Κατά της ελονοσίας τα φυσικά αιθέρια έλαια
Επιστήμη & Τεχνολογία

Κατά της ελονοσίας τα φυσικά αιθέρια έλαια

Η ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 650.000 ανθρώπους, ενώ 250 εκατομμύρια άτομα μολύνονται συνολικά από αυτή τη λοιμώδη ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό, ιδιαίτερα αποτελεσματικό και περιβαλλοντικά ασφαλές απωθητικό που στοχεύει να κρατήσει μακριά τα θανατηφόρα τσιμπήματα του κουνουπιού που μεταφέρει την ελονοσία. Αφού τα κουνούπια ανιχνεύουν την παρουσία ανθρώπων μέσα από τη μυρωδιά που βγάζουν, οι επιστήμονες έψαξαν να βρουν στη φύση ένα «φάρμακο». Έτσι, βρήκαν ότι μια σειρά από ειδικά αιθέρια έλαια είναι το ίδιο αποτελεσματικά ενάντια στα κουνούπια, όπως τα ήδη υπάρχοντα εντομοαπωθητικά, όπως για παράδειγμα το Deet.

Ο Πατρίκ Γκερέν, διευθυντής ερευνών στο τμήμα Φυσιολογίας των Ζώων, στο Πανεπιστήμιο Νεσατέλ της Ελβετίας, είπε «Το Deet είναι ένα γνωστό εντομοαπωθητικό, αλλά όλοι ξέρουμε ότι έχει κάποιες νευρολογικές παρενέργειες. Είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις συνάψεις ανάμεσα στους νευρώνες. Επηρεάζει για παράδειγμα μερικά από τα ένζυμα που χρησιμεύουν συνήθως για να αποσυνθέσουν μερικούς από τους νευροδιαβιβαστές μας. Τα φυσικά προϊόντα μας δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά».

Αναλύοντας αποστάγματα από 80 φυτά οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν ένα πλήρως βιοδιασπώμενο, ιδιαίτερα αποτελεσματικό απωθητικό το οποίο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Οι επιστήμονες πέρασαν το απωθητικό από αρκετούς ελέγχους.

Στην έρευνα αυτή, μελέτησαν την αντίδραση των κουνουπιών σε ανθρώπινες μυρωδιές, για παράδειγμα σε μια μεταξωτή κάλτσα, που είναι ιδρωμένη. Ενώ τα κουνούπια πλησιάζαν την κάλτσα αυτή και προσπαθούσαν να τσιμπήσουν, αφού ψεκάστηκε με το εντομοαπωθητικό, τα κουνούπια δεν πλησιάσαν.

Όπως φάνηκε από τα πειράματα της έρευνας τα κουνούπια δεν τσιμπούν τους ανθρώπους, με αυτό το σκεύασμα. Έτσι, γεννήθηκε η ελπίδα στους επιστήμονες ότι θα μειωθούν αποτελεσματικά τα κρούσματα ελονοσίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet