Τη Γυναίκα τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων
Πολιτισμός

Τη Γυναίκα τίμησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων

Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων πραγματοποίησε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Μελισσίων του Δήμου Πεντέλης. Ήταν ένα αφιέρωμα για τη θέση και τον ρόλο της Μικρασιάτισας μέχρι το 1922 – Για τη γυναίκα των Μαρμαρονήσων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΟΠΑΘ Δήμου Πεντέλης Βασίλη Μπούρα για τη διάθεση της αίθουσας του Πολιτιστικού και, όπως ανέφερε, την προσπάθεια του για προβολή των πολιτιστικών δραστηριοτήτων όλων των πολιτιστικών φορέων του Δήμου μέσα από την αναβάθμιση του ιστοτόπου του ΟΠΑΘ.

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Στέλλα Μπεκιράκη αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) καθώς και στην πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία γυναικών εργαζομένων, που έγινε στις 8 Mαρτίου του 1857 στη Nέα Yόρκη των HΠA από τις  γυναίκες που δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού, τις ονομαζόμενες «εργάτριες ρούχων» που ξεσηκώθηκαν για τη μείωση των ωρών εργασίας, για ίσα μεροκάματα με τους άνδρες και για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ζωής και τόνισε ότι οι στόχοι για την ισότητα των δύο φύλων παραμένουν. Άλλοτε μακρινοί, άλλοτε κοντινοί, όπως είπε, «είναι όμως πάντα εφικτοί και πραγματικοί», συνέχισε, «η Ημέρα της Γυναίκας είναι για να μας θυμίζει ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε μέχρι να φθάσουμε στην ημέρα εκείνη όπου θα υπάρχουν “γυναίκες που τα δικαιώματά τους δεν θα έχουν φύλο”».

Η πρόεδρος έκανε μία ιστορική αναδρομή για το δικαίωμα ψήφου της Ελληνίδας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αφιέρωμα για τη Μικρασιάτισα και ειδικά για τη Μικρασιάτισα στα Μαρμαρονήσια, δηλαδή στην άγνωστη Μικρασία καθόσον πολλά έχουν γραφεί για τη γυναίκα της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, αλλά ελάχιστοι έχουν αναφερθεί και στη γυναίκα που ζούσε στην άλλη άγνωστη Μικρασία, όπως είναι τα Μαρμαρονήσια. Έκανε μια αναλυτική περιγραφή και σύγκριση της Ελληνίδας στη μητροπολιτική Ελλάδα και της γυναίκας στα Μαρμαρονήσια και κατέληξε ότι η γυναίκα στα Μαρμαρονήσια έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού, της είχε αναγνωρισθεί η ισότιμη αναγνώριση και δεν αντιμετωπιζόταν ως «πολίτης δεύτερης κατηγορίας», όπως συνέβαινε σε πολλές περιοχές της μητροπολιτικής Ελλάδας. Σε αυτό συνετέλεσε, όπως σημείωσε, η συνεργασία και σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ των κατοίκων και η μικρή απόσταση από την Κωνσταντινούπολη και ότι υπήρχε τακτική επικοινωνία, επαφές, συνεργασίες και εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών γεγονός που βοήθησε τόσο στην οικονομική ευμάρεια, όσο και στην  έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση σε όλους τους τομείς.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με την αφήγηση από την κα Λιλή Πιτσικουλάκη αποσπασματικού χαρακτηριστικού κειμένου από το βιβλίο « Η ιστορία της Αμμουλιανής», όπου περιγράφεται η γυναίκα στα Μαρμαρονήσια καθόσον ένα τμήμα του πληθυσμού κατά την ανταλλαγή του 1922 εγκαταστάθηκε στην Αμμουλιανή. Η κα Πιστικουλάκη ήταν υπεύθυνη και για τη μουσική υπόκρουση και στο τέλος με τη συνοδεία κιθάρας τραγούδησε ΤΟ σατυρικό τραγούδι για τη σημερινή θέση της ελληνίδας γυναίκας «Μια μέρα μιας Μαίρης» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΘ Πεντέλης Κική Μπάρα, ο πρ. πρόεδρος της ΔΑΕΜ Μελισσίων Κώστας Δημητράκης, η πρ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων Λιλή Πιτσικουλάκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ) E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, η γενική γραμματέας της Πνευματικής Πολιτιστικής και Κοινωνικής Κίνησης Βορείων Προαστίων Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μελισσίων «Ο Ερωτόκριτος» Γ. Καρβουνάκης.

Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το super market Σκλαβενίτης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet