Προτάσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την Ενότητα
Ποιότητα Ζωής

Προτάσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την Ενότητα

Προτάσεις για το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Μαρούσι καταθέτει η δημοτική παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

Η συμβολή μας στον δημόσιο διάλογο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει προσφάτως για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας, η παράταξή μας, επιθυμώντας να συμβάλλει προς την κατεύθυνση μιας αναθεώρησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία, αλλά και θα αναγνωρίζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναβαθμισμένο ρόλο, παίρνει θέση και προτείνει: 

  1. Καταγραφή και σήμανση όλων των κεραιών που υπάρχουν εντός των ορίων του κάθε Δήμου, νόμιμων και μη, και άμεση απομάκρυνση όλων των μη νόμιμων κεραιών.
  2. Εγκατάσταση από το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων ενός μόνιμου δικτύου παρακολούθησης των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών ανά τη χώρα και σε συνεργασία με δήμους και ενώσεις πολιτών. Οι μετρήσεις του θα πρέπει να μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.
  3. Απαιτείται εντατικότερος, συχνότερος και απροειδοποίητος έλεγχος των εκπομπών ακτινοβολίας. Πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης των ποινών που επιβάλλονται στους παραβάτες.
  4. Σοβαρή εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την υποχρεωτική συναίνεση των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού στη χωροθέτηση της εκάστοτε κεραίας και στην περιβαλλοντική μελέτη, αλλά και με αρμοδιότητα κατασταλτική σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης που την κρίνει παράνομη.
  5. Υποχρεωτική σύμφωνη γνώμη ειδικών επιστημόνων Δημόσιας Υγείας για τη χωροθέτηση των κεραιών, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η εγκατάσταση κεραίας να είναι μόνο θέμα μηχανικών.
  6. Να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αποξηλώνει τις μη νόμιμες κεραίες (κατασταλτική λειτουργία).
  7. Άμεση μείωση των υφισταμένων ορίων ακτινοβολίας.
  8. Εγκατάσταση κεραιών κατά προτίμηση σε χώρους που δεν προκαλούν (δηλ. εκτός του οικιστικού ιστού). Απαιτείται ανασχεδιασμός του δικτύου των εταιρειών, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να δέχονται λιγότερη ακτινοβολία.
  9. Σε περίπτωση τοποθέτησης κεραίας σε πολυκατοικία να συναινούν όλοι οι ένοικοι-συνιδιοκτήτες και όχι μόνο ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου ή του δώματος στην ταράτσα.
  10. Να θεωρηθεί καταχρηστική και να καταργηθεί με νόμο η δυνατότητα των εταιρειών να ανανεώνουν μονομερώς τη μίσθωση του χώρου που κείται η κεραία χωρίς τη συναίνεση του αντισυμβαλλομένου εκμισθωτή.
  11. Να τεθεί όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μ. από σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία, καθώς παιδιά και ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στην ακτινοβολία.
  12. Να απαγορευτεί το καμουφλάρισμα των κεραιών και να καθιερωθεί μεγάλο χρηματικό πρόστιμο και ποινική ευθύνη σε περίπτωση παράβασης.
  13. Τέλος, καλούμε τη δημοτική αρχή να απαιτήσει από τις εταιρείες αντί να κάνουν απόσβεση των παλαιάς τεχνολογίας κεραιών σε βάρος των πολιτών, να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στις υπάρχουσες τεχνολογίες αιχμής με τοποθέτηση κεραιών χαμηλών εκπομπών ακτινοβολίας, που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, ζητούμε από τη δημοτική αρχή να καλέσει, σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκέντρωση των κατοίκων στο Νέο Τέρμα για να απαιτήσουμε το άμεσο κατέβασμα της κεραίας της Αυτοκράτορος Ηρακλείου.

Δεν παραγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της κινητής τηλεφωνίας και της τεχνολογικής εξέλιξης, ούτε βεβαίως τη σύγχρονη κρατούσα άποψη στην επιστήμη για πύκνωση των δικτύων, αλλά με αρκετά χαμηλότερα όρια ακτινοβολίας από τα προβλεπόμενα σήμερα και με δίκαιη-ομοιόμορφη χωροθέτηση, με την υποχρεωτική συναίνεση των ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Ιδιαίτερα επειδή δεν υφίσταται επιστημονικά ασφαλές όριο έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά μόνο επιτρεπόμενα όρια τα οποία εμπεριέχουν «λογικό» ποσοστό  κινδύνου. 

Όλα τα ανωτέρω υπαγορεύονται από την καθιερωμένη στο διεθνές δίκαιο αρχή της προφύλαξης, σύμφωνα με την οποία όταν η επιστημονική απόδειξη για την επέλευση ή μη επιβλαβών συνεπειών από μια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ανεπαρκής και αβέβαιη και πιθανολογούνται επικίνδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών, τότε αυτή η επιστημονική αμφιβολία λειτουργεί προς όφελος της προστασίας της υγείας των πολιτών και επιτάσσει τη λήψη μέτρων προφύλαξης.  

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet