Παρέμβαση Θ. Κουράση για θέματα Παιδείας στον Δήμο Χαλανδρίου
Κοινωνία

Παρέμβαση Θ. Κουράση για θέματα Παιδείας στον Δήμο Χαλανδρίου

Παρέμβαση για το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ της διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου κάνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, Θύμιος Κουράσης.

Μετά από την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Ένωσης και διοίκησης του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, απευθυνόμενος, με ανοιχτή επιστολή του, προς τους γονείς, σημειώνει:

Αγαπητοί γονείς,

Υπάρχει μια λαϊκή προτροπή βασισμένη σε μια παλιά ιστορία, σύμφωνα με την οποία αν βρεις στον δρόμο σου ένα γουδί και ξέρεις σε ποιον ανήκει, καλύτερα να μην του το επιστρέψεις αν δεν έχεις βρει και το γουδοχέρι γιατί είναι πιθανό να σε κατηγορήσει ότι εσύ είσαι που το έκλεψες.

Δυστυχώς, σε μια τέτοια συνθήκη μας παραπέμπουν οι αντιδράσεις σχετικά με την ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση του Δήμου και τη Διεύθυνση Παιδείας σχετικά με τα θέματα της παιδείας, με στόχο όχι μόνο την πληροφόρηση των προσκληθέντων για τις σχετικές ενέργειες του Δήμου, αλλά και τη συνδιαμόρφωση αποφάσεων για τις μελλοντικές μας δράσεις.

Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν οι επικεφαλής ή εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής και η Ένωση Γονέων. Παραβρέθηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο τέως αντιδήμαρχος Παιδείας, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θοδωρής Αλεξίου, και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Καλομοίρης και από την πλευρά των κοινωνικών φορέων της πόλης η Ένωση Γονέων και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν θα επιμείνουμε εδώ στην ελλιπή συμμετοχή στην εν λόγω συνάντηση μολονότι μας δημιούργησε αίσθημα απογοήτευσης για αυτή, με δεδομένο μάλιστα ότι η διεξαγωγή τέτοιων συναντήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά κυρίως είναι βασικό μέλημα της διοίκησης.

Εστιάζοντας σε εκείνους που τελικά συμμετείχαν, ο Δήμος Χαλανδρίου δέχτηκε κριτική από την Ένωση Γονέων για μια σειρά ζητήματα, κριτική η οποία μας φέρνει στο μυαλό εκείνο το γουδοχέρι στο οποίο αναφερθήκαμε. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, παρά την ουσιαστική πρόοδο της τελευταίας τριετίας. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης, ότι αυτή η πρόοδος έχει επιτευχθεί παρά τη μείωση των πόρων του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση και τη γενικότερη δημοσιονομική ασφυξία. Είναι όμως τουλάχιστον άδικο η αναμενόμενη και φυσική απαίτηση για κάλυψη των αναγκών να μετατρέπεται σε πλήρη αποσιώπηση, απαξίωση και διαστρέβλωση της μεγάλης τομής που έχει γίνει. Ακόμη περισσότερο αποπροσανατολιστικό είναι να υπάρχουν απαιτήσεις για θέματα όπως οι προσλήψεις προσωπικού και το χτίσιμο σχολείων, για τα οποία οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.

Έχει τη δυνατότητα επιμέρους τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές εγκαταστάσεις και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων για τις οποίες σε τυπικό επίπεδο εξαντλεί κάθε περιθώριο που της δίνει ο νόμος. Μιλώντας σε ουσιαστικό επίπεδο, η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Χαλανδρίου από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και με κάθε τρόπο ότι οι πόρτες τόσο της υπηρεσίας όσο και του αντιδημάρχου Παιδείας είναι πάντα ανοιχτές για όποιον/α ενδιαφερόμενο/η, σε θεσμικό ή προσωπικό επίπεδο επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις, τις ιδέες του και τα αιτήματά του σχετικά με παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών στις οποίες τα παιδιά μας μαθαίνουν γράμματα στην πόλη μας, μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων μας.

Είναι σαφές, όπως αποδεικνύεται και από την απουσία «ενδιαφερομένων» στη συνάντηση της Πέμπτης 8 Μαρτίου 2018, αλλά και από τα σημεία στα οποία εστιάζει την κριτική της η Ένωση Γονέων, ότι τελικά δεν έχουν γίνει κατανοητά ούτε τα όρια των δημοτικών αρμοδιοτήτων στα θέματα παιδείας, αλλά ούτε και η απερίφραστη πρόθεση της διοίκησης να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με όλους/ες όσους/ες νοιάζονται πραγματικά για αυτά, προκειμένου να μεριμνούμε από κοινού για κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης αυτών των ορίων. Φαίνεται μάλιστα ότι είτε δεν έχει γίνει αντιληπτή, είτε δεν έχει αξιολογηθεί η πρωτοτυπία και η σπουδαιότητα των δράσεων/παρεμβάσεων που έχουν γίνει έως σήμερα στα σχολειά της πόλης μας.

Απαντώντας πιο συγκεκριμένα στην Ένωση Γονέων αναφέρουμε ενδεικτικά με αριθμούς:

  • Έκτακτη χρηματοδότηση από το ταμείο του Δήμου στις σχολικές επιτροπές προβλέπεται στο ύψος των 400.000 ευρώ το 2018 έναντι μηδενικής το 2014. Το αντίστοιχο ποσό ήταν 395.000 ευρώ το 2017, ενώ περισσότερα από 400.000 ευρώ το 2015 και 2016.
  • Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, για το 2018 προβλέπεται έργο συντήρησης σχολικών κτηρίων ύψους 1.200.000 ευρώ σε συνέχεια έργων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια.
  • Αποπεράτωση πλήρους ανακατασκευής αθλητικών γηπέδων σε 11 δημοτικά σχολεία, ενώ είναι προγραμματισμένες οι εργασίες και για τα υπόλοιπα.
  • Ολοκλήρωση ελαιοχρωματισμού (ύστερα από 20 χρόνια) στο εξωτερικό δύο σχολείων και συνέχιση με άλλα.
  • Δωρεάν κάλυψη των ξενόγλωσσων βιβλίων και για όλους/εςτους/τις μαθητές/ριες.
  • Διοργάνωση από τον Δήμο δωρεάν θεατρικών παραστάσεων για μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς, μέσα στα σχολεία (σε όλα τα δημόσια σχολεία, όλων των βαθμίδων) στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος, για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος.
  • Θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Παραμυθιού με συμμετοχή της σχολικής κοινότητας. Φέτος ο δεύτερος χρόνος.
  • Διεξαγωγή καλοκαιρινών προγραμμάτων σε σχολεία και αθλητική κατασκήνωση με πρωτοφανείς ευνοϊκούς όρους σε σχέση με όσα γίνονται σε γειτονικούς δήμους.
  • Δωρεάν παραχώρηση περισσότερων από 50 φωτοτυπικών και άλλων μηχανημάτων γραφείου στα σχολεία, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που εκτελείται αυτές τις μέρες.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν επιδιώκουμε να διαφημίσουμε το έργο μας. Ζητούμενό μας είναι να βρούμε εκείνο το σημείο συνάντησης από το οποίο θα είμαστε πιο κοντά σε όσα απασχολούν τη σχολική κοινότητα της πόλης μας, διατηρώντας παραδεχόμενοι με κατανόηση και σεβασμό τις όποιες μεταξύ μας ιδεολογικές αποστάσεις. Αυτό επεδίωκε και η συνάντηση της Πέμπτης 8/3/18. Φαίνεται όμως πως αντί να έρθουμε όλοι μαζί να δούμε τι λογής είναι αυτό το γουδί που έχουμε έως σήμερα και να συζητήσουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε ώστε να το παραδώσουμε καλύτερο εκεί που ανήκει, στα παιδιά μας, βρεθήκαμε υπόλογοι για το ότι δεν έχουμε το γουδοχέρι. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε τη συνεργασία σας ώστε να διεκδικήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το γουδοχέρι. Στο μεταξύ δεν θα σταματήσουμε να το αναζητούμε μόνοι μας…

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας

Θύμιος Κουράσης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet