Ο χριστιανικός ύμνος «Stabat Mater» από την Ορχήστρα Νέων Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου
Πολιτισμός

Ο χριστιανικός ύμνος «Stabat Mater» από την Ορχήστρα Νέων Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου

Η Ορχήστρα Νέων Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, με σολίστ τις Χριστίνα Σπηλιακοπούλου, Αμαλία Ραυτοπούλου, Βάσω Παπαδοπούλου, Μαρία Κονταξάκη, Βάσω Καριώτη και στη μουσική διεύθυνση τη Φωτεινή Κοσκόρου παρουσιάζει από τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου τον χριστιανικό ύμνο «Stabat Mater», όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Λίγα λόγια για το έργο από τη διοίκηση του Δήμου

Ο «Stabat Mater» (Dolorosa) (Η Μητέρα στεκόταν (λυπημένη) είναι ύμνος μνημονευτικός του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για έργο του φραγκισκανού μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι (1230-1306), ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή για έργο του Αγίου Μποναβεντούρα (1221-1274).

Μυθικές διαστάσεις έχει αποκτήσει το Στάμπατ Μάτερ του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, όπως και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Ο θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του έργου στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Λίγα λόγια για τον συνθέτη από τη διοίκηση του Δήμου

Γεννήθηκε το 1710 στην Ιταλία. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη ήταν Draghi, επικράτησε όμως το Pergolesi (από την Pergola) όταν η οικογένεια μετακόμισε εκεί. Εκτός από συνθέτης, ήταν επίσης οργανίστας και βιολιστής. Εργαζόταν για αριστοκράτες όπως ο πρίγκιπας του Stigliano και ο δούκας του Maddaloni, όπως συνηθιζόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του υπήρξε η κωμική όπερα La serva Padrona (η υπηρέτρια Κυρά), έργο που παίχτηκε και στο Παρίσι το 1752. Ο Pergolesi καθόρισε το Ιταλικό στιλ μπαρόκ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λειτουργία του σε Φα μείζονα, υπήρξε η σύνθεση που τυπώθηκε περισσότερο κατά τον 18ο αιώνα. Τέλος, μεταγενέστεροι συνθέτες όπως ο J.S. Bach εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet