Η σημαντική αξία της Μετεωρολογίας αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Κοινωνία

Η σημαντική αξία της Μετεωρολογίας αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Η αξία και η σημασία της έγκαιρης μετεωρολογικής πρόβλεψης του καιρού για την οργάνωση της καθημερινότητάς σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της καθημερινότητας, τον προγραμματισμό της, αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων είτε πρόκειται για ανθρώπινες ζωές είτε για οικονομικές απώλειες. Η εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού ήταν και το επίκεντρο της ενημερωτικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης με θέμα «Ο ρόλος του καιρού στην ιστορία και οι σύγχρονες εξελίξεις στη Μετεωρολογία».

Διοργανωτής της εσπερίδας ήταν ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Παιδείας και Εθελοντισμού και τον αντιδήμαρχο, Νίκο Γκαραβέλλα. Εισηγητές ήταν οι διακεκριμένοι μετεωρολόγοι Δημήτρης Ζιακόπουλος και Θοδωρής Κολυδάς, οι οποίοι παρουσίασαν με εμπεριστατωμένο λόγο τις διαχρονικές εξελίξεις στο θέμα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, τόνισε τη σημαντική αξία της επιστημονικής γνώσης και της ενημέρωσης, ενώ συνεχάρη τον κ. Γκαραβέλλα για τη διοργάνωση της εσπερίδας, ευχαριστώντας παράλληλα θερμά τους δύο κεντρικούς ομιλητές. «Το να δίνουμε στους συμπολίτες μας ποιοτικές εκδηλώσεις και άρτια ενημέρωση σε συνδυασμό με ψυχαγωγικά δρώμενα είναι ο στόχος μας ώστε να επιτυγχάνεται η ενημέρωση, η ψυχική ανάταση και η διασκέδαση», τόνισε ο δήμαρχος.

Όπως επισήμανε σχετικά ο αντιδήμαρχος, Νίκος Γκαραβέλλας: «Η γη περιβάλλεται από ένα στρώμα αέρα το οποίο ονομάζεται ατμόσφαιρα, η οποία συμμετέχει στις κινήσεις της. Μέσα στην ατμόσφαιρα συμβαίνουν πολλά φυσικά φαινόμενα τα οποία ονομάζονται μετεωρολογικά φαινόμενα. Η ονομασία προήλθε από την αρχαία ελληνική λέξη “μετέωρα” που σημαίνει οτιδήποτε βρίσκεται στον ουρανό. Ο κλάδος της επιστήμης ο οποίος ασχολείται με τα φαινόμενα αυτά ονομάζεται Μετεωρολογία.

»Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος πάνω στη γη άρχισε να δέχεται στην καθημερινή του ζωή τις επιδράσεις των καιρικών φαινομένων. Μια ισχυρή καταιγίδα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρα, να καταστρέψει τη σοδειά ή να πνίξει ανθρώπους. Γι΄ αυτό και οι πρώτοι θεοί που λάτρεψε ήταν θεοί που μπορούσαν να ελέγχουν τα βίαια καιρικά φαινόμενα.

»Κατά την αρχαιότητα οι διάφοροι λαοί απέδιδαν τη δημιουργία των ατμοσφαιρικών – καιρικών φαινομένων στους θεούς. Η ελληνική μυθολογία αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα σύμφωνα με τον οποίο στον Ελληνικό χώρο η δημιουργία τέτοιων φαινομένων αποδίδονταν στους θεούς, με κορυφαίο φυσικά το θεό Δια (Ζεύς). Αξιοσημείωτες από την αρχαία ελληνική μυθολογία είναι οι εκφράσεις “σημεία των καιρών” και “αλκυονίδες ημέρες” που κρατούν μέχρι τις ημέρες μας. Η επιστήμη της Μετεωρολογίας έχει σήμερα προχωρήσει πάρα πολύ ώστε να είναι σε θέση να αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλό μας για επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές, για την ίδια την καθημερινότητά μας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet