Συνεχίζει τον αγώνα κατά των καμερών στο 1ο Γυμνάσιο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Συνεχίζει τον αγώνα κατά των καμερών στο 1ο Γυμνάσιο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Κηφισιάς

Κατόπιν παρέμβασης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς, η Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης έθεσε στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2018 προς συζήτηση το θέμα της τοποθέτησης συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, διότι όπως είχε καταγγείλει η Ένωση η τοποθέτηση έγινε χωρίς να προηγηθεί καμία νόμιμη διαδικασία.

Η συζήτηση αναβλήθηκε διότι τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν ότι είναι σοβαρό και χρειάζεται χρόνος για την εξέταση των δεδομένων και των επιχειρημάτων. Όπως αναφέρει η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς επέδωσε στη Σχολική επιτροπή αναλυτική λίστα ερωτημάτων σχετικά με την τήρηση των προϋποθέσεων της Οδηγίας 1/2011 (Αριθ. Πρωτ. Γ/ΕΞ/2274/31.03.2011) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, όταν όσοι έχουν την ευθύνη της τοποθέτησης δεν έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει ούτε ένα έγγραφο στην Σχολική Επιτροπή που να απαντά σε αυτά τα ερωτήματα, όπως αναφέρει. Παράλληλα, παραμένει απολύτως ασαφές εάν έχει γίνει η απαιτούμενη γνωστοποίηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, όπως και το όνομα του υπεύθυνου επεξεργασίας.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το όλο θέμα από τη Δ/νση του 1ου Γυμνασίου και τη διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής, όπως αναφέρει η Ένωση είναι το ότι ενώ ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δηλώνει ότι οι κάμερες είναι περιμετρικές, όλοι όσοι επισκέφτηκαν το 1ο Γυμνάσιο είδαν ότι οι κάμερες βλέπουν μέσα στο
προαύλιο.

Η Ένωση Γονέων, προκειμένου να διασφαλιστεί στοιχειωδώς το σύννομο των διαδικασιών, πρότεινε μέχρι να γίνει η συζήτηση στη Σχολική Επιτροπή να καλυφθούν οι κάμερες, ώστε να τηρηθούν τουλάχιστον το Άρθρο 10 περί υποχρέωσης γνωστοποίησης και το Άρθρο 12 της Οδηγίας περί υποχρέωσης ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, οπότε η ύπαρξη του συστήματος βιντεοεπιτήρησης συνεχίζει να είναι αυθαίρετη, προσθέτουν οι γονείς.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των σχολικών υποδομών, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την τοποθέτηση του συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο Γυμνάσιο, η Ένωση επισημαίνει τα εξής: :

Όσοι επιδιώκουν βανδαλισμούς ή ληστείες, σε τίποτα δεν εμποδίζονται από τις κάμερες, απλώς προσθέτουν στην ενδυμασία τους κουκούλα, που αφήνει να φαίνονται μόνον τα μάτια. Το επιχείρημα ότι «θα φοβηθούν» είναι τουλάχιστον αστείο.

Επιπλέον, για την προστασία των γκράφιτι που έγιναν πρόσφατα στους τοίχους του 1ου Γυμνάσιου Κηφισιάς μπορεί κάλλιστα να γίνει επικάλυψη με αντι – γκράφιτι υλικό, το οποίο έχει ήδη προμηθευτεί η Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (βλ. ανάρτηση προμήθειας ΑΔΑ 6ΑΚΕ0Κ3Ω –ΛΚΩ).

Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση συστημάτων βιντεοπροστασίας αφ’ ενός δεν βελτιώνει στο ελάχιστο την ασφάλεια των σχολείων, αφ’ ετέρου αποτελεί περιορισμό της ελευθερίας και συμβάλλει στον εθισμό της τοπικής κοινωνίας στη λογική του «Μεγάλου Αδερφού». Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την υπόθεση είναι οι εταιρείες που προμηθεύουν τον σχετικό εξοπλισμό για τις οποίες ανοίγει μια νέα αγορά.

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ούτε καν κλειδαριές ασφαλείας στις αίθουσες των Η/Υ, τα γραφεία της δ/νσης να ανοίγουν με κλειδιά πασπαρτού και να συζητάμε την τοποθέτηση καμερών!» τονίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς και προσθέτει: «Μόνη λύση για την ασφάλεια των σχολείων είναι προφανώς η ενίσχυση κλειδαριών, η τοποθέτηση θυρών ασφαλείας και συναγερμών σε κρίσιμα σημεία, αλλά κυρίως η πρόσληψη φυλάκων για όλο το 24ωρο. Έτσι ώστε τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά και το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα για άθληση και παιχνίδι για όλα τα παιδιά».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη παρέμβαση έχει γίνει από την Ένωση Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς και προς την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου, για τις κάμερες που έχουν μπει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς. Η εν λόγω επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, με 2ο και 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξη τις συγκεκριμένες κάμερες.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet