Την καταγραφή των Ρομά θα επιχειρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου
Κοινωνία

Την καταγραφή των Ρομά θα επιχειρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου

Το θέμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι (περιοχή Νομισματοκοπείου) απασχόλησε για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου 2014. Το υπό συζήτηση 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης περί συγκρότησης επιτροπής για την απογραφή του πληθυσμού των Ρομά, την καταγραφή των αναγκών τους και τη χάραξη στρατηγικής για την κοινωνική ένταξή τους έδωσε «τροφή» για νέες τοποθετήσεις και κατάθεση νέων προβληματισμών.

«Τελευταία ιστορική ευκαιρία για τους Ρομά της πόλης»

Κωνσταντίνος ΓερολυμάτοςΤην εισήγηση από πλευράς διοίκησης έκανε ο αντιδήμαρχος Κωνταντίνος Γερολυμάτος, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι «μετά το “ναυάγιο” των προτάσεων Αγγελάκα, θα πρέπει να μπει το θέμα στην πραγματική του βάση». Αφού χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα ενέργειες επίλυσης του προβλήματος ως ατελέσφορες και έξω από κάθε ευρωπαϊκό πλαίσιο, είπε ότι τόσο από τους φορείς του εσωτερικού όσο και από πλευράς Ευρώπης (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ) τονίστηκε η ανάγκη να λυθεί το θέμα μέσω της ένταξης των Ρομά στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της πόλης.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως τόνισε ο κ. Κ. Γερολυμάτος, είναι απαραίτητο ως πρώτο βήμα η λεπτομερής καταγραφή του πληθυσμού τους (π.χ. ενήλικες, ανήλικοι, σε παραγωγική διαδικασία κ.λπ.), την οποία και θα επιχειρήσει ο Δήμος μέσω των παραπάνω φορέων, αλλά και ανθρώπων των ίδιων των Ρομά, τους οποίους αναγνωρίζουν και εμπιστεύοντα. Κι αυτό, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «εμείς ως επιτροπή δεν νομιμοποιούμαστε να κάνουμε αυτή την απογραφή, αλλά και δεν θα την επιτυγχάναμε χωρίς τη συνεργασία των ίδιων των Ρομά». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι και οι ίδιοι οι Ρομά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απογραφή αυτή είναι και για τους ίδιους η «τελευταία ιστορική ευκαιρία που έχουν για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημά τους».

Ο αντιδήμαρχος είπε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να «δώσει τέλος στην τριπλή ομηρία, των ιδιοκτητών, των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των Ρομά».

Ναι μεν, αλλά από τη μειοψηφία

Γιάννης ΛαδόπουλοςΑπό την πλευρά της μειοψηφίας, ο επικεφαλής του συνδυασμού Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι, θεώρησε σωστή της συγκρότηση της επιτροπής, «η οποία μάλιστα άργησε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιάννης Λαδόπουλος, ωστόσο, αναρωτήθηκε γιατί να μην συμμετέχουν και εκπρόσωποι της μειοψηφίας στη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ έθιξε και το θέμα των περίπου 45 οικογενειών Ρομά που είχαν λάβει στο παρελθόν δάνεια για να φύγουν από τον καταυλισμό.

Κωνσταντίνος ΑγγελήςΑπό την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αγγελής δήλωσε ότι η παράταξή του κινείται στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή στην ανάγκη καταγραφής των Ρομά. Την ίδια στιγμή, πάντως, συνέστησε προσοχή στην επιχειρούμενη καταγραφή, καθώς οι πληθυσμοί των Ρομά μετακινούνται συχνά κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος εκτιμήσεις. Τέλος, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του συνδυασμού Χαλάνδρι σε Δράση θα βοηθήσουν τη διοίκηση στην απογραφή που θα επιχειρήσει.

Νίκος ΠανταζήςΟ κ. Νίκος Πανταζής, από την παράταξη Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι, αν και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη σύσταση της επιτροπής, αναρωτήθηκε πώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είχε κάνει απογραφή, αφού ήταν έτοιμη να μεταφέρει τον καταυλισμό από το Χαλάνδρι (σ.σ. ο κ. Κ. Γερολυμάτος εξήγησε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε καταγράψει μόνο τους παράνομους οικισμούς).

Επίσης, ο κ. Ν. Πανταζής υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία καταγραφής των οικογενειών των Ρομά που έλαβαν δάνεια, αν και, όπως παραδέχθηκε, ούτε ο ίδιος τα έχει δει κάπου.

Μύρων ΑνδριανάκηςΑπό την ίδια παράταξη, ο κ. Μύρων Ανδριανάκης ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν την επιτροπή, λέγοντας ότι είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτυπώνει το πρώτο βήμα της δημοτικής αρχής στην επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, έθεσε και ο ίδιος τον προβληματισμό εάν το έργο της απογραφής θα πρέπει να το κάνουν υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι οι αιρετοί.

Δύο αρνήσεις και μία «λευκή» ψήφος

Γιώργος ΘωμάςΟ κ. Γιώργος Θωμάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας, επεσήμανε ότι, για άλλη μια φορά, μπαίνει το θέμα της πολιτικής του Δήμου απέναντι στους Ρομά, το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί ανοιχτά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της απογραφής είναι αντικείμενο των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και όχι των αιρετών.

Ο κ. Γ. Θωμάς επέμεινε στο να αναζητηθούν τα στοιχεία των Ρομά που είχαν λάβει δάνεια στο παρελθόν και, δήλωσε, ότι τα στοιχεία απογραφής θα έπρεπε να αναζητηθούν μέσω του δημοτολογίου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την εισήγηση.

Να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που υπάρχουν στο δημοτολόγιο σχετικά με τους Ρομά ζήτησε και ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, για να λάβει την απάντηση του κ. Κ. Γερολυμάτου ότι η τελευταία απογραφή Ρομά εμφανίζεται το 1997.

Άγγελος ΝταβίαςΟ κ. Άγγελος Νταβίας εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για την όλη διαδικασία, η οποία επιτείνεται -όπως τόνισε- από την τακτική της διοίκησης να μην δώσει τη σχετική εισήγηση έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους για να ενημερωθούν σχετικώς, αλλά και από το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί, αλλά δεν έφερε το συνολικό θέμα των Ρομά στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση. Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι ο Δήμος, για πολλοστή φορά, επαναλαμβάνει το λάθος να εμπλέκεται περισσότερο απ΄ ό,τι του αναλογεί στην υπόθεση των Ρομά, ενώ προέβλεψε ότι κατά την απογραφή θα δηλωθούν στο Χαλάνδρι «οι μισοί Ρομά της Αττικής». Στο σημείο αυτό, παρενέβη ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος λέγοντας ότι η διοίκηση επιχειρεί μία συστηματική απογραφή του πληθυσμού των Ρομά και κάποιοι αναφέρονται «σε τερατολογίες που δεν υφίστανται».

Πέτρος ΑναστασιάδηςΕκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Πέτρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η παράταξή του έθετε διαχρονικά την ανάγκη καταγραφής του πληθυσμού των Ρομά, αλλά επικαλούμενος την έλλειψη εισήγησης, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στη χάραξη στρατηγικής σχετικά με τους Ρομά, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «λευκό». Πάντως, έσπευσε να τονίσει ότι η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί στην κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Τελικώς, το θέμα συγκρότησης της επιτροπής απογραφής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τους Γ. Θωμά και Άγγ. Νταβία να ψηφίζουν αρνητικά και τον Π. Αναστασιάδη να ψηφίζει «λευκό».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet