ΟΧΙ στο εργοστάσιο βιομάζας
Ποιότητα Ζωής

ΟΧΙ στο εργοστάσιο βιομάζας

Κάθετα αντίθετη στην κατασκευή εργοστασίου καύσης αποβλήτων βιομάζας στο Πεντελικό εμφανίζεται η δημοτική παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, η οποία εξέδωσε για το θέμα την ακόλουθη ανακοινωση:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Η διοίκηση του κ. Στεργίου – Καψάλη (Ν.Δ.) προωθεί την κατασκευή εργοστασίου καύσης αποβλήτων βιομάζας με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Πεντελικό (στο ανενεργό λατομείο «Μαλτέζου»). Φρόντισε από χρόνια να στρώσει το έδαφος, καθώς δημοσιοποίησε από το τέλος του 2011 τη θέση της υπέρ της διάσπασης του αντικειμένου του ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική (του ΕΔΣΝΑ), μαζί με τις «πρωτοπόρες», προς την κατεύθυνση αυτή, δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ (Ελευσίνας, Σαρωνικού, Ελληνικού-Αργυρούπολης), αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου (π.χ. Δήμος Αθηναίων).

Σήμερα, η επιχείρηση διάλυσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα με τη συναίνεση της διοίκησης (Εκτελεστικής Επιτροπής) του ΕΔΣΝΑ (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη κ. Σγουρό), αλλά και την ανοχή της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ). Οι μόνοι που εναντιώθηκαν στις παραπάνω μεθοδεύσεις ήταν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Είναι μια ακόμα πολύ σοβαρή εξέλιξη στο πολύπαθο Πεντελικό. Πρόκειται για μονάδα καύσης αποβλήτων, που υπάγεται στους ευρωενωσιακής προέλευσης όρους και περιορισμούς, νομικούς και τεχνολογικούς, που διέπουν τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο πλαίσιο αυτό το πολλαπλά επικίνδυνο εγχείρημα της δημοτικής αρχής βρίσκει έρεισμα στις φιλομονοπωλιακές οδηγίες της Ε.Ε. και στην ελληνική νομοθεσία, που αναβαθμίζουν την ενεργειακή καύση των αποβλήτων γενικά και αναγορεύουν σε ΑΠΕ το βιοδιασπάσιμο μέρος τους, πολύ περισσότερο τα απόβλητα βιομάζας. Συνεπώς, και η όποια ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από την καύση του, με σημαντικές εκπομπές αέριων ρύπων), «ανταμείβεται» παχυλά από το κράτος των μονοπωλίων με τα χρήματα που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για το χαράτσι των ΑΠΕ, που φορτώνεται και αυτό στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Να γιατί το εγχείρημα της δημοτικής αρχής είναι πολλαπλά επικίνδυνο:

1. Η χωροθέτηση της μονάδας (στη ζώνη Ζ, που είναι ζώνη αναψυχής) παραβιάζει τους θεσμοθετημένους όρους προστασίας του Πεντελικού, δυναμιτίζει επομένως το υπάρχον καθεστώς προστασίας του. Ταυτόχρονα διαιωνίζει το τραυματισμένο ανάγλυφο του ανενεργού λατομείου αποκλείοντας στο μέλλον την εδαφομορφολογική του αποκατάσταση.

2. Το προϊόν της αεριοποίησης (syngas) περιέχει, όπως και η ΜΠΕ αναγνωρίζει, σημαντικούς επιμολυντές «οι κυριότεροι από τους οποίους είναι διάφορα σωματίδια, ενώσεις πίσσας, τέφρα, αμμωνία, οξέα, σύνθετοι υδρογονάνθρακες». Οι επιμολυντές αυτοί συμβάλλουν κατά την καύση του αερίου στη δημιουργία επικίνδυνων για την υγεία ρύπων, ένα μέρος των οποίων διαφεύγει από το σύστημα κατακράτησης και εκλύεται στην ατμόσφαιρα, μαζί με σημαντικές ποσότητες του επιβλαβούς μονοξειδίου του άνθρακα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται δραματικά στις συχνές περιπτώσεις που υπάρχει περίσσεια παραγόμενου syngas, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καίγεται σε πυρσό καύσης χωρίς σύστημα καθαρισμού των παραγόμενων απαερίων. Την ίδια στιγμή κυνηγούν τις λαϊκές οικογένειες που ανάβουν τα τζάκια τους για να ζεσταθούν.

3. Το παραπάνω εγχείρημα εντάσσεται στην επιχείρηση διάλυσης του ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής, του ΕΔΣΝΑ, στην οποία πρωτοστατούν δημοτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ζητούμενο δεν είναι η διάλυσή του. Είναι η αγωνιστική διεκδίκηση απέναντι στη διοίκησή του και στην κυβέρνηση με την οποία συμπλέει, λύσεων που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

4. Ταυτόχρονα δυναμιτίζει μια από τις ελάχιστες θετικές ενέργειες του ΕΔΣΝΑ, να παράξει δηλ. υψηλής ποιότητας κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό υλικό) στο υφιστάμενο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, προϊόν για το οποίο είναι απαραίτητες σημαντικές ποσότητες κλαδεμάτων. Για το σκοπό αυτό άλλωστε απαλλάσσονται στο εξής τα κλαδέματα από την τιμολόγηση των 53 ευρώ ανά τόνο που ισχύει για τα άλλα δημοτικά απόβλητα.

5. Τέλος, όχι όμως και στη σημασία, μπαίνει ένα ακόμη λιθαράκι στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι για το οποίο όλες οι άλλες παρατάξεις «σφυρίζουν αδιάφορα». Και γιατί όχι, αφού το μόνο για το οποίο κάποιοι ανησυχούν, βλ. π.χ. τη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «η πώληση ρεύματος [σ.σ.: στη ΔΕΗ] ούτε δεδομένη είναι ούτε η τιμή εγγυημένη». Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αποτελεί τεράστια δυνατότητα κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί που θα την «πληρώσουν» ως συνήθως είναι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Στον αντίποδα τέτοιων αντιλήψεων, πολιτικών και εγχειρημάτων η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, στο πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη συνολικότερη πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδιασμού ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τη μείωση της παραγωγής τους, τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση στην υφιστάμενη μονάδα μικρού μόνο μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων (που θα περιορίζεται όλο και περισσότερο υπέρ της ανακύκλωσης προδιαλεγμένων ρευμάτων, κύρια οργανικών), την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.

ΠΕΝΤΕΛΗ 28 ΓΕΝΑΡΗ 2014

 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet