Ένα βήμα πίσω για τον Μ. Γραφάκο, δύο βήματα μπροστά για τη Συμπολιτεία
Πολιτική

Ένα βήμα πίσω για τον Μ. Γραφάκο, δύο βήματα μπροστά για τη Συμπολιτεία

Η αναμενόμενη δήλωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, Μανώλη Γραφάκου, με την οποία “σηματοδοτεί” την από εδώ και πέρα παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα της πόλης και την οποία είχε προαναγγείλει με αποκλειστική συνέντευξή του στο enypografa.gr (Το Ο.Τ. 196, η Συμπολιτεία και τα επόμενα βήματα του Μ. Γραφάκου (VIDEO)), ανέβηκε στη σελίδα του στο facebook.

Σε ένα μακροσκελές μήνυμα, ο επικεφαλής της Συμπολιτείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο νέο πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργεί στο εξής η παράταξή του, καταθέτει τους λόγους που τον ωθούν να απέχει από τον σημερινό “δημόσιο διάλογο” στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα απέχει από τα μεγάλα θέματα της πόλης, όπου τα μέλη της διοίκησης Στεργίου -όπως λέει- “να είναι σίγουροι ότι θα βρουν τόσο εμένα όσο και το σύνολο των στελεχών της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια που θα επιχειρήσουν για αποχαρακτηρισμό οποιουδήποτε ελεύθερου, κοινωφελούς ή δασικού χώρου του Δήμου” και δίνει… ραντεβού στο μέλλον, αφήνοντας -κατά την εκτίμηση του enypografa.gr- ανοιχτό τον δρόμο για δυναμική επανεμφάνιση στο τοπικό πολιτικό σκηνικό…

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Μ. Γραφάκου στο facebook.

Νέα δημοτική περίοδος 2014 – 2019
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ κερδίζει το στοίχημα της δημοκρατικής συλλογικής δράσης και εκπροσώπησης, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στα δημοτικά μας δρώμενα

Εδώ και τρεις μήνες ξεκίνησε η νέα δημοτική περίοδος Σεπτεμβρίου 2014 – Αυγούστου 2019.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, θα συνεχίσω να έχω τη θέση του Γεν. Γραμματέα στο Δήμο της Μεταμόρφωσης. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και φίλο Μιλτιάδη Καρπέτα για την εμπιστοσύνη του. Πιστεύω ότι στη Μεταμόρφωση την προσεχή πενταετία θα συνεχίσουμε με πιο παραγωγικούς ρυθμούς το αξιόλογο έργο που έχει γίνει, με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σε ότι αφορά το Δήμο Πεντέλης, η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ η μεγάλη δημοτική παράταξη που δημιουργήσαμε το Δεκέμβριο του 2013, δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, όμως με το ισχυρό 36% της πρώτης και το 46% της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Πεντέλης με 10 δημοτικούς και 5 τοπικούς συμβούλους.

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ προχώρησε στο νέο της ξεκίνημα. Είναι μια μεγάλη παράταξη με πολλά έμπειρα, αλλά και πολύ περισσότερα νέα στελέχη που δήλωσαν πρόθυμα μετά τις εκλογές να συμμετέχουν στη δράση της. Όλα τα στελέχη και οι φίλοι της έθεσαν από κοινού και δημοκρατικά τους στόχους της παράταξης από εδώ και στο εξής. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική ανανέωση, θεσμοθετώντας παράλληλα τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημοτικής παράταξης.

Είμαι σίγουρος ότι μετά από αυτό το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ θα επιτελέσει καταρχήν στο ακέραιο το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πόλη. Πολύ δε περισσότερο θα είναι η δύναμη που στο εξής θα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο Δήμο. Η ενίσχυσή της με πολλούς νέους ανθρώπους, της δίνει σημαντική προοπτική. Η οργάνωσή της με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, την κατοχυρώνει, τη θωρακίζει και την καθιστά ικανή να παρακολουθεί τα θέματα του Δήμου, να επεμβαίνει όπου είναι απαραίτητο και να είναι κοντά σε όσους συμπολίτες μας χρειαστούν τη βοήθειά της.

Με τη νέα οργανωτική δομή της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, αλλάζει και ο τρόπος εκπροσώπησής της. Η πολιτική γραμματεία, μαζί με τους υπευθύνους των τομέων δράσεων και τους αιρετούς, πλέον θα εκφράζουν δημόσια τις θέσεις της πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της πόλης.

Το γεγονός ότι η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ στο εξής θα εκφράζεται συλλογικά, σε συνδυασμό με την ανάγκη να εκτονωθεί η πόλωση που επικράτησε την προηγούμενη τετραετία με απόλυτη ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής, πόλωση που δυστυχώς και σήμερα προσπαθεί να συντηρήσει για να καλύψει την απόλυτη ανεπάρκειά της, με οδηγεί μετά από μια μακρά και πλούσια σε εμπειρίες διαδρομή 20 ετών στα κοινά της πόλης, να απέχω στην παρούσα φάση από το “δημόσιο διάλογο” για τα τρέχοντα ζητήματα των Μελισσίων και της Πεντέλης, στάση που θεωρώ αναγκαία με βάση την αδιαλλαξία της δημοτικής αρχής, και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία.

Εξαίρεση στη στάση αυτή, αποτελεί η μέριμνά μου γύρω από την προστασία των δασικών, ελεύθερων, κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων του Δήμου. Η διοίκηση του Δήμου και τα συμφέροντα που τη στήριξαν να εκλεγεί, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν τόσο εμένα όσο και το σύνολο των στελεχών της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια που θα επιχειρήσουν για αποχαρακτηρισμό οποιουδήποτε ελεύθερου, κοινωφελούς ή δασικού χώρου του Δήμου.

Οι βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξης που εκπροσωπούσα διατυπώθηκαν στις εκλογές του 2010, την περίοδο 2011 – 2014 και στις εκλογές του 2014. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας αυτής, εγώ και οι συνεργάτες μου καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, που μπορούσε να δώσει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες και θα έβαζε την πόλη σε άλλη προοπτική. Επίσης στις τελευταίες εκλογές η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ έθεσε ξεκάθαρα το διακύβευμα των εκλογών και τους κινδύνους που υπάρχουν σε ότι αφορά το Πεντελικό, το Δάσος Παπαδημητρίου, τις λοιπές δασικές εκτάσεις, τους ελεύθερους και κοινωφελείς χώρους του Δήμου που τους επιβουλεύονται συγκεκριμένα συμφέροντα, τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, καθώς και τον κίνδυνο απομάκρυνσης χρήσιμων νοσοκομειακών μονάδων από την περιοχή.

Οι πολίτες είχαν από εμένα και τους συνεργάτες μου, με απόλυτη σαφήνεια όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουν και να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής για την πορεία της πόλης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρά την επιλογή τους, την οποία σέβομαι, προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την εξέλιξη και κατάληξη των δημοτικών υποθέσεων και της παρούσας διοίκησης…

Ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να ακυρώσει όλο τον πολεοδομικό σχεδιασμό των Μελισσίων και να αποδεσμεύσει 80 στρέμματα χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, είμαι απόλυτα βέβαιος για το πισωγύρισμα που θα βιώσει η πόλη.

Η αλλαγή στη στάση που προανέφερα δεν συνιστά αδιαφορία ή αποχώρηση. Εξ άλλου ένας άνθρωπος που επί 20 χρόνια έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση και έχει διατελέσει Δήμαρχος, έχει διαρκές ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στην πόλη και παραμένει πάντα ενεργός.

Όμως, στην παρούσα φάση, ένα βήμα πίσω στη δημόσια παρουσία μου είναι απαραίτητο για εμένα.. Θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω πράγματα που στερήθηκα σε προσωπικό επίπεδο προκειμένου να συμμετέχω ενεργά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά στα κοινά της πόλης.

Ένα βήμα πίσω μετά από μια όμορφη 20ετή διαδρομή στα κοινά όπου έκανα πολλούς καλούς φίλους και έβαλα το δικό μου λιθαράκι στα δημοτικά μας δρώμενα.

Σε μια 20ετή διαδρομή που από το ξεκίνημά της κατάλαβα ότι οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της λασπολογίας, του διχασμού της κοινωνίας, που ακολουθούσε τότε το πολιτικό σύστημα της χώρας, θα έφερναν με βεβαιότητα αδιέξοδα και αναποτελεσματικότητα. Δημιουργούσαν δηλητηριώδες κλίμα στην κοινωνία, κάτι που θα οδηγούσε σε σταδιακή απαξίωση του πολιτικού κόσμου και σε χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και της πολιτικής σε κάθε επίπεδο.

Έτσι και έγινε. Σήμερα βιώνουμε τα θλιβερά αποτελέσματα αυτών των πρακτικών στην κοινωνία και την οικονομία και πολύ φοβάμαι θα τα βιώσουμε πιο οδυνηρά στο μέλλον

Στην 20 ετή διαδρομή μου στα κοινά της πόλης μας συνειδητά γύρισα την πλάτη μου σε αυτές πρακτικές. Πορεύθηκα έχοντας πάνω από όλα το καλό της πόλης και των πολιτών. Πορεύθηκα συναινετικά, συνθέτοντας κατά το δυνατό απόψεις και ξεκάθαρα έδειξα αυτή μου τη στάση στους συμπολίτες μου, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και της υπευθυνότητας, όσο κι αν αυτή δεν ήταν πάντα ευχάριστη.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, παρά τα δεινά που έχουν προκαλέσει στη χώρα και την ελληνική κοινωνία αυτές οι πρακτικές, υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο φωνές που τις υιοθετούν και αυτιά που τις ακούν..

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της διαδρομή μου στα κοινά της πόλης μας, θυμάμαι ότι ως αντιπολίτευση από το 1995 μέχρι το 2003, συνέβαλλα αποφασιστικά στη διατήρηση ενός ήπιου πολιτικού κλίματος στην πόλη, πορεύθηκα χωρίς εντάσεις, χωρίς πολώσεις και με γνώμονα το καλό των Μελισσίων. Συνέβαλλα καταλυτικά την περίοδο εκείνη, ώστε η πόλη να έχει κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας και βοήθησα τις προηγούμενες διοικήσεις των Μελίσσίων σε ότι θετικό έκαναν στην πόλη, με αποκορύφωμα τον κοινό αγώνα για τη διατήρηση του Δάσους Παπαδημητρίου.

Θυμάμαι επίσης ότι ως Δήμαρχος, σεβάστηκα απόλυτα τους προκάτοχους μου, δεν άφησα ποτέ καμία αιχμή εναντίον τους, δεν χρησιμοποίησα τα λογική της “καμένη γης”, ούτε έριξα επάνω τους την ευθύνη για δικά μου λάθη ή παραλείψεις. Δούλεψα μεθοδικά με τους συνεργάτες μου και παράγαμε πλούσιο έργο στην πόλη με πολλά έργα και υπηρεσίες προς όφελος των συμπολιτών μας. Αυξήσαμε την περιουσία του Δήμου από 30 σε 52 εκατ. ευρώ κάνοντας μόλις σε τέσσερα χρόνια ένα κολοσσιαίο έργο (Κλειστό Γυμναστήριο, κτήριο κοινωνικού κέντρου, δύο μεγάλες αστικές αναπλάσεις στην 1η γειτονιά και στην κεντρική περιοχή, την πλατεία της Αγίας Μαρίνας, την πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, τέσσερεις νέες παιδικές χαρές και ανάπλαση πέντε παλαιών, διπλασιασμό δικτύου ομβρίων, γήπεδο 5Χ5, αίθουσα χορού στο πολιτιστικό, πλυντήριο κάδων, σκούπα οδοκαθαρισμού, θερινό κινηματογράφο, δημοτικό ιατρείο, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες κ.α.). Την περίοδο της δικής μας διοίκησης υπήρξε και έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα που ενίσχυε την κοινωνική συνοχή και έκανε το δημότη να αισθάνεται το Δήμο δίπλα του. Η δε οικονομική μας διαχείριση στο Δήμο πέτυχε το μηδενισμό του λειτουργικού ελλείμματος, τη μη αύξηση του χρέους του Δήμου, παρά μόνο με τα χρήματα που μας χρεώσταγε η πολιτεία και την αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου με επιτόκιο κάτω από 1%!!!.

Παρά το τεράστιο έργο που κάναμε, το οποίο είχε την ισχυρή αποδοχή και στήριξη της κοινωνίας των Μελισσίων (η οποία με τίμησε πρώτο στην προτίμησή της για τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις), οι εκλογές του 2010 χάθηκαν λόγω της επιλογής των κατοίκων της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης να ψηφίσουν κυρίως με τοπικιστικά χαρακτηριστικά.

Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης την περίοδο 2011 – 2014, κινήθηκα πάντα με στόχο το καλό της πόλης και σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με άλλες δημοτικές παρατάξεις και ανεξάρτητους συναδέλφους, λόγω της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής, διασώσαμε ορισμένα ουσιαστικά θέματα. Αποτρέψαμε να μπουν φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό, διασώσαμε το Ο.Τ. 206 στην παραρεμάτια περιοχή της Νέας Πεντέλης, που θα άνοιγε το δρόμο για οικοπεδοποίηση όλης της παραρεμάτιας περιοχής, σώσαμε το Ο.Τ. 196 στο 1ο Δημοτικό Μελισσίων, θέσαμε το μεγάλο ζήτημα του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, ενώ προσωπικά ασχολήθηκα όσο κανείς άλλος με την παραμονή του νοσοκομείου Αμ. Φλέμιγκ στα Μελίσσια και μαζί με τον καλό φίλο Χρήστο Παναγιωτίδη φτιάξαμε τη διάταξη για το κοιμητήριο Μελισσίων. Όλα αυτά με τον “κίνδυνο” που επεσήμαναν πολλοί, ότι αυτές τις ενέργειες μπορεί να τις καρπωθεί άλλος, “κίνδυνο” που δεν αξιολόγησα ποτέ..

Κατηγορήθηκα άδικα και λασπολογήθηκα, όσο κανένας άλλος στο δημόσιο βίο της πόλης. Παρά τον ανελέητο πόλεμο που είχα, τόσο οι εισαγγελικές, όσο και οι διοικητικές αρχές δεν βρήκαν τίποτε μεμπτό εναντίον μου ή εναντίον κάποιου συνεργάτη μου και έθεσαν στο αρχείο όλες τις υποθέσεις που συστηματικά τους διαβίβαζε η παρούσα διοίκηση. Την κατάστασή μου απέναντι στην καθαρή και έντιμη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αποτυπώνει σωστά αυτό που είπε ένας καλός φίλος υπάλληλος του Δήμου: “Ο Γραφάκος ήρθε στο Δήμο με τζιπ και έφυγε με τα πόδια..”

Κάποιοι φίλοι μου λένε ότι: “Δεν ξέρεις να πουλάς καλά τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου”. Πιθανά να έχουν δίκαιο.. Στην παρούσα φάση όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Ζητούμενο είναι η υποδειγματική συλλογική δημοκρατική λειτουργία της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ την οποία με τη βούληση όλων των στελεχών μας και τη δική μου συμπαράσταση, τελικά θα πετύχουμε, ώστε η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ να είναι σύντομα εκείνη η δύναμη που θα εκφράσει την πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας.

Εις το επανιδείν λοιπόν…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet