Στο ΣτΕ η τελική απόφαση για τα καταστήματα διασκέδασης στο Χαλάνδρι
Επιχειρήσεις – Αγορά

Στο ΣτΕ η τελική απόφαση για τα καταστήματα διασκέδασης στο Χαλάνδρι

Απέρριψε το τριμελές δικαιοδοτικό όργανο του άρθρου 152, με ψήφους 2-1, την προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου του Δήμου Χαλανδρίου εναντίον της απόφασης της υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δεν είχε εγκρίνει την Κανονιστική που είχε ομόφωνα ψηφιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου και απαγόρευε, λόγω κορεσμού και θεμάτων δημόσιας ασφάλειας και κάθε είδους ρύπανσης του κέντρου της πόλης, για ένα χρόνο, την έγκριση νέων αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε συγκεκριμένους δρόμους του κέντρου και μόνο («Μπρα-ντε-φερ» Δήμου και καταστηματαρχών στον χώρο της διασκέδασηςΚρίνεται σήμερα η απόφαση για τα καταστήματα διασκέδασης στο Χαλάνδρι).

Όπως διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Δήμου στο Facebook, την οποία υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Πόλυς Τακόπουλος, στην εκδίκαση της προσφυγής και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, παρέστησαν ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λίτσα Γαλάνη, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και από τη μειοψηφία ο κ. Γ. Θωμάς.

Στην αρχή  έλαβαν το λόγο ο δήμαρχος και ο κ. Γ. Θωμάς και ανέπτυξαν τους πολιτικούς και πραγματικούς λόγους για τους οποίους η προσφυγή του Δήμου θα έπρεπε να γίνει δεκτή. Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι 3 πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τον Δήμο και ανέπτυξαν προφορικά όλα τα νομικά επιχειρήματα και λόγους για τους οποίους το Τριμελές Δικαιοδοτικό όργανο του άρθρου 152 (μία Πρωτοδίκης, εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας) θα έπρεπε να κάνει δεκτή την προσφυγή του Δήμου και να ακυρώσει την απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ωστόσο, με πλειοψηφία 2-1 η Επιτροπή απέρριψε την προσφυγή του Δήμου και νομιμοποίησε παραπέρα την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης. Ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως έχει εξαγγείλει, θα προσφύγει στο ΣΤΕ, το οποίο θα κρίνει οριστικά την υπόθεση. Μέχρι τότε η διαδικασία έγκρισης νέων αδειών ΚΥΕ θα εξετάζεται ατομικά κατά περίπτωση και όσες περιπτώσεις αφορούν στο κέντρο της πόλης και τους δρόμους που αναφέρονται στην Κανονιστική, κατά πάσα πιθανότητα θα απορρίπτονται για όσους λόγους αναφέρονται αναλυτικά στην Κανονιστική, την επιστημονική επάρκεια και νομιμότητα της οποίας ουδείς αμφισβήτησε (ούτε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση). Αυτό που στην ουσία αμφισβητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν το αν η Κανονιστική μπορεί να ακυρώσει τελείως τη διαδικασία έγκρισης νέων ΚΥΕ για ένα χρόνο ή εάν θα συνεχίσει η διαδικασία εξέτασης κατά περίπτωση των αιτημάτων έγκρισης νέων ΚΥΕ και η ενδεχόμενη απόρριψη των αιτήσεων αυτών για τους λόγους που αναφέρονται στην Κανονιστική.

Εν συνεχεία, ο κ. Π. Τακόπουλος αναφέρεται στους νομικούς και πραγματικούς λόγους για τους οποίους η προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου θα έπρεπε να γίνει δεκτή, στις περιπτώσεις και θέματα για τα οποία σύμφωνα με τον νόμο (άρθρα 73, 75 και 79 ν. 3463/2006) μπορούν να αποφασίζουν οι δήμοι και στη νομολογία που επικαλείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ιδιαίτερα στην υπ’ αριθ. 1064/2010 απόφαση του ΣτΕ (διαβάστε τις σχετικές παρεμβάσεις Π. Τακόπουλου), για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα:

“Η Επιτροπή του άρθρου 152, που αποφάσισε με 2-1 ψήφους να απορρίψει την προσφυγή του Δήμου Χαλανδρίου εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης, που δεν ενέκρινε την ψήφιση της Κανονιστικής για τα ΚΥΕ, έσφαλλε και έπρεπε να ακυρώσει την απόφαση αυτή γιατί η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι παντελώς αναιτιολόγητη νομικά και πραγματικά, γιατί αναφέρεται σε νομολογία που δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση, και γιατί παραβαίνει συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι δικαιοδοτικό όργανο, οι αποφάσεις της παράγουν έννομα αποτελέσματα όμοιες με αυτών των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και ως εκ τούτου δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφασίζει ευνοϊκά στις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ είναι εκεί για να προστατεύει το Σύνταγμα και του νόμους και όχι την υπαλληλία και τη γραφειοκρατία. Για τον ρόλο της επιτροπής και της σύνθεσής της περισσότερα σε άλλο σημείωμα.

Η υπόθεση της Κανονιστικής βέβαια θα κριθεί τελικά στο ΣΤΕ, που σύντομα θα προσφύγει ο Δήμος Χαλανδρίου. Έχει ευρύτερο νομικό και πολιτικό ενδιαφέρον η υπόθεση αυτή γιατί θα κριθεί στην ουσία η εν γένει δυνατότητα των δήμων να παρεμβαίνουν πιο ενεργά στην διαμόρφωση των τοπικών τους υποθέσεων και μάλιστα του κέντρου των πόλεών τους”.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet