Video

“Γιοφύρι της Άρτας” οι επισκευές στο 16ο Δημοτικό Αμαρουσίου – VIDEO

Τα προβλήματα με τις ετοιμόρροπες αίθουσες του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου κοντεύουν να… στοιχειώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης (Εύλογα, αλλά αναπάντητα, τα ερωτήματα των γονιών του 16ου Δημοτικού). Έτσι, στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Μαρτίου 2015 το ζήτημα απετέλεσε, για άλλη μια φορά, εστία έντασης, αφού το πρόσφατο «ραντεβού» με την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) -στην οποία συμμετείχε και επιτροπή των γονιών των μαθητών του σχολείου- έβαλε νέα δεδομένα στο… τραπέζι.

Θανάσης Φωτόπουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης
Θανάσης Φωτόπουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Αν και δεν υπήρχε ώρα δημότη στο Συμβούλιο κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος για τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2014, η παρουσία γονιών μαθητών του εν λόγω σχολείου στην αίθουσα συνεδριάσεων και το αίτημά τους να παρέμβουν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο Νώντα Γαρδέλη. Πριν από αυτό, είχε προηγηθεί παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θανάση Φωτόπουλου, ο οποίος -αφού αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα των σχολικών συγκροτημάτων στην πόλη- έκανε λόγο για «αδιαφορία» της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει πόρους από την κεντρική διοίκηση για τα σχολεία της περιοχής. Μάλιστα, επανέφερε την πρόταση που είχε κάνει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος, δηλαδή να υπάρξει τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του 2015 και να εγγραφεί σχετικό κονδύλι στον Προϋπολογισμό, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη νομιμοποίηση του κτίσματος του σχολείου και στις απαραίτητες επισκευές για την ενίσχυση της στατικότητας.

Δημήτρης Καρλαύτης: «Εάν δεν λυθεί το θέμα, θα παραιτηθώ»
Δημήτρης Καρλαύτης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών
Δημήτρης Καρλαύτης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών

Πριν δοθεί ο λόγος στους γονείς, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε να ενημερώσει για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Κτηριακών Υποδομών. Όπως εξήγησε ο κ. Δημήτρης Καρλαύτης, οι Κτηριακές Υποδομές δεν έχουν αντίρρηση για το έργο, αλλά ζήτησαν να ξεκινήσει ο Δήμος τις διαδικασίες νομιμοποίησης του αυθαιρέτου (σ.σ. όπως διευκρινίστηκε αργότερα, η εταιρεία δεν θέλει να αναλάβει το κόστος νομιμοποίησης του αυθαιρέτου) και να πραγματοποιήσει νέες μελέτες για τις επισκευές που χρειάζονται.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Δ. Καρλαύτης (διακοπτόμενος συνεχώς από γονείς, που δεν έδειχναν να συμφωνούν με τα λεγόμενά του) ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες από πλευράς Δήμου για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει η έκδοση άδειας για τις απαραίτητες εργασίες και μετά η δημοπράτηση του έργου. Πριν από όλα αυτά, όμως, απαιτείται εξουσιοδότηση από τις Κτηριακές Υποδομές, η οποία και είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου, η οποία αναμένεται στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του προσεχούς καλοκαιριού.

Ένταση και απειλή διακοπής της συνεδρίασης

Πιεζόμενος από τους γονείς, αν αναλαμβανει ο ίδιος την ευθύνη για όσα λέει, ο κ. Δ. Καρλαύτης είπε ότι, εάν δεν προχωρήσει το έργο, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Ούτε, όμως, αυτή η δήλωσή του φαίνεται να ηρέμησε κάποιους γονείς, με έναν μάλιστα εξ αυτών να αντιπαρατίθεται με τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Θανάση Βλαχοπιώτη, αλλά και να προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς του προέδρου του Σώματος Ν. Γαρδέλη, και άλλων συμβούλων της πλειοψηφίας (δες σχετικό βίντεο).

Η αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω γονιός, σχεδόν εκτός εαυτού, χρησιμοποίησε ειρωνικότατες και προσβλητικές εκφράσεις κατά δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Σώματος να απειλήσει με διακοπή της συνεδρίασης. Μεσολάβησε, ωστόσο, μία παρέμβαση της συμβούλου της πλειοψηφίας Αικατερίνης Φραγκάκη, η οποία μετέφερε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον δήμαρχο Γιώργο Πατούλη (σ.σ. έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό), η οποία προξένησε τα ειρωνικά σχόλια της μειοψηφίας, αλλά και αρνητικά σχόλια από συμβούλους της πλειοψηφίας (δες σχετικό βίντεο). Όπως είπε, ο δήμαρχος τη διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ο ίδιος, μαζί με γονείς, την ηγεσία των Κτηριακών Υποδομών, για να δοθεί οριστική λύση με το πρόβλημα του σχολείου.

Επί της ουσίας
Γονείς μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου
Γονείς μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου

Στις ελάχιστες στιγμές που οι τόνοι έπεσαν, εκ μέρους των γονιών ακούστηκε η καταγγελία ότι οι Κτηριακές Υποδομές «γύρισαν το θέμα πίσω στον Δήμο» γιατί ο τελευταίος παρουσίασε ελλιπή μελέτη και διατυπώθηκε το αίτημα να προχωρήσει το έργο με απευθείας ανάθεση, για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος.

Επίσης, ειπώθηκε ότι διατηρείται ο κίνδυνος για τα παιδιά που πάνε στο συγκεκριμένο σχολείο (σ.σ. έστω κι αν ο κ. Δ. Καρλαύτης τόνισε ότι οι δύο επικίνδυνες αίθουσες δεν χρησιμοποιούνται για μαθήματα), διατυπώθηκε η άποψη ότι η καθυστέρηση στην ενίσχυση της στατικότητας των αιθουσών καθυστερεί και άλλες αναγκαίες επισκευές στο σχολείο (π.χ. μονώσεις), ενώ εξαιτίας του προβλήματος τα παιδιά αναγκάζονται να κάνουν μάθημα ακόμη και στο μαγειρείο του σχολείου.

Αν και το θέμα έληξε σε ό,τι αφορά την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συζητήσεις -ακόμη και σε έντονο τόνο- συνεχίστηκαν στην αίθουσα υποδοχής του δημαρχείου μεταξύ γονιών και δημοτικών συμβούλων. Κι αν κάτι πρέπει να απομονωθεί από τους διαλόγους που ακούστηκαν ήταν αφενός η επαναλαμβανόμενη φωνή αγωνίας των γονιών για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, αλλά και τα έκπληκτα βλέμματα των τελευταίων για τους ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούσαν οι… μεγαλύτεροι.

Όλα για τον… κωδικό
Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας

Αλλά κι εντός της αίθουσας το θέμα δεν έληξε, αφού -με αφορμή τη συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, περί αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού- ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από τη διοίκηση να εγγράψει το κονδύλι των 65.000 ευρώ που απαιτούν οι επισκευές στο 16ο Δημοτικό Σχολείο. Ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε ότι, «εάν η διοίκηση έχει την πολιτική βούληση» μπορεί να κάνει την εγγραφή, αξιοποιώντας το αποθεματικό των 271.000 ευρώ που προκύπτει από τη συζητούμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αίτημα διατύπωσαν τόσο ο κ. Θ. Φωτόπουλος, όσο και ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών).

Το συγκεκριμένο αίτημα πάντως δεν έγινε δεκτό, καθώς ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης εξήγησε ότι για να εγγραφεί το κονδύλι στον Προϋπολογισμό, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, η οποία να συνοδεύεται και από αντίστοιχες μελέτες. Μελέτες που, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να γίνουν χωρίς την εξουσιοδότηση των Κτηριακών Υποδομών, οι οποίες έχουν την ιδιοκτησία.

Σπύρος Σταθούλης, αντιδήμαρχος Οικονομικών
Σπύρος Σταθούλης, αντιδήμαρχος Οικονομικών

Κάπου εκεί επενέβη ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος πρότεινε ότι μόνος τρόπος για να παρακαμφθεί η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος είναι η εγγραφή του συγκεκριμένου κονδυλίου ως έκτακτη επιχορήγηση στην Α/βάθμια Σχολική Επιτροπή. Όμως και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών (εν μέσω διαμαρτυριών της μειοψηφίας), αφού -όπως ισχυρίστηκε- η Σχολική Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει μελέτες και έργα, άρα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το συζητούμενο ποσό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet