Άρση πίστωσης για την απαλλοτρίωση του Μετοχίου Αγ. Φιλοθέης
Ποιότητα Ζωής

Άρση πίστωσης για την απαλλοτρίωση του Μετοχίου Αγ. Φιλοθέης

Μία δικαστική απόφαση, με την οποία η ιδιοκτησία του Ο.Τ. 45 στην Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου, όπου φιλοξενείται και το γνωστό ιστορικό Μετόχι, αποδίδεται στην Εκκλησία και όχι στην οικογένεια Χαροκόπου που εμφανιζόταν μέχρι σήμερα ως «φερόμενος ιδιοκτήτης», απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 23 Ιουνίου 2015.

Ο λόγος ήταν ότι η διοίκηση του Δήμου, κατόπιν υποδείξεως της νομικής υπηρεσίας, ζήτησε την ανάκληση της υπ΄ αρ. 73/2007 απόφασης του Σώματος, με την οποία επανεπιβάλετο απαλλοτρίωση στο εν λόγω Ο.Τ., στο σκέλος που αφορά την εγγραφή του σχετικού κονδυλίου (800.000) στον προϋπολογισμό.

Οι νομικές διαστάσεις του θέματος κατά τη διοίκηση

Από πλευράς νομικής υπηρεσίας υποστηρίχθηκε ότι η απόφαση που καλείται να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν επηρεάζει σε τίποτε το πολεοδομικό καθεστώς στην περιοχή (παραμένει Κοινόχρηστος Χώρος), αφού η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «χώρος εκτός συναλλαγής».

Όπως υποστηρίχθηκε, ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση αλλάξει στο Εφετείο, η φερόμενη ως ιδιοκτήτης δεν μπορεί να προχωρήσει στην οικοδόμηση του χώρου, ενώ ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμά του να εγγράψει εκ νέου το σχετικό κονδύλι κι έτσι να παραμείνει το σημερινό καθεστώς.

Ο λόγος που, κατά την υπηρεσία, πρέπει να προχωρήσει η άρση εγγραφής της πίστωσης είναι αφενός για να προστατευθεί το Σώμα (σ.σ: αφορά σχετικές αποφάσεις του 2003 και του 2007), καθώς η υπόθεση έχει φθάσει μέχρι τον Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, αφού θεωρείται ότι οι προηγούμενες αποφάσεις υπήρξαν λανθασμένες κι αφετέρου, για να διευκολυνθεί ο Δήμος στη δική του έφεση κατά της τελευταίας απόφασης (σ.σ.: που παραχωρεί τον χώρο στην Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού). Συγκεκριμένα, όπως εξηγήθηκε, αφού ο Δήμος διεκδικεί τον χώρο για λογαριασμό του, δεν μπορεί να έχει εγγεγραμμένο κονδύλι για απαλλοτρίωση σε άλλον ιδιοκτήτη.

Διαφωνούν οι περίοικοι

Με τη θέση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου διαφώνησαν οι περίοικοι του Μετοχίου, ο νομικός εκπρόσωπος των οποίων, αν και δήλωσε ευχαριστημένος από την πρωτόδικη απόφαση, εντούτοις εξέφρασε ισχυρή αμφισβήτηση στα επιχειρήματα της διοίκησης.

Όπως υποστηρίχθηκε, από τη στιγμή που η προαναφερόμενη απόφαση υπόκειται σε έφεση (σ.σ.: ήδη, ο Δήμος έχει καταθέσει έφεση από την πλευρά του), δεν θα πρέπει να αποσυρθεί η «ασπίδα» που υπάρχει αυτή τη στιγμή κατά της οικοδόμησης του χώρου, που είναι η υφιστάμενη απόφαση 73/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι περίοικοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Δήμου να μη βιαστεί να προχωρήσει στην άρση της πίστωσης και να περιμένει την εφετειακή απόφαση πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

«Βροχή» ερωτήσεων

Τις αρχικές εισηγήσεις ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από δημοτικούς συμβούλους τόσο της μειοψηφίας, όσο και της πλειοψηφίας. Μεταξύ αυτών ήταν και οι εξής:

  • Εάν ο Δήμος χάσει την έφεση και ο χώρος περιέλθει οριστικώς στην Εκκλησία, θα καταβάλει αποζημίωση στην τελευταία για το ακίνητο πέριξ του Μετοχίου, που το θέλει για κατασκευή πλατείας;
  • Αν η έφεση κερδηθεί από την οικογένεια Χαροκόπου, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε νέα απαλλοτρίωση;
  • Γιατί τόση βιασύνη ώστε να ανακληθεί η πίστωση;

Οι απαντήσεις που δόθηκαν παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική εξέλιξη και η ιδιοκτησία αποδοθεί στην οικογένεια Χαροκόπου, ο Δήμος θα προχωρήσει στην επανεγγραφή της πίστωσης, χωρίς αυτό να θεωρείται ως νέα απαλλοτρίωση.

Στην περίπτωση που ο χώρος περάσει στην Εκκλησία, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι ήδη είναι σε επαφή με τον μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού και το θέμα θα διευθετηθεί.

Ως προς την ανάκληση, η νομική υπηρεσία του Δήμου υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υφίσταται πίστωση κονδυλίου απαλλοτρίωσης, από τη στιγμή που το εν λόγω ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως «χώρος εκτός συναλλαγής» και άρα παρέχει «ιδιότυπο δικαίωμα νομής και χρήσης».

Κατερίνα Ψάλτη: Μην αφήσετε απροστάτευτο το Μετόχι
Κατερίνα Ψάλτη
Κατερίνα Ψάλτη

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, η κα Κατερίνα Ψάλτη, δήλωσε ικανοποιημένη από τη δικαστική εξέλιξη του θέματος, αλλά επέστησε την προσοχή στα επόμενα βήματα. Όπως ανέφερε, η απόφαση του τότε νομάρχη να χαρακτηρίσει τον χώρο ως κοινόχρηστο και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγγραφή πίστωσης για την απαλλοτρίωση του χώρου αποτελούν τους «δύο βασικούς πυλώνες για την προστασία του Μετοχίου». Όπως τόνισε, εάν η διοίκηση προχωρήσει στην άρση της πίστωσης, αφαιρεί τον ένα από τους δύο αυτούς πυλώνες.

Η κα Κ. Ψάλτη δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καθόλου ασφαλής για την τελική απόφαση του δικαστηρίου, ενώ επέμεινε στην άποψη ότι εάν ο χώρος περιέλθει στην Εκκλησία, ο Δήμος ίσως υποχρεωθεί -για να τον αξιοποιήσει ο ίδιος- σε καταβολή αποζημίωσης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την άρση της πίστωσης, η απαλλοτρίωση καθίσταται «έωλη».

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της παράταξής της, η κα Κ. Ψάλτη ζήτησε από τη διοίκηση, «εφόσον δεν προκύπτει από πουθενά η πιθανότητα υπό τις παρούσες συνθήκες να προκληθεί στον Δήμο ανεπανόρθωτη ζημία», να μην προχωρήσει στην ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, αφήνοντας «απροστάτευτο τον χώρο του Μετοχίου». Η τοποθέτηση της δημοτικού συμβούλου απέσπασε θετικά επιφωνήματα από την πλευρά των παρευρισκομένων περιοίκων.

Δορύλαος Κλαπάκης: Το Μετόχι ανήκει αποκλειστικώς στον Δήμο
Δορύλαος Κλαπάκης
Δορύλαος Κλαπάκης

Από την παράταξη Για Ένα Νέο Μαρούσι, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης καταφέρθηκε, σε έντονο ύφος, κατά των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καλώντας μάλιστα τη διοίκηση να προσφύγει εναντίον όσων συνέβαλαν στην έκδοσή τους. Όπως υποστήριξε, δικαιώθηκαν πλήρως οι αντιρρήσεις που είχε προβάλλει το 2007 για την απαλλοτρίωση του χώρου, ο οποίος -όπως τόνισε- ανήκει αποκλειστικώς στον Δήμο Αμαρουσίου και σε κανέναν άλλον.

Ο ίδιος πρότεινε, αντί της εισήγησης της διοίκησης, να μπει σε ψηφοφορία πρόταση που να ξεκαθαρίζει τελεσίδικα ότι το συγκεκριμένο Ο.Τ. είναι κοινόχρηστος χώρος και παράλληλα να ασκηθούν «διώξεις» κατά όσων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν στο παρελθόν λάβει «απαράδεκτες» αποφάσεις «εις βάρος του συμφέροντος του Δήμου, εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων». Καθώς η πρόταση του κ. Δορύλαου Κλαπάκη δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, ο ίδιος απήχε από την αντίστοιχη ψηφοφορία για την εισήγηση της διοίκησης.

Τάσος Σπυρόπουλος: Να μην αποσυρθεί το «δίχτυ ασφαλείας»
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος, από τους Εκτός των Τειχών,  σημείωσε ότι ουσιαστικά υπάρχει κοινή στάση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την παραμονή του χώρου ως κοινόχρηστου και της αξιοποίησής του προς όφελος των κατοίκων. Ωστόσο, συντάχθηκε με την άποψη ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος στην άρση της πίστωσης για την απαλλοτρίωση, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αποσύρει το υφιστάμενο «δίχτυ ασφαλείας» και «κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, εάν αλλάξει η παρούσα διοίκηση του Δήμου». Αναρωτήθηκε δε τι είναι αυτό που ωθεί τη διοίκηση να λάβει μία «βεβιασμένη απόφαση», αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι εάν αφήσει τα πράγματα ως έχουν, θα προκληθεί κάποια ζημία για τον Δήμο.

Κώστας Βλάχος: Κάποιοι θέλουν να «χαϊδεύουν αυτιά»
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Από την παράταξη Μαρούσι Η Πόλη μας, ο επικεφαλής Κώστας Βλάχος, αποδεχόμενος την αιτιολόγηση της διοίκησης επί της εισηγήσεως (σ.σ.: δηλαδή ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το Σώμα για παλαιότερες αποφάσεις) δήλωσε ότι ο συνδυασμός του θα ψηφίσει θετικά. Παράλληλα, έσπευσε να κατακρίνει τη στάση των συναδέλφων του, λέγοντας ότι «κάποιοι εδώ θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά λόγω της παρουσίας κατοίκων της περιοχής».

Παρέμβαση επί του θέματος έκαναν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης (ζήτησε από τη διοίκηση να μην προχωρήσει στην άρση εγγραφής της πίστωσης, αφού υπάρχει νομική διχογνωμία για το θέμα, ενώ αναρωτήθηκε μήπως η όλη κίνηση γίνεται για να αποδεσμευτεί το ποσό που έχει δεσμευθεί για την απαλλοτρίωση, για να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες του Δήμου) και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης (ξεκαθάρισε ότι δεν είναι οικονομικός, αλλά αμιγώς νομικός, ο λόγος άρσης της πίστωσης, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χάσει ο χώρος τον κοινωφελή χαρακτήρα του).

Δήμαρχος: Είναι δέσμευσή μου ότι ο χώρος δεν πρόκειται να κτισθεί
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ήταν η διοίκησή του που κατόρθωσε, «κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές κι αντίξοες συνθήκες», να διαφυλάξει τον χώρο. Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του ιστορικού χώρου, κατέληξε στην πρόσφατη δικαστική απόφαση, που παραχωρεί τον περίγυρο του Μετοχίου στην Ιερά Μονή Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμος διεκδικεί νομικά τον χώρο για λογαριασμό του Δήμου, ώστε να κατασκευάσει εκεί πλατεία, ενώ ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, προκειμένου η υπόθεση να λάβει αίσιο τέλος. Αιτιολόγησε δε την εισήγηση της διοίκησης τονίζοντας ότι η παραμονή της πίστωσης για απαλλοτρίωση ουσιαστικά αναγνωρίζει εμμέσως την ύπαρξη άλλου ιδιοκτήτη, ενώ η άρση της αφενός ξεκαθαρίζει αυτό το θέμα κι αφετέρου κλείνει και τη δικαστική εμπλοκή με την αγωγή που έχουν υποβάλει κάτοικοι κατά του Δήμου για την απόφαση του 2007.

Τέλος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε προς κάθε πλευρά ότι σε καμία περίπτωση -ακόμη και σε μία δυσάρεστη τροπή σε ότι αφορά το Εφετείο- δεν θα επιτρέψει την οικοδόμηση του χώρου.

Τελικώς, η εισήγηση της διοίκησης ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, ενώ καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι κι Εκτός των Τειχών (η παράταξη Για Ένα Νέο Μαρούσι απείχε, ενώ οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του Σώματος).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet