Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι
Πολιτισμός

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι

Το παραμύθι, από τη γέννηση μέχρι τη διάδοσή του μέσω της αφήγησης, βρίσκει στο Χαλάνδρι μια φιλόξενη πόλη να… ξεδιπλωθεί. Στα μισά του δρόμου βρίσκεται ήδη το Φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και εκτός από το να ψυχαγωγήσει τους συμμετέχοντες, φέρνοντάς τους πιο κοντά στον κόσμο του παραμυθιού, στοχεύει, επίσης, στο να γίνει μια αφορμή ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική ιστορία μέσα από το παραμύθι. Η διοργάνωση έχει τέσσερις εστίες δράσης σε αντίστοιχες γειτονιές της πόλης (Πολύδροσο, Συνοικισμός, Κάτω Χαλάνδρι, πλατεία Χαλανδρίου) και περιλαμβάνει τρία επίπεδα εξέλιξης: σεμινάρια, εργαστήρια στα σχολεία, παρουσίαση των παραμυθιών στο ευρύ κοινό.

Η πρώτη φάση του Φεστιβάλ έκλεισε με την ολοκλήρωση κύκλου σεμιναρίων σε ενδιαφερόμενους υποψήφιους παραμυθάδες, κυρίως γονείς και παιδαγωγούς, αλλά και σε όλους όσους θέλησαν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν εργαστήρια σε Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου (1ο, 3ο, 4ο & 9ο Δημοτικό Χαλανδρίου) με τη συμμετοχή μαθητών, καθώς και ξεχωριστό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με σκοπό τη δημιουργία, από τη σχολική κοινότητα, παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «βραδιές παραμυθιού» που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Παράλληλα με τα παραμύθια που γεννήθηκαν από την κοινότητα, ομάδες γνωστών παραμυθάδων θα παρουσιάσουν τις δικές τους μοναδικές αφηγήσεις. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ως έξης:

  • Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός
  • Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
  • Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι
  • Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου
Το πρόγραμμα των παραμυθάδων
  • Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου –Συνοικισμός
    «Μικρασιάτικα ακούσματα»

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών της Μικράς Ασίας με συνοδεία ζωντανής μουσική. Περιπέτειες απλών ανθρώπων, καμώματα βασιλιάδων, σκέψεις ζώων και σοφά λόγια του Χότζα θα ζωντανέψουν μέσα από μία μουσική αφήγηση, με παλιές ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της Μικρασίας.

Αφήγηση: Αφροδίτη Χαραλαμπάκη
Μουσική: Μαρία Κοτσίρη

  • Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
    «Αηδονάκι πέταξε, παραμύθια λάλησαν»

Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν εγωιστή βασιλιά, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι απ΄ όλα θα τον γιατρέψει τελικά;

Ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια»
Πέγκυ ΚαραγιάννηΒιργινία ΚοκκίνουΚαλλιόπη Λιαδή

  • Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου –Κάτω Χαλάνδρι
    «Ένα τσαμπί παραμύθια»

Μαζί με την ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» σκάφτουμε το αμπέλι! Και βρίσκουμε μες στα φύλλα του κρυμμένους, βασιλιάδες πονηρούς, κλέφτες, τίμιους γεωργούς, ελάφια, αλεπούδες και πολυλογούδες!
Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» κερνά ένα τσαμπί παραμύθια και μύθους για το αμπέλι μαζί με μουσικές και τραγούδια.

Ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»
Αφήγηση: Δημήτρης ΜάλληςΚαλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης – Κώστας Ακτύπης

  • Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου
    «Ιστορίες του νερού» από την Ομάδα «Κουβάρι Κουβαράκι»

Το νερό σκέπασε τη γη. Λίμνες, ποτάμια, θάλασσες γίνηκαν και κρύψανε κόσμους ολόκληρους, βασίλεια τρανά, πλάσματα που ο νους δε βάζει και φόβους που όποιος ακούσει τρομάζει. Ελάτε να δούμε τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια των νερών. Το κουβάρι των παραμυθιών θα ακολουθήσουμε κι ο καθένας θα φτάσει σ΄ όποιο βάθος μπορεί. Κρατήστε γερά την κόκκινη κλωστή μονάχα!

Αφήγηση: Ακριβή Καλδίρη
Μουσική – Τραγούδι: Γιάννης Ρασούλης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet