Περίπατος στον… κρυμμένο θησαυρό της Κηφισιάς
Κοινωνία

Περίπατος στον… κρυμμένο θησαυρό της Κηφισιάς

Για τρίτη φορά ο Δήμος Κηφισιάς έδωσε την ευκαιρία σε πολίτες να δουν ιστορικά αρχοντικά της περιοχής, να ακούσουν την ιστορία τους και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.

Η εκδήλωση «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς – 3η Βόλτα» ήταν ουσιαστικά ένας περίπατος στους δρόμους της Κηφισιάς, όχι όμως συνηθισμένος, αφού αποτέλεσε μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες μερικές από τις περίοπτες βίλες. Μια εξαιρετική ευκαιρία για ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία.

«Ο κρυμμένος θησαυρός της Κηφισιάς που δεν είναι άλλος από τις 180 επαύλεις – διατηρητέα κτήρια του προηγούμενου αιώνα και του 19ου αιώνα έρχεται στην επιφάνεια με τη δράση του Δήμου μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον περίπατο στους δρόμους της πόλης. Η επιτυχία της δράσης οφείλεται, όπως ενημερώνει ο Δήμος, στην ουσιαστική βοήθεια της επιστημονικής ομάδας και των εθελοντών και η άρτια ολοκλήρωση της στην αντιδήμαρχο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εθελοντισμού, Ζέτη Κασιμάτη.

Ο τρίτος περίπατος στα Αρχοντικά έδωσε την ευκαιρία στους περιηγητές να δουν εξωτερικά την κατοικία Dörpfeld, η οποία κινείται στο πνεύμα του Ρομαντισμού, την έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη που  ανήκει στην κατηγορία των νεογοτθικών κτηρίων, αλλά και την Έπαυλη πρώην Ζούρα (Βουδούρη) που κατατάσσεται στην κατηγορία των πυργοειδών – μεσαιωνικών επαύλεων με έντονα στοιχεία νέο-μπαρόκ.

Οι ψηλές μάντρες των Αρχοντικών άνοιξαν και οι επισκέπτες μπόρεσαν να μπουν στις αυλές τους και σε κάποιες περιπτώσεις και στο εσωτερικό τους.

Οι πολίτες επισκέφθηκαν τη Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου, θαυμάσιο δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού, την Έπαυλη Ζερβουδάκη (Σταθάτου) η οποία διακρίνεται για τον βυζαντινό της χαρακτήρα, την έπαυλη της Πηνελόπης Δέλτα, δείγμα μείξης νεοκλασικών και φρουριακών αρχιτεκτονικών στοιχείων και την κατοικία Βάρσου, η οποία συνιστά λιτή εκδοχή του τύπου του αθηναϊκού «αστικού μεγάρου» του τέλους του 19ου αιώνα.

Οι περιπατητές «απέδρασαν» από την καθημερινότητα με μια υπέροχη βόλτα, ενώ στον τελευταίο σταθμό της περιήγησης παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών από τους διδασκάλους χορού Γιώργο Τραχανή και Άρτεμη Λούτα.

Με ανακοίνωσή τους ο Δήμος Κηφισιάς και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ευχαριστούν για την πολύτιμη συνδρομή τους:

Τους καθηγητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς που είχαν την επιστημονική επιμέλεια της δράσης:

  • Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα, φιλόλογο – ερευνήτρια, Μ.Α. Πανεπιστήμιο Indianapolis
  • Λένα Μανούσου, αρχαιολόγο, επιστημονικό συνεργάτηςΑρχαιολογικού τμ. Φιλοσοφικής σχολής Παν/μιου Αθηνών
  • Eιρήνη Πέππα-Παπαϊωάννου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας Παν/μιο Αθηνών
  • Αμαλία Παπαιωάννου, ιστορικό Τέχνης, διδ. Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας, συνεργάτης
  • Πάνο Ραυτόπουλο, αρχιτέκτων – μηχανικό, ΕΜΠ, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς.

Τους εθελοντές:

Ανυφαντή Εύα, Γιαρέντη Άννα-Μαρία, Γκουγιάνο Παύλο, Γραμμένου Έμμη, Διβάρη Χρήστο, Δραγώνα Λίλα, Κακάτσιου Μιλένα, Καραθανάση Ανδριανή, Καινούργιου Μαρία, Καλλιντέρη Τζούλια, Καραμήτρο Γιάννη, Καρδαρά Μαρία, Κολιάνο Ποπίτα, Κώτση Ευανθία, Κώτση Δέσποινα, Μανωλιάκη Μιχαήλ, Μπήτρου Μάρα, Μπουλούκου Μαρία, Μωραΐτη Σπυριδούλα, Παναγοπούλου Άννα, Παρτσινέβελου Αγγελική, Πατρινού Σάντυ, Πιτούλη Βασιλική, Πολίτη Ρένα, Σεχιώτη Άννα, Σκορδίλη Ελίζα, Σύριο Δημήτριο, Τζατζάνη Μαριλένα, Τσιρώνη Νατάσα, Τσιφτσή Ξανθή, καθώς, επίσης, σπουδαστές του τμήματος φωτογραφίας του Δημοσίου ΙΕΚ Κηφισιάς και μαθητές σχολείων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet