Τεχνικό Πρόγραμμα της… ανάγκης και όχι του αύριο του Χαλανδρίου
Πολιτική

Τεχνικό Πρόγραμμα της… ανάγκης και όχι του αύριο του Χαλανδρίου

Πολύωρη ήταν η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 του Δήμου Χαλανδρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015. Μία συζήτηση που σημαδεύτηκε από την κόντρα μειοψηφίας (και ιδιαίτερα της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λούλας Καρατζά) και της διοίκησης για το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε η πρώτη, η δημοτική Αρχή του δημάρχου Σίμου Ρούσσου δεν παρουσίασε μία συνολική πρόταση για τα έργα της πόλης, «προτιμώντας να τα φέρνει αποσπασματικά, όποτε αυτή θέλει».

«Αντιμετωπίζουμε τα τρέχοντα, δεν δίνουμε συνολικό στίγμα»
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος
Κωνσταντίνος Γερολυμάτος

Η παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος (Τ/Π) έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας, με τη βοήθεια σχετικών διαφανειών. Όπως ξεκαθάρισε από την αρχή ο κ. Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, το παρουσιαζόμενο Τ/Π αποτελεί τμήμα μόνο των τεχνικών αναγκών του Χαλανδρίου, με βάση τα όσα ορίζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει όλα όσα θα πρέπει η δημοτική Αρχή να διαχειριστεί σε επίπεδο πόλης. Πρόσθεσε δε, ότι η «πραγματική εικόνα» θα φανεί στην 1η αναμόρφωση του Τ/Π.

Στα βασικά σημεία της παρουσιάσεως, μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά:

  • Στο ποσοστό 40% του προϋπολογισμού του Τ/Π που θα κατευθυνθεί σε απαλλοτριώσεις και αγορές χώρων (π.χ. αγορά κτηρίου Νόμπελ, αγορά οικοπέδου για δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αγορά οικοπέδου για δημιουργία σημείου ανακύκλωσης κ.ά.).
  • Στο πρόβλημα που θα προκύψει με την αυτεπιστασία, αφού η λήξη των «5μήνων» την «αποψιλώνει».
  • Στα 9 εκατ. ευρώ που αναμένονται να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για έργα στην πόλη (ανάπλαση Ρεματιάς, ανάπλαση θεάτρου, πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, πλην περιοχής Πολυδρόσου, δημιουργία πλατειών κ.λπ.).

Από εκεί και πέρα, ο κ. Κων. Γερολυμάτος επεσήμανε ότι το έργο που έχει να επιτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία «είναι τεράστιο», ότι στην παρούσα φάση αντιμετωπίζονται άμεσες ανάγκες της Υπηρεσίας (π.χ. τεχνικός εξοπλισμός, ενίσχυση αυτεπιστασίας κ.λπ.) και δεν δίνεται το «συνολικό στίγμα» των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται για την πόλη (π.χ. το θέμα του καταυλισμού των Ρομά).

Επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο Τ/Π υλοποιήθηκε σε σημαντικό τμήμα του, αναφέρθηκε στις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τεχνική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα γίνουν όλα, αλλά καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό».

«Δεν υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της πόλης»
Γιώργος Κουράσης
Γιώργος Κουράσης

Στις επενδύσεις που δεν υλοποιήθηκαν και επανεγγράφονται στο Τ/Π έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Κουράσης, πριν ασκήσει κριτική στη διοίκηση για την υιοθέτηση της λογικής «εμείς είμαστε τώρα η διοίκηση κι έτσι βλέπουμε τα πράγματα» (σ.σ. είχε προηγηθεί σχετική κόντρα της κας Λ. Καρατζά και του κ. Σ. Ρούσσου).

Όπως σημείωσε ο κ. Γ. Κουράσης, η μειοψηφία έχει επιδείξει «ώριμη και καλή διάθεση» για να λυθούν τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται και η συναίνεση από πλευράς διοίκησης. Επίσης, σημείωσε την έλλειψη επιχειρησιακού προγράμματος για τον Δήμο, ώστε να διαφανεί ο προγραμματισμός σε βάθος «πενταετίας, ακόμη και δεκαετίας» στη βάση «σοβαρών και εξειδικευμένων πλάνων».

Ο τέως δήμαρχος έκανε αναφορά στις κανονιστικές διατάξεις που έφερε η διοίκηση, τις οποίες και χαρακτήρισε «πρόχειρες», στον μη ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αστική ανάπλαση του κέντρου της πόλης και στην «αποσπασματικότητα» των προτάσεων της διοίκησης σε πολλούς τομείς (π.χ. τομέας καθαριότητας).

Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «άφησε τον Δήμο απέξω από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας», κάνοντας αναφορά στα μόλις 15.000 ευρώ που προβλέπονταν στον φετινό σχετικό προϋπολογισμό, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση απεμπολεί δικαιώματα της πόλης, «ακόμη και έτοιμες χρηματοδοτήσεις», ενώ προσπαθεί να «φέρει από την πίσω πόρτα τις ιδιωτικοποιήσεις στον Δήμο», μέσω των εξωτερικών αναθέσεων που υιοθετεί.

Ο κ. Γ. Κουράσης κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης για «να διευκολύνει την κυβέρνηση», σε αντίθεση με τη δική του διοίκηση, «που δεν δίσταζε να κλείσει ακόμη και τον Δήμο, όταν χρειάστηκε».

Τέλος, χρέωσε στη διοίκηση ότι έχει «στερήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από κάθε ενημέρωση σχετικά με το πού και πώς θέλει να οδηγήσει τον Δήμο», προσθέτοντας ότι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα απαιτεί συναίνεση και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου για να έχει… τύχη. Δήλωσε δε, ότι για τους παραπάνω λόγους, η παράταξή του θα καταψηφίσει το εισηγούμενο Τ/Π της διοίκησης.

«Τα Τεχνικά Προγράμματα δεν αποτυπώνουν τις ανάγκες του Δήμου»
Μύρων Ανδριανάκης
Μύρων Ανδριανάκης

Εκ μέρους της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι, ο κ. Μύρων Ανδριανάκης υποστήριξε ότι η συζήτηση και η συναίνεση είναι «και προς όφελος της διοίκησης», ανεξάρτητα με το τι η ίδια θα αποφασίσει στο τέλος.

Αφού προείπε ότι η παράταξη στην οποία ανήκει θα ψηφίσει το Τ/Π, εστίασε σε πέντε τομείς για τους οποίους, κατά την άποψή του, πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη θέση της διοίκησης (πάγιες εγκαταστάσεις, υποδομές, ΕΣΠΑ, έργα από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων και καθημερινότητα).

Όπως είπε, οι ανάγκες του Δήμου ουδέποτε αποτυπώθηκαν ούτε στο 1/10 των Τεχνικών Προγραμμάτων, διαχρονικά, καθώς οι αποκλίσεις ήταν πάντοτε μεγάλες.

Τέλος, συμβούλεψε τη διοίκηση να μην δίνει «τόσο μεγάλο βάρος» στις μελέτες, καθώς είναι μεν προϋπόθεση για τα έργα, «αλλά όχι το παν».

«Αφήστε την τακτική των μελετών στο όριο της απευθείας ανάθεσης»
Γιώργος Θωμάς
Γιώργος Θωμάς

Αν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διοίκηση άλλαξε άποψη σχετικά με τις μελέτες για τον χώρο στάθμευσης και για το νέο δημαρχείο στην κεντρική πλατεία (θέμα με το οποίο είχε διαφωνήσει κατά τη συζήτηση το περσινού Τ/Π), ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας δήλωσε αντίθετος με την εγκατάλειψη της ιδέας να αναζητηθεί χώρος για να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου.

Επίσης, ο κ. Γιώργος Θωμάς τόνισε προς τη διοίκηση «να μη διανοηθεί» να «πειράξει» τις χρήσεις (αμιγής κατοικία) στην περιοχή της Τούφας, για να αξιοποιήσει το κτήριο Νόμπελ, ενώ για την αγορά οικοπέδων για την ανακύκλωση και τον σταθμό μεταφόρτωσης ζήτησε να προηγηθεί δημόσια πρόταση, αλλά και να αξιοποιηθεί η δυνατότητα του τοπικού δημοψηφίσματος, προκειμένου να επιλεγούν οι καταλληλότερες περιοχές.

Από την άλλη έκρινε αρνητικά την πολιτική της διοίκησης να προχωρά σε «μελετούλες – μελετούλες στο όριο της απευθείας ανάθεσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να εγκαταλειφθεί η συγκεκριμένη πολιτική, η οποία «παγίως δικαιολογείται με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων».

Ο κ. Γ. Θωμάς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το Τ/Π λόγω της «αποσπασματικότητάς» του και της έλλειψης συγκροτημένου σχεδίου.

«Πότε θα εξηγήσετε στο Σώμα ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την πόλη;»
Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση στη δημοτική Αρχή, η οποία, όπως είπε, ακολουθεί την τακτική «να φέρνει τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο όποτε αυτή θέλει» και συμπλήρωσε: «Δεν μας κάνετε χάρη να λέμε τη γνώμη μας στο Σώμα, έχουμε ψηφιστεί από τους Χαλανδραίους».

Η κα Λούλα Καρατζά ζήτησε επιτακτικά από τη διοίκηση να παρουσιάσει τις προτεραιότητές της για την πόλη, συμπληρώνοντας ότι για την παράταξή της αυτές θα πρέπει να αφορούν στην ασφάλεια των δημοτικών κτηρίων και κυρίως των σχολείων (θεώρησε ελάχιστο το προϋπολογιζόμενο ποσό των 5.000 ευρώ για ελέγχους στατικότητας). Επίσης, κάλεσε τη διοίκηση «να αφήσει επιτέλους το κέντρο να περιμένει, καθώς την ίδια ώρα πνίγεται το Πολύδροσο από έλλειψη υποδομών», ενώ είπε ότι το Τ/Π στερείται φιλοσοφίας και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής για το τι θέλει να κάνει στην πόλη.

Έκλεισε δε την παρέμβασή της λέγοντας ότι η διοίκηση οφείλει να φέρει στο Σώμα το πλήρες σχέδιό της για το Χαλάνδρι, να το συζητήσει με τις παρατάξεις και να ακούσει τη γνώμη τους και από εκεί και πέρα να αποφασίσει εκείνη την πολιτική της. «Αυτό δεν είναι αριστερό, είναι κοινή λογική, κύριοι» κατέληξε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

«Ζητάτε την ψήφο μας για να κάνετε μετά ό,τι εσείς θέλετε»
Άγγελος Νταβίας
Άγγελος Νταβίας

Λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό πριν από αυτή του Τεχνικού Προγράμματος, ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία είπε ότι «στην αστική Δημοκρατία ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να καθορίζει τις τύχες της πόλης». «Όλα έχουν να κάνουν με το τι πόλη θες, για να καταλήξεις στα έργα που χρειάζονται» ανέφερε ο κ. Άγγελος Νταβίας, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι επιδιώκει να αποσπάσει την ψήφο των συμβούλων «για να κάνει στη συνέχεια ό,τι θέλει εκείνη».

Επανέλαβε ότι ο διαχωρισμός της συζήτησης Τ/Π  και Προϋπολογισμού και μάλιστα με το να προηγείται η πρώτη, υποδηλώνει προσπάθεια «σαλαμοποίησης» των θεμάτων, που μετατρέπει τη διαδικασία σε «απλή συζήτηση χαζοκωδικών», ενώ επέκρινε τη διοίκηση για «σαφή πολιτική μετατόπισή της».

«Βάζουμε τέλος στις αυθαιρεσίες του παρελθόντος»

Από πλευράς διοίκησης, μια πρώτη απάντηση στις επικρίσεις της μειοψηφίας έδωσε αρχικά ο κ. Κων. Γερολυμάτος, ο οποίος δήλωσε ότι σχέδιο υπάρχει και στην παρούσα φάση εξυπηρετεί τη διάσωση του τεχνικού εξοπλισμού της πόλης, την ασφάλεια των κλειστών χώρων και τις αδειοδοτήσεις. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε την πόλη και να την κάνουμε προσβάσιμη σε όλους» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος, για να προσθέσει ότι η διοίκηση έχει διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων, η οποία μάλλον δεν συμφωνεί με όσους «είχαν συνηθίσει σε φαραωνικά έργα».

Ο κ. Κων. Γερολυμάτος έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερο παραλήρημα» που έφερε τη χώρα και τον Δήμο στη σημερινή κατάσταση, λέγοντας ότι «κάποιοι θα περιμένουν πολύ για να αποδείξουν ότι είμαστε ίδιοι με τους άλλους».

Τέλος, σημείωσε ότι η διοίκηση ενημερώνει τον κόσμο στις συνοικιακές συνελεύσεις που πραγματοποιεί και τον έχει «σύμμαχό» της.

Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Για «άδικη κριτική» την οποία αν και προσπαθεί να διαχειριστεί εντούτοις κάποιες φορές τον «στενοχωρεί» και τον «θυμώνει» έκανε λόγο ο δήμαρχος στην παρέμβασή του, προσθέτοντας ότι κατανοεί τον εκνευρισμό όσων «έμαθαν να ηγεμονεύουν στην πόλη, συνηθίζοντας να παραχωρούν τις άδειες δημόσιων χώρων σε “φίλους” και “γνωστούς”», κάνοντας λόγο για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που αφαιρέθηκαν, αλλά και για την επιχείρηση πάρκινγκ στο κέντρο, για την οποία όπως αποκάλυψε «ο Δήμος χρεωνόταν το ρεύμα και το νερό για τη λειτουργία της».

Όπως είπε ο κ. Σίμος Ρούσσος, η διοίκησή του προχωρά πλέον σε ανοιχτές διαδικασίες για τις παραχωρήσεις των δημόσιων χώρων, ενώ την ίδια στιγμή «παλεύει να νομιμοποιήσει» σειρά αυθαιρεσιών που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις (σ.σ.: έκανε αναφορά στο κολυμβητήριο, στο οίκημα της Σπιτικής Κουζίνας και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής). Τέλος, μίλησε για σημαντικά ποσά ανείσπρακτων προστίμων, τα οποία πλέον προσπαθεί να μαζέψει η νέα διοίκηση.

«Όλα αυτά τελείωσαν» είπε με έμφαση ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «βήμα βήμα, θα μπει τάξη σε όλα τα μέτωπα κι αυτό δεν συνιστά έλλειψη σχεδιασμού». Αναφέρθηκε, ακόμη, στο γεγονός πως ό,τι είχε προγραμματισθεί στο περσινό Τ/Π είτε υλοποιήθηκε, είτε ολοκληρώνεται άμεσα, επιμένοντας ότι η διοίκησή του δεν προτίθεται να ανοίξει όλα τα θέματα μαζί, «όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι», αλλά να προχωρά σταδιακά, «μέχρι εκεί που φθάνουν οι δυνατότητές της».

Αν και παραδέχθηκε ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, συμπλήρωσε ότι αυτό «δεν θα άλλαζε κάτι ουσιαστικό στις προτεραιότητές μας», οι οποίες είναι «βιώσιμες και ρεαλιστικές». «Τι να τις κάνουμε τις αναπλάσεις, όταν δεν έχουμε δεύτερο οικοδόμο για τις αυτεπιστασίες;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, για να καταλήξει: «Τις μεταλλάξεις να τις ξεχάσετε με εμάς. Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να συμβούν. Το πολύ πολύ, εάν βαρεθούμε να πολεμάμε και διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε στη χώρα ούτε στον Δήμο, να σας πούμε “άντε γεια”».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet