Ισολόγισαν τα νούμερα, αλλά όχι τις διαφορετικές απόψεις
Πολιτική

Ισολόγισαν τα νούμερα, αλλά όχι τις διαφορετικές απόψεις

Η συζήτηση για τον ισολογισμό του 2014 του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία διεξήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2015, δεν θα  είχε κάτι το ιδιαίτερο να προσθέσει, αφού -όπως σημειώθηκε από αρκετές πλευρές- ουσιαστικά θύμιζε προηγούμενες συζητήσεις. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αναφορές που την κατέστησαν ενδιαφέρουσα, αν και με αρνητικό τρόπο για την οικονομική αποτύπωση του Δήμου, την οποία εκφράζει ο ισολογισμός.

Σωτήρης Φιλιππόπουλος
Σωτήρης Φιλιππόπουλος

Οι αναφορές αυτές προέρχονταν από τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Σωτήρη Φιλιππόπουλο και αποτελούσαν τις «έξω από τα δόντια» απαντήσεις που έδωσε σε σχετικά ερωτήματα συμβούλων της μειοψηφίας. Ειδικότερα, ο κ. Σωτ. Φιλιππόπουλος τόνισε:

  • Ότι το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του Δήμου στο έντυπο Ε9 οφείλεται στο ότι η μεταβίβαση στοιχείων από τις καταργούμενες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα έγινε με «ανορθόδοξο τρόπο», χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες (π.χ. συμβόλαια, ακριβής αριθμός τ.μ. κ.λπ.), ενώ οι υπηρεσίες δίνουν αγώνα για να συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία (σ.σ.: αργότερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σπύρος Σταθούλης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποδίδοντας το όλο θέμα περισσότερο στη διαδικασία με τις προσκυρώσεις και τις πράξεις εφαρμογής, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα απώλειας κάποιων κτηρίων).
  • Η μη καταγραφή των παγίων του Δήμου, σχεδόν εδώ και 16 χρόνια, είναι πράγματι «προβληματική», αλλά ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2016.
  • Από τις υψηλές απαιτήσεις του Δήμου (περίπου 45 εκατ. ευρώ), οι οποίες μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά, ο Δήμος «δεν πρόκειται να εισπράξει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ». Όπως είπε, υπάρχουν υποθέσεις που ξεπερνούν σε παλαιότητα τα 20 χρόνια, αλλά ουδείς προχωρεί στη διαγραφή τους λόγω του κινδύνου των καταλογισμών για διαφυγόντα κέρδη. «Κάποιος πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Εγώ, δεν μπορώ, έκανα ό,τι ήταν δυνατόν» ήταν η χαρακτηριστική φράση του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.
  • Τα χρήματα που οφείλουν ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας (Energa – Hellas Power) και τα οποία ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ είναι «ουσιαστικά χαμένα», αφού σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη για τις δύο εταιρείες «προηγούνται οι τράπεζες» (σ.σ.: Ο κ. Σπ. Σταθούλης υποστήριξε ότι ο Δήμος είναι σε συνεννόηση με το Δημόσιο ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα, τα οποία είναι δεσμευμένα, όταν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις).
  • Το γεγονός ότι το λογιστικό πρόγραμμα του Δήμου δεν «κουμπώνει» με το αντίστοιχο μισθοδοτικό δημιουργεί «διπλή δουλειά» και προβλήματα στην αποτύπωση των σχετικών στοιχείων, κάτι που δεν είναι «σωστό» για έναν Δήμο όπως το Μαρούσι.

Από εκεί και πέρα, μεγάλη συζήτηση έγινε για τα οφειλόμενα από την υπόθεση με τη Lamda Development (σ.σ.: απαιτήσεις για φόρο μεταβίβασης ακινήτων, περίπου 11 εκατ. ευρώ και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, περίπου 12 εκατ. ευρώ). Για το πρώτο θέμα, η διοίκηση, αλλά και η ορκωτός λογιστής υποστήριξαν ότι τα χρήματα είναι κατατεθιμένα από την εταιρεία σε κλειστό λογαριασμό και όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία (σ.σ.: η υπόθεση βρίσκεται, πλέον, στο ΣτΕ) τα χρήματα θα αποδεσμευτούν είτε υπέρ του Δημοσίου, είτε υπέρ του Δήμου. Όσο για τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, ειπώθηκε ότι το αρχικό ποσό είχε, λίγο πολύ, προσδιοριστεί αυθαίρετα και η τελική απαίτηση δεν θα ξεπεράσει τα 1,5 με 2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα ανείσπρακτα από το 2010 έσοδα από τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ιδιαίτερα επέμενε στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας, Κώστας Βλάχος), για την οποία δόθηκε η απάντηση ότι αυτά είναι ανταποδοτικά και έχουν ήδη παρασχεθεί από την Εταιρεία στον Δήμο απορριμματοφόρα και κάδοι ανακύκλωση.

Λευτέρης Μαγιάκης: Με δεδομένα εταιρείας, ο Δήμος έχει χρεοκοπήσει
Λευτέρης Μαγιάκης
Λευτέρης Μαγιάκης

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εστίασε στις νέες ζημίες στον ισολογισμό, ύψους 15 εκατ. ευρώ, οι οποίες -όπως πρόσθεσε- ανεβάζουν τις συσσωρευμένες συνολικές ζημίες του Δήμου σε 97,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτές οι ζημίες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, αν ο Δήμος δεν είχε βάλει στις προβλέψεις για έκτακτους κινδύνους «μόλις 7,3 εκατ. ευρώ», ποσό που όπως εκτίμησε δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν, καθώς βρίσκονται ακόμη σε εκκαθάριση η ΔΕΑΔΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουίου) και η ΚΕΑΔΑ (Κοινωφελής Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου).

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης μίλησε για «υπερτιμημένα» ίδια κεφάλαια του Δήμου στα 37 εκατ. ευρώ, τα οποία και «μηδενίζονται» εάν συνυπολογισθούν τα υπόλοιπα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. «Αυτό για μία εταιρεία θα σήμαινε απλώς ότι χρεοκόπησε» τόνισε ο κ. Λ. Μαγιάκης, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόκλιση μεταξύ των εισπραχθέντων από τα ανταποδοτικά τέλη και τις αντίστοιχες αποδόσεις τους, στη μη είσπραξη των απαιτήσεων του Δήμου («Πετάτε στον Καιάδα τις απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά), καθώς και στην μη αναφορά των στοιχείων για τις ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις).

Όλα τα παραπάνω ο επικεφαλής της Ενότητας Ανατροπής και Έργο για το Μαρούσι τα απέδωσε «όχι στην ολιγωρία των Υπηρεσιών, αλλά στη μη λήψη μέτρων βελτίωσης από την πλευρά της διοίκησης».

Τέλος, πρότεινε να υπάρξουν ειδικές συνεδριάσεις στην Οικονομική Επιτροπή όπου θα συζητηθούν διεξοδικά τα ανοιχτά οικονομικά μέτωπα του Δήμου και θα αναζητηθούν λύσεις, που κατόπιν θα εισαχθούν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ολοκλήρωσε δε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη «να ανορθωθεί το κύρος του Δήμου, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ελέγχου και πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς».

Κώστας Βλάχος: Ισολογισμός – κόλαφος για τη διοίκηση
Κώστας Βλάχος
Κώστας Βλάχος

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη διοίκηση ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας. Ο κ. Κώστας Βλάχος μίλησε για «ισολογισμό – κόλαφο» για μία δημοτική Αρχή «που κατηγορεί συνεχώς την κυβέρνηση, ενώ η ίδια δεν κάνει τίποτε για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών».

Κατηγορώντας προσωπικώς τον δήμαρχο για «περίσσευμα πολιτικής υποκρισίας», ο κ. Κ. Βλάχος του καταλόγισε ότι αρνείται να στήσει έναν ικανό εισπρακτικό μηχανισμό στον Δήμο, έχοντας, φαίνεται, «ιδρύσει το Κίνημα Δεν Εισπράττω».

Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της Lamda Development, στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει καταγραφή στα καταστήματα του Δήμου, ώστε να επιβληθεί το τέλος του 0,5% επί του τζίρου τους, στα ανείσπρακτα έσοδα από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκε σε πιθανές περιπτώσεις παραγραφής απαιτήσεων του Δήμου, προειδοποιώντας για «τον κίνδυνο καταλογισμού για διαφυγόντα κέρδη».

Τέλος, ο κ. Κ. Βλάχος, αφού μίλησε για «πολλές παρατυπίες, που σας εκθέτουν και μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε πονηρά», είπε προς τη διοίκηση ότι «εάν μας θέλετε συμπαραστάτες, πρέπει να είστε πολιτικά τίμιοι και ειλικρινείς».

Μαρία Καρλατήρα: Καταντήσατε την Αυτοδιοίκηση μηχανισμό του κράτους
Μαρία Καρλαυτήρα
Μαρία Καρλαυτήρα

Από την παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση τοποθέτηση έκανε η κα Μαρία Καρλατήρα, η οποία εξήγησε από την αρχή ότι η κριτική της είναι πολιτική και δεν απευθύνεται στις Υπηρεσίες του Δήμου. Αν και διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση, πρόσθεσε ότι με ζημίες 97 εκατ. ευρώ, ακόμη και να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του «δεν σώζεται».

Η ίδια εκτίμησε ότι θα συνεχισθούν οι μειώσεις τόσο στην κρατική χρηματοδότηση, όσο και στα έσοδα, ενώ απέδωσε τη μείωση των εξόδων στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών στον Δήμο. Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι καλύπτει τις ανάγκες της με «πενταμηνίτες», ενώ για όσα έργα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών πρέπει οι τελευταίοι «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τα χρυσοπληρώνουν».

Η κα Μ. Καρλατήρα επέκρινε τη «δήθεν φιλάνθρωπη πολιτική της διοίκησης», η οποία «εξευτελίζει την αξιοπρέπεια του πολίτη», ενώ επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε «μηχανισμό του κράτους», που δεν διεκδικεί τίποτε και το μόνο που κάνει είναι να υποτάσσεται στην κυβέρνηση και τις εντολές της Ε.Ε. και των δανειστών.

Δορύλαος Κλαπάκης: Να κλείσει το “παλιομάγαζο»
Δορύλαος Κλαπάκης
Δορύλαος Κλαπάκης

Για την παράταξη Για ένα Νέο Μαρούσι, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με το παράδειγμα του Δήμου Σαλαμίνας, «που για ελλείμματα μόλις 5 εκατ. ευρώ μπήκε σε επιτήρηση για να σωθεί, κι εδώ στο Μαρούσι, που χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια δεν γίνεται τίποτε». Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός ότι αυτό γίνεται γιατί ο Δήμος «δείχνει ανοχή για να κερδίζουν κάποιοι ιδιώτες δισεκατομμύρια, με διάφορες πολεοδομικές αυθαιρεσίες», διατηρούμενος στην εξουσία «με πλήθος ρουσφετολογικών προσλήψεων».

Ζητώντας «να κλείσει επιτέλους το παλιομάγαζο» και να μπουν ελεγκτές στον Δήμο για να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας προς τον πρόεδρο του Σώματος να θέσει προς ψήφιση πρόταση για να μπει ο Δήμος σε επιτήρηση.

Τάσος Σπυρόπουλος: Μετατρέπετε τα δικαιώματά μας σε εμπορεύσιμο προϊόν
Τάσος Σπυρόπουλος
Τάσος Σπυρόπουλος

Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία που είχαν αναφερθεί από τους συναδέλφους του, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένο τον χαρακτηρισμό «ισολογισμός – κόλαφος».

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος είπε ότι η δημοτική Αρχή έχει αποδεχτεί και τη μείωση των κρατικών πόρων και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, προσθέτοντας ότι με αυτήν την τακτική οι υπηρεσίες του Δήμου «δεν έχουν μέλλον».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην πτώση του επιπέδου των παροχών από πλευράς Δήμου, έκανε λόγο για τον «θεό της ανταποδοτικότητας» που φαίνεται να υπερισχύει των πάντων και να μετατρέπει «τα δικαιώματά μας σε εμπορεύσιμο προϊόν».

«Κάποτε να καταλάβετε ότι αυτή η πολιτική θα γκρεμιστεί από τη λαϊκή οργή και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να δει η δημοτική Αρχή σε ποια πλευρά θα σταθεί» είπε, καταλήγοντας, ο κ. Τ. Σπυρόπουλος.

Σπύρος Σταθούλης: Με σωστή διαχείριση, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο
Σπύρος Σταθούλης
Σπύρος Σταθούλης

Απαντώντας ουσιαστικά σε σχετικό σχόλιο της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Μαίρης Διακολιού, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι δεν δέχεται υπόνοιες για τη δουλειά των Οικονομικών Υπηρεσιών και την εγκυρότητα των παρουσιαζόμενων στοιχείων.

Εν συνεχεία, ο κ. Σπ. Σταθούλης αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος» που επιχείρησε η δημοτική Αρχή από το 2007 που ανέλαβε τον Δήμο (σ.σ.: έκανε αναφορά στη συγχώνευση των πολλών Νομικών Προσώπων, στις παλιές δανειακές υποχρεώσεις κ.λπ.), τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα διαχείριση είναι «σωστή» και ότι είναι άδικο να κατηγορείται η διοίκηση επειδή «αντί να παρουσιάζει εικονική οικονομική εικόνα, παρουσιάζει την πραγματικότητα».

Γιώργος Πατούλης: Κυβέρνηση – Δήμος, βίοι αντίθετοι
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης

«Στο ίδιο έργο θεατές, να ακούμε κάθε χρόνο ότι ο Δήμος κλείνει…». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, για να προχωρήσει σε μία γενικευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης (σ.σ. μάλιστα, σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Κ. Βλάχος σηκώθηκε από έδρανό του και αποχώρησε, λέγοντας στον πρόεδρο να τον φωνάξει όταν θα συνεχισθεί η συζήτηση επί του ισολογισμού).

Ο κ. Γιώργος Πατούλης εξήγησε ότι «κάποιοι δεν μπορούν να δουν, ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει παντού περικοπές και επιβάλλει αυξήσεις, ο Δήμος ακολουθεί εντελώς αντίθετη πολιτική». Όπως εξήγησε, «εμείς, σε έναν χρεωμένο και πανάκριβο Δήμο, μειώσαμε, έως μηδενισμού σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δημοτικά τέλη και δημιουργήσαμε πλήθος κοινωνικών δομών». Πρόσθεσε δε ότι μάλλον κάποιοι χαρακτηρίζουν ως «σπατάλες» τη βοήθεια που ο Δήμος παρέχει σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τα χρήματα που επενδύει σε αθλητικές και άλλες υποδομές της πόλης.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η διοίκηση προσπαθεί, χωρίς αυξήσεις, να διατηρεί ψηλά το επίπεδο υπηρεσιών του Δήμου, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να «συμμαζέψει το χάος που παρέλαβε το 2007». Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι «η πολιτική που ακολουθούμε πέτυχε και αυτό φαίνεται στους αριθμοδείκτες του ισολογισμού», προχωρώντας σε αναφορά ενδεικτικών οικονομικών μεγεθών.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της διοίκησής του, μεταξύ των οποίων είναι η διεκδίκηση δικαστικώς των οφειλομένων, αλλά και η έξοδος του Δήμου «από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και των χρεών».

Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με την επισήμανση ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου δύσκολα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι διατεθειμένος και ως δήμαρχος, αλλά και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, να διεκδικήσει δυναμικά όσα περισσότερα μπορεί, κάτι που όπως είπε- ο ίδιος και η παράταξή του κάνουν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με κάποιους που επιλέγουν «να φορούν χρωματιστά γυαλιά και να κάνουν κωλοτούμπες».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet