Δεν βγήκε με την πρώτη ο Συμπαραστάτης στην Κηφισιά
Κοινωνία

Δεν βγήκε με την πρώτη ο Συμπαραστάτης στην Κηφισιά

Λίγο πριν τη θεματική συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου 2015 θα επαναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς, τη διαδικασία για να εκλέξει τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, αφού η πρώτη προσπάθεια, στη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, απέβη άκαρπη.

Οι υποψήφιοι για τη θέση ήταν 25 και μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών είχαν την ευκαιρία στην προαναφερόμενη συνεδρίαση να εκθέσουν την υποψηφιότητά τους και… δια ζώσης, μετά από σχετικό αίτημα που έγινε δεκτό από τους δημοτικούς συμβούλους.

Δήμαρχος: «Σας καλώ να εκλέξουμε για πρώτη φορά Συμπαραστάτη»

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος έκανε έκκληση προς όλους τους συμβούλους να συμβάλλουν ώστε να εκλεγεί για πρώτη φορά Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, κάτι που ελάχιστοι δήμοι έχουν επιτύχει από την καθιέρωση του θεσμού, λόγω κυρίως δυσχερειών σχετικά με τη διαδικασία εκλογής (σ.σ. απαιτούνται τα 2/3 των ψηφισάντων συμβούλων).

Ο κ. Γιώργος Θωμάκος ανεφέρθη, στη συνέχεια, στη χρησιμότητα του θεσμού, λέγοντας ότι θα «ξεμπλοκάρει» πολλές υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες θα βρουν χρόνο να διαχειριστούν τα υπόλοιπα θέματα της απαιτητικής καθημερινότητας, θα «σπάσει» την καχυποψία μεταξύ των δημοτών και της εκάστοτε δημοτικής διοίκησης και θα αποκαταστήσει το πνεύμα σεβασμού και διαφάνειας στις σχέσεις με τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

Ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους τους δημότες-πολίτες που υπέβαλαν υποψηφιότητα για τον θεσμό (σ.σ. κάτι που έπραξαν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο), είπε ότι η διοίκησή του δεν θα υποδείξει συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά επιθυμεί διακαώς να υπάρξει εκλογή του Συμπαραστάτη στον Δήμο.

Παναγιώτης Κανακάκης: «Μη βιώσιμος ο θεσμός»

Εκ μέρους της παράταξης Συνεργασία, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κανακάκης, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό» στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς ο νομοθέτης δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του θεσμού. Αιτιολογώντας τη θέση του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής κανονισμός γι α την εκλογή του Συμπαραστάτη, δεν περιγράφονται αναλυτικά τα καθήκοντά του, ενώ και ο νέος υπουργός Εσωτερικών έχει προαναγγείλει αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού.

Πάντως, ο κ. Π. Κανακάκης τόνισε ότι ο Συμπαραστάτης έρχεται να καλύψει την απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του δημότη και τη τοπικής διοίκησης λόγω της «γιγάντωσης» των δήμων, μέσω του «Καλλικράτη», σημειώνοντας παράλληλα ότι θα έπρεπε «να μιλάμε για Συμπαραστάτη του Πολίτη και όχι μόνο του Δημότη».

Νίκος Χιωτάκης: «Να δοκιμάσουμε τον θεσμό στην πράξη»

Ο τέως δήμαρχος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Κηφισιάς επιχειρεί να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, λέγοντας ότι τώρα είναι καλή ευκαιρία να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ώστε ο θεσμός να μπορεί να δοκιμαστεί στην πράξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Νίκος Χιωτάκης πρότεινε στη διοίκηση να υπάρξει κάποια συμφωνία σε συγκεκριμένο πρόσωπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή Συμπαραστάτη.

Ιωάννης Καπάτσος: «Ο δημότης έχει συμπαραστάτη, τον δημοτικό σύμβουλο»

Αν και χαρακτήρισε τα βιογραφικά που υπέβαλαν οι υποψήφιοι ως «εξαιρετικά», ο κ. Ιωάννης Καπάτσος (Ελληνική Αυγή) επεσήμανε ότι ο δημότης δεν έχει ανάγκη από Συμπαραστάτη, αφού «έχει 40 συμπαραστάτες, εμάς, που μας επέλεξε για να τον υπηρετούμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, αν και δεν πιστεύει στον συγκεκριμένο θεσμό, θα συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

Παναγιώτης Ραυτόπουλος: «Εκλογή μακριά από παραταξιακές σκοπιμότητες»

Εκ μέρους της παράταξης Πολίτες & Πόλη, ο κ. Παναγιώτης Ραυτόπουλος έκανε λόγο για έναν «σημαντικότατο θεσμό», θέτοντας όμως ως αντίλογο τη διαδικασία εκλογής. Ειδικότερα, πρότεινε τα βιογραφικά των υποψηφίων να μείνουν περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα του Δήμου και να κληθούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στην επιλογή τους, μέσω μίας «συμβολικής ψηφοφορίας». Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι επιθυμεί να εκλεγεί Συμπαραστάτης στον Δήμο, μέσω μίας διαδικασίας «μακριά από παραταξιακές σκοπιμότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αποτυχία στις προηγούμενες εκλογές».

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις για το θέμα έγιναν και από άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ανέφεραν:

Αχιλλέας Κουρέπης (Δύναμη Ελπίδας): Ο θεσμός αποτελεί μία μικρογραφία του Συνηγόρου του Πολίτη. Το κόστος αμοιβής του Συμπαραστάτη (σ.σ. 700 ευρώ μηνιαίως) ουσιαστικά δεν υφίσταται, αφού το όφελος που θα προκύψει από τις κερδισμένες εργατοώρες του προσωπικού του Δήμου, που σήμερα απασχολείται για να επιλύσει τις διαφορές που θα αναλάβει πλέον ο Συμπαραστάτης, είναι μεγάλο. Για να διασφαλιστεί η εκλογή Συμπαραστάτη, ο σύμβουλος πρότεινε στους υποψηφίους, εάν δεν υπάρξει εκλογή από την πρώτη φορά, στη δεύτερη ψηφοφορία να παραμείνουν μόνο εκείνοι που θα έχουν καταλάβει τις δύο τρεις πρώτες θέσεις.

Στάθης Κύρλος (Σίγουρα Βήματα): Διετύπωσε την άποψη ότι «ούτε ο ίδιος ο “Καλλικράτης” δεν θέλει τον θεσμό, γι΄ αυτό και θέσπισε την πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή Συμπαραστάτη», στην οποία απέδωσε και την αποτυχία εκλογής κατά την προηγούμενη διοίκηση. Συστρατεύθηκε δε με την πρόταση του κ. Ν. Χιωτάκη, προκειμένου αυτή τη φορά ο Δήμος να αποκτήσει τον Συμπαραστάτη του.

Βασίλης Βάρσος (Σίγουρα Βήματα): Έκανε λόγο για μία δύσκολη εκλογή, «αφού οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι φίλοι μου», ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους και ζήτησε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του κ. Ν. Χιωτάκη. Και ο ίδιος πάντως επεσήμανε το γεγονός ότι, αν και Δήμος διαθέτει «40 παληκάρια», τελικώς χρειάζεται και τον Συμπαραστάτη για να επιλύει τα προβλήματα των δημοτών.

Χρήστος Καλός (Δύναμη Ελπίδας): Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ευχαρίστησε τους 25 υποψηφίους «που αποφάσισαν να εκτεθούν στη διαδικασία και να αφιερώσουν μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους στην υπηρέτηση του θεσμού». Εν συνεχεία δήλωσε ότι ο «Καλικράτης» επιθυμεί τον θεσμό, αλλά μέσω διαδικασιών συναίνεσης, που -όπως τόνισε- απουσίαζαν κατά τις προηγούμενες προσπάθειες εκλογής σε αρκετούς δήμους. Τέλος, συμφώνησε με την άποψη του δημάρχου να μην υπάρξει υπόδειξη για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο, ενώ συνηγόρησε και με την πρόταση του κ. Α. Κουρέπη για απόσυρση όσων υποψηφίων δεν εκλεγούν στην πρώτη τριάδα, κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Τελικώς, εκ της ψηφοφορίας δεν ανεδείχθη Συμπαραστάτης του Δημότης και της Επιχείρησης, καθώς ο πρώτος εκ των υποψηφίων έλαβε, σε σύνολο 38 ψηφισάντων (34 έγκυρα), 13 ψήφους και ο δεύτερος 9, ενώ υπήρξαν και 4 «λευκά».

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, αμέσως μετά την ψηφοφορία, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να εκλεγεί συμπαραστάτης στην επόμενη εκλογική διαδικασία, καλώντας όσους υποψηφίους επιθυμούν -και νομίζουν ότι το αποτέλεσμα γι’ αυτούς δεν θα διαφοροποιηθεί στη δεύτερη ψηφοφορία- να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους (σ.σ. ήδη υπήρξε μία απόσυρση).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet