“Παράθυρο” πλειοψηφίας – μείζονος για τη δέσμευση αποθεματικών
Πολιτική

“Παράθυρο” πλειοψηφίας – μείζονος για τη δέσμευση αποθεματικών

Με τις θετικές ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και εκείνων της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας (Μαρούσι η Πόλη μας), με «παρών» από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη φιλικά  προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) και με αρνητικές τις άλλες παρατάξεις (Λαϊκή Συσπείρωση, Για Ένα Νέο Μαρούσι και Εκτός των Τειχών) το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέκρινε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ  κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των ΟΤΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, η οποία ωστόσο… μεταβλήθηκε σε έκτακτη λόγων των εξελίξεων. Κάτι που δυσαρέστησε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, η οποία εκδήλωσε την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη τακτική της διοίκησης.

Η έκτακτη συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη του σχετικού ψηφίσματος της ΚΕΔΕ (Να μην εφαρμόσουν την ΠΝΠ για τα διαθέσιμα καλεί τους δήμους η ΚΕΔΕ) κι ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων.

Λευτέρης Μαγιάκης: Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διατεθούν τα αποθεματικά
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα)
Λευτέρης Μαγιάκης (Ενότητα)

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ., ο οποίος εξαρχής δήλωσε ότι η παράταξή του, «πιστή στον αυτοδιοικητικό ρόλο της», διαφωνεί με τη λογική έκδοσης Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή ωστόσο αναρωτήθηκε για την ευκολία με την οποία οι κυβερνήσεις «υποβαθμίζουν τον ρόλο των ΟΤΑ», αποδίδοντας αυτή την τακτική στην «ασθενή» αντίσταση που έχει προβάλλει μέχρι σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στις αξιώσεις της κεντρικής διοίκησης.

Εν συνεχεία, ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης έκανε λόγο για μία «τεχνικά αόριστη» ΠΝΠ, η οποία δεν καθορίζει επακριβώς ποια και τι  είδους αποθεματικά πρόκειται να δεσμευθούν. Ωστόσο, ταυτόχρονα επεσήμανε ότι στην κυβέρνηση ασκείται «ένας σκληρός οικονομικός πόλεμος, από τις αγορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα καi τους εταίρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε στυγνούς δανειστές». Όπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, «η κυβέρνηση ανθίσταται στις πιέσεις και βάζει κόκκινες γραμμές, με τις οποίες δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνήσει».

Ο κ. Λ. Μαγιάκης τόνισε ότι, εάν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η δέσμευση κάποιων αποθεματικών, τα οποία δεν τα έχει άμεση ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος των δύο πλευρών, ώστε να εξευρεθεί μία λύση μέχρι το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ (7/5/2015).

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος δήλωσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει «παρών» για το ψήφισμα, καθώς αυτό «δεν καλύπτει το σκεπτικό μας πάνω στο θέμα που έχει ανακύψει».

Κώστας Βλάχος: Τώρα “ανακαλύψατε” τον οικονομικό πόλεμο;
Κώστας Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)
Κώστας Βλάχος (Μαρούσι η Πόλη μας)

Καταγγέλλοντας τη μονομερή κίνηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, και μάλιστα με ΠΝΠ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Μαρούσι η Πόλη μας. Ο κ. Κώστας Βλάχος επεσήμανε ότι, για πολλοστή φορά, «βάλλεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία», ενώ τόνισε ότι «κάποιοι τώρα “ανακάλυψαν” τον οικονομικό πόλεμο, προφανώς για να δικαιολογήσουν κάποιες καταστάσεις».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας αναρωτήθηκε ποιοι και με ποια κριτήρια θα αποφασίσουν για το ποια αποθεματικά των δήμων θα δεσμευτούν και κατέληξε λέγοντας: «Κάποιοι  μιλούν για “κόκκινες γραμμές”, αλλά ξεχνούν ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί, θα δούμε πόσες από αυτές τις “κόκκινες γραμμές” θα έχουν παραμείνει…».

Θανάσης Φωτόπουλος: Δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με τους “κλέφτες»
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)
Θανάσης Φωτόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)

Καταδικάζοντας εξαρχής την ΠΝΠ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επιτέθηκε στο «αστικό κράτος και τη συνέχειά του» και χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των αποθεματικών ως «έκτρωμα-ταφόπλακα» για περιφέρειες, δήμους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.

Ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο διαλόγου με την κυβέρνηση, παρά μόνο διεκδίκηση για την επιστροφή των «κλεμμένων» από την Αυτοδιοίκηση και μαζικές κινητοποιήσεις για διεκδίκηση περισσότερων πόρων.

Χαρακτήρισε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ εξίσου «κατάπτυστο» με την ΠΝΠ, ενώ κατήγγειλε την πρώτη ότι ανακάλυψε όψιμα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είπε ότι «ζητούν από εμάς να πληρώσουμε πάλι το “μάρμαρο”, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και οι χαριστικές ρυθμίσεις για τα μονοπώλια». Επίσης, ειρωνεύτηκε την «επαναστατική διάθεση» της διοίκησης που, όπως είπε, «κρατά μέχρι το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ».

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος ζήτησε, για να ψηφίσει η παράταξή του το ψήφισμα, να υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στο ότι δεν υπάρχει πλαίσιο διαλόγου με τους «κλέφτες», να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ και να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, οπότε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωησης ψήφισε αρνητικά.

Δορύλαος Κλαπάκης: Να απολυθούν τα “ρουσφέτια” για να λυθεί το πρόβλημα
Δορύλαος Κλαπάκης (Για Ένα Νέο Μαρούσι)
Δορύλαος Κλαπάκης (Για Ένα Νέο Μαρούσι)

Εκ μέρους της παράταξης Για Ένα Νέο Μαρούσι, ο κ. Δορύλαος Κλαπάκης επεσήμανε ότι όλοι μιλάνε για χρέος στην κυβέρνηση και τους ΟΤΑ, αλλά ουδείς αναφέρεται στο πώς και από ποιους δημιουργήθηκε αυτό. Ο ίδιος απέδωσε τη δημιουργία του χρέους στη «διαχρονική και διακομματική» τακτική των «ρουσφετολογικών προσλήψεων», τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί όταν κάποια κυβέρνηση αποφασίσει να απολύσει «όλα τα ρουσφέτια».

Ο κ. Δ. Κλαπάκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί κανένας τη νομιμότητα και τον έλεγχο κι έτσι «συντηρείται η απάτη εις βάρος του συνόλου του ελληνικού λαού».

Τάσος Σπυρόπουλος: Ρήξη με το “μαύρο μέτωπο” των δανειστών
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)
Τάσος Σπυρόπουλος (Εκτός των Τειχών)

Με κατηγορηματική καταδίκη της ΠΝΠ ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Εκτός των Τειχών, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη μεθόδευση», με την οποία επιχειρείται να αποπληρωθεί το χρέος προς τους δανειστές με τα χρήματα των δημοτών.

Ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος αναρωτήθηκε «εάν αυτό δεν είναι συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, τότε τι είναι;», προσθέτοντας ότι επιχειρείται να προβληθεί το «πατριωτικό καθήκον» εις βάρος των αναγκών των δημοτών. Επίσης, θεώρησε υποκριτική τη στάση της διοίκησης, η οποία επιχειρεί να «διασώσει τα “ψίχουλα” των αποθεματικών, ενώ μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτε για την περικοπή των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση».

Ο επικεφαλής των Εκτός των Τειχών ζήτησε ρήξη με «το μαύρο μέτωπο των δανειστών» και «κατέβασμα στους δρόμους», ώστε να διεκδικηθεί αύξηση δαπανών για την Αυτοδιοίκηση.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

Από πλευράς δημοτικών συμβούλων τοποθετήσεις έκαναν οι εξής:

Κατερίνα Ψάλτη (Ενότητα): Μιλώντας, όπως είπε, ως πολίτης και όχι ως δημοτικός σύμβουλος, αφενός εξέφρασε την αντίθεσή της στην έκδοση ΠΝΠ («ήταν το δεύτερο μάθημά μου στο πανεπιστήμιο και είχα ευχηθεί να μη χρειαστεί να συναντήσω στη ζωή μου ανάλογη περίπτωση», ανέφερε) κι αφετέρου έκανε λόγο για «τη σημαντικότερη και ίσως τελευταία μάχη που δίνει η χώρα και ο λαός για την αξιοπρέπειά του» και σε αυτή τη μάχη η ίδια θα έδινε τα πάντα.

Παναγιώτης Σαγρής (Μαρούσι η Πόλη μας): Με τη φράση «ό,τι κοροϊδεύεις στο τέλος του λούζεσαι» έκρινε τη στάση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΠΝΠ, υπενθυμίζοντας δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της σχετικά με ανάλογα νομοθετήματα στο παρελθόν. Κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται ένα μοντέλο διοίκησης που «έχει καταρρεύσει», ενώ θεώρησε ως λίαν επικίνδυνη την εξάντληση των αποθεματικών φορέων της κεντρικής διοίκησης, καθώς αυτό -σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση αποτύχει- θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή.

Πέτρος Κούκουζας (Ενότητα): Τόνισε ότι η παράταξή του δεν ανακάλυψε τώρα τον οικονομικό πόλεμο, αλλά τον βιώνει τα τελευταία χρόνια, αντιστεκόμενη, όπως κάνει και η κυβέρνηση. Επίσης, αν και χαρακτήρισε ως «αρνητική εξέλιξη» την ΠΝΠ, ζήτησε να υπάρξει διάλογος και κατάθεση προτάσεων για τοn καθορισμό εκείνων των πόρων τη Αυτοδιοίκησης που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ΤτΕ.

Θανάσης Βλαχοπιώτης (Ανθρώπινη Πόλη): Αναρωτήθηκε πού ήταν το «πατριωτικό καθήκον» που επικαλούνται σήμερα στελέχη της κυβέρνησης πριν λίγους μήνες, όταν καλούσαν τους πολίτες να μην καταβάλουν τους φόρους τους, προσθέτοντας ότι η δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ ίσως είναι «προάγγελος» επερχόμενης δέσμευσης των καταθέσεων φυσικών προσώπων.

Σπύρος Σταθούλης (αντιδήμαρχος Οικονομικών): Ανέφερε ότι μεταξύ των αποθεματικών που δεσμεύονται είναι ανταποδοτικά τέλη και ειδικά ποσά (π.χ. για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, την πυρασφάλεια κ.λπ.), τα οποία καλύπτουν βασικές ανάγκες των δημοτών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεσμευτούν. Τόνισε ότι δεν βλέπει πουθενά τον «έντιμο συμβιβασμό» για τον οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, ενώ το μόνο που διαπιστώνει είναι το «στέγνωμα της αγοράς από ρευστότητα». Τέλος, ζήτησε ομόθυμη στήριξη στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ καθώς, όπως εξήγησε, θα πρέπει να προστατευθούν οι υπηρεσίες από τη μη εφαρμογή της ΠΝΠ, η οποία συνεπάγεται νομικές συνέπειες.

Δημήτρης Σμυρνής (Ανθρώπινη Πόλη): Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο μονοπάτι, αλλά η προσφυγή σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παραπέμπει σε «άλλες εποχές» και πλήττουν το Σύνταγμα. Υποστήριξε ότι η δέσμευση των αποθεματικών των ΟΤΑ θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, ενώ πρότεινε να αναζητηθούν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για την τόνωση της ρευστότητας.

Νώντας Γαρδέλης (πρόεδρος Δ.Σ.): Υπέδειξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως βασικό υπεύθυνο για την ΠΝΠ («όχι τίποτε άλλο, αλλά υπήρξε και υπουργός Εσωτερικών», όπως είπε χαρακτηριστικά), για να προσθέσει ότι «ο κόσμος έχει ξυπνήσει και βρίσκεται στις επάλξεις». Χαρακτήρισε τη δέσμευση των αποθεματικών ως «έμμεση φορολογία», πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν» και είπε ότι είναι «αντιδημοκρατικό να βάζεις στην άκρη τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς». Τέλος, ζήτησε από τους συμβούλους της μείζονος να μην υιοθετήσουν το «παρών», αλλά να ψηφίσουν θετικά ώστε να στείλουν κι αυτοί το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση.

Γιώργος Πατούλης: Δεν έχουμε δώσει σε κανέναν “λευκή επιταγή”
Γιώργος Πατούλης (δήμαρχος)
Γιώργος Πατούλης (δήμαρχος)

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο χρονικό των τελευταίων εξελίξεων από τη στιγμή της υπογραφής της ΠΝΠ, καθώς και στο κοινό μέτωπο δήμων και περιφερειών απέναντι στη δέσμευση των αποθεματικών.

Εν συνεχεία, ο κ. Γιώργος Πατούλης άφησε αιχμές για την αναδρομικότητα της ΠΝΠ, την οποία απέδωσε -σύμφωνα με κύκλους- στο να καλυφθεί προγενέστερη ανάλογη κίνηση εκ μέρους της περιφερειάρχη Αττικής. Όπως ενημέρωσε, στην έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, στην οποία παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δεν αποσαφηνίστηκε το βραχυπρόθεσμο της δέσμευσης των αποθεματικών των ΟΤΑ, ούτε η ακριβής κατάσταση για το «πού πηγαίνει η χώρα».

Αφού αναρωτήθηκε για το εάν η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει, ο κ. Γ. Πατούλης έσπευσε να δηλώσει ότι, εάν είχαν ενημερωθεί νωρίτερα οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα είχαν παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση, όπως εξάλλου έκαναν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτή τη στιγμή δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των χρημάτων των δήμων, ενώ ο όλος χειρισμός του θέματος «καταργεί το αυτοδιοίκητο στους ΟΤΑ και τους καθιστά διεύθυνση της κεντρικής διοίκησης». Δήλωσε, ακόμη, ότι ο ίδιος δεν περίμενε από την παρούσα κυβέρνηση να καταφύγει σε τέτοιες κινήσεις, προσθέτοντας ότι “δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς και σε κανέναν δεν δώσαμε “λευκή” επιταγή”.

Αναφερόμενος στη μειοψηφία και ιδιαίτερα στην παράταξη της Ενότητας, ο δήμαρχος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και όχι του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερο μέτωπο αντίστασης, ενώ ζήτησε εγρήγορση τόσο από της δημοτικές διοικήσεις, όσο και από τους εργαζόμενους στους δήμους.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αυτοδιοικητικούς έτσι ώστε, έως το συνέδριο της ΚΕΔΕ, να έχει εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που και τη χώρα θα διευκολύνει και τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ δεν θα θέτει σε κίνδυνο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet