Ο Ν. Μπάμπαλος στο «Ε»: Δίνουμε τη μάχη απέναντι στην πανδημία, αλλά θέλουμε και τη στήριξη της Πολιτείας
Εν μέσω του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που έχουν διαμορφώσει οι εξελίξεις σχετικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το «Ε» συνεχίζει τον κύκλο των συναντήσεών του με τους δημάρχους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αλλά και να διαπιστώσει κατά πόσον αυτή επηρεάζει τη γενικότερη παραγωγή έργου των δημοτικών αρχών.
Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο
Αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο Ηρακλείου Ατττικής, Νίκο Μπάμπαλο, με τον οποίο συνομιλήσαμε για το κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία εν μέσω των σκληρών απαγορευτικών μέτρων, τα ειδικότερα προβλήματα του Δήμου, αλλά και τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για το αύριο της πόλης.
Κύριε δήμαρχε, η επικαιρότητα μας επιβάλει να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με το θέμα των τελευταίων μηνών. Κλειστά σχολεία, κλειστές δομές, κλειστά καταστήματα, κλειστή κοινωνία. Αλήθεια, πώς νιώθετε -ως άνθρωπος και ως δήμαρχος- όταν περπατάτε στην πόλη του Ηρακλείου και αντικρίζετε αυτή την εικόνα;
Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που δεν τον βλέπουμε, αλλά υπονομεύει ευθέως την υγεία μας. Ο καθένας το βιώνει αυτό με διαφορετικό τρόπο, αλλά γενικώς μπορώ να πω ότι εντοπίζω γύρω μου αρκετή επιφύλαξη, στενοχώρια και μια ανασφάλεια. Και την ίδια στιγμή ο κόσμος δείχνει να φοβάται λιγότερο τον κορωνοϊό σε σχέση με το απαγορευτικό που είχε εφαρμοσθεί την περασμένη άνοιξη. Έτσι, ενώ από τη μία συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, από την άλλη οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από αυτήν. Και ίσως εδώ έγκειται το γεγονός ότι δεν προσαρμοζόμαστε εύκολα στα μέτρα που έχουν αποφασίσει οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση.
Εκτιμώ ότι θα βιώνουμε για αρκετό καιρό αυτήν την κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021, παρά τα αισιόδοξα νέα αναφορικά με τα εμβόλια.
Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μια άλλη σοβαρή επίπτωση, αυτή στην ψυχική υγεία μας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή συμπεριφορά μας. Σταματήσαμε να χαιρετάμε διά χειραψίας ο ένας τον άλλον, να αγκαλιαζόμαστε με φίλους και συγγενείς και φοβάμαι μήπως αυτό τείνει να καθιερωθεί…
Είναι και οι πολίτες στο Ηράκλειο Αττικής ανάμεσα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται στα πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και τις αποστάσεις;
Το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας συμμορφώνεται, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η αίσθηση που αποκομίζω -και όχι μόνο από τον δικό μας Δήμο- είναι ότι φοβόμαστε λιγότερο από την πρώτη περίοδο της καραντίνας, παρά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών. Θέλετε γιατί ο κόσμος κουράστηκε από τα μέτρα, θέλετε επειδή εξαντλήθηκε η αντοχή του, πάντως δυσκολεύεται να συμμορφωθεί σε αυτά…
Πόσο έτοιμος ήταν ο Δήμος σας ενόψει του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού;
Ως Δήμος προσαρμοσθήκαμε από την περασμένη άνοιξη άμεσα στις αποφάσεις και τις οδηγίες της κυβέρνησης και των επιστημόνων. Όπως τότε, έτσι και σήμερα αναστείλαμε τη λειτουργία συγκεκριμένων δομών, μεταφέραμε υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες όπου απαιτείτο, δημιουργήσαμε ομάδα εργασίας αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να μπορέσουμε άμεσα να στηρίξουμε οποιαδήποτε οικογένεια ή μεμονωμένο συνάνθρωπό μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Ταυτοχρόνως λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, είτε αφορούν τον εξοπλισμό σε αντισηπτικά, είτε έχουν να κάνουν με απολυμάνσεις και καθαρισμούς δημοτικών χώρων, ενώ θα προχωρήσουμε και σε απευθείας ανάθεση σε ιατροδιαγνωστικό κέντρο της περιοχής ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος του Δήμου μας παρουσιάσει κάποια ύποπτα συμπτώματα να ιχνηλατηθεί δωρεάν.
Παράλληλα, μέσω διαδικτύου, προσφέρουμε επιπλέον υπηρεσίες στον δημότη, όπως συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ. Ειδικά για τα ΚΑΠΗ, δεν περιμένουμε να μας πάρει ο ηλικιωμένος να μας αναφέρει τις ανάγκες του. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τα μέλη των δημοτικών ΚΑΠΗ για να τους ρωτήσουμε εμείς εάν χρειάζονται κάτι.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν προβλήματα που σας ανησυχούν;
Ένα βασικό πρόβλημα είναι το οικονομικό. Αρκεί να σας πω ότι το 2020 ο Δήμος θα έχει ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερα στο ταμείο του, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα που κάνει για την κάλυψη των αναγκών σε προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και σε εκείνον του 2021, ενδεχομένως και του 2022.
Το ποσό που αναφέρατε τι αντιπροσωπεύει στο σύνολο των εσόδων του Δήμου;
Ο Δήμος έχει συνολικά τακτικά και έκτακτα έσοδα ετησίως γύρω στα 17 με 18 εκατ. ευρώ. Η δε μείωση των εσόδων που προαναφέρα οφείλεται στη μη καταβολή ανταποδοτικών τελών, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, την περασμένη άνοιξη αλλά και αυτή την περίοδο, στη μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, στην απαλλαγή των σχολικών κυλικείων από την καταβολή μισθωμάτων, καθώς και στην απαλλαγή τροφείων από τους παιδικούς σταθμούς που κλείνουν κοτ.
Νομίζω ότι η Πολιτεία οφείλει να στέρξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι για να αποκαταστήσει, αλλά τουλάχιστον για να μειώσει τη ζημιά. Μην ξεχνάμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο πρώτος βαθμός εξουσίας δίπλα στον πολίτη και, εάν δεν υπήρχαν οι Δήμοι, πολλά αυτά που θα ήθελε να κάνει η Πολιτεία και την εποχή των μνημονίων και σήμερα, με την υγειονομική κρίση, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Τα μέτρα προστασίας που έχετε λάβει και λαμβάνετε κατά του κορωνοϊού σε τι ποσό δαπάνης ανέρχονται στο Ηράκλειο Αττικής;
Μόνο για τις Σχολικές Επιτροπές έχουμε μια δαπάνη πάνω από 60.000 ευρώ, που αν συνυπολογίσουμε και τα μειωμένα έσοδα από τα κυλικεία, τότε η ζημιά ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Επίσης, δαπανήσαμε 12.000 ευρώ για να αγοράσουμε και να μοιράσουμε μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας. Να σημειώσω ότι αυτό ήταν ένα μέτρο που πήραμε ως επικουρικό στις μάσκες που θα δίνονταν από την Πολιτεία, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν οι μοναδικές που πήραν τελικώς τα παιδιά.
Προσθέστε στα παραπάνω το κόστος των απολυμάνσεων, της αγοράς αντισηπτικών, της ανάγκης να προσλάβουμε οκτώ νέες σχολικές καθαρίστριες για τις αυξημένες ανάγκες καθαρισμού των σχολικών μονάδων, και θα καταλάβετε ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες δαπάνες. Έχουμε λάβει από την Πολιτεία ένα ποσό της τάξεως περίπου των 280.000 ευρώ, αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερο αυτού που έχουμε δαπανήσει.
Πόσο έτοιμος σε ψηφιακό επίπεδο είναι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ώστε η μη αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημοτικές υπηρεσίες να μην παραλύσει και τις συναλλαγές που είναι αναγκαίες να γίνουν;
Σε αυτό το επίπεδο είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Από τις αρχές του 2020 αναβαθμίσαμε ψηφιακά τον Δήμο μας, και έτσι σήμερα σχεδόν 40 πιστοποιητικά εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε ο πολίτης να μην αναγκάζεται να έρθει στις δημοτικές υπηρεσίες. Και η διαδικασία βέβαια συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και λόγω της ανάγκης που επέβαλε η πανδημία, κι ας πούμε ότι αυτό είναι κι ένα θετικό που προέκυψε από τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε.
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες μπήκαμε και στο πρόγραμμα του myKEP live ενώ, πέραν από τις γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις, μέσα από το διαδίκτυο καταγράφουμε αιτήματα καθημερινότητας, αιτήσεις για βοήθεια και υποστήριξη, παρέχοντας παράλληλα ενημέρωση στον πολίτη για τις δράσεις μας.
Παράλληλα, ελπίζουμε ότι μετά την πρόταση που θα υποβάλουμε στον άξονα 8 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», να λάβουμε τη σχετική χρηματοδότηση και από την επόμενη χρονιά να γίνονται τα πάντα ηλεκτρονικά στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.
Ποια μέτρα στήριξης έχετε λάβει για τους πολίτες και κυρίως για τους επαγγελματίες της πόλης που πλήττονται οικονομικά από τις συνέπειες της πανδημίας;
Για τους ιδιώτες συνεχίζουμε για 5η συνεχόμενη χρονιά τις μειώσεις στη δημοτική φορολογία. Έχοντας προβεί από το 2018 σε σταδιακές μειώσεις, φέτος προτείνουμε επιπλέον 5% μείωση στα ανταποδοτικά τέλη συν ένα ακόμα 5% στον ΦΗΧ. Και βέβαια, έχουμε απαλλαγές που αγγίζουν έως και το 100% για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Για τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στην πόλη μας, που κατά κύριο λόγο έχουμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από τις μειώσεις στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, δώσαμε και επιπλέον θέσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, ενώ δρομολογούμε και νέα μείωση των εν λόγω τελών κατά 12% από το 2021.
Επίσης, επικαιροποιούμε την απόφαση που είχαμε λάβει για απαλλαγή καταβολής τελών για δύο χρόνια κάθε νέας επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί στην πόλη, εντάσσοντας πλέον στο μέτρο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, μέσα από το δημοτικό ραδιόφωνο «Επικοινωνία 94FM» δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της πόλης μας να διαφημιστούν δωρεάν, στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας που κτίζουμε.
Αυτά σε πρώτη φάση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δούμε τι πρόσθετο μέτρο μπορούμε ακόμη να λάβουμε, ακόμη και ριζοσπαστικού χαρακτήρα, για να ενισχύσουμε κυρίως τους μικροεπαγγελματίες της πόλης μας.
Φοβάστε ότι όταν θα αρθεί το συγκεκριμένο απαγορευτικό τα καταστήματα που θα ανεβάσουν και πάλι ρολά στο Ηράκλειο θα είναι λιγότερα από πριν;
Αν κρίνω από το τι συνέβη στο προηγούμενο κλείσιμο, νομίζω ότι θα ανοίξουν λιγότερα μαγαζιά. Βέβαια, από την άλλη, όσα άνοιξαν μετά την άνοιξη διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν προχωρήσει, τα περισσότερα τουλάχιστον, σε απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε να δούμε και εμείς την αντίδραση της αγοράς.
Ας περάσουμε στα θέματα της πόλης. Μπορεί να έχουμε κλειστά σχολεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνουν και τα προβλήματα. Πώς τα πήγατε με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Ηράκλειο, δεδομένου ότι αρκετοί Δήμοι του Βόρειου Τομέα ακόμη παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές δομές;
Όταν ψηφίζεις έναν νόμο και θέλεις να τον υλοποιήσεις θα πρέπει να έχεις και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Στην Ελλάδα πολλές φορές βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο…
Εμείς, από πέρσι, παραχωρήσαμε στα παιδιά που έφυγαν από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης χώρο σε έναν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης. Αρχές του 2020 ανέλαβε η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. να εγκαταστήσει τέσσερις προκατασκευασμένες αίθουσες σε τέσσερα νηπιαγωγεία του Δήμου μας. Επειδή όμως οι ανάγκες του Δήμου ήταν διπλάσιες, μας δόθηκε το καλοκαίρι ένα ποσό 330.000 ευρώ για να τοποθετήσουμε άλλες τέσσερις αίθουσες σε άλλα νηπιαγωγεία. Αρχές Αυγούστου κάνουμε τη διαδικασία ανάθεσης σε εταιρεία και στις 12/8 στέλνουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ξέρετε πότε πήραμε την απόφαση; Στις 14/10, δύο μήνες μετά!
Και σήμερα που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά αυτές τις αίθουσες;
Σήμερα, η ΚΤ.ΥΠ. έχει τοποθετήσει δύο αίθουσες, που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπου ένα δεκαήμερο και επίσης έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή των υπολοίπων δύο αιθουσών.
Από την πλευρά του Δήμου, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτηση των αιθουσών και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδος θα έχουν εγκατασταθεί στα νηπιαγωγεία που έχουμε επιλέξει.
Ελπίζω ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουμε κλείσει με το θέμα αυτό…
Γενικότερα από πλευράς σχολικών υποδομών, αλλά και υποδομών σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής;
Σε επίπεδο παιδικών σταθμών τα πράγματα είναι εξαιρετικά. Έχουμε πέντε παιδικούς σταθμούς, εκ των οποίων οι δύο κατασκευάστηκαν επί της δικής μας θητείας, ο τελευταίος δε εγκαινιάσθηκε πριν ενάμιση χρόνο.
Είχαμε περίπου 780 παιδιά, αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί λόγω της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, οπότε τα τμήματα πια έχουν περίπου 13-15 παιδιά, που σε συνδυασμό με ένα άριστο προσωπικό, σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Στα σχολικά συγκροτήματα κινούμαστε όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι, με περίπου 24-27 παιδιά ανά τμήμα. Βέβαια, τα σχολεία μας επί το πλείστον είναι παλιάς κατασκευής, γι’ αυτό και προσπαθούμε από πλευράς μας να τα αναβαθμίζουμε. Ήδη, προχωρήσαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση δύο δημοτικών σχολείων, επίσης χρηματοδοτηθήκαμε από την Περιφέρεια Αττικής και είμαστε έτοιμοι να μπει ο εργολάβος στο 3ο Δημοτικό και 6ο Γυμνάσιο, ένα παλιό σχολικό συγκρότημα που θα ανακαινισθεί πλήρως και, επίσης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα 6ο και 13ο Δημοτικά Σχολεία και το 9ο Νηπιαγωγείο.
Γενικώς, ως Δήμος επενδύουμε αρκετά χρήματα στα σχολεία μας, αλλά είναι «ζωντανοί» οργανισμοί και πάντοτε χρειάζονται επεμβάσεις…
Είναι στους σχεδιασμούς σας η δημιουργία κάποιου νέου σχολικού συγκροτήματος;
Αναζητούμε χρηματοδότηση για την ανέγερση ενός συγκροτήματος που θα στεγάσει τα 1ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία, που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, σε έναν χώρο που απαλλοτριώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, με αρκετή πίεση εκ μέρους της δημοτικής αρχής προς τον τότε υπουργό Παιδείας. Το δε υπάρχον παλαιό κτήριο του 1ου Δημοτικού σκοπεύουμε να κατεδαφισθεί, εκτός από δύο αίθουσες, τη μία που είχε χρησιμοποιηθεί ως φρουραρχείο των Ες-Ες, το 1941 και την άλλη όπου έχουμε το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, και παλαιότερα ήταν η κατοικία της Ηλέκτρας Αποστόλου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Στον χώρο αυτόν, λοιπόν, θέλουμε να κάνουμε ένα πάρκο ιστορίας και πολιτισμού.
Έχετε μπροστά σας περίπου τρία χρόνια στη δεύτερη θητεία σας στον Δήμο. Ποια μεγάλα έργα θα θέλατε να έχετε ολοκληρώσει έως να παραδώσετε τα κλειδιά της πόλης στον επόμενο δήμαρχο;
Το πρώτο, που ελπίζω να ξεκινήσει άμεσα, στο επόμενο δίμηνο, είναι η ανακατασκευή και ανάπλαση ενός παλιού βιοτεχνικού κτηρίου περίπου 1.000τ.μ., όπου σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, το οποίο θα είναι ένα στολίδι για την πόλη, που θα βγάλει το Ηράκλειο ένα βήμα πιο μπροστά. Για το συγκεκριμένο έργο, μάλιστα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2,4 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το δεύτερο μεγάλο έργο που θα προχωρήσουμε είναι η διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου. Ένας δρόμος που σταμάτησε πριν 34 χρόνια κι εδώ και τέσσερα χρόνια παλεύουμε με τη γραφειοκρατία γι’ αυτό το έργο. Αρκεί να σας πω ότι εκεί προβλεπόταν να γίνει ένας δρόμος 20 μέτρων το 1986, αλλά το έργο σταμάτησε το 1987, μεσολάβησε το κτίσιμο σπιτιών και καταστημάτων και πλέον αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι ένας δρόμος 15 μέτρων. Πρέπει λοιπόν τώρα να πείσουμε τους πάντες ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή λύση, αφού δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε αυτά που έχουν ήδη κτισθεί, και να προχωρήσουμε το έργο. Ελπίζω ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ενταχθεί στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του αρμόδιου υπουργείου η σχετική τροποποίηση του σχεδίου και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Το τρίτο μεγάλο έργο που έχουμε στον σχεδιασμό μας είναι η υπογειοποίηση της Μελ. Μερκούρη, που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο, εδώ έχουμε μεγάλες αντιδράσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την αναγκαιότητα ή τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά με άλλους λόγους από το πολιτικό παρελθόν, που δεν θα ήθελα να αναφέρω…
Εμείς, πάντως, θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο να περνούν 10.000 αυτοκίνητα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, που όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζει, αλλά απορρυθμίζει τα πάντα. Με το έργο που προτείνουμε θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα καταφέρουμε με την υπογειοποίηση να μεγαλώσουμε τον χώρο της πλατείας και να δημιουργήσουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και θα ξαδώσουμε μια «ταυτότητα» στην πόλη μας.
Στις προθέσεις μας είναι επίσης να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, αρκετοί εκ των οποίων χάθηκαν στο παρελθόν, για να τους αποδώσουμε ως χώρους πρασίνου, πλατείες και παιδικές χαρές στην πόλη. Στην πρώτη θητεία μας καταφέραμε να αποκτήσουμε περίπου 6 στρέμματα, ενώ στην τρέχουσα θητεία ευελπισθούμε ότι θα πάρουμε ακόμη περισσότερους. Ήδη, λάβαμε απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή για επαναπαλλοτρίωση χώρων 5 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ συζητάμε για απευθείας αγορά ενός οικοπέδου περίπου ενός στρέμματος.
Γενικώς, πιστεύω ότι πρέπει να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ελεύθερους χώρους από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει, γιατί δυστυχώς αρκετοί χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στο ανοιχτό γήπεδο του Τυφώνα, ώστε να δημιουργήσουμε υποδομές προκειμένου να αθλούνται και τα μέλη των σωματείων, αλλά και τα άλλα παιδιά της πόλης και, ταυτόχρονα, δημοπρατούμε στα μέσα Δεκεμβρίου τη σύνταξη τεσσάρων μελετών, που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής, για την κατασκευή ισάριθμων γυμναστηρίων, περίπου 600 με 700τ.μ. το καθένα. μέσα στα σχολικά συγκροτήματα.
Και βέβαια συνεχίζονται οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στην πόλη, τις διανοίξεις δρόμων, την αποκατάσταση πεζοδρομίων και μια σειρά άλλων έργων που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα προς χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Αττικής.
Να δούμε, μόνο, τι θα πρωτοχρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής…
Είναι αλήθεια ότι όλοι πια στρεφόμαστε προς την Περιφέρεια, αλλά υπάρχει και το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ξέρετε, που και σε αυτό θα υποβάλουμε κάποιες προτάσεις.
Νομίζω, πάντως, πως όταν έχεις ώριμες μελέτες, είναι δύσκολο ένας περιφερειάρχης να σου αρνηθεί κάποιο έργο. Όταν δε έχεις ένα περιφερειάρχη που προέρχεται από τον χώρο του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο Γιώργος Πατούλης, τότε πολύ πιο εύκολα αναγνωρίζει τις ανάγκες των Δήμων. Κι ομολογώ ότι μέχρι σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την οποία κι ευχαριστώ.
Ας αλλάξουμε θέμα κ. Μπάμπαλε. Έχουμε την αίσθηση ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν περνάτε πολύ δύσκολες ώρες, τουλάχιστον με βάση τα όσα γίνονται σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής. Είναι έτσι τα πράγματα;
Ξέρετε, δεν υπάρχει κάποιο όργανο το οποίο να μετρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε δήμαρχος και δημοτική αρχή σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σας πω ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια στην άσκηση της διοίκησης. Φανταστείτε μια παράταξη, όπως η δική μας, η οποία παίρνει 45% στον πρώτο γύρο, και στον δεύτερο γύρω λαμβάνει 65%, και δεν μπορεί να διοικήσει -ακόμη και σε επίπεδο καθημερινότητας- επειδή, για παράδειγμα, κάποιοι φροντίζουν να μην υπάρχει απαρτία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος;
Και ξέρετε, όταν δεν λειτουργεί σωστά ο Δήμος, αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στα προβλήματα του πολίτη. Κι όλα αυτά, την ώρα που εμείς, από την πλευρά μας, τείναμε χείρα συνεργασίας και δείξαμε ανάλογη διάθεση και στη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων στα διάφορα όργανα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου μια στείρα ή μαξιμαλιστική αντιπολίτευση. Ελπίζω, όμως, στο επόμενο διάστημα να βρούμε κάποια λύση, ώστε τα πράγματα να κινηθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες. Προσωπικώς πιστεύω ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν…
Σε πρόσφατη αναφορά στο «Ε» για την πανδημία είχατε εμφανισθεί επικριτικός σε ό,τι αφορά τα θεσμικά εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων. Έκτοτε μεσολάβησαν κάποιες παρεμβάσεις από πλευράς ΥΠ.ΕΣ., ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για το ν/σ περί πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Νομίζετε ότι κάτι πάει να αλλάξει;
Πιστεύω ότι οι συζητήσεις που γίνονται είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει ό,τι συζητείται να υλοποιείται κι όλας. Ένα φαγητό μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά αν το παραμαγειρέψεις είτε θα το κάψεις, είτε θα χάσει τις ουσίες του…
Διακρίνω καλές προθέσεις, υπάρχουν άνθρωποι στα αρμόδια υπουργεία που έχουν καλή γνώση του τι γίνεται στην Αυτοδιοίκηση, άρα αυτό που μένει είναι να επιταχύνουμε. Αυτή είναι καλή περίοδος για να χτυπήσουμε το «τέρας» της γραφειοκρατίας. Ας μη φοβηθούμε να πάρουμε αποφάσεις.
Αν θέλουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να φτιάξουμε τη δημόσια μηχανή…
Ακούμε πολλές φορές τους αιρετούς να παραπονιούνται είτε για έλλειψη αρμοδιοτήτων, είτε για έλλειψη πόρων, είτε και για τα δυο μαζί. Δεν ακούμε, όμως, με την ίδια ένταση να κάνουν την αυτοκριτική τους. Είναι όλα καλώς καμωμένα από πλευράς του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης;
Προφανώς δεν είναι όλα καλά και προφανώς υπάρχουν ευθύνες και στους αιρετούς. Καμία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα δεν είναι άμοιρη των ευθυνών. Έχουμε κι εμείς οι αιρετοί το δικό μας μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Το 2006 ο Δήμος μας είχε 800 υπαλλήλους και σήμερα έχει τους μισούς. Θα έπρεπε να έχει τόσους στο παρελθόν; Σας απαντώ, όχι. Κι όμως προσλήφθηκαν και δαπανήθηκαν κάποια χρήματα για τις αμοιβές τους. Και την ίδια στιγμή, υπάρχει άνιση κατανομή του προσωπικού, με υπηρεσίες όπου παρατηρείται πλεόνασμα και άλλες όπου διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη. Όλα αυτά είναι δική μας ευθύνη.
Όπως δική μας ευθύνη είναι οι ανάγκες που προτάσσουμε, τα έργα που ιεραρχούμε, οι επιλογές που κάνουμε. Και δεν αναφέρομαι, βέβαια, σε κάποιες λανθασμένες αποφάσεις, γιατί όποιος εργάζεται θα κάνει και λάθη, αλλά στον φόβο που δείχνουν ορισμένοι απέναντι στο πολιτικό κόστος.
Για μένα, αν είσαι πεπεισμένος για την ορθότητα αυτού που κάνεις, πρέπει να προχωράς χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Προσωπικώς το έχω πράξει και θα το επαναλάβω όποτε χρειασθεί.
Θα σας ρωτούσα, αλλά απ’ όσα είπατε μέχρι τώρα, μάλλον θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι θα είστε και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές…
Πρώτα ο Θεός, να είμαστε καλά…
Από εκεί και πέρα, και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ξέρουν μέχρι πού έχουν να προσφέρουν και εάν, σε κάποιο σημείο, έχουν ολοκληρώσει αυτό που είχαν να δώσουν. Σας λέω, λοιπόν, ότι εάν είμαι καλά, θα ήθελα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2023, θεωρώντας ότι θα έχω την ίδια όρεξη για δουλειά και προσφορά, για να δημιουργήσω -μαζί με τους συνεργάτες μου και τους εργαζομένους του Δήμου- τις προϋποθέσεις για μια ακόμα καλύτερη εικόνα της πόλης. Μιας πόλης στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο, ερωτεύθηκα, έκανα οικογένεια…
Και αναφέρω κατηγορηματικώς ότι θα κατέβω, γιατί έχει ξεκινήσει και μια «παραφιλολογία» στην πόλη ότι ο δήμαρχος δεν θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές, ότι θα πάει στην Περιφέρεια ή ότι θα πάει με το τάδε κόμμα… Ε, λοιπόν, σας λέω ότι η αγάπη μου για τον Δήμο, με τον οποίο ασχολούμαι 30 χρόνια, είναι δεδομένη και, αν είμαι καλά, θα είμαι και πάλι υποψήφιος.
Σχετικά άρθρα
Το χριστουγεννιάτικο περίπτερο της Ζω.Φι.Ψυ. περιμένει τους φιλόζωους
Το Χριστουγεννιάτικο Περίπτερο της Ζω.Φι.Ψυ. περιμένει και φέτος όλους τους φιλόζωους στην Πλατεία Χρυσοχόου στο Νέο Ψυχικό. Από την Παρασκευή…
Χριστουγεννιάτικο φιλοζωικό bazaar… part 2 στην Πεύκη
Με το… δεύτερο μέρος του χριστουγεννιάτικου φιλοζωικού bazaar του επανέρχεται ο σύλλογος SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές και Αδέσποτα…
Δράση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στο Ηράκλειο Αττικής
Ημέρα υιοθεσίας ζώων συντροφιάς διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Η δράση θα γίνει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία…
Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazaar για τα αδεσποτάκια του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Μεγάλο χριστουγεννιάτικο bazaar για τα αδέσποτα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει ο σύλλογος SAVE Stray Animals and Volunteers, Εθελοντές…
Χριστουγεννιάτικες ημέρες υιοθεσίας ζώων στο Ηράκλειο Αττικής
Δύο συνεχόμενα σαββατιάτικα πρωινά αφιερωμένα στην υιοθεσία των ζώων ετοιμάζει το Γραφείο Αστικής Πανίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ειδικότερα, το…
Στην εκλογική μάχη του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών ο Παύλος Μαρινάκης
«Τεράστια τιμή και ευθύνη» χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την απόφαση του…
Ασπασία Κουρουπάκη: Θα προστατεύσει η Ελλάδα τους Χριστιανούς της Συρίας;
Η Συρία έπεσε. Η Τουρκία δείχνει σε όλους το γνωστό της πρόσωπο, που στην Ελλάδα δεν θέλουμε να δούμε. Καταργεί…
Συνάντηση Καιρίδη – Ψυχάλη για θέματα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριο Ψυχάλη, επισκέφθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024, στο δημαρχείο της Πεύκης ο βουλευτής Βορείου…
Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Αφροδίτης Κτενά στα εμπορικά καταστήματα της Νέας Ιωνίας
Περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της αγοράς του κέντρου της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε η βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά…
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις από τη Μιλένα Αποστολάκη για την πυρκαγιά στο Πεντελικό όρος
Η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία έπληξε μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα το Πεντελικό όρος, αποτέλεσε αντικείμενο δύο…
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Νέο ΟΧΙ, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, από τα Μελίσσια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας – Βίντεο
Για δεύτερη φορά συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς και πολίτες έξω από το…
Κοινωνικό ανάχωμα στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια – Βίντεο
Την καταγορηματική αντίθεσή τους στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Μελίσσια εξέφρασαν η δημοτική αρχή του Δήμου…
Δεν κατεβαίνει για δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης στις εκλογές του 2023 ο Τάσος Μαυρίδης – Αποχαιρετισμός με συγκίνηση, αλλά και «καρφιά»
Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος…
Η προσαγωγή, η σύλληψη, τα πολιτικά μηνύματα και η επόμενη μέρα – Συνέντευξη Τύπου Σωτήρη Λαπιέρη
Την περασμένη Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαλάνδρι Ενάντια, δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαπιέρης δέχθηκε απρόκλητη, όπως…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος COVID-19
Προβλήματα και στην ακοή προκαλεί η νόσος του COVID-19, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16th European Federation Audiology…
Διατροφή στις πανελλαδικές – Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση, απόδοση και ενέργεια, πόσο μάλλον την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Μπορεί να…
Ένα νοσοκομείο… ταξιδεύει την ελληνική ιατρική κουλτούρα στον κόσμο
Την ώρα που πληθαίνουν οι δυσάρεστες ειδήσεις γύρω μας, με τα νέα από το ουκρανικό μέτωπο να δημιουργούν ισχυρούς κλυδωνισμούς…
Δημήτρης Κούβελας: Αντιμετώπιση ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19
Πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι που δημιουργήθηκαν εμβόλια ως το πρώτο βήμα για τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δυστυχώς, υπήρξε και…
Μ. Αρτόπουλος: Μεγάλη μείωση περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό από τα προληπτικά μέτρα κατά της πανδημίας!
Μεγάλη μείωση των περιστατικών μέσης ωτίτιδας στον γενικό πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) έφεραν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του…
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA