«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια
Πολιτισμός

«Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» στα Βριλήσσια

Η 7η συζήτηση του κύκλου «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το σινεμά» που διοργανώνει το Cine Δράση με κεντρικό τίτλο «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 στις 20:00 στο στέκι της «Δράσης» Βριλησσίων (Πίνδου 30 και Μαραθώνος). Εισηγητής ο κ. Παναγιώτης Δενδραμής.

Λίγα λόγια για τη συνάντηση από το Cine Δράση

Αυτή τη φορά οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, δημιουργούς όπως ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Μανούσος Μανουσάκης κ.ά, τον απόηχο στο ελληνικό σινεμά του Μάη του΄68, τον ρόλο της λογοκρισίας, την άνθιση του θεσμού των Κινηματογραφικών Λεσχών.

Θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση για το 7ο και επεισοδιακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1966) που έμεινε ιστορικό στην πορεία του θεσμού εξ αιτίας ενός σημαντικού αριθμού καλλιτεχνικών ταινιών που διαγωνίστηκαν, της θύελλας των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα βραβεία από μία κριτική επιτροπή ιδανική σε σύνθεση (μεταξύ των μελών ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Τσαρούχης, η Έλλη Λαμπέτη, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Γρηγόρης Γρηγορίου) και για το γεγονός ότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο η έως τότε Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ άνοιξαν «Οι Ξεχασμένοι ήρωες» του Τζέιμς Πάρις με επεισοδιακό τρόπο: μπάντα που παιάνιζε, παρατεταγμένη διμοιρία στρατιωτών, κ.ά. Οι ταινίες που παίχτηκαν -και ας μην βραβεύτηκαν- κατέχουν όλες από μία εξέχουσα θέση στην ανθολογία του ελληνικού Κινηματογράφου. Πρόκειται για τη μικρού μήκους «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη, και τις ταινίες: «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη (τρία βραβεία: σεναρίου, ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Φούντα και μουσικής στον Χρήστο Λεοντή). «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου (βραβείο φωτογραφίας στον Συράκο Δανάλη), «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού (τιμητική διάκριση). Η σκανδαλώδης σχεδόν έκπληξη, ήταν ότι μεγάλος νικητής αναδείχτηκε η ταινία «Ξεχασμένοι ήρωες» μέσα σε θύελλα αποδοκιμασιών. Και όπως ήταν αναμενόμενο οι «Ξεχασμένοι Ήρωες» ξεχάστηκαν μετά από κοινό και κρτικούς!

Και όπως πάντα θα προβληθούν αποσπάσματα από τις σημαντικότερες ταινίες της περιόδου, μια από τις οποίες είναι ο «Ουρανός» (1962) του Τάκη Κανελλόπουλου. Το φιλμ αυτό είναι μία αριστουργηματική στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου, μία ασπρόμαυρη αντιπολεμική ταινία, απ΄ τις καλύτερες του είδους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αίσθηση που άφησε η ταινία ήταν τέτοιας έντασης που ο Μακεδόνας σκηνοθέτης Κανελλόπουλος παραλληλίστηκε με τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Οι συζητήσεις για το σινεμά «100 και κάτι χρόνια ελληνικού σινεμά – Ο ελληνικός εικοστός αιώνας μέσα από το κινηματογραφικό πανί», γίνονται κάθε Δευτέρα στις 20:15 στο στέκι της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος). Mε αυτές, το Cine-Δράση επιχειρεί να εμβαθύνει στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και τη διαδραστική του σχέση με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Οι διαλέξεις περιλαμβάνουν εισήγηση και προβολή αποσπασμάτων από ταινίες.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη Σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet