Μ. Πατούλη: Να υποτάξουμε το εγώ στο εμείς
Κοινωνία

Μ. Πατούλη: Να υποτάξουμε το εγώ στο εμείς

Ότι πρέπει να υποτάξουμε το «εγώ» στο «εμείς» προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τονίζει η πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη σε μήνυμα που απευθύνει με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Συγκεκριμένα στο μήνυμα της κας Μ. Πατούλη-Σταυράκη σημειώνεται:

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα ιστορικής μνήμης και το νόημα της είναι πολλαπλό, αφού η επέτειος του ΟΧΙ έχει ιστορική, διδακτική, αλλά και πολιτική αξία. Για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, ο εορτασμός της δεν πρέπει να είναι μια απλή επέτειος. Αποτελεί:

  • αφετηρία για να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι,
  • ευκαιρία για να καθορίσουμε τον ρόλο που ως κράτος θέλουμε να διαδραματίσουμε στη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε τις αρχές και τα οράματα που προσδιορίζουν την υπόστασή μας ως έθνος και καθορίζουν τη συλλογική εθνική μας συνείδηση,
  • πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέου συλλογικού οράματος για τον Ελληνισμό, αλλά και ενίσχυσης της εθνικής μας αυτοπεποίθησης.

Η ιστορική Ημέρα προτρέπει τον σύγχρονο Έλληνα να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες των αγώνων του έθνους μας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αξιώνει παράλληλα από την επίσημη Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να καταγράφουν την ιστορική πραγματικότητα στα βιβλία της ιστορίας των σχολείων μας, ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά μας την ιστορική αλήθεια της μακραίωνης πορείας του Ελληνισμού. Να διδάσκονται την ιστορία του ένδοξου λαού μας, γιατί χωρίς τη γνώση της ιστορίας μας, θα αφυδατωθεί και η εθνική μας συνείδηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Έλληνες έχουμε την τύχη να διαθέτουμε βαθιές ρίζες, σε ένα ιστορικό παρελθόν που είναι μοναδικό. Αν κόψουμε τις ρίζες με αυτό το παρελθόν είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε μέλλον. Αν για κάθε λαό η σχέση του με το παρελθόν έχει εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα έχει ακόμη μεγαλύτερη, αφού πρόκειται για μια σχέση η οποία έχει ανθίσει πάνω στο χώμα όπου κρατά τις ρίζες της.

Σήμερα, που η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες του ξεσπάσματος της πιο βίαιης οικονομικής κρίσης που γνώρισε μεταπολιτευτικά, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να στραφούμε στις ρίζες μας, να πάψουμε να επαναπαυόμαστε στις λαμπρές δάφνες του παρελθόντος, όπως είχαμε συνηθίσει να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν καταστάσεις στις οποίες κυρίαρχα στοιχεία θα είναι ο πεσιμισμός, η βία, ο ρατσισμός, η απελπισία.

Με λίγα λόγια, αντί να οδηγηθούμε σε εθνική παράλυση, οφείλουμε όλοι οι Έλληνες μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μετατρέψουμε την κρίση σε αφετηρία αλλαγών και ανατροπών, σε επίπεδο αξιών, αλλά και συμπεριφορών.

  • Να τολμήσουμε αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
  • Να ξαναζωντανέψουμε ξεχασμένες αξίες.
  • Να μετατρέψουμε την κρίση, σε προοπτική, σε ΕΛΠΙΔΑ, σε Δημιουργική Λογική.

Αλλά πάνω από όλα οφείλουμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, να αποκαταστήσουμε όλα όσα κάναμε σε βάρος της νέας γενιάς της πατρίδας μας.

Οι νέοι δίκαια είναι δύσπιστοι απέναντί μας. Οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον καλά, πως αυτοί θα πληρώσουν τις συνέπειες των δικών μας λαθών. Αυτοί πληρώνουν, τα χρέη που δημιουργήθηκαν και υφίστανται τη γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου βίου. Σε αυτούς λοιπόν οφείλουμε να κάνουμε πράξη τις αλλαγές και τις ανατροπές, για να τους διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να δώσουμε προοπτική στην πατρίδα μας μέσα από τα δικά τους μάτια.

Ταυτόχρονα, ως εκπαιδευτικός, ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ως Ελληνίδα μάνα και γυναίκα θα ήθελα να στείλω το δικό μου ξεχωριστό μήνυμα για την Ημέρα.

Για την ευθύνη που έχουμε να διδάξουμε στη νέα γενιά την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και κληρονομιάς. Για την ευθύνη που έχουμε να αφυπνίσουμε τους νέους για τον ιστορικό ρόλο της χώρας μας διαχρονικά. Αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας, αλλά και επιβίωσης για λαούς σαν τον δικό μας, να διδάξουμε στη νέα γενιά της πατρίδας μας ότι σήμερα υπάρχουν πολλές μορφές «υποδούλωσης».

Οφείλουμε λοιπόν να  αγωνιστούμε, για μια νέα Ελλάδα πραγματικής κι όχι επίπλαστης ευημερίας που θα παρέχει ασφάλεια σε όλους.

Το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Το υπαγορεύει η θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν πως αν θέλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας ΟΧΙ σε όσους μας επιβουλεύονται, είναι απαραίτητο πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό που είναι μέσα μας. Μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που σήμερα πνίγει την Πατρίδα μας και τους Έλληνες, αρκεί να υποτάξουμε το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ. Το 1940 η απόφαση της Ελλάδος να αντισταθεί στον ιταλικό και γερμανικό φασισμό υπερέβη την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Κατέστη ορόσημο της υπεράσπισης οικουμενικών αξιών, όπως είναι η ελευθερία και η δημοκρατία. Το 2016, το νόημα της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο όραμα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με αξίες, συνοχή και δυνατότητες ανάπτυξης για όλους.

Σε αυτή την προσπάθεια, στο νέο έπος που εμείς καλούμαστε να γράψουμε αμιλλώμενοι την ηρωική γενιά του 1940, πρέπει όλοι να δώσουμε, ο καθένας από τη θέση του και με βάση τις δυνατότητές του, δυναμικό «παρών». Να αντλήσουμε παραδείγματα από τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που μας έδειξαν έμπρακτα ότι η αξιοπρέπεια και η ιστορία μας είναι η ηθική και πνευματική παρακαταθήκη μας, η προίκα μας, και αυτά δεν ξεπουλιούνται, δεν αμφισβητούνται, δεν μπορεί κανείς να τα εκμηδενίσει.

Πάντα θα υπάρχουν ως φωτεινός φάρος ΕΛΠΙΔΑΣ.

Με εκτίμηση,

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Πρόεδρος ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, δημοτική σύμβουλος, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού ΕΔΔΥΠΠΥ, φιλόλογος – εκπαιδευτικός

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet