Επίσκεψη Γ. Νικολαράκου στις παιδικές χαρές του Δήμου Αμαρουσίου
Κοινωνία

Επίσκεψη Γ. Νικολαράκου στις παιδικές χαρές του Δήμου Αμαρουσίου

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος, μαζί με το επιτελείο του, «βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα μεταξύ των άλλων τις παιδικές χαρές του Δήμου», όπως λέει στην ανακοίνωσή του, ξεκίνησε οδοιπορικό προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Οι κάτοικοι και οι θαμώνες των παιδικών χαρών (γονείς και κηδεμόνες) εξεπλάγησαν ευχάριστα, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «καθώς δεν είχαν δει άλλη φορά υποψήφιο δήμαρχο στο Μαρούσι να πηγαίνει στους χώρους, στους οποίους τα μικρά παιδιά της πόλης περνούν τον περισσότερο χρόνο τους, να ελέγχει την κατάσταση και να συζητά μαζί τους».

Ο Γιάννης Νικολαράκος, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, με λύπη του διαπίστωσε ότι αρκετές από τις παιδικές χαρές που επισκέφτηκε έχουν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργίας για τα παιδιά και σε κάποιες άλλες η κατάσταση ήταν απαράδεκτη.

Συγκεκριμένα:

Στην παιδική χαρά στην περιοχή της Κοκκινιάς, Πεντέλης και Αργοναυτών, η περίφραξη σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένη. Η πόρτα εισόδου της παιδικής χαράς είναι δεμένη με ένα σχοινί για να μην πέσει, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ΑμεΑ, σκουπίδια χύμα, παρατημένα ποτήρια με κρασί, πεταμένα αποτσίγαρα και κατεστραμμένα παγκάκια. Επί πλέον, η παιδική αυτή χαρά σχεδόν εφάπτεται σε δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές που η νομοθεσία ορίζει, την κάνει ακατάλληλη όσον αφορά την επικινδυνότητα, την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο.

Στην παιδική χαρά στην πλατεία Ηπειρώτικων, η περίφραξη είναι μερικώς κατεστραμμένη, πολλά σημεία έχουν σκουριάσει, δεν υπάρχει καμία φύλαξη, και ο φωτισμός είναι ελλιπής.

Στην παιδική χαρά στην πλατεία Καρπαθίων, υπάρχουν φθορές στα παιγνίδια, όπως η τσουλήθρα και οι κούνιες. Και εδώ δεν υπάρχει φύλαξη, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη καθαριότητας. Επίσης, σε μεγάλο μέρος της παιδικής χαράς, αλλά ακόμα και κάτω από παιδικά όργανα, υπάρχει χαλίκι, που θεωρείται παράγοντας σοβαρών τραυματισμών.

Μεγάλη εντύπωση έκανε ένα παγκάκι μέσα στην παιδική χαρά, που ήταν γεμάτο κουτσουλιές και που φανερώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος και ελέγχου λειτουργίας της συγκεκριμένης παιδικής χαράς. Θα μπορούσε απλώς να έχει μεταφερθεί σε άλλη θέση.

Η παιδική χαρά στα Αλώνια έχει, όπως και όλες οι υπόλοιπες, έλλειψη ασφάλειας και κλειδώματος, δεν υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό, ενώ σαφώς η καθαριότητα αποτελεί και εδώ μέγιστο πρόβλημα.

Έκανε θετική εντύπωση η προσεγμένη από όλες τις απόψεις παιδική χαρά που βρίσκεται στην Αναπαύσεως, Μεσογείων και Δάφνης, στην πλατεία Ξυλούρη. Πέρα από το γενικό πρόβλημα της φύλαξης, η παιδική αυτή χαρά ήταν από τις καλύτερες όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών, την περίφραξη, τον φωτισμό και τα όργανα.

Υπήρξαν όμως και μαρτυρίες γονιών ότι υπάρχει μεγάλη αργοπορία, 6 ακόμα και 8 μήνες, για την αντικατάσταση χαλασμένων παιχνιδιών και ότι η αντικατάσταση είναι καθαρά φαινομενική και  τα παιχνίδια είναι τα ίδια απλώς… βαμμένα με άλλο χρώμα, ώστε να φαίνονται καινούργια(!).

Εκεί που η κατάσταση είναι απαράδεκτη είναι στην παιδική χαρά  στο ρέμα Παππά. Αγριόχορτα, ανώμαλο έδαφος από χώμα, λάσπη, χαλίκια παντού και έλλειψη προστατευτικού δαπέδου για τα παιχνίδια. Οι κολώνες φωτισμού είναι ετοιμόρροπες, τις έχουν στηρίξει με βίδες(!) και ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν τραυματισμό.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι τα βράδια η συγκεκριμένη παιδική χαρά μετατρέπεται αυθαίρετα σε τόπο περιθωριακών στοιχείων. Είναι συχνή, όπως λένε, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών και η εύρεση κατάλοιπων (μπουκάλια από μπύρες, σύριγγες από χρήση ναρκωτικών κ.ά.). Αξιοσημείωτο στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι δεν υπάρχει αποχέτευση(!), με τους κατοίκους να υποστηρίζουν πως διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 25 ολόκληρα χρόνια!

Συμπερασματικά για όλες τις παιδικές χαρές υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούν κυρίως θέματα ασφάλειας και υγείας στα παιδιά, τονίζεται στην ανακοίνωση, όπως:

  • Προβλήματα στην περίφραξη.
  • Απουσία φύλαξης.
  • Οι παιδικές χαρές δεν κλειδώνουν τα βράδια.
  • Έλλειψη τακτικού καθαρισμού από δημοτικά συνεργεία καθαριότητας (σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών ή κηδεμόνων).
  • Έλλειψη τακτικών ελέγχων για φθορές και βλάβες (σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών ή κηδεμόνων).
  • Μεγάλος χρόνος αντικατάστασης των χαλασμένων οργάνων (σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών ή κηδεμόνων).
  • Απουσία σχεδίασης παιδικών χαρών με βάση τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα.
  • Απουσία παιδικής χαράς ως παιδική χαρά εξερεύνησης, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.
  • Σήμανση σε όλες τις παιδικές χαρές ότι είναι κατάλληλες για χρήση από παιδιά 1-14 ετών!!!

Το οδοιπορικό του Γιάννη Νικολαράκου με τους συνεργάτες του θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, «με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη των προβλημάτων των παιδικών χαρών και σε άλλες περιοχές της πόλης» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής:

«Στο τέλος του οδοιπορικού θα δοθούν στην δημοσιότητα οι προτάσεις του συνδυασμού Πάθος και Λύσεις για το Μαρούσι, για καλύτερες και ασφαλέστερες παιδικές χαρές. Σίγουρα όμως μέσα από το οδοιπορικό αυτό θα δοθεί και πάλι η ευκαιρία για συζήτηση με τους γονείς, αλλά και κατοίκους του Αμαρουσίου, για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους.

»Όπως τονίζει ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος, οι παιδικές χαρές, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, η ασφάλεια και η υγεία των  παιδιών στο Μαρούσι, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες για τη μετεκλογική του δραστηριότητα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet