Χαλάνδρι: Εργαζόμενοι – θύματα εργασιακών νόμων, δικαστικών αποφάσεων και παλιών… αμαρτιών
Κοινωνία

Χαλάνδρι: Εργαζόμενοι – θύματα εργασιακών νόμων, δικαστικών αποφάσεων και παλιών… αμαρτιών

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, αφού ένα εργασιακό θέμα που συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης, ανέδειξε τα θεσμικά αδιέξοδα που ίσχυαν, αλλά και παραμένουν, σε ό,τι αφορά την απασχόληση των εργαζομένων στους δήμους.

Το ζήτημα αφορά 12 εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνταν το 2005 στον Δήμο, έληξαν οι συμβάσεις τους, κλήθηκαν εν συνεχεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις που κρίθηκαν ως μη νόμιμες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, προσέφυγαν δικαστικώς, δικαιώθηκαν πρωτόδικα και στο Εφετείο, έλαβαν τις αμοιβές τους το 2018, αλλά τελικώς -με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου- κρίθηκε ότι κακώς έλαβαν τα χρήματά τους και τώρα θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

«Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι»

Στέλλα Λίτινα

Από πλευράς του Σωματείου Εργαζομένων η κ. Στέλλα Λίτινα θεώρησε ότι η όλη κατάσταση δημιουργήθηκε από τους κακούς χειρισμούς όλων των διοικήσεων και οι μόνο που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το μόνο που προσπάθησαν ήταν να διασφαλίσουν την εργασία τους. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η νυν δημοτική αρχή δεν ήταν υποχρεωμένη να προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης.

Δημήτρης Βερβεσός

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνήγορος των εργαζομένων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με άκυρη σύμβαση, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και την αντίθεσή του στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ο ίδιος πρότεινε να αναζητηθεί μια πολιτική λύση, με κάποια νομική φόρμουλα, ώστε οι εργαζόμενοι ούτε τα χρήματα να επιστρέψουν, ούτε να χαθούν και τα ένσημά τους.

Οικονομικές υπηρεσίες: Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τις δικαστικές αποφάσεις

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών Ειρήνη Νταβία ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να την εκτελέσουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση διαπράττουν σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.  

Με τη φράση «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο δήμαρχος, κάνοντας σύντομη αναδρομή στο πώς δημιουργήθηκε το αδιέξοδο, φέρνοντας παραδείγματα για τις περιπτώσεις που, όπως είπε, η νυν διοίκηση «μπήκε μπροστά» σε θέματα εργαζομένων, αλλά ταυτοχρόνως υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση είναι μονόδρομος οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν τα χρήματα. Μάλιστα, ο κ. Σίμος Ρούσσος διευκρίνισε ότι είναι πάγια στάση της παρούσας διοίκησης να υποστηρίζει τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε θέμα αφορά τη μόνιμη και σταθερή εργασία, όχι όμως και τις μισθολογικές διεκδικήσεις με ένδικα μέσα, καθώς «διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και δεν μπορούμε να το σκορπάμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό που από πλευράς Δήμου μπορεί να γίνει, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να βρεθεί κάθε δυνατός τρόπος ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν.

Από πλευράς αντιπολίτευσης διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει περαιτέρω νομική διερεύνηση του θέματος, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι που θα μπορούσαν να απαλλάξουν τους εργαζόμενους από την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων, στην οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι διαθέτουν νομικές γνώσεις.

Λ. Καρατζά: Να κόψουμε τον σβέρκο μας να βρεθεί λύση

Λούλα Καρατζά

Λίγο πιο έντονη ήταν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λούλα Καρατζά, η οποία αν και κράτησε χαμηλούς τόνους, μίλησε για «εκμετάλλευση των εργαζομένων» από την εκάστοτε δημοτική αρχή, μέσω των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων, οι οποίες -όπως υποστήριξε- συνεχίζονται μέχρι σήμερα, «γιατί προφανώς κάποιους εξυπηρετούν», όπως τόνισε. Την ίδια στιγμή είπε ότι οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής της θα ψηφίσουν οποιαδήποτε απόφαση, «ακόμη και στα όρια της νομιμότητας», προκειμένου να μην υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν, ακόμη κι αν χρειαστεί να μπουν σε… περιπέτειες. Επίσης, πρότεινε στον δήμαρχο να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους με νομικές γνώσεις, ώστε «να κόψουμε τον σβέρκο μας να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που πρόσφεραν τη δουλειά τους και πληρώθηκαν γι’ αυτό».

Σ. Ρούσσος: Δεν άκουσα από πουθενά πώς παρακάμπτεται μια απόφαση του Αρείου Πάγου

Σίμος Ρούσσος

Ο δήμαρχος, παρεμβαίνοντας εκ νέου στη συζήτηση, εξέφρασε τη δυσφορία του για την «εργατική πλειοδοσία» που εκφράστηκε από κάποιες πλευρές, λέγοντας ότι εάν υπήρχαν κάποιοι που θα ήθελαν να λύσουν το συγκεκριμένο θέμα, θα το είχαν κάνει όλα τα προηγούμενα 18 χρόνια, βεβαιώνοντας τις εργασίες που είχαν γίνει και αναλαμβάνοντας εκείνοι τις ευθύνες απέναντι στα αρμόδια όργανα. Υποστήριξε δε ότι από τη συζήτηση που προηγήθηκε δεν διαπίστωσε να έχει προταθεί συγκεκριμένη πρόταση που να εξηγεί πώς μπορεί να παρακαμφθεί η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, περνώντας στην… αντεπίθεση, πρότεινε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσει στο γραφείο του κ. Βερβεσού τη έκδοση νέας γνωμοδότησης που -με ασφάλεια- να δείχνει τον δρόμο παράκαμψης της παραπάνω απόφασης.

Πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, ο οποίος θεώρησε ότι ο δήμαρχος λειτουργεί με συνδικαλιστική νοοτροπία, «πετώντας το μπαλάκι» πάνω του. Όπως είπε ο κ. Βερβεσός δεν  είχε εκ των προτέρων έτοιμη κάποια λύση, καθώς δεν γνώριζε ποιες θα ήταν οι προθέσεις του κ. Ρούσσου, αλλά αν όντως ο δεύτερος έχει διάθεση να βρεθεί κάποια λύση, ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον νομικό του Δήμου.

Αυτό που απέμεινε από την πολύωρη συζήτηση είναι ότι από πλευράς Δήμου θα… παιχτούν όσες καθυστερήσεις είναι εφικτό ώστε να αργήσει η ώρα της… λυπητερής για τους εργαζόμενους. Στο ενδιάμεσο, μάλλον, θα μεσολαβήσουν κάποιες νέες συναντήσεις και διεργασίες για την εξεύρεση κάποιας άλλης νομικής λύσης, για την οποία ωστόσο οι ελπίδες είναι ελάχιστες, αφού οι τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου λαμβάνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των αναγκών κάποιων εργαζομένων, όπως αυτών που έλαβαν τον λόγο στη συγκεκριμένη συζήτηση, βαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet