Άρχισε η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων του καταυλισμού Ρομά
Κοινωνία

Άρχισε η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων του καταυλισμού Ρομά

Με τη συναίνεση των ίδιων των Ρομά ξεκίνησε, Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, η κατεδάφιση των 12 μη κατοικήσιμων κτισμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι για τα οποία υπάρχει εισαγγελική εντολή για την απομάκρυνσή τους έως σήμερα, όπως αποφασίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας.

Όπως σημειώνει στο «Βήμα» ο κ. Αγγέλακας, κανείς δεν επιδίωξε να απομακρύνει τους Ρομά από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου για να γκρεμίσει τα οικήματα στα οποία μένουν. Επέμεινε όμως στην εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων για την κατεδάφιση του παράνομου καταυλισμού των συνολικά 70 οικίσκων, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης στο όρος Πατέρα είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά σε περίπου μία εβδομάδα.

Μέχρι να ολοκληρωθεί βέβαια η μεταφορά τους στην παλιά αμερικανική βάση στο όρος Πατέρα, με πρωτοβουλία του ο δήμαρχος Χαλανδρίου αναζητεί εάν υπάρχει κάποιος χώρος που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τελικά τους Ρομά, οι οποίοι μένουν στο συγκεκριμένο καταυλισμό εδώ και 40 χρόνια. Έτσι την Τρίτη,κοινή συναινέσει των Ρομά, συμφωνήθηκε η αναστολή μεταφοράς στα Μέγαρα για έξι μήνες μέχρι ο δήμαρχος Χαλανδρίου να βρει έναν άλλο χώρο τον οποίο να αποδέχονται οι Ρομά για την εγκατάστασή τους. Αλλιώς ο οικισμός στα Μέγαρα που, σύμφωνα με ανακοινώσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης, «πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», φαντάζει ως η μόνη λύση για τις οικογένειες αυτές.

Πάντως για την κατασκευή του οικισμού στα Μέγαρα (εγκαταστάσεις αποχέτευσης, δεξαμενές για νερό κ.ά.) διατέθηκαν 60.000 ευρώ, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και δόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Από τους 70 οικίσκους που προβλέπεται να απαρτίζουν τον «νέο» καταυλισμό έχουν κατασκευαστεί μόνο 40.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στα 1ο και 2ο Νηπιαγωγεία, καθώς και στα 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικά Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός στη θέση Καντήλι στα Μέγαρα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και είναι στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης και έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες. Η πλησιέστερη διασταύρωση είναι στα 12 χιλιόμετρα και η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή είναι ένα μοναστήρι στα 3 χλμ. και κάποια σπίτια στα 8 χλμ. απόσταση. Ενώ όπως είναι φυσικό στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.

«Ο καταυλισμός στα Μέγαρα είναι κατά 95% έτοιμος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ελλείψεις. Είναι θέμα μίας εβδομάδας για να είναι ολοκληρωμένος ο καταυλισμός. Νερό υπάρχει θα τους πάμε και γεννήτριες» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αγγελάκας.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet