Η «Frances Ha» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»
Πολιτισμός

Η «Frances Ha» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»

Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω των εορτών του Πάσχα, ο Πολυχώρος «Δαγκλή 12» επαναλαμβάνει τις κυριακάτικες κινηματογραφικές προβολές με γενικό τίτλο «Η ταινία των εφτάμισυ».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειριστική ομάδα του Πολυχώρου, «οι προβολές αυτές αποτελούν, εκτός των άλλων, και μια αφορμή για συνεύρεση φίλων και συντρόφων». Οι προβολές λοιπόν συνεχίζονται (όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο) με μια τριλογία αυτή τη φορά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, σχέσεις τρυφερές, σκληρές, αστείες, πικρές, αδιέξοδες, δημιουργικές, όπως δηλαδή και στην κανονική ζωή. Η πρώτη ταινία της τριλογίας ήταν η «Annie Hall» (ελληνικός τίτλος «Νευρικός εραστής») του Woody Allen που προβλήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, ακολουθεί η ταινία «Frances Ha» του Noam Beumbach που θα προβληθεί την Κυριακή 26 Απριλίου και την Κυριακή 3 Μαΐου θα προβληθεί η «Nebraska» του Alexander Payene.

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, 26 Απριλίου, στις 19:30, θα προβληθεί η δεύτερη ταινία της σειράς «Frances Ha» του 46χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη Νόε Μπάουμπαχ, παραγωγής 2012, σε σενάριο του ίδιου και της Greta Gerwig (η οποία και πρωταγωνιστεί).

Η Φράνσις, μία ονειροπαρμένη 27χρονη προσπαθεί να βρει νόημα στην ενήλικη ζωή της και παράλληλα να επιβιώσει σε μια σημερινή, ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη, και ζει μαζί με την κολλητή της, Σόφι. Δεν δείχνει να έχει ελπίδες να πιάσει κάποια σοβαρή δουλειά και η Σόφι δείχνει να είναι η μόνη που την καταλαβαίνει. Όταν όμως η τελευταία αποφασίζει να μετακομίσει σε μια ονειρική για εκείνη τοποθεσία, η Φράνσις μένει έκθετη να δει πώς θέλει να ζήσει πλέον τη ζωή της, όντας ανίκανη να στηρίξει το νοίκι, αλλά και να αναλάβει σοβαρές ευθύνες.

Μια νεανική, τρυφερή και αστεία κατάδυση στη ζωή μιας νέας κοπέλας που αναζητάει, συχνά μάταια, το όνειρό της στη σύγχρονη ζούγκλα της μητρόπολης. Με παιχνιδιάρικη διάθεση, μία ταινία βγαλμένη από τις πιο ξένοιαστες δημιουργίες του γαλλικού Νέου Κύματος, χαρακτήρες και καταστάσεις που μοιάζουν μία μόλις ανάσα από την αληθινή ζωή και στιγμές που εναλλάσσουν το χαμόγελο με τη συγκίνηση. Οι χαρακτήρες του έργου βρίσκονται σε καταστάσεις ανισορροπίας, σε ένα μεταβατικό στάδιο, γεμάτοι όνειρα, καλλιτεχνικές φιλοδοξίες ή πνευματικές ανησυχίες και επιδίδονται σε αναλύσεις των σχέσεων και του κόσμου με ένα χιούμορ και μια ενέργεια αστεία και μελαγχολική. Ο Νόε Μπάουμπαχ με το «Frances Ha» δίνει μια κινηματογραφική εκδοχή των αδιεξόδων της σύγχρονης νέας γενιάς της Νέας-Υόρκης και όλων των νέων κατ΄ επέκταση, που βρίσκονται στο ενδιάμεσο, στο «ανολοκλήρωτο» και προσπαθούν να αυτο-προσδιοριστούν. Όλο το φιλμικό κείμενο διαπνέεται από την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Τόσο στις ενέργειες, όσο και στις σκέψεις ή τα συναισθήματα. Με κύριο άξονά του το χιούμορ, το «Frances Ha» είναι μία απολαυστική ταινία ενηλικίωσης, αλλά όχι μόνο. Με σκηνοθετική συνέπεια, φρέσκια ματιά, αλλά και διάχυτη αγάπη προς το ίδιο το σινεμά, ο Μπάουμπαχ καταφέρνει να φτιάξει ένα μικρό σινεφιλικό διαμάντι, άξιο προσοχής κι εκτίμησης.

Πρωταγωνιστούν οι: Greta Gerwig (Γκρέτα Γκέργουικ), Mickey Sumner (Μίκι Σάμνερ), Adam Driver (Άνταμ Ντράιβερ).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet