Υπόθεση Mall: Τι διεκδικεί ο Δήμος από Kυβέρνηση, Περιφέρεια και Lamda
Ποιότητα Ζωής

Υπόθεση Mall: Τι διεκδικεί ο Δήμος από Kυβέρνηση, Περιφέρεια και Lamda

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη μια ακόμη δημόσια διαβούλευση για την υπόθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  και του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου  του MALL , παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής κ. Αναγνωστόπουλου, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου.

Παρά το γεγονός ότι είχε σταλεί πρόσκληση και στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, με επιστολή του γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί και πως μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα καλέσει τόσο τον δήμαρχο Αμαρουσίου όσο και την περιφερειάρχη Αττικής, στο υπουργείο προκειμένου να συζητήσουν από κοινού για την εξέλιξη του θέματος.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μέλη της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων που μετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου, καθώς και πολίτες της πόλης.

Σύντομο ιστορικό

Η διαβούλευση ξεκίνησε με μια τοποθέτηση του δημάρχου Αμαρουσίου, ο οποίος παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης.

Τόνισε ότι το Mall λειτούργησε για πρώτη φορά το 2003-2004. Η κατασκευή του στηρίχθηκε σε μια απόφαση – νόμο της τότε κυβέρνησης , ο οποίος κρίθηκε στη συνέχεια αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Το καλοκαίρι του 2014 η τότε κυβέρνηση χαρακτήρισε ως στρατηγική επένδυση το Mall, ενώ και η απόφαση του ΣτΕ, ενώ έκρινε ως μη νόμιμη την οικοδομική άδεια, έδινε τη δυνατότητα μεταγενέστερης πολεοδομικής του τακτοποίησης.

Σε όλες αυτές τις αποφάσεις, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν συμμετείχε. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας τον Ιανουάριο του 2007, όταν δηλαδή είχε ολοκληρωθεί η διάπραξη του “περιβαλλοντικού εγκλήματος”. Κι είναι κακόβουλο το επιχείρημα που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του αντι-περιφερειάρχης Βόρειου Τομέα κ. Καραμέρος, όταν ισχυρίστηκε ότι από τα τελευταία 20 χρόνια που διαρκεί η υπόθεση του ΤΜΑ, τα 10 διοίκηση είμαστε εμείς. Πράγματι είμαστε δέκα χρόνια, αλλά όχι τα πρώτα χρόνια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η κατασκευή και λειτουργία του ΤΜΑ και είναι αδιαμφισβήτητο ότι ουδέποτε ερωτηθήκαμε και ουδέποτε διατυπώσαμε την άποψη ότι επιθυμούμε ή ότι δεν επιθυμούμε την πολεοδομική τακτοποίηση του ΤΜΑ, πριν ξεκινήσει από την εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου η εκπόνηση του ΕΧΣ που της δίνει το δικαίωμα να εκπονήσει η ισχύουσα νομοθεσία».

Δεν επιβαρύνει μόνον το ΤΜΑ το Μαρούσι

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου επισήμανε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή δεν είναι μόνον το ΤΜΑ  που επιβαρύνει περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και κοινωνικοοικονομικά την πόλη μας. Τα τελευταία χρόνια, με αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων, έχει επιβαρυνθεί η πόλη του Αμαρουσίου με εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν επιπλέον, με δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γραφείων και υπερτοπικών εμπορικών εγκαταστάσεων.

Κι όλα αυτά έγιναν ερήμην των κατοίκων του προαστίου.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε ως Δήμος καμία παρανομία – Διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για το Μαρούσι

Ο Γ. Πατούλης ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ότι αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, διαμορφώθηκε ερήμην της τοπικής κοινωνίας και δεν πρόκειται η σημερινή διοίκηση να τη νομιμοποιήσει εκ  των υστέρων, αν δεν λάβει ως αντιστάθμισμα αυτά που η πόλη δικαιούται.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην κεντρική εξουσία, ούτε στην Περιφέρεια. Όλοι χρωστούν στο Μαρούσι, γι΄ αυτό ως διοίκηση διεκδικούμε από όλες τις πλευρές αυτά που η πόλη μας διαχρονικά δικαιούται».

Λέχθηκαν πολλά ψέματα σε βάρος του Δήμου Αμαρουσίου

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για το ΤΜΑ λέχθησαν από πολλές πλευρές πολλά ψέματα σε βάρος των πράξεων της δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμαρουσίου, όσον αφορά στους χειρισμούς της πάνω στο ζήτημα του ΕΧΣ και της ΣΜΠΕ . Πίσω από τα ψέματα αυτά:

  • η Κεντρική Εξουσία θέλει να κρύψει τις διαχρονικές της ευθύνες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση, κι όχι μόνον του προαστίου μας, αλλά και την άρνηση της να συμβάλλει στην αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του Δήμου,
  • η Περιφέρεια Αττικής κρύβει επιμελώς την άρνησή της να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα στην πόλη μας, που θα αντιμετωπίσουν έστω και εν μέρει τη ζημιά που έχει προκληθεί.

Τόσο το ΥΠΕΚΑ, όσο και η Περιφέρεια, εγκαλούν τον Δήμο που δεν προχώρησε στη σύνταξη ΕΧΣ για την περιοχή του TMA κι άφησε την εταιρεία να το κάνει, αποκρύπτοντας από το κοινό ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία μπορούσαν κι εκείνοι να προχωρήσουν στη σύνταξη της μελέτης ΕΧΣ. Γιατί λοιπόν ζητούν από τον Δήμο Αμαρουσίου να κάνει αυτός το πρώτο βήμα για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του ΤΜΑ και δεν το κάνουν αυτοί; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Τι επιθυμούν; Να εμφανισθεί ο Δήμος ως επισπεύδων μιας διαδικασίας νομιμοποίησης με την οποία δεν συμφωνούμε, αν δεν πάρουμε αντισταθμιστικά; Γιατί δεν λένε την αλήθεια;

Τα 3+1 ψέματα

Λένε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει συντελεστεί περιβαλλοντικό έγκλημα στο Μαρούσι και από τα 20 αυτά χρόνια, εμείς είμαστε Διοίκηση τα 10.

Πράγματι είμαστε 10 χρόνια Διοίκηση, αλλά στο διάστημα της δικής μας θητείας δεν προστέθηκαν νέες υπερ-τοπικού χαρακτήρα εμπορικές εγκαταστάσεις και χρήσεις. Αντίθετα, με απόφαση της Περιφέρειας πρόσφατα δόθηκε έγκριση για επέκταση των εμπορικών χρήσεων σε χιλιάδες νέα τετραγωνικά μέτρα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Κηφισίας. Ποιοι λοιπόν μας κατηγορούν; Αυτοί που με τις αποφάσεις τους εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ερήμην του Δήμου και των κατοίκων.

Ισχυρίζονται ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου απεμπόλησε το δικαίωμα να ρυθμίσει το πολεοδομικό κεκτημένο της πόλης, αφού παραχωρήθηκε στη ΛΑΜΔΑ το δικαίωμα να προσδιορίσει εκείνη την εμβέλεια του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου».

Η αλήθεια είναι ότι σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν συναίνεσε στην κατασκευή του MALL. Και φυσικά ποτέ δεν θα νομιμοποιούσε με δικές της ενέργειες  εκ των υστέρων τις αυθαίρετες πράξεις και αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν ο Δήμος Αμαρουσίου προσδιόριζε εκείνος την εμβέλεια του ΕΧΣ, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν η εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου, αφού με τον τρόπο αυτό και θα νομιμοποιούσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη. Ενώ αντίθετα τώρα, μπορούμε να διαπραγματευθούμε έστω κι εκ των υστέρων, αντισταθμιστικά έργα για την πόλη και την αποκατάσταση μέρους του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της.

Ισχυρίζονται ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου εγκατέλειψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις υποδείξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια για αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Για να γίνει αυτή η αναθεώρηση θα πρέπει όμως:

α) Να ολοκληρωθεί πρώτα  η εξέταση των προσφυγών που έχουν γίνει στο ΣτΕ, μετά τις αλλαγές των χρήσεων γης που έγιναν από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου το 2012. Η εξέταση των προσφυγών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και για την καθυστέρηση αυτή φυσικά και δεν ευθύνεται ο Δήμος.

β) Να εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιτέλους, τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής του Ν. 4269/2014, που εκκρεμούν από το 2014. Χωρίς αυτά τα Π.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του ΓΠΣ, που με βάση τη νέα νομοθεσία καλούνται Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

γ) Αν «ακολουθούσαμε» τη συμβουλή της Περιφέρειας και του ΥΠΕΚΑ κι εντάσσαμε στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μέσω του ΕΧΣ και το Mall, ενσωματώνοντας τα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά του μέτρα,  τότε οι μόνοι που θα έχαναν θα ήταν οι μικρο-ιδιοκτήτες της πόλης μας. Θα είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε σε όλο το Μαρουσι τους συντελεστές δόμησης, να απαξιώσουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας, χωρίς επιπλέον η πόλη να κερδίσει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Θα χάναμε όλοι εκτός από αυτούς που έχουν τη διαχείριση του ΤΜΑ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου ουδέποτε αρνήθηκε την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η αναθεώρηση αυτή, η οποία ούτως ή άλλως μελετάται και είναι σε εξέλιξη, πρόκειται να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή αυτήν του άρθρου 7 του Ν.4269/2014 περί Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (πρώην «Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια» ή «ΓΠΣ»).

Ισχυρίζονται ότι «ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση στη διαδικασία εκπόνησης της ΣΜΠΕ και του ΕΧΣ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση κι έχει καταθέσει ολοκληρωμένες παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ, αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο διεκδικήσεων τόσο από την Κεντρική Εξουσία και την Περιφέρεια, όσο κι από την εταιρεία διαχείρισης του ΤΜΑ.

Οι διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρουσίου από κεντρική εξουσία, Περιφέρεια Αττικής και LAMDA

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι: «Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζεται ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε στην κεντρική εξουσία και την Περιφέρεια. Διεκδικούμε από όλες τις πλευρές αυτά που η πόλη μας διαχρονικά δικαιούται. Έργα και παρεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Από την κεντρική εξουσία διεκδικούμε:

  1. Την παραχώρηση όλων των ΧΕΥ που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, προκειμένου να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, ώστε να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης.
  2. Την υπογειοποίηση της Λ. Κύμης, ώστε να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η Π.Ε. Ψαλιδίου, που έχει δεχθεί μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΜΑ.
  3. Τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την απαλλοτρίωση οικοπέδων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

Από την Περιφέρεια Αττικής διεκδικούμε:

Τη χρηματοδότηση έργων:

  • αντιπλημμυρικής προστασίας,
  • διάνοιξης οδών,
  • κατασκευής πεζοδρομίων και πεζοδρόμων,
  • κατασκευής Παιδικών Σταθμών στις Π.Ε. που βρίσκονται γύρω από το ΤΜΑ
  • τη χρηματοδότηση της μελέτης οριοθέτησης και τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς.

Από την εταιρεία διαχείρισης του ΤΜΑ διεκδικούμε:

Την υλοποίηση του μεγάλου δικτύου κοινόχρηστων χώρων νότια και δυτικά της Π.Ε.6.

Την ανάδειξη του ρέματος Αγίου Θωμά και την επέκταση του κοινόχρηστου χώρου εκατέρωθεν αυτού και βόρεια της έκτασης.

Την υλοποίηση κοινόχρηστων χώρων δυτικά της Νερατζιωτίσσης και πλησίον της Ήλιδας.

Τη διάνοιξη πεζοδρόμων βόρεια της Ήλιδας.

Την εξασφάλιση ΚΧ πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο του ΤΜΑ.

Την επίσπευση διαδικασιών για την πλήρη διάνοιξη των οδών που ενδεχομένως δεν έχουν διανοιχθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και μέριμνα από τον φορέα ανάπτυξης του σχεδίου για την απαλλοτρίωση των ρυμοτομούμενων τμημάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Μέριμνα από τον φορέα ανάπτυξης για άμεση υλοποίηση στη ευρύτερη όμορη περιοχή Π.Ε.4 και Π.Ε.7  των μη διαμορφωμένων εγκ/νων ΚΧ συμπεριλαμβανομένων και τυχόν απαλλοτριώσεων που δεν έχουν συντελεσθεί.

Εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών.

Ενίσχυση του πρασίνου της περιοχής, με εκτεταμένη φύτευση και συντήρηση.

Να διερευνηθεί η δυνατότητα εξασφάλισης από τον φορέα ανάπτυξης του σχεδίου επιπλέον αδόμητων εκτάσεων στην άμεση περιοχή μελέτης (Π.Ε.6, Π.Ε.17) και στην ευρύτερη όμορη περιοχή (Π.Ε.4 και Π.Ε. 7) και της θεσμοθέτησής τους ως ΚΧ.

Άμεση υλοποίηση των πλατειών- χώρων πρασίνου και αθλητισμού στις παρακάτω περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και τους κόστους απαλλοτρίωσής τους (Π.Ε. Ψαλιδίου, Π.Ε. Αγίου Θωμά, Π.Ε. Εργατικές Κατοικίες και Π.Ε. Άνω Ψαλιδι) Πρόκειται συνολικά για 19 ΚΧ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet