Έναν… μικρό «Σταύρο Νιάρχο» οραματίζεται για το Κτήμα Φιξ ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Έναν… μικρό «Σταύρο Νιάρχο» οραματίζεται για το Κτήμα Φιξ ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής

Τα βήματα που οδήγησαν στην ιστορική στιγμή της απόκτησης του Κτήματος Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής ανέλυσε ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Στην ίδια συνέντευξη εξήρε τη στάση όσων συνέβαλαν σε όλη αυτή την κοπιώδη προσπάθεια για την απόκτηση του ακινήτου, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να κάνει αιχμηρά σχόλια για όλους εκείνους που -κατά την άποψή του- πολέμησαν, ακόμη και με «πολιτικά ανήθικους τρόπους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το όλο εγχείρημα. Τέλος, ο δήμαρχος έδωσε μια πρώτη… γεύση των όσων σχεδιάζονται στον πρόσφατα αποκτηθέντα χώρο, χωρίς να κρύψει τη φιλοδοξία που έχει να τον δει ως έναν «μικρό “Σταύρο Νιάρχο”».

«40 χρόνια αναμονής και άκαρπων προσπαθειών…»

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Μπάμπαλος εξήγησε ότι «40 χρόνια αναμονής και άκαρπων προσπαθειών να αγοράσει η κεντρική διοίκηση για λογαριασμό του Δήμου το Κτήμα Φιξ ήταν πολλά και κάθε ένα από αυτά χαμένο στοίχημα για τους δημότες της πόλης και τα παιδιά του Ηρακλείου».

Έτσι, «τηρώντας την υπόσχεση που, σχεδόν, όλοι όσοι έχουν διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο αυτές τις δεκαετίες έδιναν προεκλογικά στους Ηρακλειώτες, η δική του δημοτική αρχή δρομολόγησε τις διαδικασίες για να μπορέσει επιτέλους ο Δήμος να το κάνει δικό του», όπως είπε.

Πώς ο Δήμος άντεξε το οικονομικό κόστος της απόκτησης του Κτήματος

Καταλυτικός παράγοντας για να συμβεί αυτό, τόνισε ο κ. Μπάμπαλος, «ήταν η νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική την οποία η διοίκησή του εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια που έχει τα ηνία του Δήμου. Μια πολιτική που μηδένισε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοτικού ταμείου και δημιούργησε τις συνθήκες ώστε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ως ένας οικονομικά ισχυρός πλέον Δήμος, να μπορέσει να αντέξει το κόστος της αγοράς του Κτήματος Φιξ, χωρίς να μετακυλήσει το βάρος στους δημότες».

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε, όπως πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση με τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες του ακινήτου, αφού, χάρη στις ενέργειες που έγιναν, ο Δήμος κατάφερε «να… ρίξει στο ιστορικά χαμηλό πόσο των 5 εκατομμυρίων ευρώ τις αξιώσεις τους για να πουλήσουν το Κτήμα των 28 στρεμμάτων».

«Το κάναμε πράξη γιατί το χρωστούσαμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, στο βιώσιμο μέλλον αυτής της πόλης. Θα είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης μας, 28 στρέμματα, το οποίο θα αποτελέσει τοπόσημο Πρασίνου, Πολιτισμού και Ιστορίας για πολλές ακόμα γενιές Ηρακλειωτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Δεχθήκαμε πολύ λάσπη και πολιτικά ανήθικες συμπεριφορές»

Στην ερώτηση γιατί η διαδικασία απόκτησης του Κτήματος διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια (θυμίζουμε η πρώτη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτή τη διαδρομή ελήφθη τον Μάρτιο του 2021), ο Νίκος Μπάμπαλος απάντησε:

«Στη διαδρομή για την απόκτηση του Κτήματος Φιξ είχαμε την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι όμως όλων. Φυσικά και κάθε αντίθετη άποψη είναι σεβαστή, μολονότι δεν μπορώ να καταλάβω τα κίνητρα των πιο παλιών δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα έπρεπε να ξέρουν τι σημαίνει Κτήμα Φιξ για τον Ηρακλειώτη, όταν μάλιστα οι ίδιοι ψήφιζαν δάνεια, όχι για να επενδύσουν στο πράσινο και τη βιωσιμότητα της πόλης, αλλά για να πληρώσει ο Δήμος προμηθευτές και μισθούς.

Αυτό που, όμως, ήταν πολιτικά ανήθικο ήταν οι υπέρμετρες προσφυγές που κάποιοι διάλεξαν να κάνουν για να εμποδίσουν την απόκτηση του Κτήματος Φιξ, προσφυγές που έγιναν κατά όλων των αποφάσεων που χρειάστηκε να πάρουμε σε αυτή τη μακρά διαδρομή, προσφυγές που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα και συνεχίστηκαν μέχρι και πρόσφατα.

Όλες απορρίφθηκαν φυσικά, είχαν όμως ως αποτέλεσμα οι δημότες να στερηθούν το Κτήμα για λίγο ακόμα καιρό, πλέον των 40 ετών αναμονής, καθώς εάν δεν υπήρχε αυτή η εμμονική τακτική θα είχαμε στην κυριότητά μας το Φιξ εδώ και μήνες, θα το είχαμε ήδη δώσει στους Ηρακλειώτες και στα παιδιά μας.

Η Ιστορία θα τα καταγράψει αυτά και οι πολίτες θα κρίνουν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το θετικό νέο, η ιστορική στιγμή, ότι το Κτήμα Φιξ ανήκει πλέον στο Ηράκλειο. Όμως δεν σας κρύβω ότι δεχθήκαμε πολύ λάσπη και ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν ντρέπονται να συνεχίζουν να λένε ψέματα… Αφήνουμε να τους κρίνουν οι δημότες στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Εμείς απαντάμε σε όλους αυτούς με το έργο μας και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στην καθημερινότητα της πόλης μας».

Σε δύο στάδια η αξιοποίηση του Κτήματος

Σε ερώτηση του «Ε» σχετικώς με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μέχρι να φθάσουμε στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση του χώρου, με τις πολιτιστικές, ιστορικές, αθλητικές και άλλες δράσεις που θα σχεδιαστούν, ο δήμρχος ανέφερε ότι η αξιοποίηση του Κτήματος θα γίνει σε δύο στάδια.

Σε πρώτη φάση, αφού προετοιμαστεί κατάλληλα από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα ανοίξει τις πόρτες του, ξεκινώντας από αυτή την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, «ώστε να μπορούν οι δημότες του Ηρακλείου να το περπατήσουν, τα παιδιά να παίζουν, η πόλη να αποκτήσει το πάρκο που της αξίζει».

Η δεύτερη φάση αφορά το γενικότερο πλάνο της διαμόρφωσης του Κτήματος, συμπεριλαμβανομένης της διατηρητέας, ιστορικής βίλας εντός των ορίων του. Σε αυτήν την περίπτωση θα προηγηθεί διαβούλευση με τους κατοίκους και από εκεί και πέρα η επόμενη δημοτική αρχή θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες. Πάντως, όπως διευκρίνισε, όλα αυτά θα γίνονται με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το οποίο και θα έχει και τον… τελευταίο λόγο.

Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα όσα σχεδιάζονται στο ΦΙΞ…

Το «Ε» έθεσε μία ακόμη ερώτηση στον δήμαρχο, αυτή τη φορά αναφορικώς με τις πηγές χρηματοδότησης των έργων ανάδειξης του χώρου, ρωτώντας ευθέως έαν θα υπάρξει και κάποια εμπλοκή ιδιώτη και τι θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τσέπη των επισκεπτών του χώρου.

Ο κ. Μπάμπαλος απάντησε ότι στη δεύτερη φάση θα διεκδικηθούν πόροι τόσο από την κεντρική διοίκηση, όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναστήλωση των κτηρίων και των υπολοίπων διατηρητέως στοιχείων του Κτήματος. «Δεν σας κρύβω ότι σε αυτή την κατεύθυνση, εκεί δηλαδή που υπάρχει νόημα να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία, έχω ήδη κάποιες ελπιδοφόρες επαφές για να βρεθεί χρηματοδοτική πηγή ώστε να αναπλάσουμε τα ιστορικά μνημεία του Φιξ με τον τρόπο που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για την εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων, αν και δεν την απέκλεισε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι ο χώρος μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτους, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως αστειότητες κάποια από τα σενάρια που διακινούνται, όπως ότι θα λειτουργήσει καζίνο στον χώρο! Τέλος, επανέλαβε με έμφαση, για άλλη μια φορά, ότι το «κέντρο λήψης αποφάσεων» για την αξιοποίηση του Κτήματος Φιξ ήταν και θα παραμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet