Συνεχίζονται τα σεμινάρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού Χαλανδρίου
Κοινωνία

Συνεχίζονται τα σεμινάρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού Χαλανδρίου

Συνεχίζονται τα σεμινάρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού «Χαρά και γνώση της τοπικής ιστορίας μέσα από τα δικά μας παραμύθια» που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, τη Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του σεμιναρίου για όλους «Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια μαζί με τα παιδιά / Μαθαίνοντας την τοπική ιστορία μέσα από το παιχνίδι και τον μύθο» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

  • Παρουσίαση και συζήτηση των παραμυθιών που δημιούργησαν οι εκπαιδευόμενοι.
  • Παρουσίαση του Προγράμματος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης «Περπατάω με την τάξη μου στην Πλάκα».
  • Συζήτηση για την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος και για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα παραμύθι μέσα από τη γνώση της τοπικής ιστορίας.
  • Συζήτηση για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί περίπατοι στην Πλάκα στο βιβλίο «Ο Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές».
  • Οι εκπαιδευόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν παραμύθια για τις τέσσερις γειτονιές της πόλης που θα φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ: παραμύθια της Μικρασίας (Συνοικισμός), παραμύθια της φύσης (Πολύδροσο), παραμύθια των αμπελιών (Κάτω Χαλάνδρι), παραμύθια των νερών (πλατεία Χαλανδρίου).

Στη συνέχεια τα παρουσίασαν με πραγματικά ευρηματικό τρόπο και έγινε απολύτως κατανοητό το πώς μπορεί η γνώση να συνδυάζεται με τη διασκέδαση. Έτσι μάθαμε… πώς ακριβώς παντρεύτηκε ο Ευριπίδης, τι συνέβη στον Συνοικισμό όταν μια Μικρασιάτισσα έπλενε τα ρούχα, τις περιπέτειες του Λωλο- Στεφανή, αλλά και του γίγαντα που έκλεψε τους χωρικούς στο Κάτω Χαλάνδρι.

Στην επόμενη συνάντηση, ενώ η έρευνα για την τοπική ιστορία συνεχίζεται, το σεμινάριο θα φιλοξενήσει την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου, που θα παρουσιάσει τη δουλειά που έχει γίνει στην περιοχή και θα αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας με στόχο την καλύτερη δυνατή προσέγγιση της ιστορίας του Χαλανδρίου.

Αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου (4.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ.) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα – στάση Μετρό Ακρόπολη) πραγματοποιείται και το σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων που έχουν κληθεί να μετέχουν με δράσεις τους στο Φεστιβάλ (1ο, 3ο, 4ο & 9ο Δημοτικό Χαλανδρίου) -ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων ενδιαφερομένων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο είτε τηλεφωνικά καλώντας στον αριθμό τηλεφώνου 210 6820464 είτε ηλεκτρονικά στο [email protected] σημειώνοντας «Φεστιβάλ Παραμυθιού: σεμινάριο για εκπαιδευτικούς».

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με τις εξής δράσεις:

Εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου
Με τη στήριξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων θα υλοποιηθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών και στόχο τη δημιουργία παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «βραδιές παραμυθιού» που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη
Ως επιστέγασμα των δράσεων στα σχολεία και της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία παραμυθιών εμπνευσμένων από την τοπική ιστορία θα παρουσιαστεί η δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ το κοινό θα απολαύσει μέσα από την αφήγηση γνωστών παραμυθάδων τα θεματικά παραμύθια που δημιουργήθηκαν στα σχολεία της κάθε γειτονιάς. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός.
  • Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς.
  • Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι.
  • Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – πλατεία Χαλανδρίου.

Ώρα έναρξης 6:00 μ.μ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet