Επίσπευση διαδικασιών για το 4ο Νηπιαγωγείο και 4ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου ζητά η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων
Κοινωνία

Επίσπευση διαδικασιών για το 4ο Νηπιαγωγείο και 4ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου ζητά η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων

Την ανάγκη να κινηθεί ταχύτερα ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού ως προς την ανέγερση του 4ου Νηπιαγωγείου και 4ο Δημοτικού σχολείου Παπάγου επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Όπως αναφέρει για την τρέχουσα κατάσταση στο θέμα, «Το λυπηρό είναι ότι ενώ το γεγονός της ανάγκης ανέγερσης νέων σχολείων “βοά”, συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις εξακολουθούν να τάσσονται κατά της ανέγερσης σχολείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο και στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αναπαράγοντας έωλα επιχειρήματα, αγνοώντας σκόπιμα τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας».

Παράλληλα, καταγράφει συνολικά την κατάσταση στα σχολεία του Δήμου και τονίζει: «Η Ένωση Γονέων παραμένει σταθερή στο αίτημα της για άμεση επίσπευση των ενεργειών για την ανέγερση όλων των ιδρυμένων σχολείων χωρίς καμία καθυστέρηση και ζητάει να συνεχιστεί ο διάλογος για την ίδρυση και ανέγερση ΚΑΙ νέων».

Η πλήρης ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παπάγου – Χολαργού έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκαν οι νέες (;;;) προτάσεις κατοίκων κοντά στο οικόπεδο επί της οδού Παναγιώτου, που έχει οριστεί για την ανέγερση των συγκεκριμένων σχολείων.

Δεν είχε εκπλήξεις η συγκεκριμένη συνεδρίαση, ούτε στο θέμα των προτάσεων από ομάδα δημοτών, ούτε στις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων.

Η Ένωση Γονέων σταθερή στα αιτήματα της, ζήτησε για άλλη μία φορά την επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση των δύο σχολείων, όπως και αυτών στην κοινότητα Χολαργού.

Το λυπηρό είναι ότι ενώ το γεγονός της ανάγκης ανέγερσης νέων σχολείων “βοά”, συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και παρατάξεις εξακολουθούν να τάσσονται κατά της ανέγερσης σχολείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο και στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αναπαράγοντας έωλα επιχειρήματα, αγνοώντας σκόπιμα τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.

Επίσης λυπηρό είναι ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας δεν υπερθεμάτισε την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολείων, αλλά η μόνη του ένσταση σε όλη τη διαδικασία διατυπώθηκε απέναντι στην Ένωση Γονέων (!), όταν ο εκπρόσωπός της αναφέρθηκε σε μία επιστολή Συλλόγου Γονέων για θέματα χωρητικότητας των τάξεων ενός σχολείου.

Από συγκεκριμένες παρατάξεις και ομάδα δημοτών ακούστηκαν απόψεις ότι ο Δήμος δεν έχει ανάγκη νέων σχολείων, ότι θα μπορούσαν να χωρέσουν έως και 911 παιδιά στο 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου, ότι στην αρχή τα μισά και τελικά το 30% των μαθητών των Δημοτικών σχολείων της κοινότητας Παπάγου αποτελείται από μαθητές οι γονείς των οποίων δεν είναι δημότες της κοινότητας Παπάγου, ότι οι μαθητές στις τάξεις είναι λιγότεροι από το -σ.σ. αντιεκπαιδευτικό- όριο των 27 που ορίζει ο νόμος, μέχρι και ότι οι περίοικοι δε θα μπορούν να κάνουν οικοδομικές εργασίες στις ιδιοκτησίες τους αν χτιστεί το σχολείο στο οικόπεδο επί της οδού Παναγιώτου, ακούστηκε σε πηγαδάκι.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα που καταγράφεται δεν προσφέρεται για λεκτικούς ακροβατισμούς, ούτε για στάση Πόντιου Πιλάτου που κάποιοι άλλοι ακολουθούν, με το πρόσχημα του διαλόγου και με τελικό αποτέλεσμα να καθυστερεί και άλλο αυτό που έπρεπε να είχε γίνει χθες, με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών: δηλαδή να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες, σύγχρονες και ασφαλής σχολικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας.

Όσο και αν ορισμένοι αρέσκονται να μετρούν τους μαθητές μας ως ξερούς αριθμούς, η αλήθεια είναι η εξής:

Μιλώντας ως γονείς και μεταφέροντας την εικόνα που έχουμε από τους συλλόγους – μέλη μας και από τα ίδια μας τα παιδιά, έχουν αλλάξει πολύ τα δεδομένα σε μία σχολική τάξη από ό,τι ίσως έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι που αντιτίθενται στη δημιουργία νέων σχολείων. Πλέον δεν είναι αποδοτικό το μάθημα και καθόλου εύκολη η διαχείριση των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα. Πάγιο αίτημα της Ένωσης Γονέων, αλλά και των ανώτερων οργάνων του γονεϊκού κινήματος είναι η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανέγερση νέων σχολείων.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι αυτή τη στιγμή τα Νηπιαγωγεία και το 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο της κοινότητας Παπάγου λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες αίθουσες, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν κανένα εργαστήριο, εκτός μιας αίθουσας πληροφορικής. Το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου έχει δύο πιάνα από δωρεές γονέων, τα οποία δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ελλείψει αιθουσών.

Αν ορισμένοι αρέσκονται να μιλάμε με αριθμούς, προφανώς θα γνωρίζουν ότι οι μαθητές που ζητούν να εγγραφούν στα σχολεία του Δήμου μας είναι ένα ρευστό μέγεθος. Η κρίση, η ξέφρενη ανοικοδόμηση και οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες και η Δημοτική Αρχή μπαίνει κάθε χρόνο σε διαδικασία να βρει τρόπο να χωρέσει όλους τους μαθητές στα υπάρχοντα σχολεία, που δεν επαρκούν. Πριν δύο χρόνια επιστρατεύτηκε η τοποθέτηση μιας νέας αίθουσας ΠΡΟΚΑΤ στο 5ο Νηπιαγωγείο Χολαργού (αφού τμήμα του λειτουργούσε ως παράρτημα πρώτα συστεγαζόμενο με το 6ο Δημοτικό- 3ο Νηπιαγωγείο Χολαργού και μετέπειτα στην αίθουσα της οδού Αναστάσεως), αίθουσες μέσα σε Δημοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραρτήματα Νηπιαγωγείων (π.χ. του 2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού μέσα στα 2ο- 3ο Δημοτικά Χολαργού σε αίθουσα που φτιάχτηκε μέσα σε αυτήν τουαλέτα!), ενώ και φέτος έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μετακίνηση ενός τμήματος από το 2ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου.

Όσοι αντιτίθενται στη δημιουργία νέων σχολείων προφανώς θα γνωρίζουν ότι τα περισσότερα τμήματα των σχολείων της δευτεροβάθμιας στο Δήμο μας και ειδικά σε συγκεκριμένες χρονιές τείνουν στο ανώτατο όριο. Αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη κάποιας μεταγραφής στη μέση της χρονιάς ή να πρέπει να επαναλάβει κάποιος μαθητής την τάξη, αυτό και μόνο δείχνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ανέγερσης ΚΑΙ σχολείων δευτεροβάθμιας.

Αλλά ακριβώς επειδή οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προβλέψεις για τους μαθητές ανά τάξη, παρά τις αντιεκπαιδευτικές διατάξεις που αύξησαν το ανώτατο όριο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του covid-19. υπάρχουν πολλές παράμετροι που ορίζουν το ανώτατο όριο που εκ των πραγμάτων αποτελούν εξαιρέσεις στο αναγραφόμενο όριο του σχετικού νόμου. Υπάρχει η χωρητικότητα του κάθε σχολείου ανάλογα τις εγκαταστάσεις του, υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω μαθητών με παράλληλη στήριξη, υπάρχουν σχολεία με μικρότερες σχολικές αίθουσες που δε χωράνε περισσότεροι μαθητές και άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να μην αποτυπώνονται σε απλή στατιστική απεικόνιση.

Αλλά για να μιλάμε και με πραγματικά δεδομένα, πράγματι, υπάρχει ένα τμήμα μαθητών που έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟN ΝΟΜΟ να εγγράφονται στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό σχολείο Παπάγου και δεν διαμένουν στην κοινότητα Παπάγου. Είναι παιδιά κατά βάση στρατιωτικών ή προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής. Ακριβώς το ίδιο δικαίωμα έχουν αντίστοιχα και παιδιά στρατιωτικών ή άλλων επαγγελμάτων από την κοινότητα Παπάγου, όταν οι γονείς τους διορίζονται σε κάποια άλλη περιοχή. Είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οποιαδήποτε άλλη εγγραφή σε ένα σχολείο ορίζεται από δικαιολογητικά που καταθέτουν οι γονείς και εκδίδονται από δημόσιες υπηρεσίες. Άρα οι διευθυντές των σχολείων δεν έχουν καμία δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.

Δηλώνουμε, χωρίς περιστροφές, ότι εμείς οι γονείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να χωρίσουμε τους μαθητές σε κατηγορίες, αν είναι «ντόπια» ή «ξένα», όπως σπεύδουν ορισμένοι. Για εμάς είναι και αυτά παιδιά μας και έχουν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όπως όλα τα παιδιά.

Το σχολειό δεν είναι μία ανάγκη για “παρκάρισμα” των παιδιών για κάποιες ώρες της ημέρας. Είναι ένα υπέρτατο αγαθό, είναι μία υποχρέωση της Πολιτείας. Η Παιδεία είναι το πιο σημαντικό εφόδιο που θα έχει ο νέος δημότης που θα κληθεί σε λίγα χρόνια να συνεργαστεί, να συνομιλήσει, να ψηφίσει και να συναποφασίσει για το μέλλον όλων μας.

Η Ένωση Γονέων παραμένει σταθερή στο αίτημα της για άμεση επίσπευση των ενεργειών για την ανέγερση όλων των ιδρυμένων σχολείων χωρίς καμία καθυστέρηση και ζητάει να συνεχιστεί ο διάλογος για την ίδρυση και ανέγερση ΚΑΙ νέων».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet