«Ολισθηρό» αποδεικνύεται το νέο ταρτάν του Ζηρινείου Σταδίου Κηφισιάς
Αθλητισμός

«Ολισθηρό» αποδεικνύεται το νέο ταρτάν του Ζηρινείου Σταδίου Κηφισιάς

Σε «γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται το έργο αντικατάστασης του ταρτάν στο Ζηρίνειο Στάδιο, που «σέρνεται» εδώ και 13 μήνες, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νομικού προσώπου Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Κηφισιάς «Δημήτριος Βικέλας», δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Κουρέπης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017. Αν και -όπως είπε ο πρόεδρος- το υπολειπόμενο έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες (σ.σ.: έχει ήδη αποξηλωθεί το παλαιό ταρτάν κι απομένει η τοποθέτηση του νέου), ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πότε αυτό θα παραδοθεί, αφού η υπόθεση έχει μπλέξει για τα καλά.

Το «μπλέξιμο» έχει αναλυθεί εκτενώς από την πλευρά του Δήμου (διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα).

Ο ελιγμός της διοίκησης

Στη συνεδρίαση της 30ής Αυγούστου, λοιπόν, κι αφού η προσπάθεια του Δήμου να κηρύξει έκπτωτο τον πρώτο ανάδοχο του έργου, μιας και δεν διέθετε τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του υλικού που περιέγραφαν οι όροι του έργου, είχε «σκοντάψει» στην Περιφέρεια Αττικής, η διοίκηση έφερε προς ψήφιση το θέμα «Αποδοχή παραίτησης του αναδόχου από τη διάλυση της σύμβασης του έργου “Αντικατάσταση Ελαστικού Τάπητα (ταρτάν) του Ζηρινείου Σταδίου Κηφισιάς». Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του «Δ. Βικέλας», πρόκειται για έναν ελιγμό της διοίκησης, προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται πιο «γρήγορα κι ανώδυνα» η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και να προχωρήσει το έργο. Κι αυτό καθώς, εάν ο Δήμος προχωρούσε σε νέες ενέργειες να κηρύξει έκπτωτο τον πρώτο ανάδοχο, αυτό θα οδηγούσε σε νέο κύκλο ενστάσεων, που θα καθυστερήσει άγνωστο πόσο την αντικατάσταση του τάπητα.

Εξώδικο από τη δεύτερη εταιρεία και νέα εμπλοκή

Ωστόσο, τον ελιγμό αυτό της διοίκησης προσπάθησε να εξουδετερώσει ο δεύτερος ανάδοχος του έργου, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στον Δήμο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με το οποίο-απ’ ό,τι διαφάνηκε από τη συζήτηση, καθώς δεν το έχουμε στα χέρια μας- ουσιαστικά εγκαλείται η διοίκηση ότι δεν άσκησε τα δέοντα απέναντι στον πρώτο ανάδοχο, ενώ ζητείτο από τους συμβούλους να μην ψηφίσουν τη διάλυση της σύμβασης.

Η εξέλιξη, αφού δημιούργησε ερωτηματικά για τον χρόνο εκδήλωσής της, προκάλεσε προβληματισμούς σε αρκετά στελέχη της μειοψηφίας, αλλά και κάποια της πλειοψηφίας, που θεώρησαν ότι ίσως κάποιοι συνάδελφοί τους, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν στο μέλλον δικαστικές περιπέτειες.

Έτσι, τόσο οι κ.κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Βάρσος και η κα Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη από τη μείζονα μειοψηφία, όσο και ο κ. Γιώργος Τσούλος από την πλειοψηφία, ζήτησαν το θέμα ν’ αναβληθεί για μία εβδομάδα προκειμένου ο δικηγόρος που έχει προσλάβει το νομικό πρόσωπο «Δ. Βικέλας» να γνωμοδοτήσει για το εξώδικο.

Αμετάπειστος ο δήμαρχος – Αποχώρηση Μ. Κεφαλά-Σαλματάνη

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, προσπάθησε να καθησυχάσει -και με τη δικηγορική ιδιότητά του- ότι το συγκεκριμένο εξώδικο «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», ενώ απλώς «προσπαθεί να εκφοβίσει τους συμβούλους». Ωστόσο, όταν είδε ότι αυτό δεν πείθει τους συμβούλους της μειοψηφίας, πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση με αισχρό τρόπο, “ποντάροντας” στην ανθρώπινη ανησυχία, προκειμένου να μην προχωρήσει το έργο και μετά να κατηγορούν τη διοίκηση για ανικανότητα». Τοποθέτηση που εξόργισε την κα Κεφαλά-Σαλματάνη, η οποία και αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Το αναπάντητο ερώτημα του Γ. Καπάτσου

Στο ερώτημα του επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Γιάννη Καπάτσου, για το πότε τελικώς θα είναι έτοιμος ο τάπητας του Ζηρινείου, ο δήμαρχος είπε ότι τέτοιου είδους ερωτήματα δεν μπορούν ν’ απαντηθούν, παραπέμποντας, για άλλη μια φορά, στο γραφειοκρατικό σύστημα, αλλά και στο καθεστώς που καθιστά τους Δήμους δέσμιους στις διαθέσεις κάθε εργολάβου, που είτε προσφέρουν υπέρογκες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα, είτε καταφεύγουν σε «βιομηχανία» ενστάσεων, προκειμένου να τα «μπλοκάρουν».

Ωστόσο, αναπάντητο έμεινε το επίμονο ερώτημα του κ. Καπάτσου, «γιατί ο συγκεκριμένος εργολάβος (σ.σ.: εννοώντας τον εργολάβο που έστειλε το εξώδικο) έχει ανοίξει πόλεμο με τον Δήμο Κηφισιάς;». Ο κ. Γ. Θωμάκος αρκέστηκε να πει ότι ο εν λόγω εργολάβος, αντί να θέλει να προχωρήσει η όλη διαδικασία διάλυσης της σύμβασης με τον πρώτο ανάδοχο  και να πάρει αυτός το έργο, αφού είναι δεύτερος στη σχετική λίστα, επιχειρεί να το «μπλοκάρει», αποδεικνύοντας ότι τελικώς δεν θέλει να το αναλάβει.

Παρά τις αντιρρήσεις, η διάλυση της σύμβασης προχώρησε

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας συνεχίστηκαν και τελικώς η πρόταση αναβολής του θέματος μπήκε σε ψηφοφορία, λαμβάνοντας μόλις 4 ψήφους (Γιώργος Τσούλος, Βασίλης Βάρσος, Γιώργος Παπαδόπουλος και Ευγενία Παπαδήμα), οπότε και απορρίφθηκε, ενώ ακολούθησε η κατά πλειοψηφία ψήφιση της εισήγησης της διοίκησης.

Τελείωσε το θέμα;

Ωστόσο, η διάλυση της σύμβασης με τον πρώτο ανάδοχο δεν λύνει κι αυτομάτως το θέμα. Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, ο δεύτερος στη σχετική λίστα δεν επιθυμεί να εκτελέσει το έργο, ενώ ακολουθούν κι άλλες εταιρείες, που είτε σχετίζονται με τον συγκεκριμένο εργολάβο, είτε κι αυτές έχουν δώσει πολύ υψηλές εκπτώσεις, που καθιστούν αδύνατη την ορθή εκτέλεση του έργου, με αποτέλεσμα οι εργολαβίες που έχουν την τεχνογνωσία και θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν επιτυχώς την αντικατάσταση του τάπητα να βρίσκονται κάπου στις θέσεις 7 με 8.

Στο ενδιάμεσο, θα μπορούσε σε κάποιο σημείο ο Δήμος να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να προχωρήσει σε νέο, που ωστόσο κι αυτός θα μπορούσε να «κολλήσει» στα ίδια προβλήματα με τον προηγούμενο.

Μέχρι να λυθεί αυτός ο περίεργος «Γόρδιος δεσμός», οι αθλητικοί σύλλογοι που έχουν τμήματα στίβου και χρησιμοποιούσαν το Ζηρίνειο έχουν «εξοριστεί» σε άλλες γειτονικές εγκαταστάσεις, με έξοδα του Δήμου Κηφισιάς.

Τέλος, ο χρόνος κυλά αντίστροφα και για τη χρηματοδότηση του επίμαχου έργου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με 230.000 ευρώ, η σχετική σύμβαση της οποίας έχει πάρει ήδη παράταση, που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet