ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στον Παπάγο-Χολαργό
Πολιτική

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: Το «Ε» συζητά με τους υποψηφίους δημάρχους στον Παπάγο-Χολαργό

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, στο πλαίσιο της πληρέστερης και εγκυρότερης ενημέρωσης των αναγνωστών του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, ξεκινά σειρά διαδικτυακών πολιτικών συζητήσεων-συνεντεύξεων ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους στους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών. Προσπαθήσαμε στα ερωτήματα που τους θέσαμε να συμπυκνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών, αποφεύγοντας την παρελθοντολογία και μιλώντας για το αύριο στους Δήμους που ζούμε και μεγαλώνουμε.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις θέσεις τους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν και να επιλέξουν ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο δήμαρχό τους.

Μετά τη σταδιακή παρουσίαση των εν λόγω συζητήσεων-συνεντεύξεων, αυτές θα αναρτηθούν σε προβεβλημένη θέση στον ιστότοπό μας ώστε, με ένα «κλικ», οποιοσδήποτε πολίτης-δημότης από τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα να μπορεί να διαβάσει τα πάντα για όσους διεκδικούν την ψήφο του.

Ευχαριστούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που, αν και μέσω μιας απαιτητικής προεκλογικής περιόδου, απάντησαν στα ερωτήματά μας, συμβάλλοντας την ενημέρωση των αναγνωστών του «Ε».

Απαραίτητη διευκρίνιση προς τους αναγνώστες μας: Δυστυχώς, η επικοινωνία με κάποιους εκ των υποψηφίων δημάρχων δεν ήταν απρόσκοπτη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με όλους τους συνδυασμούς. Αν κάποιοι δεν έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο, δεν ήταν στις δικές μας προθέσεις. Επίσης, αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, προφανώς επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, γι’ αυτό δεν ευθύνεται το «Ε».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι ως ιστότοπος εξ αρχής έχουμε δεσμευτεί ότι θα λειτουργούμε χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας βήμα σε οποιαδήποτε ενυπόγραφη άποψη. Αν κάποιοι από όσους δεν απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρήσουν ότι δεν θα πρέπει να στερήσουν από τους δημότες του Δήμου τους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις τους και μέσα από τον ιστότοπό μας, εδώ είμαστε για να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις τους…

Οι 6 υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, στη διαδικτυακή πολιτική συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους συμμετέχουν (αλφαβητική αναφορά) οι:

  • Ηλίας Αποστολόπουλος – ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
  • Περικλής Ζήκας – ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ
  • Νικήτας Κανάκης – #ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑ
  • Αντώνης Ρεκλείτης – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
  • Κώστας Τίγκας – ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
  • Δημήτρης Τούτουζας – συν∙πολις ΠΑΠΑΓΟΣ-ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο σας, για τα οποία θα ξεκινήσετε να αναζητείτε λύσεις από την πρώτη μέρα που θα αναλάβετε τη διοίκηση;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Έχουμε βάλει στόχο όλα τα χρόνια ζητήματα του Δήμου να τα φέρουμε στην επιφάνεια και να προχωρήσουμε με έργα. Αυτά τα χρόνια παλέψαμε με επιμονή με τη γραφειοκρατία, κατορθώσαμε να προωθήσουμε διαδικασίες και εγκρίσεις, να θεραπεύσουμε λάθη ή ελλείψεις που υπήρχαν, και στην επόμενη περίοδο προχωράμε άμεσα την υλοποίηση των έργων.

Το Κολυμβητήριο, η αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου στον λόφο Τσακού, η εγκατάσταση μπαλονιού στον ίδιο χώρο, η αναβάθμιση του γηπέδου στην οδό Κύπρου, η υλοποίηση έργων στο Μεγάλο Πάρκο Παπάγου και στο Άλσος Χολαργού.

Δίνουμε έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους και στους χώρους άθλησης, δίνουμε προτεραιότητα σε έργα που αφορούν κυρίως στη νέα γενιά του Δήμου μας.

Περικλής Ζήκας: Επιτρέψτε μου καταρχήν να απαντώ σε πρώτο πληθυντικό, διότι στη δική μας αντίληψη, ως ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, η διοίκηση, για να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, πρέπει να έχει συλλογικό χαρακτήρα. Οφείλουμε να υπερβούμε τα ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης.

Σημαντικότερα θεωρούμε ότι είναι τα εξής προβλήματα:

  • Η διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Οι επισκευές, συντηρήσεις και η καθαριότητα των σχολικών κτηρίων.
  • Η διαχείριση του αστικού Πρασίνου.
  • Οι αναπλάσεις και ανακατασκευές των πεζοδρομίων.
  • Οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).
  • Η στάθμευση.
  • Η διαμπερής κυκλοφορία.
  • Η προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
  • Το έλλειμμα παροχής σοβαρών και έγκυρων υπηρεσιών για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα για παιδιά και δημότες με αναπηρίες και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Νικήτας Κανάκης: Το πρόβλημα των πεζοδρομίων, την καθαριότητα, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την ασφάλεια, την υπερ-συσσώρευση μαθητών και την υποβάθμιση των σχολείων, την κακή ποιότητα έργων και συντήρησης των δημόσιων χώρων, την έλλειψη αθλητικών χώρων και την έλλειψη θεσμών και μηχανισμών που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και να προωθούν την απασχόληση εν μέσω της κρίσης.

Τέλος θεωρούμε σοβαρότατο πρόβλημα την απουσία πολιτικής προληπτικής ιατρικής για τους δημότες και τη στήριξη της Τρίτης Ηλικίας.

Αντώνης Ρεκλείτης: Ως σοβαρότερα προβλήματα θεωρώ τα εξής:

  • Τα υψηλά Δημοτικά Τέλη. Ο Δήμος έχει από τα υψηλότερα στο λεκανοπέδιο. Η κατανομή τους δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
  • Η αδειοδότηση επιχειρήσεων από τις δημοτικές Αρχές απλά για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς πρόβλεψη και σχεδιασμό για την κυκλοφορία και το parking.
  • Είμαστε αντίθετοι με κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου.
  • Θα παλέψουμε για επέκταση ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση των πεζοδρομίων που αποτελούν πρόβλημα για τα ΑμεΑ, τα καρότσια.
  • Η έλλειψη υποδομών στα σχολεία. Οι συντηρήσεις γίνονται από εργολάβους που δίνουν εκπτώσεις στους διαγωνισμούς και τελικά δεν μπορούν να εκτελέσουν τα έργα.
  • Θα πιέσουμε για την κατασκευή αθλητικών χώρων και πολιτισμού.

Κώστας Τίγκας: Θα αναζητήσουμε λύσεις για:

  • Ενίσχυση ή δημιουργία νέων κοινωνικών δομών με Κοινωνικό Συσσίτιο, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική Ηλικιωμένων και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών 12 μήνες.
  • Βελτίωση καθαριότητας, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, για να γίνει ο Χολαργός και ο Παπάγος «πράσινη πόλη», πόλη καθαρή, πόλη οικολογική. Έμφαση στην ανακύκλωση για προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση της ασφάλειας με βελτίωση του φωτισμού. Φως, άπλετο φως σε κάθε γειτονιά για ασφαλείς γειτονιές.
  • Αναδιάρθρωση των  τοπικών συγκοινωνιών ώστε να απεξαρτηθούμε από τον ΟΑΣΑ και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη.
  • Διαφάνεια και χρηστή διοίκηση για αξιοποίηση κάθε πόρου από Ευρώπη ή κεντρική διοίκηση, που μπορεί να έλθει στα ταμεία του Δήμου.
  • Προσβάσιμη και λειτουργική πόλη σε όλους τους πολίτες, με πλατείες φιλικές, πεζόδρομους και οργανωμένες θέσεις παρκαρίσματος.
  • Στήριξη της επιχειρηματικότητας με ευκαιρίες για τους νέους.
  • Καθιέρωση της Ώρας του Δημότη για καλύτερη επαφή με τους δημότες.
  • Εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την πάταξη της γραφειοκρατίας για μια πόλη ελκυστική.

Δημήτρης Τούτουζας: Μέσα από τη «χαρτογράφηση» των προβλημάτων του Δήμου, έχουμε εντοπίσει και προτεραιοποιήσει εκείνα με τα οποία θα ασχοληθούμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης του Δήμου.

Συγκεκριμένα, θέτουμε ως προτεραιότητά μας την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητας, όπως:

  • τη βελτίωση των σχολικών κτηρίων και τη δημιουργία παιδικών σταθμών,
  • τη δημιουργία χώρων στάθμευσης,
  • τη βελτίωση και απρόσκοπτη χρήση των πεζοδρομίων,
  • την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων του Δήμου,
  • τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους,
  • το κυκλοφοριακό (διαμπερής κυκλοφορία).

Με δεδομένη τη διαρκή περικοπή πόρων από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από ποιες συγκεκριμένες πηγές θα αναζητήσετε χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Να σας πω μόνο ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης και δεδομένων των περικοπών, τα τελευταία χρόνια ενδυναμώσαμε την οικονομική θέση του Δήμου μας.

Με χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, με διεκδίκηση πόρων από την Περιφέρεια, το Πράσινο Ταμείο, από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Το μόνο που δεν θα κάνουμε είναι να καταφύγουμε στον δανεισμό. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια κατορθώσαμε να μειώσουμε σημαντικά και τις δανειακές μας υποχρεώσεις. 

Περικλής Ζήκας: Καταρχήν ο Δήμος μας έχει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα από την απαλλοτρίωση των εκτάσεων για την Αττική Οδό.

Πέραν αυτού, το Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που έχουμε προτείνει από το 2014 (με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών), θα επιτρέψει στον Δήμο μας αφ’ ενός να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αφ’ ετέρου να αξιοποιήσει τους σημαντικούς πόρους που βρίσκονται στα απορρίμματα.

Θα αξιοποιήσουμε φυσικά και τους πόρους που παρέχουν τα εκάστοτε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά θεωρούμε ότι το πρόγραμμα κάθε Δήμου πρέπει να έχει σταθερές πηγές χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην εξαρτάται από τα περιστασιακά προγράμματα που έχουν περιορισμένη διάρκεια.

Νικήτας Κανάκης: Δεν θα συμφωνήσουμε με την ερώτηση απόλυτα. Μειώθηκαν οι τακτικές επιχορηγήσεις, αυξήθηκαν όμως οι χρηματοδοτήσεις των στοχευμένων δράσεων. Αυτό σημαίνει ότι, με εκπόνηση μελετών για ολοκληρωμένες πολιτικές στον Δήμο μας, όπως τη Βιώσιμη Κινητικότητα, το Ανοιχτό Σχολείο στη Γειτονιά, τη Silver Economy, θα αντλήσουμε πόρους από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, τα τομεακά προγράμματα και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αττικής. 

Τέλος, η πολιτική τοπικής ανάπτυξης που θα εκπονήσουμε θα φέρει επιπλέον πόρους και στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο.

Αντώνης Ρεκλείτης: Καταρχήν δεν τη θεωρούμε δεδομένη. Αγωνιζόμαστε για να αντιστρέψουμε αυτή την πολιτική επιλογή και το έχουμε καταφέρει εν μέρει σε Δήμους όπου η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει την ευθύνη της διοίκησης. Θα είχε ενδιαφέρον επίσης η άποψη των συνυποψηφίων μας για τις προτάσεις για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.

Διεκδικούμε αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μείωση για τις οικίες και τα μικρά μαγαζιά, καθώς και μέτρα ελάφρυνσης για τους νέους επαγγελματίες, τους ανέργους.

Θα αξιοποιήσουμε την κοινοτική χρηματοδότηση, μακριά από τη λογική κόστους-οφέλους, την παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο των έργων που εντάσσονται σε αυτή. 

Θα διεκδικήσουμε έργα υποδομών και όχι πολυδάπανα έργα «βιτρίνας».  

Κώστας Τίγκας: Αξιοποίηση των πόρων που προέρχονται από την Ευρώπη (ΕΣΠΑ), το Πράσινο Ταμείο, αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, που θα μπορούσε να σταθεί αρωγός στον Δήμο μας.

Δημήτρης Τούτουζας: Είναι νωρίς να μιλάμε για περικοπή, αφού πρέπει να δούμε αν θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο προβλέπει αύξηση με πρόβλεψη 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

Σε κάθε όμως περίπτωση, έχουμε την τεχνογνωσία να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα:

Ιδιωτική χρηματοδότηση και σχήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα: Παρά την επικρατούσα άποψη για το αντίθετο, διεθνώς οι Δήμοι θεωρούνται πολύ σταθερές οικονομικές μονάδες και για τον λόγο αυτό πολλοί ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην υλοποίηση «πράσινων» έργων. 

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ: Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ και συνδυάζοντάς το με άλλα σχήματα χρηματοδότησης, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη λύση.

Συμμετοχή στις εθνικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας: Παράδειγμα, το πρόγραμμα JESSICA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έργα ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, για ανακαινίσεις κτηρίων, για ανάπλαση ελεύθερων χώρων, δρόμων, πεζοδρομίων και ευρύτερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

Ως βασικά ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες προβάλλονται συνήθως η καθαριότητα, το πρόβλημα κυκλοφορίας – στάθμευσης και η ασφάλεια. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Στο θέμα της ασφάλειας, εδώ και τρία χρόνια, μέσω του προγράμματος Ασφαλής Γειτονιά, διενεργούμε περιπολίες κατά τις βραδινές ώρες.

Στην καθαριότητα, έχουμε αλλάξει συνολικά το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, προωθώντας τη χωριστή διαλογή και την ανακύκλωση. Και καταφέραμε να φέρουμε αποτελέσματα. Ανατρέχοντας κάποιος στα στοιχεία της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αυτά τα χρόνια μπορεί να καταλάβει την αλλαγή.

Στην κυκλοφορία, για πρώτη φορά ο Δήμος μας απέκτησε ολοκληρωμένη μελέτη που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Στη μελέτη περιγράφονται περισσότερες από 30 παρεμβάσεις, τις οποίες και εφαρμόζουμε σταδιακά με βάση την ωριμότητά τους. Την επόμενη περίοδο θα συνεχίσουμε πιο εντατικά, δίνοντας προτεραιότητα στο μέτωπο της πόλης επί της Μεσογείων.

Περικλής Ζήκας: Επιγραμματικά αναφέρουμε:

  • Αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία (Οδηγία (ΕΕ) 2018/849, Οδηγία (ΕΕ) 2018/850, Οδηγία (ΕΕ) 2018/851, Οδηγία (ΕΕ) 2018/852, Ν. 4042/2012, Ν. 4555/2018, ΚΥΑ ΦΕΚ Β 1277 /2019).
  • Μελέτη διαχείρισης του αστικού Πρασίνου στον Δήμο μας.
  • Μελέτη για τις αναπλάσεις και ανακατασκευές των πεζοδρομίων.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στον Δήμο μας.
  • Εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού της πόλης μας.
  • Ενεργοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, με στόχο τον σχεδιασμό δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης.
  • Συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς της πόλης μας (το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αργώ» και το ΚΕΘΕΑ Πλεύση), για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, κ.λπ.).

Νικήτας Κανάκης: Για την καθαριότητα η λύση βρίσκεται στην ανακύκλωση και την επανάχρηση. Θα εφαρμόσουμε το σύστημα «Ωφελούμαι όσο εκτρέπω», με επιστροφή δημοτικών τελών σε όσους ανακυκλώνουν και με λειτουργική αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Το πρόβλημα της στάθμευσης και της κυκλοφορίας λύνεται με μια σοβαρή μελέτη και εφαρμογή των αρχών της Βιώσιμης Κινητικότητας. Προώθηση των εναλλακτικών μετακινήσεων και ταυτόχρονη δημιουργία υπόγειων θέσεων στάθμευσης.

Το θέμα της ασφάλειας λύνεται με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και υιοθέτηση καλών πρακτικών που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Αντώνης Ρεκλείτης: Για εμάς η πόλη μας κατοικείται από εργαζόμενους, ανέργους, νέους, αυτοαπασχολούμενους. Με αυτή την αφετηρία θεωρούμε προβλήματα την ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία, την έλλειψη φροντίδας υγείας και ασφάλειας μεταξύ άλλων.

Στο ζήτημα της καθαριότητας διεκδικούμε την κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια της ουσιαστικής ανακύκλωσης, την τήρηση των κανόνων της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση του αίσχους που ονομάζεται ΧΥΤΑ Φυλής.

Στο κυκλοφοριακό-parking το σταμάτημα της αδειοδότησης επιχειρήσεων που επιβαρύνουν και την επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Η ασφάλεια πρέπει να αφορά την Αστυνομία και τις προτεραιότητές της. Στον Δήμο μας οι αστυνομικοί στη φύλαξη «υψηλών προσώπων» είναι περισσότεροι από αυτούς που περιπολούν.

Κώστας Τίγκας: Στην καθαριότητα προτείνουμε την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ανακύκλωση, για να κάνουμε την πόλη μας μια όμορφη πράσινη πόλη.

Στην ασφάλεια, απαιτείται ενίσχυση των συστημάτων φωτισμού για άπλετο φως, ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης για προβλήματα καθημερινότητας, αλλά και συνεχής και επίμονη προσπάθεια δημιουργίας Αστυνομικού Σταθμού στου Παπάγου.

Στο κυκλοφοριακό θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των συγκοινωνιών, να δώσουμε κίνητρο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με δωρεάν σταθμούς φόρτισης, για πόλη με λιγότερο καυσαέριο, αλλά και νέους χώρους στάθμευσης.

Δημήτρης Τούτουζας: Σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα θα προχωρήσουμε σε καθιέρωση Προγράμματος Ανακύκλωσης στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια, καθώς επίσης στη δημιουργία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Επιπλέον θα αντικαταστήσουμε τους παλαιού τύπου κάδους απορριμμάτων με νέου τύπου, ώστε να έχουμε ομοιογένεια στο σύνολο του Δήμου.

Αναφορικά στην κυκλοφορία-στάθμευση στους άμεσους στόχους μας είναι η δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ στον Χολαργό (Κλειούς & Περικλέους), με την αξιοποίηση των καινοτόμων εφαρμογών, καθώς επίσης η διαχείριση στάθμευσης και έλεγχος με αισθητήρες και η ενημέρωση των οδηγών για θέσεις στάθμευσης μέσω κινητού και πινακίδων στην πόλη.

Τέλος, σε σχέση με την ασφάλεια σκοπεύουμε στην ενίσχυση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Παραβατικότητας του Δήμου και συντονισμού του με την ΕΛ.ΑΣ., την ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού σε όλη την πόλη, την περίφραξη ευαίσθητων κοινόχρηστων χώρων (παιδικές χαρές, πάρκα), την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, καθώς επίσης συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των δημοτών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της αστικής ασφάλειας.

Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού η ψηφιακή εποχή είναι ήδη παρούσα. Στον δικό σας Δήμο πώς θα επιχειρήσετε να εντάξετε τη σύγχρονη τεχνολογία στην καθημερινότητα, ώστε να διευκολύνετε τη ζωή των συνδημοτών σας;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Ο ψηφιακός ανασχηματισμός είναι πραγματικότητα στον Δήμο μας. Προωθούμε την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και «έξυπνων» λύσεων στην καθημερινή εσωτερική λειτουργία μας και στην επικοινωνία με τους πολίτες. Έχουμε εγκαινιάσει τρεις εφαρμογές για κινητά και τάμπλετ.

Το Citify δίνει την ευχέρεια στον πολίτη οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να αναφέρει στον Δήμο οτιδήποτε δυσχεραίνει την καθημερινότητά του: ένα χαλασμένο παγκάκι, μία σπασμένη λάμπα κ.τ.λ.

Το GreenCity ενημερώνει τους πολίτες για τις δυνατότητες και τα σημεία ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά, για μια σειρά ανακυκλώσιμων υλικών και ειδών.

Τέλος, το Ε-polis έχει στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου μέσω ψηφισμάτων, προτάσεων και διαβουλεύσεων. 

Περικλής Ζήκας: Στον Δήμο μας έχουν εγκατασταθεί ήδη και λειτουργούν πολλές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, τηλεματική διαχείριση του στόλου των οχημάτων, Citify, Γεωπύλη γεωχωρικών πληροφοριών, GreenCity, Live streaming των συνεδριάσεων του Δ.Σ.).

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καθολική/ευρεία χρήση, παρά τις «τυμπανοκρουσίες». Αυτό οφείλεται στον ψηφιακό αναλφαβητισμό, που με τη σειρά του οφείλεται στην ηλικιακή σύνθεση του Δήμου μας.

Νικήτας Κανάκης: Θα δημιουργήσουμε ένα διαπληροφοριακό σύστημα Big Data στον Δήμο έτσι ώστε όλες οι λειτουργίες του να επεξεργάζονται ψηφιακά. Έτσι θα υπάρξει ένας αυτοματισμός και μια άμεση διόρθωση όλων των δυσλειτουργιών, μείωση του χρόνου και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Από εκεί και πέρα, η τοποθέτηση αισθητήρων παντός τύπου μέσα στην πόλη είναι εύκολη διαδικασία για την καθαριότητα, τη στάθμευση, την ασφάλεια, την ενεργειακή απόδοση, τον φωτισμό κ.λπ.

Αντώνης Ρεκλείτης: Στην εποχή των μνημονίων, η χρήση της τεχνολογίας, για παράδειγμα στις υπηρεσίες των Δήμων, έχει εντείνει τη γραφειοκρατία. Επομένως η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Θα εστιάσουμε:

  • Στη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης απλών υποθέσεων των κατοίκων.
  • Στην παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους ελεύθερους χώρους και τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Στην ηλεκτρονική παρακολούθηση των έργων του Δήμου σε real-time περιβάλλον.
  • Στην ανάπτυξη εφαρμογών για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, της συγκοινωνίας κ.ο.κ. με ευθύνη της Περιφέρειας, ώστε να μην τις πληρώσει ο κάθε Δήμος χωριστά.
  • Στην αναγκαία εκπαίδευση των εργαζομένων του Δήμου στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Κώστας Τίγκας: Η δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης στη σημερινή-ψηφιακή εποχή επιτυγχάνεται μόνο με νέες τεχνολογίες, με στόχο να εξυπηρετείται ο πολίτης. Οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά από τον Δήμο, ενώ τα ΑμεΑ να έχουν προτεραιότητα εξυπηρέτησης.

Δημήτρης Τούτουζας: Η έννοια της «έξυπνης» πόλης διαχέεται πλήρως στο πρόγραμμά μας και, μέσα από μια πολύ ικανή ομάδα συνεργατών, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ολοκληρωτικά τις «έξυπνες» εκείνες δομές σε νευραλγικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές και οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) και να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου μας και των πολιτών μας. Ειδικότερα, σκοπεύουμε στη δημιουργία μηχανημάτων αυτόματης λήψης πιστοποιητικών, στον εκσυγχρονισμό ασύρματου δικτύου (WiFi) και δημιουργία wifi spots σε όλη την πόλη, στη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών, στη διαμόρφωση πλαισίου διάδρασης του πολίτη με τον Δήμο και τις επιχειρήσεις μέσω εφαρμογής και στον «έξυπνο» φωτισμό μέσω LED και άμεση μέτρηση της εξοικονόμησης.

Η δυνατότητα διοίκησης των Δήμων την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι θα απαιτήσει ευρύτερες συνεργασίες. Σε ποια βάση και με ποια προαπαιτούμενα είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε συνθέσεις με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου σας;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλει ευρύτερες συνεργασίες. Εμείς, όμως, τη λογική αυτή την έχουμε κάνει πράξη από την πρώτη μέρα και στα ψηφοδέλτια της παράταξής μας, αλλά και στη διοίκηση του Δήμου. Όχι δηλαδή μόνο μετεκλογικά, αλλά προεκλογικά, που είναι και το σπουδαιότερο. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για επιλογή και όχι για λύση ανάγκης.

Τα πέντε αυτά χρόνια πάντα αναζητούσαμε τις μέγιστες συναινέσεις εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν αρκούμασταν να περνάμε αποφάσεις βασιζόμενοι αποκλειστικά στις ψήφους της δικής μας παράταξης. Η ευρεία πλειοψηφία που συγκέντρωσαν συχνά οι προτάσεις μας είναι η καλύτερη επιβεβαίωση της καλής συνεργασίας που έχουμε ήδη στον Δήμο μας. 

Περικλής Ζήκας: Η συνεργασία δύο ή περισσότερων παρατάξεων είναι ζήτημα συμφωνίας πολιτικών θέσεων, προγραμμάτων κ.λπ. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα υποχρεώσει σε νέες συνεργασίες, συνθέσεις απόψεων και συναινέσεις. Στοιχεία απαραίτητα για να αλλάξει ουσιαστικά η λειτουργία των Δήμων και η συμμετοχή των πολιτών να γίνει πιο ενεργή και ουσιαστική.

Ο σχεδιασμός για το αύριο της πόλης μας, αλλά και κάθε πόλης, οφείλει να στηρίζεται στους πολίτες και τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται από κοινού. Να αποτελεί μια συμμετοχική διαδικασία που θα αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν και να μην περιορίζονται απλώς στον ρόλο του παρατηρητή των αποφάσεων και των έργων.

Νικήτας Κανάκης: Είμαστε υπέρ των συνεργασιών διότι θεωρούμε ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συμμετέχει ενεργά, όπως και η ίδια η κοινωνία, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Προαπαιτούμενο είναι η ευρεία συμμετοχή.

Άρα, όχι μόνο οι παρατάξεις, αλλά και οι πολίτες πρέπει να συνεργάζονται και να συνεισφέρουν. Όποιος έχει διάθεση να βοηθήσει θα είναι συμμέτοχος. Η συνεργασία είναι δεδομένη, διότι είναι συστατικό στοιχείο της παράταξής μας.

Αντώνης Ρεκλείτης: Σε κάθε περίπτωση εμείς, ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δεν μπλέκουμε σε «παζάρια» θέσεων και συνεννοήσεων κάτω από το τραπέζι, ούτε σε «χρυσές» μεταγραφές υποψηφίων που τελικά συμφωνούν στα κύρια και τσακώνονται για το «θεαθήναι».

Για εμάς ο κάθε συμμετέχων ή συμμετέχουσα στον συνδυασμό μας έχει αγωνιστικές περγαμηνές από την πάλη για το δίκιο των εργαζομένων, του λαού μας.

Εμείς, από όποια θέση ευθύνης και να μας αναδείξει ο λαός, θα είμαστε η λαϊκή αντιπολίτευση, όπως επανειλημμένα το έχουμε αποδείξει ακόμα και στους Δήμους στους οποίους έχουμε την ευθύνη της διοίκησης.

Θα είμαστε συνεπείς στις θέσεις που στηρίζουμε και στα προβλήματα που αναδεικνύουμε, με γνώμονα τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας.

Κώστας Τίγκας: Είναι βέβαιο ότι η απλή αναλογική θα προκαλέσει ακυβερνησία και φαινόμενα συναλλαγών. Για να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας χρειαζόμαστε τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κοινή αντίληψη στην επίλυση των προβλημάτων και η προγραμματική μας συμφωνία είναι βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συνεργασία.

Δημήτρης Τούτουζας: Η απλή αναλογική, μέσα από τη θετική της πλευρά, δημιουργεί μια πολύ συγκεκριμένη συνθήκη, αυτή της σύγκλισης και συνεργασίας στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού.

Ο συνδυασμός μας, μέσα από την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία και βασιζόμενος στις αρχές του αλληλοσεβασμού, δεν θα αναλωθεί ούτε σε μικρότητες, ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες, πάντοτε με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και το συμφέρον και όφελος των συνδημοτών μας.

Τι θα απαντούσατε σε έναν ψηφοφόρο του Δήμου σας που θα σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει τον δικό σας συνδυασμό στις προσεχείς εκλογές;

Ηλίας Αποστολόπουλος: Θα τον καλούσα, όπως καλώ και όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, είτε όχι, να ανατρέξουν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, αυτό του 2014. Και να επιβεβαιώσουν και μόνοι τους ότι τη συντριπτική πλειονότητα όσων είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε, τα έχουμε πραγματοποιήσει.

Κι αυτό γιατί εξαρχής, με πείσμα και ενδεχομένως με κόστος, είπαμε πράγματα υπολογισμένα και μελετημένα και όχι ψεύτικα λόγια. Συνειδητά επιλέξαμε να προτάξουμε τον ρεαλισμό στον προγραμματικό μας λόγο, έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας. Και έτσι καταφέραμε να ανοίξουμε όλους τους φακέλους και όλα τα θέματα που είχαν για χρόνια μείνει στην αφάνεια. Και τελικά έχουμε πάνω από 100 έργα που, αν το υπολογίσουμε, είναι κάπου δύο νέα έργα κάθε μήνα.

Περικλής Ζήκας: Το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ, όπως αποδείχτηκε μέχρι σήμερα και στην πράξη, είναι μια πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη, με αυτόνομη λειτουργία και δράση, με σεβασμό και συνέπεια στις διακηρύξεις της. Από το 2005 μάχεται αδιάκοπα, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το κοινό όφελος των συμπολιτών μας.

Έχουμε καταθέσει επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τα σημαντικότερα θέματα του Δήμου μας. Τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου και οι δημόσιες τοποθετήσεις μας αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία.

Δεν μηδενίζουμε το έργο που έχει παραχθεί από τη δημοτική αρχή. Στεκόμαστε, όμως, κριτικά απέναντι σε αυτό, ώστε να μπορούν και οι συμπολίτες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Είμαστε η μόνη παράταξη στον Δήμο μας με ενεργή συμμετοχή στα κινήματα πόλης: Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, Διαδημοτική Δράση για την προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Νικήτας Κανάκης: Πρώτα από όλα, διότι ο συνδυασμός μας προέκυψε από την ένωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας και η πόλη μας χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη για να βελτιωθεί ουσιαστικά.

Δεύτερον, διότι διαθέτουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δίνουμε άμεσες και γρήγορες λύσεις σε κάθε πρόβλημα.

Τρίτον, διότι ξέρουμε να στηρίζουμε την κοινωνία σε ό,τι χρειαστεί και αυτό η τοπική μας κοινωνία το έχει ανάγκη.

Και τέταρτον, διότι στο ψηφοδέλτιό μας έχουμε ανθρώπους με βαθιά γνώση σε πολλούς τομείς της Αυτοδιοίκησης, νέους και άφθαρτους, που μπορούμε να τους εμπιστευθούμε.

Αντώνης Ρεκλείτης: Εμείς το μόνο που έχουμε να καταθέσουμε είναι η αγωνιστική μας παρακαταθήκη υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, στην οργάνωση της πάλης τους για μια καλύτερη ζωή.

Για εμάς, επιτυχημένος είναι αυτός που κατάφερε, έστω και λίγο, να μπει μπροστά, να οργανώσει την πάλη του λαού μας, ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσει τις ανάγκες του.

Δεσμευόμαστε με τις θέσεις που αναπτύξαμε και παραπάνω.

Αφήνουμε ως παρακαταθήκη όλη την προηγούμενη δράση που είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, λέγοντας δήθεν ότι είμαστε «ανεξάρτητοι» και «τοπικοί». Αυτά είναι ιδιώματα των συνδυασμών των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Κώστας Τίγκας: Γιατί έχουμε έναν συνδυασμό που απαρτίζεται από υγιείς δυνάμεις της πόλης μας, με προσωπικότητες, συνδυάζοντας την εμπειρία και τη γνώση με νέες ιδέες και όραμα για την πόλη μας.

Γιατί έχουμε κοστολογημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Γιατί αγαπάμε την πόλη μας. Γιατί πολύ απλά είμαστε ομάδα, γιατί την ιστορία να θυμάστε τη γράφουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες.

Μα πάνω απ΄ όλα, έχουμε διάθεση για Δουλειά, Δουλειά, πολλή Δουλειά!

Δημήτρης Τούτουζας: Γιατί με δήμαρχο τον Δημήτρη Τούτουζα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού θα έχει ως αποστολή του να υπηρετεί με αξιόπιστο και φιλικό τρόπο τους πολίτες, με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, άμεσα και σύντομα, με εντιμότητα και με όρους απόλυτης διαφάνειας, εισάγοντας νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες με το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο γι’ αυτόν, όσο και για τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αιχμής και επενδύοντας σε διαρκή βάση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet