Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στα Μελίσσια
Κοινωνία

Εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στα Μελίσσια

Με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου, το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου 2015, στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σήμερα 25 Μαΐου 2015, στις 19:15, με την εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Μελισσίων, υπό την αιγίδα του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πεντέλης ανακοίνωσε την προώθηση ενεργειών για τη δημιουργία Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων, Μικρασιατών και Αρμενίων στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων (πλατεία Αγ. Γεωργίου), σε συνεργασία με το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών – Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στην εκδήλωση για την επέτειο παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σχολεία, σύλλογοι, σωματεία  και φορείς της πόλης.

Χαιρετισμός δημάρχου Πεντέλης για τη Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου

Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για το ετήσιο μνημόσυνο ζωής και ελπίδας των Ελλήνων Ποντίων. Με την καρδιά και τον νου στις αλησμόνητες πατρίδες του πόντου και της Μικρασίας.

Η 19η Μαϊου που σήμερα τιμούμε είναι ημέρα μνημόσυνου τιμής και μνήμης στους Έλληνες Πόντιους που έπεσαν στον βωμό της Τουρκικής Βαρβαρότητας.

Η πόλη μας, τα Μελίσσια, ένας όμορφος τόπος στην αγκαλιά του Πεντελικού, με ιστορία χιλιετηρίδων δέχθηκε τις  αρχές του περασμένου αιώνα τους κυνηγημένους Πόντιους και Μικρασιάτες Γκιουλμπαξιώτες με αγάπη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να χτίσουν τη φωλιά τους, στην έδρα της Πατρίδας της Ελλάδας μας.

Έτσι οι ξεριζωμένοι και αποδεκατισμένοι από το τουρκικό μαχαίρι Έλληνες Πόντιοι και Γκιουλμπαξιώτες  Μικρασιάτες εδώ, στην πόλη μας, ξεκίνησαν μία νέα διαδρομή ζωής στο Μελισσιώτικο τόπο, με εφαλτήριο τις βαθιές Ποντιακές και Μικρασιατικές ρίζες της Μεγάλης Ελλάδας που μετέφεραν εδώ, με πιστότητα στην ιστορία και σεβασμό στην παράδοση.

Σήμερα, αγαπητοί μου συμπολίτες, η πόλη μας, τα Μελίσσια, είναι βασικά οι απόγονοι εκείνων των κυνηγημένων από την τουρκική μανία Ποντίων και Γκιουλμπαξιωτών, που ήρθαν εδώ ξεριζωμένοι από τα πάτρια  εδάφη και με μόχθο ξανάστησαν το σπιτικό τους, μεγάλωσαν τα παιδιά τους και κρατούν σήμερα με πάθος τις ρίζες της Ελλάδας του Πόντου και της Μικρασίας, που η τουρκική βαρβαρότητα προσπάθησε να τους κόψει.

Οι αθώοι νεκροί αυτής της άδικης γενοκτονίας έχουν τους σημερινούς απογόνους τους εδώ με τη σκέψη στις ρίζες τους τον Πόντο και  τη Μικρασία.

Η πόλης μας, τα Μελίσσια, η πόλη και των Ελλήνων Πόντιων και Γκιουλμπαξιωτών μεταναστών, που σήμερα οδηγούν την τοπική μας κοινωνία στηρίζοντας και τιμώντας τις ρίζες και την ιστορία της Μεγάλης Ελλάδας που κουβαλάν, θα κάνει το χρέος της και θα στηρίξει τη δημιουργία του μνημείου της γενοκτονίας των Ποντίων και των Μικρασιατών στην πλατεία τους, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Μελισσίων, για να τιμούμε τους ηρωϊκούς νεκρούς της τουρκικής βαρβαρότητας, περνώντας την ιστορία και τις ρίζες της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς τους στα νέα παιδιά. Χάνονται οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους και οι μνήμες της ιστορίας των λαών ξεκινούν από τα κοιμητήρια και τα μνημεία.

Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και με τιμή στην μνήμη των Ποντίων και Μικρασιατών που σφαγιάστηκαν, βιάστηκαν και εξοστρακίσθηκαν.

Θα κρατήσουμε τη μνήμη της γενοκτονίας αιώνια περνώντας την από γενιά σε γενιά.

Θα στηρίξουμε, ως θεσμοί και Έλληνες, την Ελληνική Ποντιακή και Μικρασιατική πολιτιστική κληρονομιά  που κληρονομήσαμε.

Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Θα αντισταθούμε στην καταστροφική λήθη, που η σιωπή μας στηρίζει.

Δεν θα ξεχάσουμε τους χιλιάδες νεκρούς της τουρκικής βαρβαρότητας.

Θα τηρούμε αιώνια  τη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας. 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet