Με αρκετά παράπονα για την κατάσταση της Παιδείας η διαδικτυακή συζήτηση του Συλλόγου Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης
syllogos.goneon.krystalleio/FB
Κοινωνία

Με αρκετά παράπονα για την κατάσταση της Παιδείας η διαδικτυακή συζήτηση του Συλλόγου Γονέων Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης

Διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης, με τον τίτλο
«Γονείς – Εθελοντές – Πελάτες».

Τη συζήτηση άνοιξε η Ιόλη Μπούντα, μητέρα με παιδί στο 2ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων, καταθέτοντας την έκπληξη και την οργή της «αφ’ ενός για το γεγονός ότι ζητήθηκαν από την ίδια και τους υπόλοιπους γονείς χρήματα για αγορές υλικών και πληρωμή… καθαρίστριας, από τη διεύθυνση του σχολείου, και αφ’ ετέρου για την… επίπληξη που δέχθηκαν από τη διευθύντρια όταν διαμαρτυρήθηκαν και το δημοσιοποίησαν», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου. «Σήμερα μαζεύουμε λεφτά για την καθαρίστρια, αύριο θα μαζεύουμε για τον δάσκαλο» αναρωτήθηκε η κ. Μπούντα.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπασπύρος, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Περικλής», εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός, το οποίο καταδίκασε, ζητώντας τέτοια περιστατικά να αναφέρονται και υποσχέθηκε ότι ο Σύλλογος που εκπροσωπεί θα κάνει σχετική παρέμβαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων «με τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και τις ελλείψεις στην καθαριότητα σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας».

Ο συντονιστής της συζήτησης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου και τ. πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, αναφέρθηκε «στις ελλιπείς προβλέψεις από το υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Πεντέλης για καθαριότητα στα σχολεία, όπου αναλογούν… 1/2 καθαρίστριας ανά σχολείο», όπως είπε.

Αντιθέτως, στον γειτονικό Δήμο Αμαρουσίου, όπως επισήμανε ο κ. Βασίλης Μπούρας, δημοτικός σύμβουλος και γενικός γραμματέας Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, κάθε σχολείο έχει τουλάχιστον δύο καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα θέματα που έχουν ανακύψει με τον νέο νόμο για την Παιδεία, όπως οι χορηγίες σε κάθε σχολείο, «είναι φλέγοντα».

Στη συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικώς και ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του Δήμου του να αναλάβει -μέσω των σχολικών επιτροπών- το κόστος των υλικών (γνωστό ως λίστα) για όλα τα νηπιαγωγεία και μάλιστα με αγορές στα καταστήματα του Δήμου, με συνολικό κονδύλι 17.000 ευρώ.

Με αφορμή τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών, ο κ. Χριστόπουλος παράθεσε τους περσινούς απολογισμούς (2020) των σχολικών επιτροπών του Δήμου Πεντέλης και τους τρέχοντες, έως 31/8/2021, από τους οποίος -όπως υποστήριξε- φαίνεται ότι και οι δύο σχολικές επιτροπές δεν κατάφεραν να αναλώσουν τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 20.000 (από 100.000+ ετήσια) η καθεμία.

Ο κ. Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος, εκπαιδευτικός, μέλος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ, αναφέρθηκε στον ρόλο του Συλλόγου Γονέων και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, διευκρινίζοντας όμως ότι «είναι αθέμιτο να απαιτούμε από τους Συλλόγους Γονέων να υποκαθιστούν την Πολιτεία. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να μεταφέρεται το οικονομικό βάρος για τη λειτουργία του σχολείου στους γονείς». Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για «τα ελλιπή μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού στα σχολεία». Τέλος, επισήμανε ως το σημαντικότερο θέμα «την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με voucher κ.λπ., κάτι που άλλωστε έχει ιστορικά αποτύχει όπου δοκιμάστηκε».

Μιλώντας για τα voucher, ο συντονιστής επεσήμανε το θέμα των ΚΔΑΠ στην Πεντέλη, τα οποία «αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν 1/9/2021, τελικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν γενικά, καθώς δεν υπάρχει κονδύλι, σύμβαση ή έστω ανάδοχος». Ταυτόχρονα διατύπωσε την αγωνία των γονέων αν μέσω των ΚΔΑΠ θα υποκατασταθεί το ολοήμερο και δωρεάν σχολείο.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Γιώργος Χριστόπουλος, εκπαιδευτικός, γενικός γραμματέας ΟΙΕΛΕ, υπενθύμισε «το κακό παράδειγμα εμπορευματοποίησης της Παιδείας στη Βρετανία». Στάθηκε, όμως, ακόμη περισσότερο «στην ύπαρξη σε κάθε γειτονιά “κέντρων μελέτης”, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο και έλεγχο και παράλληλα εγκλωβίζουν τα παιδιά σε μια ολοήμερη “ιδρυματοποίηση”. Η δε ελάχιστη βάση εισαγωγής που εφαρμόστηκε στις φετινές εξετάσεις θα οδηγήσει μαθηματικά φοιτητές σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οι οποίοι θα βγαίνουν απλά ανειδίκευτοι εργάτες. Οπως έλεγαν οι παλιοί, “κρέας στα κανόνια”. Δυστυχώς οδεύουμε σε ένα εφιαλτικό μέλλον όπου ακόμα και το περιεχόμενο των μαθημάτων και των βιβλίων θα είναι ελεγχόμενο. Δημιουργούνται σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων και θα πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την κατάθεση αρκετών απόψεων για την κατάσταση στην Παιδεία σε διεθνές, αλλά και τοπικό επίπεδο.

Στη συζήτηση είχα κληθεί και οι πρόεδροι των δημοτικών σχολικών επιτροπών του Δήμου Πεντέλης, Αιμιλία Λεονταρίτου και Σέβη Πάχνη, οι οποίες όμως, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, δεν κατάφεραν να παραστούν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet