Εκδήλωση για τις «Ιστορίες Πρωινού» στο Μαρούσι
Ποιότητα Ζωής

Εκδήλωση για τις «Ιστορίες Πρωινού» στο Μαρούσι

Για την αξία του πρωινού γεύματος θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι γονείς στην εκδήλωση «Ιστορίες Πρωινού», που διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου το εμπορικό κέντρο Avenue, σε συνεργασία με το  Infokids.gr. Παράλληλα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια για να αποκτήσουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Στις  «Ιστορίες Πρωινού»,  την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και ώρα 18:00, στη μικρή πλατεία μπροστά στο φαρμακείο του Avenue,  ένα δημιουργικό κόμικ βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν την αξία του πρωινού γεύματος για να αποκτήσουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ενώ οι ειδικοί, η κα Διονυσία Βουτσά, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και η κα Χριστίνα – Πωλίνα Λαμπρινού, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD-c,  θα μιλήσουν για τη σημασία του πρωινού γεύματος και θα δώσουν τις πλέον έγκυρες απαντήσεις στις απορίες των γονιών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι Γονείς Ρωτούν οι Ειδικοί Απαντούν», που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο οποίο μία φορά τον μήνα οι γονείς  έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους πλέον ειδικούς πληθώρα θεμάτων, από την υγεία και τη διατροφή των παιδιών μέχρι το δύσκολο έργο της ανατροφής που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε με τη διττή ιδιότητά του ως δήμαρχος Αμαρουσίου και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους γονείς και στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι το υγιεινό πρωινό γεύμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι ΄Ιστορίες Πρωινού΄ είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, διότι αφορά στην υγεία των παιδιών μας. Διότι το πρωινό είναι συνδεδεμένο με την καλή υγεία των παιδιών και βεβαίως, εξαρτάται από τα συστατικά που αυτό περιέχει, αλλά  και από το γεγονός ότι  λαμβάνεται καθημερινά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, στο οποίο  φυσικά το παιδί παίρνει τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τους υδατάνθρακες, τα αμινοξέα, τα λιπαρά που χρειάζεται.

Και ξέρετε, αυτό σχετίζεται όχι μόνο με τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, που ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία περίοδο του ανθρώπου που στην παιδική ηλικία αναπτύσσεται, αλλά έχει να κάνει και στο να μπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στην καθημερινότητά του, στην άθληση, στη μελέτη, στη συγκέντρωσή του και γενικότερα να νιώθει καλά.

Έχει αποδειχθεί, λοιπόν, ότι στα παιδιά που δεν λαμβάνουν πρωινό μπορεί να συμβεί μέχρι και υπογλυκαιμικό επεισόδιο, με την έννοια ότι δεν έχει ο οργανισμός τους τη γλυκόζη που είναι απαραίτητη, κυρίως για τη σκέψη. Είναι η πρώτη ύλη που καταναλώνεται σ’ ένα οργανισμό για να μπορεί να σκέπτεται και άρα να συγκεντρώνεται και ιδιαίτερα την ώρα της μάθησης.

Συγχρόνως, σχετίζεται  με το γεγονός ότι ένα παιδί που δεν παίρνει το πρωινό του έχει περισσότερο εύκολα πονοκεφάλους, νιώθει αδύναμο, νιώθει κακόκεφο πολλές φορές, κάτι του φταίει. Άρα χάνει πολύτιμο μαθησιακό χρόνο και αυτό είναι σαφές ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και έχουν αναφερθεί ακόμη και λιποθυμικά επεισόδια, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης στη χώρα μας.  Σε παιδιά που ενδεχομένως η οικογένεια τους δεν είχε τη δυνατότητα ή δεν υπήρχε το ανάλογο ενδιαφέρον, δημιουργήθηκαν λιποθυμικά επεισόδια που προέρχονταν από το γεγονός ότι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας που ήταν το πρωινό, τα παιδάκια δεν το έπαιρναν.

Σε πολλά παιδιά που δεν είναι εύκολο να πάρουν το πρωινό τους οι γονείς θα πρέπει να  αντιμετωπίσουν το γεγονός με ηρεμία. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η συνήθεια, η οποία κατακτάται με το να καταλάβει το παιδί ότι το πρωινό είναι μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία δεν είναι «πίνω το γάλα και τρέχω», είναι μια διαδικασία που χρειάζεται τον δικό της χρόνο, και τη δική της συζήτηση και επεξήγηση. Ότι, δηλαδή, είναι η αρχή μιας ημέρας που τη μοιράζονται μαζί τα παιδιά με τους γονείς, εάν αυτό είναι δυνατό.

Από την άλλη πλευρά, να μην ξεχνάμε ότι και τα παιδιά έχουν κρίση μετά από μία ηλικία, αλλά ακόμη και κρίση να μην έχουν αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα.  Άρα  λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι εάν θέλεις να γίνεις υγιής, εάν θέλεις να είσαι αδύνατος, θα πρέπει να παίρνεις πρωινό, διότι υπάρχει και η άλλη αντίληψη ότι μη τρώγοντας πρωινό θα μπορέσω να είμαι αδύνατος ή αδύνατη. Απεναντίας, το πρωινό επειδή  βρίσκεσαι σε δράση είναι σίγουρο ότι θα το καταναλώσεις παίρνοντας τα θρεπτικά στοιχεία, γιατί εάν δεν πάρεις πρωινό,  το πρώτο που θα βρεις θα είναι ψωμί, θα είναι κάτι άλλο λιπαρό, θα είναι κάτι άλλο από το περίπτερο, θα είναι κάτι που θα είναι ανθυγιεινό. Άρα λοιπόν θα λάβεις πολλές θρεπτικές τροφές, αλλά δεν θα έχουν την ίδια ποιότητα όσο αφορά τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες, τα μέταλλα. Άρα ένα παιδί που θα πάρει το πρωινό του θα είναι και αδύνατο και υγιές”.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την  υποστήριξη των ευπαθών οικογενειών και όσες ακόμη προγραμματίζονται ο κ. Πατούλης επεσήμανε:

“Στον Δήμο μας, όπως και σε άλλους Δήμους, αλλά και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που έχω τη τιμή να προΐσταμαι, μας έχει προβληματίσει πώς μπορούμε σε αυτή την κρίση να παρέμβουμε.

Μέχρι σήμερα έχουμε παρέμβει σε σημαντικό βαθμό μέσα από τον εθελοντισμό των συμπολιτών μας και των επιστημόνων και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά ιατρεία, τα ανταλλακτήρια ακόμη και τους λαχανόκηπους.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μία άλλη φάση, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε το δεκατιανό στα σχολεία. Βέβαια υπάρχουν Δήμοι με περισσότερο ευπαθή πληθυσμό, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη φτώχεια, αλλά και εμείς στον Δήμο Αμαρουσίου έχουμε τέτοιες οικογένειες, τις οποίες έχουμε αγκαλιάσει μέσα από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες.

Εξετάζουμε την επόμενη σχολική χρονιά, από την έναρξή της, να προσφέρουμε το γεύμα στο ενδιάμεσο της ημέρας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά, δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Κατ’ αρχάς, να προσφέρουμε το δεκατιανό σε συνοικίες που έχει μεγαλύτερο ποσοστό ευπαθών οικογενειών και στη συνέχεια σε καθολικό επίπεδο, ώστε όλα τα παιδάκια να τα διατηρούμε υγιή.

Θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιεινή διατροφή και σωστές συνήθειες. Οι πρωτοβουλίες μας έχουν μία στόχευση: να κτίσουμε γερούς οργανισμούς και υγιείς ενήλικες πολίτες, που, μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα γίνουν πιο δυνατοί, πιο παραγωγικοί για να φτιάξουν μία καλύτερη χώρα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet