Αφιέρωμα στον Κωστή Παπαγιώργη με τραγούδια «Σιαμαία & Ετεροθαλή»
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στον Κωστή Παπαγιώργη με τραγούδια «Σιαμαία & Ετεροθαλή»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2015 του Δήμου Χαλανδρίου, διοργανώνεται συναυλία στη μνήμη του δοκιμιογράφου, αρθρογράφου και μεταφραστή φιλοσοφικών έργων, Κωστή Παπαγιώργη την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, στις 20:30, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.

ΑφίσαΣτη συναυλία με τίτλο «Σιαμαία και Ετεροθαλή» συμμετέχουν, από καρδιάς, οι φίλοι του Κωστή, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ξυδάκης και Άγγελος Παπαδημητρίου.

Γιος δημοδιδάσκαλου ο Κωστής Παπαγιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώριο Υπάτης. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Παραλία Κύμης, όπου υπηρετούσε δάσκαλος ο πατέρας του σε μονοθέσιο σχολείο. Από το 1959 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Χαλάνδρι.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Χαλανδρίου και εν συνεχεία φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1968 ως το 1975 έζησε στο Παρίσι όπου παρακολούθησε μαθήματα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Βανσέν με καθηγητές του Ντελέζ, Λιοτάρ, Σατελέ.

Μετά το 1976 επιστρέφει οριστικά στην Αθήνα και επιδίδεται στη μετάφραση φιλοσοφικών έργων (Σαρτρ, Σιοράν, Ντεριντά, Ρικέρ, Κίρκεγκωρ, Φουκώ, Λεβινάς, μεταξύ άλλων), αλλά και τη συγγραφή δοκιμιακών κειμένων και βιβλίων. Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα».

Τον απασχόλησε εμμονικά ο πάσχων άνθρωπος (Περί Μέθης, Σιαμαία & Ετεροθαλή, Ι Μέρος & Κλινοπάλη, Κόκκινη Αλεπού, Τα Μυστικά της Συμπάθειας, Λάδια Ξύδια, Ζώντες και Τεθνεώτες, Ομηρική Μάχη κ.ά.). Το 1987 στις εκδόσεις Ροές εξέδωσε το «Περί Μέθης», καθώς επίσης εκεί διηύθυνε τη φιλοσοφική σειρά Δοκίμια.

Από το 1990 και εντεύθεν, όλα του τα βιβλία εκδόθηκαν και εκδίδονται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, στις οποίες ήταν διευθυντής των σειρών «Ελάσσονα Φιλοσοφικά», «Μείζονα Φιλοσοφικά» και «Μέγιστα Φιλοσοφικά».

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: Πλανόδιον, Δέντρο, Αθηνόραμα, ο Κόσμος του Βιβλίου, κ.ά., τις εφημερίδες Lifo, Επενδυτής, Κόσμος του Επενδυτή και παλαιότερα Απογευματινή, καθώς και με τα portal στο διαδίκτυο matrix24.gr και Protagon.

Το 2002 τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μαρτυρία – Χρονικού για το βιβλίο του «Κανέλλος Δεληγιάννης», το οποίο αποτελεί μέρος της ιστορικής τριλογίας για το ΄21 (Κανέλλος Δεληγιάννης – Καπάκια – Εμμανουήλ Ξάνθος ο Φιλικός).

Ζούσε με τη γυναίκα του, Ράνια Σταθοπούλου και τον γιο της Θανάση Κόρρα. Έφυγε από κοντά μας στις 21 Μαρτίου 2014.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet