Τοπική διαβούλευση για το κέντρο του Αμαρουσίου από την Ενότητα
Ποιότητα Ζωής

Τοπική διαβούλευση για το κέντρο του Αμαρουσίου από την Ενότητα

Ανοιχτή εκδήλωση και συζήτηση για το μέλλον του κέντρου του Αμαρουσίου πραγματοποίησε η παράταξη Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, σε καφενείο της περιοχής Αγίων Αναργύρων Αμαρουσίου.

Στη συζήτηση παρέστησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, πολίτες, αυτοδιοικητικά στελέχη, τεχνικοί επιστήμονες και εκπροσωπήθηκαν πολλοί μαρουσιώτικοι τοπικοί σύλλογοι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση Τύπου της παράταξης:

Ο Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε τη σημασία μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συζητά και θα σχεδιάζει με δημοσιότητα και διαφάνεια τις δράσεις κάθε δημοτικής αρχής. Επισήμανε μάλιστα πως απουσιάζει από την πόλη μας ένας συνολικός επιστημονικός σχεδιασμός για το κέντρο του Μαρουσιού. Στη συνέχεια ανέλυσε τις πτυχές ενός θέματος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους κατοίκους του κέντρου: την εγκεκριμένη κατασκευή του πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης.

Εκτός από το αμφίβολο οικονομικό όφελος για τον Δήμο, η κατασκευή του πάρκινγκ απειλεί με καταστροφή τις δύο μεγαλύτερες πλατείες του ιστορικού κέντρου του Αμαρουσίου. Οι επιχειρήσεις πέριξ της πλατείας του ηλεκτρικού σταθμού θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα με τις εργασίες κατασκευής του πάρκινγκ που αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο, ενώ με τη μελλοντική έλευση της γραμμής 4 του μετρό που θα απαιτήσει εργασίες ανοιχτού ορύγματος, θα χρειαστεί εάν υπάρχει το πάρκινγκ, να μεταφερθούν οι εργασίες στην πλατεία Γαρδέλη. Οι εναλλακτικές προτάσεις μας αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή. Οι συνέπειες από την αύξηση της κυκλοφοριακής φόρτισης και η καταστροφή του υψηλού πρασίνου των πλατειών του κέντρου  θα είναι μη αναστρέψιμες στο μέλλον.

Η Κατερίνα Ψάλτη συζήτησε για τη μετατροπή του Γυμναστηρίου Σπύρου Λούη σε κλειστό στάδιο τριών χιλιάδων θέσεων με πλήρη κάλυψη του περιβάλλοντος χώρου, μεγαλύτερο ύψος και τρία υπόγεια γκαράζ που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα μετακινήσεων στο κέντρο και την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Ένας μικρότερος αθλητικός χώρος θα μπορούσε να εξυπηρετήσει εξίσου καλά τις ανάγκες των σωματείων και των πολιτών. 

Λόγος έγινε από τη Μαίρη Διακολιού για το εξαιρετικά οξυμμένο πρόβλημα της στάθμευσης στο Μαρούσι που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους εργαζόμενους του κέντρου. Η στάθμευση επιβαρύνεται εξαιτίας υπερτοπικών χρήσεων στο Μαρούσι αλλά και από την υποβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, ενώ η σύμβαση της ελεγχόμενης στάθμευσης τελεί εν ισχύ, απειλώντας τον Δήμο με αγωγές εκ μέρους του αναδόχου.

Ο Πέτρος Κούκουζας μίλησε για τον συνεχή περιορισμό του δημόσιου χώρου από την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων που δυσχεραίνει και διακινδυνεύει όλο και περισσότερο τις μετακινήσεις των κατοίκων, των ευπαθών ομάδων  και των επισκεπτών του κέντρου. Παρά την ύπαρξη σαφούς νομικού πλαισίου, όλα γίνονται υπό τη μεθοδευμένη αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου.

Στη λεγόμενη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου του Αμαρουσίου αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουτσουβέλης, που διατυμπανίστηκε σαν δίχως κόστος, ενώ έχει ήδη επιβαρύνει τον Δήμο με 325 χιλιάδες ευρώ για δαπάνες που προέκυψαν μετά την παράδοσή της, ενώ εγείρονται ενστάσεις για την αισθητική της, αλλά και για αγνόηση της προτεραιότητας να διατεθούν πόροι για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά ή πεζοδρόμια.

Όλοι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι ανέδειξαν τη σημασία της συζήτησης για το «τι Μαρούσι θέλουμε» και κάλεσαν τους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να τις ενσωματώσουμε στις θέσεις της παράταξης. Πολλές παρεμβάσεις ενεργών πολιτών εμπλούτισαν τη συζήτηση με ενδιαφέρουσες απόψεις και στοιχεία, αλλά και νέες ιδέες. Τέλος, με το κλείσιμο της συζήτησης, συμφωνήθηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την αποτροπή της κατασκευής του πάρκινγκ της πλατείας Ευτέρπης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet