Από τον στίβο στο… νοσοκομείο
Αθλητισμός

Από τον στίβο στο… νοσοκομείο

Ανεπαρκές είναι το σύστημα προληπτικού ιατρικού ελέγχου σε παιδιά και νέους ανθρώπους, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος επιβάλλει -και ορθώς πράττει- τη διενέργεια εξετάσεων πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή κάποιου αθλήματος. Οι γονείς υποχρεούνται να καταβάλλουν κάθε φθινόπωρο περισσότερα από 100 ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθεί το παιδί τους στις απαραίτητες εξετάσεις. Στην περίπτωση που δεν διαθέτουν αυτά τα χρήματα, ή πρέπει να βρουν… άκρες σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, να περιμένουν με τις ώρες στο ακουστικό τους έως ότου οι αρμόδιοι για τα ραντεβού υπάλληλοι απαντήσουν στην τηλεφωνική κλήση. Ακόμη και αν σταθούν τυχεροί και καταφέρουν να μιλήσουν με υπάλληλο της υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού, αυτό θα οριστεί ύστερα από μήνες.

Το θέμα γίνεται επίκαιρο εξ αφορμής της προσέλευσης στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Αθήνας περίπου 25 ατόμων με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι, μόλις 30 ετών. Το ευτύχημα είναι ότι εφέτος δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή, όπως τον Νοέμβριο του 2012. Τότε ένας 59χρονος άνδρας υπέστη ανακοπή μετά τον τερματισμό του στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων.

Ανά διετία – τριετία για αθλητές

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Σιώρα, καρδιολόγο, πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του “Ευαγγελισμού” και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών), εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, κυρίως μαθητές και αθλητές, πρέπει να υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε προληπτικό έλεγχο, όχι μόνο για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά γενικότερα ως νέα γενιά. Η πρόληψη ξεκινά από τον οδοντιατρικό έλεγχο, που είναι εντελώς ανύπαρκτος, τον έλεγχο της καρδιάς, της όρασης, της ακοής, της σπονδυλικής στήλης κ.τ.λ.

Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί πιο συχνή εξέταση, ανά διετία ή τριετία, ανάλογα με την ένταση του αθλήματος. Για σχολικό αθλητισμό είναι αρκετός ο έλεγχος κάθε τρία-τέσσερα χρόνια. Ο έλεγχος, όπως σημειώνει ο κ. Σιώρας, πρέπει να είναι ουσιαστικός, όχι επιφανειακός, ούτε να περιλαμβάνει εξεζητημένες εξετάσεις. Με τον απλό έλεγχο μπορούν να διαγνωσθούν, π.χ., καρδιακές παθήσεις που είναι εν δυνάμει επικίνδυνες, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

«Όλα αυτά πρέπει να παρέχονται δωρεάν στη νέα γενιά από ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κέντρα Υγείας και υπηρεσίες σχολικής υγιεινής. Ωστόσο, σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των νέων και των οικογενειών τους πληρώνει αδρά τον προαθλητικό έλεγχο. Για ένα παιδί που θα πάει στην Α΄ Δημοτικού πρέπει οι γονείς να πληρώσουν 80 ευρώ για καρδιολόγο και οφθαλμίατρο, δηλαδή περισσότερα από όσο κοστίζει ο ετήσιος σχολικός εξοπλισμός σε ένα πρωτάκι. Ενα μικρό μέρος νέων “βολεύεται” με εθελοντικές προσφορές γιατρών και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό δεν κάνει καθόλου έλεγχο» δηλώνει ο κ. Σιώρας και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού δίνουν αφειδώς οδηγίες. Ουδέποτε όμως έδωσαν κονδύλι για προαθλητικό έλεγχο».

Δυσεύρετα ραντεβού

Μέριμνα δεν υπάρχει ούτε για τις αθλητικές ομάδες. «Αμέτρητο πλήθος νέων αλλά και ενηλίκων σε ερασιτεχνικά σωματεία, σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια, ζητεί κάθε χρόνο “χαρτί γιατρού” για να μπορεί να αθλείται. Πώς θα το εξασφαλίσει όταν αδυνατεί να πληρώσει ή όταν η δημόσια υπηρεσία τού δίνει ραντεβού σε τρεις μήνες; Μέχρι και αθλητές εθνικών ομάδων δυσκολεύονται στην πρόσβαση και ζητούν γρήγορο ραντεβού επειδή έχουν ανάγκη πιστοποιητικού για τις διεθνείς υποχρεώσεις» σημειώνει ο γιατρός.

Όπως επισημαίνει, ο προαθλητικός έλεγχος είναι μια σοβαρή υπόθεση και «δεν μπορεί το κράτος να κοροϊδεύει με επιδερμικές κινήσεις και απλές οδηγίες».

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet