Αντώνης Φειδοπιάστης: Με λογικές «Μαυρογιαλούρου» αξιοποίηση του ΝΙΕΝ δεν μπορεί να γίνει
Πολιτική

Αντώνης Φειδοπιάστης: Με λογικές «Μαυρογιαλούρου» αξιοποίηση του ΝΙΕΝ δεν μπορεί να γίνει

Με την υπόθεση της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Ν. Πεντέλης στον χώρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) να συντηρείται στην τοπική επικαιρότητα του Δήμου Πεντέλης, το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ συνομίλησε με τον επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνη Φειδοπιάστη, προκειμένου να πληροφορηθεί τι ειπώθηκε στη συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του αρμόδιου γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, αλλά και για το ποια σχέδια υπάρχουν τόσο για τη λαϊκή αγορά, όσο και για την αξιοποίηση του χώρου του ΝΙΕΝ.

Παράλληλα, ρώτησε τον κ. Φειδοπιάστη για τις «μπηχτές» του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, ότι έχει μετατρέψει την ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές Α.Ε., στην οποία και είναι πρόεδρος του Δ.Σ., σε δημοτικό συνδυασμό, αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει την προοπτική της απλής αναλογικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι απαντήσεις του ενδιαφέρουσες και σίγουρα θα προκαλέσουν αρκετές αντιδράσεις σε τοπικό πολιτικό επίπεδο…

«Σιγά που το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και κυρίως η περιφερειάρχης, η κ. Ρένα Δούρου, με τις ευαισθησίες που έχει για το περιβάλλον, να επέτρεπε να γίνει λαϊκή αγορά σε μια δασική περιοχή, με τον κίνδυνο αυτή να γίνει παρανάλωμα».

Κύριε Φειδοπιάστη, πρόσφατα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης βρεθήκατε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να μεταφέρει στο ΝΙΕΝ τη λαϊκή αγορά της Νέας Πεντέλης. Τι συζητήσατε;

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το ΝΙΕΝ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, που έχει και την αρμοδιότητα του όλου θέματος, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον δήμαρχο, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Πεντέλης, προκειμένου να μας εξηγήσει όλο το νομικό πλαίσιο που δημιουργεί το πρόβλημα με τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στον συγκεκριμένο χώρο, το οποίο είναι το αίτημα της δημοτικής Αρχής.

Έγινε μια πολύ καλή και παραγωγική συζήτηση -έστω και χωρίς την παρουσία του δημάρχου – καθώς, πέρα από το θέμα της λαϊκής, ξεκίνησαν και οι πρώτες διερευνήσεις για το πώς ο χώρος του ΝΙΕΝ μπορεί να γίνει λειτουργικός και για τις ανάγκες του Δήμου, αλλά και για τις ανάγκες του υπουργείου Εργασίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4330/2016 τα ακίνητα του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να παράγουν και χρήμα, ώστε να καλύπτουν ένα κομμάτι των αναγκών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου, οι οποίοι μας εξήγησαν πολλά πράγματα.

Το σαφές ήταν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει λαϊκή αγορά στον χώρο, όχι γιατί δεν το θέλει το υπουργείο, αλλά γιατί το απαγορεύει ο νόμος.

Φαντάζομαι αναφέρεστε στις χρήσεις γης του συγκεκριμένου χώρου…

Ακριβώς. Και τις χρήσεις γης δεν τις καθορίζει το υπουργείο Εργασίας, τις καθορίζουν Προεδρικά Διατάγματα, οι Δήμοι με αποφάσεις τους κ.λπ.

Ο πρώην Δήμος Μελισσίων, λοιπόν, το 2007 πέρασε το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μάλιστα, υπάρχει το ΦΕΚ 572/2007, στο οποίο ρητώς αναφέρεται ότι στον συγκεκριμένο χώρο επιτρέπονται χρήσεις εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας, περίθαλψης, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Άρα, εάν πήγαινε εκεί η λαϊκή αγορά της Ν. Πεντέλης, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προσφύγει κατά της λειτουργίας της, ακυρώνοντάς την στην ουσία και αφήνοντας απλώς στον Δήμο την υποχρέωση να πληρώνει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο.

Και πέρα από όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν δασικό χώρο, με ό,τι επικινδυνότητα έχει αυτό, και άρα δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια λαϊκή αγορά. Και ας αφήσουμε τον «φαρισαϊσμό» και τις κουτοπονηριές τύπου «βλαχοδημάρχου» και «Μαυρογιαλούρου», να πάρουμε τον χώρο για λαϊκή και μετά βλέπουμε τι θα τον κάνουμε. Αυτά είναι που μας έφεραν ως χώρα στη σημερινή κατάσταση, κ. Σταθόπουλε.

Ο δήμαρχος δεν γνώριζε τις χρήσεις γης και το ΦΕΚ όταν κατέθετε το αίτημά του στον ΕΦΚΑ κ. Φειδοπιάστη;

«Ο χώρος του ΝΙΕΝ δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτος, αλλά ούτε μπορούμε να τον διαχειριστούμε με τον κουτοπόνηρο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου».

Και ο κ. Στεργίου και η παράταξη της Συμπολιτείας το γνώριζαν, όπως το παραδέχθηκε και η εκπρόσωπός της τελευταίας, η κ. Δήμητρα Κεχαγιά, στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Αλλά, σας είπα και προηγουμένως, είναι οι λογικές «βλαχοδημάρχου», ότι παίρνω τον χώρο, «βάζω πόδι» εκεί και μετά θα τον εκμεταλλευθούμε προς όφελός μας. Με αυτές τις λογικές έχουμε ταλανιστεί με δεκάδες πράγματα στο παρελθόν, προσπαθώντας με ημίμετρα να λύσουμε σημαντικά θέματα.

Για τον συγκεκριμένο χώρο, θα έπρεπε να πάμε εξ αρχής στον ΕΦΚΑ και να του πούμε τι θέλουμε να τον κάνουμε, υποδεικνύοντάς του παράλληλα τις χρήσεις που επιτρέπονται σε αυτόν και τις οποίες εμείς ορίσαμε, ως Δήμος.

Δηλαδή, το σενάριο της λαϊκής αγοράς στο ΝΙΕΝ δεν έχει μέλλον;

Πρώτα απ’ όλα, κ. Σταθόπουλε, να ρωτήσω κάτι; Ρώτησε ο δήμαρχος εάν θέλουν οι κάτοικοι της Ν. Πεντέλης τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στον συγκεκριμένο χώρο; Και δεν αναφερόμαστε στους κατοίκους των τριών δρόμων, οι οποίοι όντως ταλαιπωρούνται από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, και για τους οποίους έχουμε πρόταση, αλλά για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής. Ρώτησε τους κατοίκους των Μελισσίων εάν θέλουν τη λαϊκή στον χώρο που προτείνει; Και προσέξτε, μιλάμε για έναν δήμαρχο που επαίρεται για την αυτονομία των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας. Άσχετα αν εμείς πιστεύουμε ότι ένας Δήμος πρέπει να λειτουργεί ενιαία, με βάση τις απόψεις του κ. Στεργίου, πώς νομιμοποιείται να παίρνει τη λειτουργία μιας Δημοτικής Κοινότητας και να τη μεταφέρει σε μιαν άλλη;

Είναι εμφανές ότι η όλη ιστορία ήταν ένα «πυροτέχνημα» του κ. Στεργίου κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν φρόντισε να κάνει μια σειρά ενεργειών για να διασφαλίσει τη δήθεν πρωτοβουλία του να μεταφέρει στον χώρο του ΝΙΕΝ τη λαϊκή αγορά. Για παράδειγμα, ρώτησε τον Οργανισμό του Ταμείου Λαϊκών Αγορών, ρώτησε την Περιφέρεια Αττικής, που έχει και την τελική έγκριση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών; Δεν έχει γίνει κανένα σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής. Και σιγά που το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και κυρίως η περιφερειάρχης, η κ. Ρένα Δούρου, με τις ευαισθησίες που έχει για το περιβάλλον, να επέτρεπε να γίνει λαϊκή αγορά σε μια δασική περιοχή, με τον κίνδυνο αυτή να γίνει παρανάλωμα.

Προφανώς, λοιπόν, ο δήμαρχος, ξέροντας ότι το όλο σχέδιο θα «μπλοκαριζόταν» νομικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το χρησιμοποίησε ως προεκλογικό τέχνασμα, στη λογική του «εγώ προσπάθησα, αλλά το κράτος, αυτοί που αποφασίζουν, με εμπόδισαν». Όμως, δυστυχώς γι’ αυτόν, το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και τα πράγματα βαίνουν αλλιώς.

Ωστόσο, φανταστείτε να προχωρούσε το σχέδιο. Τι θα στοίχιζε αυτό στους δημότες; Θα είχαμε μια σύμβαση βάσει της οποίας θα υποχρεωνόμασταν κάθε χρόνο να δίνουμε 100.000 ευρώ (58.000 για φύλαξη, 37.000 για καθαρισμό και τα υπόλοιπα για ενοίκιο), για έναν χώρο, ο οποίος ουσιαστικά δεν θα μας άνηκε. Αλλά και η λαϊκή να λειτουργούσε κάθε Σάββατο, αυτό θα στοίχιζε 2.000 ευρώ κάθε φορά που θα στήνονταν οι πάγκοι. Ε, δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε έτσι τα λεφτά των δημοτών. Κι αν ακυρωνόταν η λαϊκή αγορά, εμείς θα έπρεπε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτά τα χρήματα…

Αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επιμένει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο του ΝΙΕΝ;

Γιατί και εδώ έχουμε τη λογική «Μαυρογιαλούρου». Τους θέλουμε όλους ικανοποιημένους, απλώς για να πάρουμε τις ψήφους, κι αν «στραβώσει» κάτι, δεν φταίμε εμείς, φταίνε όλοι οι άλλοι. Στη στάση της συγκεκριμένης παράταξης ταιριάζει γάντι αυτό που λέει ο λαός «θέλουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο».

Η Συμπολιτεία προφανώς και ξέρει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στον χώρο του ΝΙΕΝ και, όπως προανέφερα, η εκπρόσωπός της στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας το παραδέχθηκε.

Και σε τελευταία ανάλυση, μην ξεχνάμε ότι η Συμπολιτεία είναι αυτή που από τη θέση της διοίκησης του πρώην Δήμου Μελισσίων είχε ψηφίσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο προβλέπει τις συγκεκριμένες χρήσεις για το ΝΙΕΝ. Τι δεν γνωρίζει, λοιπόν;

Ωστόσο, κ. Φειδοπιάστη, θα παραδεχθείτε ότι η λαϊκή αγορά στη Ν. Πεντέλη δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους κατοίκους. Τι θα γίνει με αυτήν;

Η λογική της λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλον τον κόσμο είναι αυτές να βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού. Η λαϊκή αγορά της Ν. Πεντέλης, όπως και κάθε λαϊκή αγορά, όντως δημιουργεί μερικά προβλήματα, καθώς από τη δεκαετία του ΄90 εναλλάσσεται ανά τέσσερις μήνες ανάμεσα στους τρεις συγκεκριμένους δρόμους.

Εμείς, ως πρώην Δήμος Ν. Πεντέλης, είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, το 2008 ανατέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μια προμελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Ν. Πεντέλης, όπου μέσα σε αυτήν είχαμε ζητήσει να ενταχθεί και η λαϊκή αγορά. Αυτό θα έκανε τον συγκεκριμένο εμπορικό χώρο πιο λειτουργικό και θα έλυνε και πολλά από τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής. Αυτή η μελέτη έχει παραδοθεί, έχει ψηφιστεί από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πεντέλης και υπάρχει. Με έναν πολύ καλό σχεδιασμό, μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Η μοναδική ένσταση που ακούγεται από κάποιες πλευρές είναι ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις κινήσεις των οχημάτων. Η απάντηση σε αυτό είναι πολύ απλή. Τα προβλήματα αυτά ήδη υπάρχουν, αλλά εύκολα μπορούν να λυθούν με τη σωστή αστυνόμευση και καλή διαχείριση από πλευράς Δήμου.

«Η Συμπολιτεία προφανώς και ξέρει ότι υπάρχει νομικό κώλυμα για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στον χώρο του ΝΙΕΝ και, όπως προανέφερα, η εκπρόσωπός της στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας το παραδέχθηκε».

Σε πόσο καιρό θα μπορούσε αυτή η μελέτη να εφαρμοσθεί και να λύσει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους;

Μέσα σε έξι μήνες.

Και με την αστυνόμευση τι θα γίνει; Η μέχρι σήμερα εμπειρία και όχι μόνο στον Δήμο Πεντέλης, δεν είναι και η καλύτερη. Μπορεί να «σηκώσουν» οι γύρω δρόμοι το φορτίο των οχημάτων που κινούνται, αλλά και σταθμεύουν;

Κύριε Σταθόπουλε, αυτή τη στιγμή η λαϊκή αγορά λειτουργεί σε τρία σημεία πέριξ της πλατείας. Άρα, έτσι κι αλλιώς υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση και στη στάθμευση των οχημάτων. Αντιθέτως, στην περίπτωση που αναφέρω, μια σωστή διαχείριση, θα καταφέρει να αποφορτίσει την περιοχή, επιτρέποντας στον πολίτη να προσεγγίζει πιο κοντά τον χώρο της λαϊκής, να ψωνίζει και να φεύγει.

Ωστόσο, ακόμη κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν με τη λαϊκή της Ν. Πεντέλης, το θέμα με τον αναξιοποίητο χώρο του ΝΙΕΝ παραμένει. Θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε στο σημερινό χάλι; Γιατί να μην επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο, όπως ζητεί η Κομματική Οργάνωση Μελισσίων – Πεντέλης του ΚΚΕ;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό είναι επιλογή του ΕΦΚΑ. Αλλά να σας πω και κάτι, εδώ προσπαθούμε να βάλουμε σε επαναλειτουργία το «Αμαλία Φλέμινγκ», που υπάρχει στην περιοχή, και το οποιό τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκε όσο δεν πήγαινε άλλο! Έχει ανάγκη η περιοχή από ακόμη ένα νοσοκομείο;

Το να επαναλειτουργήσει το ΝΙΕΝ το θεωρώ ακατόρθωτο υπό την έννοια ότι χρειάζονται τεράστια κονδύλια για την επισκευή του, ενώ ακόμη και η συντήρησή του μόνο δεδομένη δεν είναι, σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να νοσηλευτούν σε αυτό.

Η λογική του ΕΦΚΑ είναι ότι το ΝΙΕΝ φτιάχτηκε από τον κόπο των ναυτικών και θα πρέπει να είναι αποδοτικό. Αφού, λοιπόν, δεν μπορεί να αποδώσει ως νοσοκομείο, μπορεί να αποδώσει με άλλους τρόπους. Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών. Θεωρώ αυτονόητη και επιβεβλημένη την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δάσος γύρω από το ΝΙΕΝ. Επίσης, ένας άλλος χώρος θα μπορούσε να περιέλθει στον Δήμο, ώστε ο τελευταίος να φιλοξενήσει εκεί κάποιες λειτουργίες του. Και τέλος, ένα τμήμα του θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί ο ΕΦΚΑ για να έχει κάποια έσοδα, προκειμένου να καλύψει και τα έξοδα συντήρησης κ.λπ.

Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτος, ούτε μπορούμε να τον διαχειριστούμε με τον κουτοπόνηρο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να το κάνει η σημερινή διοίκηση του Δήμου.

Από την άλλη, κ. Φειδοπιάστη, πολλοί αναρωτιούνται μήπως δούμε τον χώρο να παραδίδεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Λέτε να δούμε στην περίπτωση του ΝΙΕΝ να επαναλαμβάνεται η ιστορία του Ελληνικού;

Όχι, κ. Σταθόπουλε, και θα σας δώσω ένα αντίστοιχο παράδειγμα για να πειστείτε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ένας χώρος, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματιών. Κι αναφέρομαι σε αυτό που μας παρουσιάστηκε και στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και ανέφερε και σε εσάς, στη συνέντευξη που σας παραχώρησε, ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης. Δηλαδή, τον χώρο της παλαιάς υφαντουργίας του Βόλου, όπου κλήθηκε η Πολυτεχνική Σχολή, έφτιαξε τις μελέτες, και παράλληλα της παραχωρήθηκαν κάποιοι χώροι για διδακτικές αίθουσες, άρα, δωρεάν Παιδεία.

Γενικώς για το τι θα γίνει στον χώρο του ΝΙΕΝ είναι θέμα διαβούλευσης και όχι μόνο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Ο καθένας μπορεί να έχει πολλές και καλές ιδέες, αλλά θα πρέπει να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Ακόμη και να αλλάξει το πολεοδομικό καθεστώς, εάν χρειαστεί, χωρίς βέβαια σε καμιά περίπτωση να θίγεται το περιβάλλον ή να δημιουργείται όχληση στην περιοχή. Κατά τα πρότυπα της υφαντουργίας του Βόλου, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους που να γίνουν χωριά παραγωγών, όπου θα διαθέτουν τα προϊόντα τους, χώροι πολιτιστικών δράσεων κ.λπ.

Επιτρέψτε μου, μιας και έχουμε εισέλθει, όπως φαίνεται, σε προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να περάσουμε και σε αυτό το πεδίο. Υπάρχει τελικώς δημοτικός συνδυασμός ΕΛΤΑ Κούριερ, όπως σας κατηγόρησε πρόσφατα ο δήμαρχος Πεντέλης;

Κύριε Σταθόπουλε, η ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές Α.Ε. είναι μια εταιρεία την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχουν τα ΕΛΤΑ και το υπόλοιπο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών. Η εταιρεία προσλαμβάνει μόνο μέσω ΑΣΕΠ, διαθέτουμε 160 μόνιμους υπαλλήλους και οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009. Και οι νέες προσλήψεις, περίπου 100 ανθρώπων, που προγραμματίζονται μέχρι τέλος του χρόνου, θα πραγματοποιηθούν επίσης μέσω ΑΣΕΠ.

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει και να λέει ό,τι θέλει, αλλά καλό θα είναι «στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλούν για σχοινί». Σύμφωνα με τον νόμο, ο δήμαρχος κάθε χρόνο έχει μια δυνατότητα για πρόσληψη κάποιων «2μηνιτών», που τους επιλέγει ο ίδιος. Θέλει να μας πει ο κ. Στεργίου ποιους «2μηνίτες» παίρνει κάθε χρόνο; Εμείς δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε τέτοια πράγματα, ελεγχόμεθα…

Καταλαβαίνω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η «λάσπη» που θα πέφτει θα είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν προάγει ούτε την καλή λειτουργία του Δήμου, ούτε περνά τα καλύτερα μηνύματα στην κοινωνία. Η κοινωνία σήμερα πάσχει από δουλειές και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να καλέσουμε κόσμο για να εργασθεί.

Από την άλλη, ξέρετε, η ΕΛΤΑ Κούριερ είναι μια εταιρεία που ανήκει στο υπερ-ταμείο, το οποίο έχει βάλει ως στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών, για να αποπληρωθεί ένα κομμάτι του δημοσίου χρέους. Αλίμονο, λοιπόν, αν πηγαίναμε με λογικές παρελθόντος, απλώς να διορίζουμε κόσμο, βάζοντας την εταιρεία «μέσα».

«Εγώ θα ήθελα να είμαι δήμαρχος σε έναν Δήμο όπου θα συζητάμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι. Εμένα δεν με τρομάζει καθόλου αυτή ιδέα, απεναντίας θεωρώ ότι με δυναμώνει. Έχουμε συν-ευθύνη στη διοίκηση του τόπου μας».

Ε, λοιπόν, η ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές είναι μια εταιρεία κερδοφόρος και μάλιστα, μέσα στους τελευταίους 14 μήνες έχει επιτύχει αύξηση πωλήσεων 20%, δηλαδή γύρω στα 6 εκατ. ευρώ, και συνεχίζει, με στόχο να αποπληρώσει, στον βαθμό που της αναλογεί, τμήμα του δημόσιου χρέους που δημιούργησαν τα προηγούμενα κόμματα, τα οποία υπηρέτησαν άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται στη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης.

Κι ένα τελευταίο ερώτημα κ. Φειδοπιάστη. Θα θέλατε να διοικήσετε έναν Δήμο όπου δεν θα μπορούσατε να πάρετε κρίσιμες αποφάσεις, όπως υποστηρίζει μια σημαντική μερίδα αυτοδιοικητικών ότι θα συμβεί, εάν τελικώς υπερψηφισθεί το σχέδιο νόμου για τον «Κλεισθένη ΙΙ»;

Ήμουν εδώ και χρόνια -και το γνωρίζετε κι εσείς καλά- αυτός που φώναζε ότι όλες οι παθογένειες του Δήμου εδράζονται σε ένα γεγονός· στην έλλειψη Δημοκρατίας, που δημιουργούσαν οι προηγούμενοι νόμοι, στη λειτουργία και του Δημοτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του Δήμου. Ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο, όπου ο δήμαρχος έλεγε «έχω την πλειοψηφία και αυτό είναι» είχε συμβάλει στην απαξίωση των θεσμών, με τη διοίκηση να αγνοεί την αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση να λειτουργεί απλώς καταγγελτικά.

Άρα, για μένα τα πρώτα που πρέπει να αποκατασταθούν είναι η Δημοκρατία και η συνεννόηση κι αυτά υπηρετούνται μέσα από το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών για την απλή αναλογική. Και ούτε εδώ «ανακαλύψαμε την Αμερική». Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης. Και εν πάση περιπτώσει είναι καιρός να αρχίσουμε να το συζητάμε…

Δεν μπορούμε να λειτουργούμε πλέον με τη λογική «εγώ είμαι ο Μεγάλος Ναπολέων του Δήμου και άρα, εγώ αποφασίζω». Έχετε παρακολουθήσει πολλές συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Συνήθως, μιλούν ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Σπάνια μιλούν οι σύμβουλοι της διοίκησης. Απλώς παρακολουθούν και σηκώνουν το χέρι για να υπερψηφίσουν. Είναι καιρός να αποκτήσουν άποψη, θέση και γνώμη… Όσο περισσότερες γνώμες «πέφτουν» σε ένα τραπέζι, τόσο καλύτερη σύνθεση γίνεται και τόσο καλύτερα προχωρούν κάποια πράγματα.

Και σε τελευταία ανάλυση, καλό είναι να ξεκαθαρίζουμε τις θέσεις μας. Γιατί είχαμε και φαινόμενα -και το έχετε δει- να έχουμε δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίζουν άλλες απόψεις εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλα να ψηφίζουν εντός.

Και ναι, εγώ θα ήθελα να είμαι δήμαρχος σε έναν Δήμο όπου θα συζητάμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι. Εμένα δεν με τρομάζει καθόλου αυτή ιδέα, απεναντίας θεωρώ ότι με δυναμώνει. Έχουμε συν-ευθύνη στη διοίκηση του τόπου μας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet