Για τις 9 δράσεις που θωρακίζουν το Πεντελικό απέναντι στην κλιματική αλλαγή ενημερώθηκε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επίσκεψή του στον Δήμο Πεντέλης
Κοινωνία

Για τις 9 δράσεις που θωρακίζουν το Πεντελικό απέναντι στην κλιματική αλλαγή ενημερώθηκε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επίσκεψή του στον Δήμο Πεντέλης

Στον Δήμο Πεντέλης βρέθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, όπου είχε συνάντηση εργασίας, στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης, με τη δήμαρχο Δήμητρα Κεχαγιά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Βλάσση Σιώμο και τους επιστήμονες που εκπονούν μελέτες για την ολιστική περιβαλλοντική προστασία του Πεντελικού.

Η κύρια ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε την αξιολόγηση της πορείας των μελετών και των παρεμβάσεων που προτείνονται ώστε το Πεντελικό να αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά και να αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ενημερώθηκε για την πορεία των παρακάτω 9 δράσεων για το Πεντελικό:

  1. Μελέτη διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος της Πεντέλης, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2023. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαχειριστική δασική μελέτη σε ορεινό όγκο στην Αττική.
  2. Υδρολογική μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων στο Πεντελικό. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε έργα και παρεμβάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Βουνού και την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.
  3. Μελέτη για την ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. Είναι μια σημαντική μελέτη που θα ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2024 και θα οδηγήσει σε έργα, δράσεις και παρεμβάσεις για την προστασία του ορεινού όγκου και των πολιτών από πλημμύρες, φωτιές, κατολισθήσεις και σεισμούς.
  4. Μελέτη για τη δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και διαδρομών ποδηλάτου. Έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκριθεί η χρημτοδότηση για τη δημιουργία των διαδρομών τις επόμενες εβδομάδες.
  5. Προμελέτη για την πρότυπη αναδάσωση των 9.500 στρεμμάτων που κάηκαν στην Καλλιθέα Πεντέλης τον Ιούλιο του 2022. Έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η πρότυπη αναδάσωση να δημοπρατηθεί τις επόμενες εβδομάδες από το ΤΑΙΠΕΔ.
  6. Μελέτη ενίσχυσης χλωρίδας και πανίδας του Πεντελικού – βιοποικιλότητας. Βρίσκεται σε εξέλιξη.
  7. Ολοκληρωμένο σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας του Δήμου Πεντέλης και επέκτασή του σε όλο το Πεντελικό Όρος. Έχει εγκατασταθεί ένα σύγχρονο σύστημα στον Δήμο Πεντέλης, που θα αποτελέσει βάση για επέκτασή του στο σύνολο του Βουνού, σε συνεργασία με το ΣΠΑΠ.
  8. Μελέτη για την παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε.
  9. Έχει εγκατασταθεί και ήδη λειτουργεί εφαρμογή καταγραφής γεοχωρικών πληροφοριών (GIS), που εμπλουτίζεται με στοιχεία χρήσιμα για τη δημόσια διοίκηση και σε 2η φάση και για τους πολίτες.

Διαβάστε λεπτομερώς για τις δράσεις της ολιστικής περιβαλλοντικής προστασίας του Πεντελικού

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης πάνω στις δράσεις για την περιβαλλοντική προστασία του Πεντελικού, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τη δήμαρχο Πεντέλης και τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ, επισκέφθηκε τις καμένες εκτάσεις του 2022 και είδε από κοντά την εξέλιξη των πρώτων προσπαθειών αναδάσωσης στην περιοχή.

Η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού:

«Με το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και τρία χρόνια συνεργαζόμαστε να βελτιώσουμε και να προστατέψουμε το περιβάλλον του Πεντελικού. Είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε σήμερα (σ.σ. χθες) στον Δήμο Πεντέλης τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον οποίο και ενημερώσαμε εκτενώς, με τη βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών μας, για την πλήρη γκάμα των μελετών και των υπολοίπων παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να αναβαθμίσουμε το Πεντελικό μας και να το θωρακίσουμε απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, τον ενημερώσαμε για τις προσπάθειες που ήδη έχουμε αναλάβει και υλοποιούμε ώστε να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξαν στο Βουνό οι πυρκαγιές του 2022.

Για εμάς που κατοικούμε στον Δήμο Πεντέλης η προστασία και αναβάθμιση του Πεντελικού αποτελεί κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ζωής μας. Η δημοτική αρχή, με συγκεκριμένο σχέδιο, εξειδικευμένη γνώση και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου, αποδεικνύει ότι η φροντίδα για τον πράσινο πνεύμονα της περιοχής μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet