξεκίνησε το έργο της εκσκαφής, εν αναμονή της τροποποιημένης μελέτης από τον Δήμο, η οποία όμως δεν κατατέθηκε ποτέ…

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης και αντιστήριξης των σκαμμάτων. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης για την εκτέλεση των πρόσθετων εργασιών, συνολικού κόστους 1.413.835.68 ευρώ, με τη δαπάνη να βαρύνει τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Μόνο που η σχετική σύμβαση, όπως τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, υπεγράφη στις 16/2/2023, ενώ ο ανάδοχος του έργου είχε ήδη διακόψει τις εργασίες του από τις 30/08/2022.

«Έπειτα, λοιπόν, από επτά χρόνια καθυστερήσεων και σοβαρών λαθών, για τα οποία -επαναλαμβάνω- δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής, και αφού οι υπηρεσίες μας εξάντλησαν όλες τις παρεχόμενες από τον νόμο δυνατότητες με τη χορήγηση παράτασης οριακής προθεσμίας στον εργολάβο, το έργο τελικώς εγκαταλήφθηκε – διαλύθηκε στις 31/05/2024» προσθέτει στην ανάρτησή του ο περιφερειάρχης. Παρά τις προσπάθεις που καταβλήθηκαν τους επόμενους μήνες, «ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του έργου και επικαλούμενος μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υλικών, αποφάσισε να αποχωρήσει» σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση.

Πάντως, όπως προεξοφλεί ο κ. Χαρδαλιάς θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους, με τους λάθος χειρισμούς τους, ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στο έργο, αλλά και για την άνευ αντικρίσματος δαπάνη των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου.

«Θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής. Όπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε ειλικρινείς, με κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά της Αττικής μας. Και έχω μάθει να μιλώ πάντα με καθαρές κουβέντες! Συμφωνίες, που δεν θα εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση του έργου δεν τις αποδεχόμαστε. Και θα αναζητήσουμε ευθύνες από όλους όσοι διαχειρίστηκαν αμελώς και λανθασμένα αυτό το εμβληματικό έργο. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι αυτές οι ευθύνες να επιμεριστούν σε εκείνους που κατάφεραν να καταστήσουν κενό γράμμα ένα όνειρο, πολλών ετών, των κατοίκων του Δήμου. Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση θα λογοδοτήσουν για τους λάθους χειρισμούς, για τις καθυστερήσεις και κυρίως για τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη που δαπανήθηκαν χωρίς τελικό αντίκρισμα» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Χαρδαλιά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, διαβεβαιώνει τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής ότι θα διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι που θα επιτρέψουν την εξέλιξη του έργου, μέχρι αυτό να παραδοθεί στην κοινωνία. «Χωρίς να χάνουμε χρόνο, κινούμε άμεσα τις διαδικασίες, ώστε το δημαρχείο Αγίας Παρασκευής να γίνει πραγματικότητα. Γιατί αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες, για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο. Και σε αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Χαρδαλιά.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet