Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Χαλανδρίου και του δημοτικού διαμερίσματος Χουαντού της Κίνας
Κοινωνία

Μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Χαλανδρίου και του δημοτικού διαμερίσματος Χουαντού της Κίνας

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Κουανγκτσόου, με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης Σουν Ζιγιάνγκ βρέθηκαν το διήμερο 23 & 24 Φεβρουαρίου στο Χαλάνδρι, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πόλεων και την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στα έργα των αναπλάσεων του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Ελ Αλαμέιν, ενημερώθηκαν για το σύνολο του προγράμματος Cultural Hidrant και συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Χαλανδρίου και του δημοτικού διαμερίσματος Χουαντού (της Κουανγκτσόου).

Τους υψηλούς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος εξήρε τον σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο της Κίνας στον πολυπολικό κόσμο που αναδύεται. Τόνισε επίσης ότι στα 10 χρόνια που μετρά η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος», για την αναβίωση του αρχαίου δρόμου του μεταξιού, απέδειξε ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να ενισχύσουν τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση.

Με θερμά λόγια για το Χαλάνδρι και την υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, μίλησε ο δήμαρχος της Κουανγκτσόου Σουν Ζιγιάνγκ. Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της Κίνας να συμβάλει στη γεωπολιτική ισορροπία, την ανάπτυξη και την ειρήνη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κουανγκτσόου και το Χαλάνδρι μπορούν να αναζητήσουν και να επιτύχουν συνεργασία με αμοιβαίο όφελος.

Την ικανοποίησή της για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας εξέφρασε η γραμματέας του ΚΚΚ στο δημοτικό διαμέρισμα της Χουαντού, κ. Σινγκ Σιάνγκ, υποστηρίζοντας ότι οι τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν πεδία ανταλλαγής μεταξύ των δύο πόλεων.

Σε πιθανές συνέργειες αναφέρθηκαν, από την πλευρά του Δήμου Χαλανδρίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα ανακύκλωσης Γεράσιμος Λυμπεράτος και ο υπεύθυνος του προγράμματος Cultural Hidrant, Κώστας Γερολυμάτος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, επίσης, παραδόθηκε η επιταγή των 20.000 δολ., ποσό που αποτελεί το χρηματικό έπαθλο του Χαλανδρίου για το 1ο βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Αστικής Καινοτομίας της Κουανγκτσόου. Το Χαλάνδρι βραβεύτηκε επίσης με δύο θέσεις μεταπτυχιακών σπουδών στον βιομηχανικό σχεδιασμό, σε Πανεπιστήμιο της Κουανγκτσόου. Η βράβευση του Χαλανδρίου στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας αποτέλεσε και την αφετηρία της επαφής των δύο πόλεων.

Σημειώνεται ότι η Κουανγκτσόου (Καντόνα) είναι μια πόλη 19 εκατ. κατοίκων, είναι από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς βρίσκεται στην περιοχή του μεγάλου κόλπου στις εκβολές του ποταμού Περλ, όπου εδράζουν άλλες 3 μεγάλες πόλεις σχηματίζοντας το μεγαλύτερο αστικό σύμπλεγμα (70 περίπου εκατ.) στον κόσμο, δίπλα στο Χονγκ Κόνγκ. Πρόκειται για τη πιο διεθνοποιημένη πόλη της Κίνας, που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλους τους τομείς, και με τη συμβολή των 85 πανεπιστημίων της.

Το δημοτικό διαμέρισμα της Χουαντού, με την οποία υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας, είναι μια περιοχή 2 εκατ. κατοίκων, που φιλοξενεί το διεθνές αεροδρόμιο της Κουανγκτσόου, αλλά και ένα διευρυμένο δίκτυο σιδηροδρόμων όπως και πολλές διεθνούς φήμης (κινέζικες και μη) βιομηχανίες που την καθιστά κόμβο για ολόκληρη τη Νότια Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημάνθηκε αποτελεί κοινό στόχο και της πόλης του Χαλανδρίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet