Συνέχεια στο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κιν/φου με το «Βιριδιάνα» (Viridiana)
Πολιτισμός

Συνέχεια στο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κιν/φου με το «Βιριδιάνα» (Viridiana)

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στη Νέα Ερυθραία συνεχίζεται με την ταινία του Luis Bunuel, «Βιριδιάνα», την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2016.

Συντελεστές

Ταινία Viridiana/αφίσαΣκηνοθεσία: Luis Bunuel
Σενάριο: Julio Alejandro, Luis Bunuel
Παίζουν: Silvia Pinal, Fernando Rey, Francisco Rabal
Ασπρόμαυρη: Διάρκεια: 90΄
Παραγωγής 1961
Βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών

Περιγραφή

Η δόκιμη μοναχή Βιριδιάνα επισκέπτεται τον θείο της, ο οποίος αποπειράται να τη βιάσει και αυτοκτονεί. Εκείνη, γεμάτη τύψεις, εγκαταλείπει το μοναστήρι και με την περιουσία του νεκρού θείου της, αποφασίζει να συντηρήσει μια ομάδα φτωχών και ανάπηρων ζητιάνων, αποσκοπώντας, με την αγαθοεργία της, να βρει τον δρόμο της σωτηρίας. Οι ζητιάνοι όμως εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της.

Η βαθιά ειρωνεία που διατρέχει κάθε πλάνο και οι πικρές υπαρξιακές διαπιστώσεις της σκληρής αυτής σάτιρας παραμένουν αξεπέραστες, όπως και η σκηνή-σοκ του “Μυστικού Δείπνου”.

Λίγα λόγια για τον Σκηνοθέτη

Ο Λουίς Μπουνιουέλ (Luis Bunuel Portoles, 22 Φεβρουαρίου 1900 –29 Ιουλίου 1983) ήταν ένας από τους μείζονες σκηνοθέτες τουκινηματογράφου. Συνδέθηκε με το κίνημα του υπερρεαλισμού, ενώ κατόρθωσε με το έργο του να διαμορφώσει ένα προσωπικό κινηματογραφικό ύφος. Πολλές από τις ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές. Εκτός από τον ” κινηματογραφικό αναρχισμό”, ο Μπουνιουέλ είχε επίσης Αναρχικές πεποιθήσεις και στα πολιτικά θέματα, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί κάποιος κάλλιστα και από το σύνολο της φιλμογραφίας του.

Ο Μπουνιουέλ γεννήθηκε στην Καλάντα (Calanda) της Ισπανίας, κοντά στην επαρχία της Αραγώνας, το 1900, αν και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην πόλη της Σαραγόσα. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας και ανατράφηκε ιδιαίτερα αυστηρά. Είχε την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο σε ηλικία οκτώ ετών. Την περίοδο 1917-1924 σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης όπου αρχικά -και κατόπιν προτροπής του πατέρα του- σκόπευε στην απόκτηση ενός διπλώματος αγρονόμου μηχανικού

Η περίοδος στην Αμερική

Μετά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και την περίοδο 1939-1945 ο Μπουνιουέλ βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για ένα διάστημα εργάστηκε στο κινηματογραφικό αρχείο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και αργότερα μετακόμισε στο Χόλλιγουντ όπου συμμετείχε στην παραγωγή ταινιών, μεταφορών γνωστών εμπορικών επιτυχιών στα ισπανικά. Μεταξύ άλλων μικρής αξίας ταινιών, συμμετείχε στη δημιουργία κινηματογραφικών έργων με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο. Είναι γεγονός πως στο Χόλλιγουντ ο Μπουνιουέλ δεν κατάφερε να οικοδομήσει μία σημαντική καριέρα.

Η περίοδος στο Μεξικό

Την περίοδο 1946-1960, ο Μπουνιουέλ εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Μεξικό. Αρχικά παρακινήθηκε να γυρίσει μία ταινία εκεί από τον παραγωγό Όσκαρ Ντάσινγκερς, υπό τον τίτλο Γκραν Καζινό. Ακολούθησαν άλλες 20 ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν ως επί το πλείστον με περιορισμένα μέσα, χαμηλές αμοιβές, στην ισπανική γλώσσα και σε μικρό χρόνο γυρισμάτων, περίπου είκοσι ημερών. Ο Μπουνιουέλ, ωθούμενος από οικονομική ανάγκη, εργάστηκε συχνά σε θέματα που ο ίδιος δεν είχε επιλέξει, ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ουδέποτε σκηνοθέτησε μία σκηνή αντίθετη με τις πεποιθήσεις του και την αισθητική του. Η ταινία “Ξεχασμένοι από την κοινωνία” (Los Olvidados), του 1950, εισέπραξε πολύ θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών όπου παρουσιάστηκε, ενώ ο Μπουνιουέλ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς σκηνοθέτες. Πολλές από τις ταινίες που σκηνοθέτησε στο Μεξικό θεωρούνται σήμερα κλασικές, μεταξύ αυτών ο “Εξολοθρευτής Άγγελος” (1962), “ο Σίμων της Ερήμου” (1965) καθώς και η “Ναζαρέν” (1958).

Η περίοδος στη Γαλλία

Ο Μπουνιουέλ σκηνοθέτησε αρκετές γαλλόφωνες ταινίες στη Γαλλία αμέσως μετά την επιτυχημένη κινηματογραφική παραγωγή του στο Μεξικό. Σε αυτό το διάστημα, δημιούργησε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του, μεταξύ των οποίων “Η ωραία της ημέρας”, “Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου”, καθώς και “Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας”. Λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου σημαντικές, ταινίες της ίδιας περιόδου είναι ο “Γαλαξίας” και το “Φάντασμα της ελευθερίας”.

Ο Μπουνιουέλ αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 1977 και στα επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε την αυτοβιογραφία του. Πέθανε το 1983 στο Μεξικό από κίρρωση του ήπατος

ΚΕΜΜΕ Νέας Ερυθραίας

Ημερ. προβολής: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2016
Ώρα: 19.00
Είσοδος ελεύθερη
Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία, 14671, ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet